Hypotéka - prístup priateľovej matky
Ahojte.. chcela by som sa popýtať na pár vecí a zároveň si vyliať srdce. S priatelom sme spolu 3 roky, on býva v garzonke ktorá však nie je jeho, polka je mami a druha polka sa deli medzi 3 surodencov, z čoho jedna je na ID a druha ma rodinu a vlastny byt. On tu garzonku vyfackal, prebehla komplet. rekonštrukcia. Ja byvam momentale so surodencov v 3izbovom byte, ktory je našej mamy, ona však byva u svojho priatela na vidieku. To, že byvame zvlasť, nam uz ide poriadne na mozog a kedze si chceme zalozit rodinu, kedze biologické hodiny tikajú, sme sa rozhodli pre hypotekarny uver a kupu bytu. Dlho sme hladali, ale cez vikend sme našli krasny 4 izbovy byt v dobrej lokalite za 85,000e, čo je podla mna fajn cena, kedze byt je velky a kompletne zrekonštruovaný. Boli sme z neho konečne obaja nadšení. Moja rodina ma podporuje ale vcera ma priatel poprosil, aby sme to šli este pred kupou oznámiť aj jej mame (a aj sestre na ID, ktora s nou zije).Sestra má psych. diagnozy a v poslednej dobe má aj jeho mama depresie. Uz ked som si sadla do obyvacky, citila som z nej ze zo zmna nie je nadšená.Cely cas si mädlila ruky a vyhybala sa očnemu kontaktu so mnou. Povedali sme cakompak naše plány a ona začala vrtieť hlavou cely cas, zacala vzdychať, ked zachytila priatelov pohlad tak vrtela hlavou akoze nie-nie.. strašne zle mi to padlo. Začala sa vypytovať ako to chceme platiť, obaja zarabame, ja mam plat 670e a priatel 900e. Že netušime ani kolko penazi to je a nezvladneme to, co bude s jej synčekom, ze ho chcem do tohto zatiahnut.. potom sa vyjadrila ze chce aby hypoteka bola na jeho mene a aby nebola spoločná, tak isto aj byt.. to som vobec nepochopila, ako toto mohla vypustiť. Furt vzdychala a dobreženie mala slzy v očiach. Priatel v garzonke zije o 2 poschodia vyššie ako ony, takze su zvyknute, ze je po ruke... potom začala ponukať nejake vyprazane mäso ale len synovi, ze sa ma ist najesť do kuchyne.. priatel sa to este snazil zachraniť, ze sa ma spytal, či si nedam aj ja snim, povedala som mu ze sme boli dohodnuti ze sa ideme najesť von a on že jaj však jasne, tak odmietol slušne rezen a mama sa tak hystericky zasmiala, ze akoze on ju uz nepotrebuje. Potom sa začali pytať, mama aj jeho sestra, či chceme aj dieťa. My, že samozrejme, ja mam 31 a priatel 34, že je načase. Tak sa chytila za hlavu, ze preboha ani nevieme do čoho ideme, ze ani netušime čo take dieťa vyžaduje a kolko penazi stoji, a este aj hypoteku musime platiť. Ja som uz pomaly nezvladala situaciu tak som povedala sestre nech mi ukaze svoju izbu (niečo tam prerabali), vtedy si mama odchytila priatela a niečo mu šuškala. Potom mi priatel povedal, ze to jej povedal, ze "teraz sa ti skončil dobrý život". Mne to tak zle padlo.. to ako ja mu ho pokazim, tym, ze chceme rodinu, byt a dieťa?? Celkovo som rozhodena z tohto pristupu. Samozrejme, mam aj ja strach, či to zvladneme ale dnes mame stretko s finančnou poradkynou a chceme prebrať naše možnosti a potom sa rozhodnut ci ist do toho, alebo si najst nieco lacnejšie. Mysleli sme na to, ze garzonku by sme mohli dať do prenajmu, napr. aj mojej sestre alebo proste niekomu normalnemu a velmi by nam to pomohlo, kedze by sme vedeli lepšie splacať. na to začala tak vrtieť hlavou, ze v ziadnom pripade.. tak sme sa pomaly pobrali preč, doma som to rozdychavala este dlho, priatel vobec nevnimal toto ako zle spravanie, len mi povedal, aby som ich nebrala vazne a nerobila si hlavu. On nie je asertivny typ vobec, takze som nečakala ani žiadne rozbroje ani buchnutie po stole. Takze tolko k jeho rodine.. Moja otazka zas znie na Vás, ktorí máte hypotéku, ako to zvladate? poprípade, da sa to zvladnut aj napr. z 900 e platu a materskej? nájom je v byte velmi lacný (138eur pre 2 osoby + elektrika), este neviem ako nam vypocitaju hypo, ale plati sa este nieco ine? to pripoistenie hypoteky a domacnosti a pod.? taky priklad by som rada videla, možno nazor, či sa to da zvladnut... prepačte za dlhy prispevok a vylev 🙂
@solange7 nie, ja som odišla z domu v 20. rokoch, veď píšem, že ho takmer nevidím. Veľký rozdiel nebude, ak bude bývať o pár km ďalej. Neviem, ako zareaguje, ale trošku som mu to ešte z mojich zaokrúhlila, aby tá suma lepšie vyzerala, nesmierne mi pomohol s doopatrovaním mojich rodičov, chcem pomôcť zase ja jemu.🙂
@panelacikova ale ano, podla zakona o rodine
Otázne je že ak by tu chorú sestru zbavili svojpravnosti tak kto by nakladal ako vlastník s tou garzonkou.Mamička asi myslela že si jej dcérušku na krk zoberie nejaký zúfalec ked jej prepisala garzonku.Ako som pisala všetko ostane na tvojom priateľovi zdrava sestra ich má na salame a ked mama pôjde do DD otázne komu dá na krk chorú dcéru sestre ktora o nu nejavy zaujem alebo svojmu synovi teda tvojmu priateľovi a ked je na liste vlastnictva jeho sestra tvojmu priateľovi nepatri nič nakoľko na LV je meno jeho sestry.
