icon

Hypotéka - prístup priateľovej matky

3. máj 2021

Ahojte.. chcela by som sa popýtať na pár vecí a zároveň si vyliať srdce. S priatelom sme spolu 3 roky, on býva v garzonke ktorá však nie je jeho, polka je mami a druha polka sa deli medzi 3 surodencov, z čoho jedna je na ID a druha ma rodinu a vlastny byt. On tu garzonku vyfackal, prebehla komplet. rekonštrukcia. Ja byvam momentale so surodencov v 3izbovom byte, ktory je našej mamy, ona však byva u svojho priatela na vidieku. To, že byvame zvlasť, nam uz ide poriadne na mozog a kedze si chceme zalozit rodinu, kedze biologické hodiny tikajú, sme sa rozhodli pre hypotekarny uver a kupu bytu. Dlho sme hladali, ale cez vikend sme našli krasny 4 izbovy byt v dobrej lokalite za 85,000e, čo je podla mna fajn cena, kedze byt je velky a kompletne zrekonštruovaný. Boli sme z neho konečne obaja nadšení. Moja rodina ma podporuje ale vcera ma priatel poprosil, aby sme to šli este pred kupou oznámiť aj jej mame (a aj sestre na ID, ktora s nou zije).Sestra má psych. diagnozy a v poslednej dobe má aj jeho mama depresie. Uz ked som si sadla do obyvacky, citila som z nej ze zo zmna nie je nadšená.Cely cas si mädlila ruky a vyhybala sa očnemu kontaktu so mnou. Povedali sme cakompak naše plány a ona začala vrtieť hlavou cely cas, zacala vzdychať, ked zachytila priatelov pohlad tak vrtela hlavou akoze nie-nie.. strašne zle mi to padlo. Začala sa vypytovať ako to chceme platiť, obaja zarabame, ja mam plat 670e a priatel 900e. Že netušime ani kolko penazi to je a nezvladneme to, co bude s jej synčekom, ze ho chcem do tohto zatiahnut.. potom sa vyjadrila ze chce aby hypoteka bola na jeho mene a aby nebola spoločná, tak isto aj byt.. to som vobec nepochopila, ako toto mohla vypustiť. Furt vzdychala a dobreženie mala slzy v očiach. Priatel v garzonke zije o 2 poschodia vyššie ako ony, takze su zvyknute, ze je po ruke... potom začala ponukať nejake vyprazane mäso ale len synovi, ze sa ma ist najesť do kuchyne.. priatel sa to este snazil zachraniť, ze sa ma spytal, či si nedam aj ja snim, povedala som mu ze sme boli dohodnuti ze sa ideme najesť von a on že jaj však jasne, tak odmietol slušne rezen a mama sa tak hystericky zasmiala, ze akoze on ju uz nepotrebuje. Potom sa začali pytať, mama aj jeho sestra, či chceme aj dieťa. My, že samozrejme, ja mam 31 a priatel 34, že je načase. Tak sa chytila za hlavu, ze preboha ani nevieme do čoho ideme, ze ani netušime čo take dieťa vyžaduje a kolko penazi stoji, a este aj hypoteku musime platiť. Ja som uz pomaly nezvladala situaciu tak som povedala sestre nech mi ukaze svoju izbu (niečo tam prerabali), vtedy si mama odchytila priatela a niečo mu šuškala. Potom mi priatel povedal, ze to jej povedal, ze "teraz sa ti skončil dobrý život". Mne to tak zle padlo.. to ako ja mu ho pokazim, tym, ze chceme rodinu, byt a dieťa?? Celkovo som rozhodena z tohto pristupu. Samozrejme, mam aj ja strach, či to zvladneme ale dnes mame stretko s finančnou poradkynou a chceme prebrať naše možnosti a potom sa rozhodnut ci ist do toho, alebo si najst nieco lacnejšie. Mysleli sme na to, ze garzonku by sme mohli dať do prenajmu, napr. aj mojej sestre alebo proste niekomu normalnemu a velmi by nam to pomohlo, kedze by sme vedeli lepšie splacať. na to začala tak vrtieť hlavou, ze v ziadnom pripade.. tak sme sa pomaly pobrali preč, doma som to rozdychavala este dlho, priatel vobec nevnimal toto ako zle spravanie, len mi povedal, aby som ich nebrala vazne a nerobila si hlavu. On nie je asertivny typ vobec, takze som nečakala ani žiadne rozbroje ani buchnutie po stole. Takze tolko k jeho rodine.. Moja otazka zas znie na Vás, ktorí máte hypotéku, ako to zvladate? poprípade, da sa to zvladnut aj napr. z 900 e platu a materskej? nájom je v byte velmi lacný (138eur pre 2 osoby + elektrika), este neviem ako nam vypocitaju hypo, ale plati sa este nieco ine? to pripoistenie hypoteky a domacnosti a pod.? taky priklad by som rada videla, možno nazor, či sa to da zvladnut... prepačte za dlhy prispevok a vylev 🙂

