Hypotéka na partnerovo meno
Ahojte. Ideme si s priatelom kupovať byt na hypotéku. Boli sme u finančnej poradkyni a bohuzial sa zistilo, ze mne hypoteku, ako spoludlžníkovi, nikde nedaju, kedze som mala odklad splátok. Mám jeden maly spotrebný úvera este pred vypuknutím korony som bola v banke vybaviť jeden prevod a milá pani bankárka mi ponukla, ci nechcem odklad splátok, ze na to mám nárok, že to sa nič nestane, len pol roka nebudem platiť, ale doba splacania bude potom o pol roka dlhsia., Ja blba som vtedy kývla na to, bola som medzi dvoma zamestnaniami, tak som si povedala, že ok, aspon si trocha ušetrím. Po pol roku som začala znova splacať, ale nie po 50 eurach ako som zvykla ale po 98 eurach, na co ma neupozornila, ani viem, ze je to moja chyba ale proste sa to stalo. Zaroven mi to spravilo šarapatu pri vybavovaní hypotéky a raz alebo 2x sa mi stalo ze som šla do nepovoleneho prečerpania asi - 1 euro. Teraz uz figurujem v uverovom registry a zaroven som mala odklad pol roka a kvoli -1euru a 1500 eurovému spotrebaku nedostanem hypoteku. Tym pádom, hypotéku si musí vziat priatel sám, na svoje meno. Planovali sme do toho ist spolu, a teraz neviem ci je to dobry napad alebo nie, ja by som mu platila polku hypoteky ale potom mam pocit, ze to platim do vzduchu, ze o tom nemam ziadny doklad, okrem vypisu z banky a keby sa nedajboze hocico stane, moze ma vykopnut (co by sa nestalo nikdy, ale proste ja beriem vsetky scenare) z bytu, s tym , ze ma nevyplati. On este navrhol to, ze zatial by hypoteku platil sam, a ja najom a stravu a ked prejde premlčacia doba kvoli tomu mojmu kixu tak by sme si to dali prefinancovať s tym, ze to bude aj na moje meno, popripade sa vezmeme. Ako by ste to riesili vy prosim? vopred dakujem ...
Ja by som videla možnosť takúto... Byt kúpite spoločne do podielového spoluvlastníctva. Hypotéku vezme iba priateľ. Po nacerpani hypo a kúpe bytu sa zosobasite (keďže čakáte dieťa máte o dôvod viac). Po svatbe budú vaše príjmy spoločné, teda budete uhrádzať hypo zo spoločných peňazí a investovať do spoločného bytu... V prípade (nedajbože) rozvodu byt predáte, vyplatí sa zostávajúca hypo a zvyšok si rozdelite... Ak to myslíte spolu vážne, mohlo by to fungovať...
Ináč a tu hypo už máte schválenú ? Alebo to len ešte idete žiadať o hypotéku. Lebo on má len 1000€ v čistom , z toho 10% by mal mať ináč sa mu to navýši ešte aj o spotrebak, ty sa nerátaš, lebo máš slabý príjem a si v úverovom registri a navyše tehotná. Síce priateľ má garzonku, ale to je zase len jeho. Tvoje nie. A nejdem ti brat ružové okuliare, ale že Vám vzťah vydrží dlhé roky , nato sa spoliehať nemôžeš. Skús si do budúcna možno dačo svoje zadovážiť.
..to je tak ked sa najprv deti urobia a potom sa zistuje aky je to vlastne parner s ktorym zena zije ...ze nema zaujem ani o svadbu ani tahat za jeden koniec ako rodina ...nechapem dnesne zeny ...
teraz napíšem iba svoj názor nikto nemusí somnou súhlasiť.Mne sa najviac pozdáva ked každý má svoju nehnutelnosť iba na svoje meno a nikto sa neháda.Ak bývajú spolu u jedného komu patrí nehnutelnosť je fér prispievať do domácnosti.Nemyslím platiť druhému hypo ale prispievať na nákupy atd.To je podla mňa fér.Ja by som sa bála pri dnešnej rozvodovosti mať niečo pol na pol.Ak má každý svoje nemôže nikto na nikoho nadávať a ani nezostane s holou riťou
@apostolko no ja som to myslela tak, ze ak su par a plánujú spolocnu budúcnosť, a chcu si kupit byt spolu - tak sa budu aj na nákladoch na byt podieľať spolu na polovicu. Nemusia byt manzelia, da sa to aj vtedy ak su partneri a hypotéku si zoberie napr. iba partner, ale te facto ju budu splácať spolu.
My to mame podobne a neurobis nic proste v niektorych pripadoch je to bud alebo. Mne hypo nedali, drahemu ano, tak si on vzal, vsetko je na neho pisane, ale chcem aby sme si to vyriesili, lebo takto to byt donekonecna nemoze.
Pozri,aj my máme hypo,ja som na materskej,dieťatko má rok ,žijeme z jedného platu,možno občas trošku skromnejšie ale máme kde bývať,čo jesť,sme zdraví a spokojní a to je hlavné...Ono je to strašné rozprávkové,chod do zahraničia,zarob si ,našetriť si a potom sa vydaj.No strašné jednoduché,áno,pre niekoho.Lenze asi sa to nedá všetko tak ,,nalinajkovať,, . Tým som len chcela povedať že takých ,ktorí si neplánujú život na cca 20 rokov dopredu je viac a to z rôznych dôvodov.Drzim palce nech Vám to vyjde
@vendulka80 neporiadok vo financiách ?tak to si ma pobavila teraz .Každému sa môže stať že si ich z nejakého dôvodu neustrazi .A to že banky majú podmienky nezmyselné ,je vec druhá a tretia negramotne tamojsie pracovníčky ,ktoré nevedia komunikovať atď ...a realne skúsenosti ?no doposiaľ tu čítam len to čo mala urobiť a neurobila a čo urobila zle a čo sa robiť podla mnohých nema🤷 sa daju vari všetky veci načasovať ? Aku blbosť urobila prosím ťa? Na hypo žije väčšina ľudí a nie len u nás aj z menšími financiami , a žije....a mať dieťa si už nemôže dovoliť žena bez úspor ?úplne kraviny tu trepete poniektoré už
Byt moze byt nadobudnuty do Vasho spolocneho vlastnictva aj napriek tonu, ze hypo bude na priatela. Samozrejme ak s tym bude suhlasit.
@darja27 negramotne pracovníčky? Este oni su nakoniec na vine, ze niekto nevie odolať ponuke a podpise uplne nezmyselnú kravinu? Banka je banka. Nie je charita. Maju nastavené podmienky a kto chce čerpať peniaze, musi súhlasiť s podmienkami. Ja žasnem nad ekonomickým zmýšľaním niektorých ľudí. Finančne negramotný clovek vzdy najde milion vinníkov len nie svoju vlastnú hlúposť.
@vendulka80 no predstav si že sa nájdu aj také alebo máš zmapované všetky ?sú také ktoré nevedia vysvetliť poriadne ani len vedenie účtu atd,toho by bolo ...ešteze ty vieš ako sa všetko robí aj ako sa má žiť ,nechápem kde berieš drzosť sudit ostatných ?🤷to mi príde moralne negramotne.Samou spokojnosťou mas pocit že potrebuješ poučovať ostatných .Na to sa ti môže každý vieš čo....

@liljana a platiť súkromnú škôlku, lebo ho skôr ako v 3r nezoberú či dávať k babke...