Nejdem sa vyjadrovať k prvej casti prispevku.... Len som ti chcela dat priklad na tu druhu cast. My mame hypoteku 300€ na dom, mame 2 deti, som na druhej MD. Môj plat, ked robim je 800€, priatel zaraba okolo 900€, zalezi od toho, ci ma nadcas alebo nie.... Cize zijeme z md/rodicaku a jeho vyolaty uz 4ty rok skoro a platime hypo, poistky, mame 2 auta, telefony, internet, a bezne poplatky v domacnosti (elektrika, voda atd)..... Faktom ale je, ze ked sme si brali hypo, mali sme uz co to nasetrene, takze to nam ostalo ako taka "poistka" prave na tuto dobu, ked som na doma s detmi a nemame az take prijmy (to nam poradil nas financak).....
Ale kazdopadne, ked budete drzat spolu a viete sa uskromnit, tak sa da prezit aj z 900 eur + MD. Vsetko sa da, pokial chcu obaja 😉 drzim palce 🙂🙂
@janetinka27 poprosím paragraf, ďakujem.
garsonku vlastni ten, co je napisany na LV. Tam ale aj je napisane, na zaklade coho ho dotycns ziskala a kedy. Napriklad - osvedcenie o dedicstve, dsrovacia, kupna zmluva zo dna... a tak dalej. Cize sspon tskto si to priatel vie pozriet.
Co sa tyka tej hypo, ja som si s byvalym brala hypo na dom a teda nasi, ze jasne, treba hypoteku (ako inak by sme si daco kupili rok po VS) a jeho mama, ze ona s tym nesuhlasi, aby si bral hypo, ze to chudacik bude splacat, mame si prerobit u nich povalu na byvanie a podobne. Este par rokov po kupe to obcas vytiahla, ze ona s tym nikdy nesuhlasila. Proste niektore mamy su take. Teraz, ked si na to spomeniem, tak si tukam na celo, kde sme tak asi mali byvat, bez hypo?
A tato tvoja “skoro svokra” vyzera, ze je k tomu este trosku mimo aj v inych veciach. No kasli na nu, len neviem, naco ta tam tahal to oznamovat.
@qetka zlatá svokra 🙂, fakt, prerobiť povalu, úžasné, teraz by si si hlavu trieskala, že čo si to urobila, vrážať peniaze do cudzieho a mať ju stále za zadkom - ideál. Mali ste jej povedať, že by nepotrebujete jej súhlas, vy jej to oznamujete.
Keby som sa mal riadiť svojou svokrou, tak nikdy ani nesadnem do auta, nieto este sa oženiť, mať deti, hypotéky a kto to kedy videl, ísť niekam po zotmení, veď uz je tma...
Mňa skôr zaujalo to, že už ste si vybrali byt a oznamili sťahovanie. Ale este ste nemali ani stretko s hypoporadcom, netušíte odkiaľ vziať tych 10 az 20 percent ceny bytu (byvate takpovediac vo svojom, máte nejaký prijem, z toho ste museli prepanajana nieco odložiť). Nemas ujasnene financie ci vyzijete z priatelovho platu a rodicaku v pohode povedzme 5 rokov.
Psychicky chorá matka a dcéra sú uz len prídavné bremeno.
@elizabet173 a este na tom bolo dobre to, ze slo o dom v Ba, kde sme pracovali a ja tu mam celu rodinu a ona nas volala k nim, kde lisku davaju dobry noc. Co by sme tam ako robili u nich na povale? Praca ziadna, tak ale nebolo by treba hypo platit 😂😂😂
@qetka však "totok" je divné, že on cítil akúsi potrebu, aby matke predostreli svoje predstavy.
@stary_ujco hej, súhlasím. a ešte sa hrnie do svadby a detí...
@qetka to už ani nepotrebuje komentár

@elizabet173 chápem, ja som skôr narážala na tú znepokojivú reakciu matky. Verím, že aj ty ako rozumná žena nesabotuješ synov odchod z domu. A je od teba veľmi pekné, že si mu peniaze odkladala. Určite ho to poteší. Škoda, že o tom ešte nevie. Zaujímalo by ma ako na to zareaguje. 🙂