jaskolka
3. máj 2021

Tak neviem, či toto je dobrý štart do budúcnosti. Aj keď teraz kúpite byt, a budete tam bývať, nikdy to nebude, že budete len "sami". Matka sa upla na jediného syna, a chce, aby on zastal rolu otca. Ma každú potenciálnu "zlodejku syna" bude tak pozerať. Aj keď je to nezmyselné, ona zrejme si predstavovala, že navždy on bude pri nich, a ze nebude chcieť svoju rodinu, veď ony sú jeho rodina. K tomu chorá sestra... Možno kruto to poviem, ale skus si premyslieť, či toto chceš do budúcnosti. Lebo tam vždy bude priateľ medzi mlymskymi kameňmi. Aj keď dajme tomu budete spolu mat rodinu, hocikedy sa zmenia plány, lebo mama a sestsa ho budú potrebovať.Tam jedine ze by on tresol rukou a úplne "vyhodil" ich zo života, ale pochybujem, že by to bol schopný urobiť. Teda suma sumarum, hnusne povedané, mama a sestra budú vaša guľa na nohe. Rozhodni sa, či do toho ideš, lebo aj keď ľúbiš priateľa, s nim si "vezmeš"aj rodinu. A často je to oveľa väčší problém, ako tie, co prídu medzi vás. Lebo mama a sestra nezmiznu, a on bude vždy cítiť povinnosti sa o ne postarať. Toto je len začiatok..

autor
3. máj 2021

@lucianne Dakujem 🙂 Mozem sa spytať, ako ste dofinancovali tie zvyšne percenta? netusime ako to budeme riešiť ešte

lucianne
3. máj 2021

My sme to mali nasetrene na ten rozdiel. A skoro úplne sme sa vybuchali z peňazí pri prerabke bytu. A potom sme zasa nasetrili rezervu a otehotnela som tak sme boli ôk. Spis si všetko co ta napadne na papier a finančný poradca vám všetko vysvetli A pri dome sme to riešili so spotrebakom ale tam to bolo iné lebo sme to mali na tranze rozdelené tzn. Že sme spravili časť domu vyplatili nám peniaze a takto na 3x.

vlasica19
3. máj 2021

Vsetko sa da a @lucianne ti spravne radi, aby ste si nasli poradcu a ten vam to bude vediet velmi pekne popisat, co a jak vam vida. Co sa tyka ,,svokri,, neber to vazne je to v postate jej nepodstatny nazor. Priatela to asi nezasiahlo preto tak, lebo ich pozna, takze jednym uchom dnu a druhym von

panelacikova
3. máj 2021

autorka: ja chápem, že priateľ prerobil garsónku, avšak bohužiaľ, právo je také, že zo zákona nemá on jediný podiel na prípadnom zisku z prenájmu. teda má, ale len z 1/6. ktorákoľvek sestra alebo dokonca matka to raz môžu použiť proti nemu, bohužiaľ. teraz mu možno prikývnu, áno, áno, prenajmi... a keď im niečo nebude pochuti, tak o rok-dva-tri sa začnú vyhrážať a vydierať, aby im skákal okolo rití, lebo inak ho udajú, že prenajímal, alebo aby im dal podiel (a to nebude malá suma, že áno 5/6 zisku...) takže tým smerom by som vôbec neuvažovala. to, že on do toho vrazil peniaze bez toho, aby si to finančne najprv hodil s rodinou na papier, to je jeho problém a jeho hlúposť. minimálne mu mali podpísať papier podložený bločkami o tom, koľko materiálu do toho vrazil. nehovoriac o tom, že ak to robil sám alebo mu to robil niekto "mimo papier", tak toto nebude zohľadnené už vôbec nikde :( škoda, že nemal viac rozumu a neošetril si tieto veci vopred. to je už ale potom a nezmení to..

