icon

Mala by som si vziať spoločnú hypotéku pred manželstvom?

28. feb 2024

Ahojte kočky, otázka na Vás
Vzali by ste si s priateľom spoločnú hypotéku na seba ?
Dakujem za každé pre proti

Strana
z2
marseillefan
28. feb 2024

Tak spoločnú, či na seba? A komu bude patriť tá nehnuteľnosť?

petamich
28. feb 2024

tak spolocnu alebo na seba? ;)

klarissa25
28. feb 2024

U nás berie hypotéku partner ja som spoludlznik a pozemok a dom je písaný iba na mňa zatiaľ

petamich
28. feb 2024

kazdopadne ak by sme boli spoludlznici a nehnutelnost by bola napisana na oboch alebo len na mna preco nie 🙂

autor
28. feb 2024

Spoločnú pardon

sense
28. feb 2024

Ja nie

lavender94
28. feb 2024

Ak by bola hypo písaná na oboch, áno. Ak len na jedného tak nie. Veď keď si dáte papierovo všetko na poriadok, je jedno či ste manželia. Aspoň ja to tak chápem. Určite tu bude niekto kto sa lepšie rozumie.

alineawalo
28. feb 2024

My sme brali hypotéku ešte ako partneri pred svadbou. Ešte ani zasnúbení sme neboli. Nebála som sa, sme spoludlznici.
Záleží, ako ste do budúcnosti uzrozumeni so sebou, so svojím vzťahom, či tam je tá budúcnosť vykomunikovaná a máte spoločné ciele (ako pár).

kamowa
28. feb 2024

co poznam ludi, ktori do toho takto sli a brali si spolu hypoteku pred manzelstvom, nehnutelnost mali rozdelenu na 1/2 a tym mali zabezpecene, ze v pripade rozchodu sa dom/byt delil na polovicu.

syslik81
28. feb 2024

zalezi na koho bude majetok ... ak vsetko 50:50 a davate rovnaku sumu ako zalohu ak ano ... ale ak mas mat hypo a on barak to by si bola hlupa

belllinka
28. feb 2024

@sense preco nie, ked by bola nehnutelnost 50:50?

ivangeline
28. feb 2024

Pride mi..ze vyhodnejsie ej brat hypo v manzelstve,ci nie?

sense
28. feb 2024

@belllinka pretoze by som nechcela dopadnúť ako. Jedna známa. Kúpili takto nehnuteľnosť lenže kým sa zosobášili sa vzťah pokazil došlo k rozchodu a nikto sa nechcel svojej polovice vzdať v prospech druhehi

liz_lemon
28. feb 2024

mame HU spolocnu, aj na LV sme obaja, nevidim v tom ziadny problem, ak su ludia normalni

belllinka
28. feb 2024

@sense keby boli mamzelia, tak by sa vedeli dohodnut?

kavenkaa
28. feb 2024

Áno, vzali sme si spoločnú hypo pred manželstvom, nehnuteľnosť máme v podielovom vlastníctve. Závisí od vyspelosti vzťahu a vyspelosti jednotlivcov v páre 🙂

tundra
28. feb 2024

Pre:Ak zostanete spolu,kein problem👍
Proti:Ak sa pred splatenim hypo rozidete,caka Vas kolotoc problemov...👎
Je tu kopec diskusii k teme😅
Drzim palce k spravnemu rozhodnutiu😉

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
marcela8866
29. feb 2024

Nerob to... z práve aktuálnej situácie, ktorý s bývalým prežívam. Najprv svadba, potom spoločný majetok. Budeš viac chránená.

zuzanockamt
29. feb 2024

Nie, nikdy. Ak by aj bola nehnuteľnosť na oboch a neboli by zosobášení, tak v prípade smrti druhého, dedia jeho rodičia, súrodenci (ak nemajú deti). V prípade manželstva dedí manžel/ka.

nelka93
29. feb 2024

@ivangeline nie nie je, banke je sumafuk ci ste manželia alebo nie.

nelka93
29. feb 2024

@zuzanockamt však toto sa dá jednoducho ošetriť.

andrea_ff
29. feb 2024

@zuzanockamt toto sa dá ošetriť závetom spisanym u notárky ... Že kto čo bude dediť.

zuzanockamt
29. feb 2024

@nelka93
@andrea_ff Áno, je to možné. Píšem o prípade, ako to je bez ošetrenia. Neverím, že všetky páry žijúce bez manželstva to majú ošetrené. I keď tu na MK určite všetky 😉

majka99999
29. feb 2024

My sme si brali cca pol roka pred svadbou, vsetko sme mali cca na polovicu, splatky a mesacne poplatkyburcite, do nabytku som viax investovala ja, ale zase muz dal prerobit kuchynu + kupil nabytok tam. Platili sme aj v manzelstve v podstate nepoly, kedze sme mali podobny prijem a mali sme/mame 1 spolocny ucet (kazdy ma aj svoj). Potom pocas materskej to bolo viac na muzovi, ale kedze su splatky pocas manzelstva, tak su spolocne, cize to nie je problem. Problemy su, ked sa par rozide, ci pred svadbou alebo po svadbe, ci nehnutelnost kupili pred alebo po svadbe. My sme boli obaja v podnajme, po 30ke, tak sme sa rozhodli kupit, aby sme mali 30-rocnu hypo este.

sense
29. feb 2024

@belllinka zrejme tiež nie ale ak by som mala do takého niečo ist len ako partnerka tak úplne rovnakým dielom s tým ze by existovala nejaká zmluva kto by mal na byt právo v prípade rozchodu, rovnako ako aj to co v tom prípade ak sa niekomu niečo stane.
Napr ako poznám rodičov môjho partnera, keby sa jemu niečo stane ešte by ani nevychladol (keď to musím tak sprosto napísať) a už by ma vlacili po súdoch a na rokovali by si na to co patrilo ich synovi

adonish
29. feb 2024

Prvy byt - hypo dali len mne, lebo ex mal v uverovom podlžnosti. Byt chcel mat napisany aj na seba v katastri. Nesuhlasila som, platila som teda celu hypo sama, kedze moj byt. Medzitým sme sa vzali, rozviedli a byt bol len moj, kedze som ho nadobudla pred manželstvom.
S terajsim priatelom mame hypoteky spoločne, na katastri sme tiez spolumajitelia 50:50, aj ich spolocne platime.

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
lulu0123
29. feb 2024

Jasne,uplne v pohode.Aj my sme brali hypoteku spolu a byt vlasntime obaja podielovo.Nevidim.v tom problem.

tundra
29. feb 2024

Ked citam odpovede,spominam si,ze sesternica kupila dom s priatelom.Priatel rok na to zomrel,nastastie to mali osetrene u notara,inac by o polovicu domu prisla.Rodina priatela sa zletela ako supy na zdochlinu.Musela odist zo Slovenska,denno-denne telefonaty,kazdy tyzden navsteva...Nevedeli sa zmierit s tym,ze nic nedostanu.Takze,ak si s priatelom vychadzas dobre,neznamena to automaticky,ze to bude aj s jeho rodinou,ak by doslo k najhorsiemu.A vidime to tu denno-denne,ake scenare zivot prinasa.

Strana
z2