ale čo sa teda týka súčasnosti a vás dvoch, mimoriadne súhlasím s názorom
@jaskolka ale mimoriadne.
viem, že ho miluješ a bla bla bla.... ale vždy tu budú "ony" a vždy to je jeho rodina. a jedine rázne konanie - o ktorom tiež pochybujem - by bolo istotou, že vám nebudú zasahovať do života :(

panelacikova
3. máj 2021

pravdu povediac, uvažovala by som najprv tým smerom, aby si priateľ "odkúpil" od rodiny garsónku, aby sa s nimi dohodol na konkrétnej sume, ktorú by im vyplatil buď to on (ak na to má) alebo vy spoločne s tým, žeby ste ju odkúpili spoločne. predsa len, zhodnotil ju, no peniaze z toho už nikdy a nikde neuvidí :( takto bude mať možnosť aspoň ju výhodnejšie predať (a z časti sa mu investované peniaze vrátia). kým nemáte deti a kým neviete, aké to vlastne je - spolužiť - by som navrhla toto... garsónka na rozbeh, ktorá bude jeho/vaša (podľa množstva vložených investícií) a uvidíte... vieš, ešte s ním ani nežiješ a už hľadáte 3-4 izbový byt. ešte ani nevieš, či budete mať deti, či sa zadarí, či hneď, či o 5 rokov... a ideš to tak veľkého bytu a ešte aj s takou jeho "čudnou" rodinou...

autor
3. máj 2021

@panelacikova keby mam stale takto rozmyslať, tak som sama a aj ostanem sama. Napriek jeho rodine, on je velmi milujuci a rozumny muž, ktorý si chce založiť so mnou rodinu. Ja viem, že tam má rodinu, ja ju mám tak isto a tak isto, ked nieco potrebujú, tak pomôžem. On má so svojou rodinou ako taký vztah, raz dva krat do tyzdna im nakúpi, raz za čas im niečo opraví, ja proti tomu nemam absolutne nič, prave naopak. Mne sa nepacila jej reakcia, to je vsetko. No tu garsonku mierne pokašlal, mal ju odkupiť kym bola v dezolatnom stave a pomaly ju prerobiť, Nema nič vydokladované, robil svojpomocne, občas pomohli kamoši. Dokonca je napisana na jeho choru sestru takze, na to zrejme mozme fakt zabudnuť.

s_a
Autor odpoveď zmazal
dadis
3. máj 2021

@panelacikova áno tiež mi napadlo toto...lebo chalan ma 34 rokov a baba 31 a nic nasetrene...to uz je na povazenie, ako zvladnu splacat hypo, najma ak bude dieta...ze ci nie je 4izb byt nad ich moznosti - vela parov si berie najprv 2 izbovy a potom sa až po čase stahuju do vacsieho...k mame sa nevyjadrujem, to je diagnoza...len pozor, nemyslela by som si, ze niekto kto pochadza z takehoto prostredia, bude uplne idealny pre zivot

autor
3. máj 2021

@dadis to,že byt má 4 izby, prosím vobec neber do uvahy. Pozerali sme aj 3 izbove aj 2 izbove, zrekonstruovane len na druhej strane mesta za takúto cenu (80,000 - 91,000) - s menšou rozlohou. Idelany zivot neexistuje bohžial

dadis
3. máj 2021

@autorka a preco nemate nic nasetrene, ak sa smiem spytat?

tinqua
3. máj 2021

Ahoj, my sme mali niečo našetrené keď sme brali hypo ale aj tak sme dofinancovali úverom a vlastné peniaze dali do prerábky. Rok sme to ťahali s úverom a potom prefinancovali pod hypo. Tie ceny nehnuteľností sa hýbu hore takže to šlo. Možno by ste to mohli skúsiť takto predsa len.

autor
3. máj 2021

@dadis lebo nemame našetrené. Na toto sa neda inak odpovedať :D to kazdy ma našetrené tisícky na účte? máme dokopy 5000 eur našetrených ale to nam vela nepomoze

zooeynka
3. máj 2021

@dadis ono, z maleho platu sa tazko setri...z jej platu 670(ak si dobre pamatam) nie je mozne podla mna usetrit nic...

dadis
3. máj 2021

@zooeynka Ano je to nizky plat. Ale su mladi, tak rozmyslam, ako sa zabezpecit aj na ukor nepohodlia...lebo vsak s dietatom uz tolko moznosti mat nebudu...su rozne moznosti, ako si privyrobit..ci uz v zahranici, inom meste atd.

cacianka
3. máj 2021

Keby ste skusili tu garsonku odkupit od ostatnych vlastnikov za cenu ked bola v dezolatnom stave. Aby pochopili ze ze on tam vrazil kopu € a mozolov. Mozno by mama bola akoze spokojná.chvilu by ste boli v nej.kym si doriesite hypo a úver. potom ju predať alebo prenajímať.
€ si velmi dobre preratajte, aj 3x a rôzne varianty. A vzdy su zaratajte rezervu. Lebo ked vieš ze spalna stoji 300e, tak vyskočí niečo nečakane a šup 450....
To vsak skôr vselijake poplatky a mesacne platby, nečakane výdavky.
Tiez mam dojem ze svokra je tiež chorá alebo uplne rozhodena, mimo.
Zdravi surodenci by mali zasiahnut. Ci uz u lekara psychiatra konzultovat alebo ak treba a da sa tak sestru do nejakeho denneho centra. Mozno časom aj do DSS. Lebo aj mama sa zrúti a co potom...

panelacikova
3. máj 2021

autorka: však píšeš, že priateľ má tretinu z polovice, sestry tiež po tretine z polovice a polovicu mama... stále tu vidím dve možnosti. nech priateľ navrhne, že odkúpite garsónku za rozumnú cenu od zvyšku rodiny. druhá možnosť je, aby sa rodina poskladala a vyplatila čiastku priateľovi s tým, že on teda "pustí" tú svoju 1/6 podielu. možno pôjde len o nejakých cca 5-7 tisíc, ale aj to by vám pomohlo do štartu a do toho nového bytu.... lebo takéto riešenie, že mám niekde časť nehnuteľnosti je o ničom. zrejme je to dedičstvo po otcovi, veľmi nešťastne poriešené dedičské konanie.

hviera81
3. máj 2021

Dá sa to zvladnut. Pri tej cene bytu hypo nebude vysoká.
skôr ako sa k tomu stavia priatel, to nepises, chce hypo spolu s tebou, ci pocuvne mamu?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
sante81
3. máj 2021

Platím hypotéku sama , som rozvedena+ 2 deti. Keď chces, zvládneš. Ale na mamičku by som si dala pozor, tu by blikla kontrolka. Prajem ti , aby práve ona nebola po rokoch dôvod vášho rozvodu.

solange7
3. máj 2021

Vôbec by som sa nikomu nezdôverovala o úmysle kúpiť byť v takom kontexte, aby to otvorilo možnosť diskutovať o tom. Manžel a ja sme to len svojim rodičom oznámili aby vedeli, že čoskoro sa budeme z nášho bytu sťahovať do domu. Koniec diskusie. Tak isto sme pred tým kedysi dávno riešili sťahovanie od rodičov. Jednoducho som povedala, že idem bývať s partnerom. Naši chápali a priali mi. Mama mojho partnera bola prekvapená (aj keď nechápem čo môže byť prekvapujúce na tom, že sa dospelý 20 ročný chlap sťahuje preč z baráku) a hotovo. Akékoľvek nevyžiadané rady a poznámky ostali odignorované a do budúcna už nám nikto neradil, pokiaľ sme sa sami neprišli poradiť. Najlepšie čo môžete spraviť je nediskutovať o vašom živote s treťou stranou. Nemá to žiaden zmysel.

221girl
3. máj 2021

Cim skor vezmete hypoteku tym lepsie, tie ceny idu hore zo dna na den. Ked budete brat 90% hypoteku na byt mohla by vam ta splatka vyjst nieco okolo 250eur mesacne.

panelacikova
3. máj 2021

@solange7 lenže rozdiel je v tom, že tvoj šiel od mamičky v 20-ich rokoch... väčšina "mužov" dnes odchádza od mamičky ďaleko po 30-ke 😀 😀

221girl
3. máj 2021

niektore banky poskytuju aj 90% to mate cca 77 500eur od banky, ked k tomu prilozite vasich 5000 eur, zmierite sa na cas s kachlickami co sa vam nepacia tak zvysok dofinancujete bezucelovym uverom a nevyjde vam zas ani az taky velky. Drzim palce... my sme kupili byt presne 2 roky dozadu, uz ma o 50% vyssiu hodnotu :D takze smelo do toho....

solange7
3. máj 2021

@panelacikova evidujem. 😀 Akosi sa to celé posúva. V 30tke by to nemalo byť pre matku prekvapenie ale úľava! 😀 Aj keď prax je evidentne iná. Ja začínam byť alergická na tieto stereotypy. Čo je to za ľudí, ktorí bránia v šťastí svojim deťom? Jedno zaostalé už má, tak by som dopriala tomu druhému normálny život. A nie hystericky vzdychať a povzdychávať pred 30tnikmi ako si poseú život, keď sa doň ešte poriadne ani nezaradili.

lidia73
3. máj 2021

hej hej da sa aj tak vseliako sa to da vyspekulovat a pohrat sa s tym a zvlast ak sa clovek aj uskromnije to risk, boj, no ten sa zvacsa aj vyplati, hlavne sa netreba bat

luccija
3. máj 2021

Jeho mamu ber s rezervou asi je to staršia pani a tí majú hrôzu z hypotéky.Vtedy sa žilo ináč ja som mala s mamou minulý rok veľkú hádku, keď som chcela kúpiť byt a prenajímať či potrebujem balvan.Teraz cez koronu mi podotkla, že študenti sú doma a čítala, že byty sú prázdne a treba platiť hypo, takže si potvrdila svoje
Tvoj priateľ a ty máte najvyšší čas iste problémy s mamou môžu byť hrozim sa toho, ak by sa mame niečo stále čo bude so sestrou?Žite svoj život dôležité je, že chlap vyberá kachličky.S garzonkou nerátaj a bola chyba to prerábať za priateľove peniaze.bola zvyknutá, že ho má nad sebou blízko a asi sa boji, že jej už "uniká" nemôže ho mať pri sebe.To aj jeho sestre čo má byť vykrikovala, že sa nemá osamostatniť?
Niekedy žasnem či si ti rodičia myslia, že im deti budú žiť v garsónke bez deti, rodiny...mama asi je labilnejsia možno preto jej neoponoval ....držte sa a choďte do toho.

luccija
3. máj 2021

@solange7 dnes 20 r ešte neskončil strednú školu😊ale chápem dnes ešte 35r. sú asi deti, alebo sa im páči, že im rodičia tak riadia život.

zuzanka.zuzu
3. máj 2021

len tak zbežne som čítala a ja napríklad nesúhlasím s odkúpením garzonky 😲 však to by ste bývali 2 poschodia od tých stríg, ešte by vám vyčítali že vám 1/6 darovali, určite by nesúhlasili s predajom aj tebe a rozhodne by nezohľadnili prerábku (že by sumu za prerábku odčítali z predajnej ceny).... ja vám držím palce, choďte do SVOJHO, NOVÉHO, ĎALEKO.

a dobre ti písali - s príjmom z prenájmu garzonky ani nerátajte, kašli na prerábku, takých krívd ešte bude 😉 zariaď sa tak, aby ste to zvládli všetko len vy dvaja (a statné bude plus)

annamalaga
3. máj 2021

Tu hypotéku berte čím skôr. Už aj o rok môže byť neskoro pri tých podmienkach aké sú dnes. Skúste ale menší byt, lebo keď budeš mať s 1500€ dokopy 450€ hypo a poplatok bytovému družstvu plus elektrika, voda , poistky, auto(benzín , STK a tď okolo auta) , mobily, strava( aby Vám aj dačo ostalo, nato, aby ste si tvorili rezervu , keď napr . Vám vypadnú príjmy. ) Ono sa to nezdá , ale môže sa toho dosť nakopiť. Priateľ nech sa opustí už od rodiny. Jeho sestra predsa môže chodiť na stacionár , či ? Nemusí ju cely deň prizerať jej matka? Treba chorej sestre možno takto pomôcť , keď to opatrovanie lezie jej mame na nervy. Každopádne choďte ku finančnému poradcovi , on Vám pomôže. Ináč tvoja mama by Vám nešla ručiť , aby Vám dali väčšiu hypo bez spotrebaku ?