icon

Hypotéka teraz alebo neskôr

23. jún 2022

Čo myslíte zobrať hypotéku teraz alebo počkať ako sa ustalia tie percenta na hypotékach, prípadne ako to ovplyvní trh?

hiro
24. jún 2022

Myslim v eurozone je to celkom ok a aj bude. Chudaci ale v CR - teraz maju hypourok 6-7% a budu mat viac:
https://www.hypoindex.cz/tiskove-zpravy/do-konc...
Do konce roku budou sazby hypoték kolem 9 procent

hellwant
24. jún 2022

@vevapeto píšes, mysleli sme si, ze pod 1% bude naveky a ano nebolo, ale to idte plati aj o tvojom nazore, ze uz nikdy to mepôjde pod 2%. Negativne, ci pozitívne dojmy nutia cloveka zvelicovat. Aj tato inflacia raz prejde, nic nie je naveky. Mozno tu bude s nami 5 rokov. Ale raz sa to zas otoči.

valeria_h
24. jún 2022

Ja by som nebrala. Ale to som ja.

pauli_s
24. jún 2022

My meme hypo s úrokom 0,5% zafixovanú ešte na ďalšie 2 roky, nejdeme teraz špekulovať, lebo ekonomika sa pohybuje v cykloch, rátam s tým, že o 2 roky to bude totálne inak. Krízy ešte budú, peak toho zlého je tento a budúci rok, potom bude zase lepšie a úroky klesnú 🙂

slavuska1506
24. jún 2022

@mamamasama nepotrebovali sme, nasetrili sme

mamamasama
24. jún 2022

@slavuska1506 tak šetrite ďalej...zíde sa vám... ;)

cherry_cherry
24. jún 2022

Ak ju potrebujes, tak ber teraz s aspon 5 rocnym fixom. Pojde to hore. ECB sa dlho zdrahala zvysovat zakladnu urokovu sadzbu, ale uz avizovali zvysovanie v juli aj v septembri a do konca roka urcite este raz budu zvysovat. Od 2023 detto...
Cesko ako priklad nie je uplne spravne uvadzat, kedze nespada pod ECB.
Takze ak ti byvanie nepocka este par rokov, tak hypoteku zober teraz, dlho lacnejsia nebude, ak este vobec.

bert22
24. jún 2022

podla mna ak splnate podmienky a bude vam to vychadzat, tak ja by som osobne proste necakala. neerim, ze to bude o rok o dva ruzovejsie, takze by som vyuzila este terajsie ponuky

michal711
24. jún 2022

Čo chces ustáliť ? Len aby sa neustalili na 3%p.a.

onats
Odpoveď bola odstránená
saxana000
24. jún 2022

Tak.my sme brali v 2016 65 000 urok 1.79% na 15 rokov
Minuly rok koncil 5r fix urok znizili na 1.3% neprenasali sme to nechcelo sa nam behat po bankach..
Dalsi konci 2026 ak by aj vyletel na 4-5% bude to poslednych 5 rokov splacania hypoteky a tu uz platime viac umor ako urok teda sa toho az tolko nebojim tam nam to moze maximalne 20-30eur spravit ak som dobre pocitala a to urcite nebude likvidacne..lutujem ludi ktori pobrali stotisice na desiatky rokov tam to zahuci podstatne viac.

angelheart
24. jún 2022

@heidi4 či sa avizované zvyšovanie bude týkať len nových úverov, závisí od zmluvy. Treba prečítať všetko komplet, vrátane mini písmenok, pretože niektoré úvery majú klauzulu, že pri veľkej inflácii môžu aj v prebiehajúcom úvere zvýšiť úrok.

heidi4
24. jún 2022

@vevapeto
@zoro9836
@angelheart Dakujem vam pekne, veru, doma prestudujem tu zmluvu. 🙂

cuttina
30. jún 2022

@hellwant raz urcite... Otazka je kedy a v akom casovom rozpati. Moze prist obcianska vojna, tretia svetova, recesia, este vacsia inflacia... Moznosti je kopa a nikto uz nevie s istotou nic predpovedat.

cuttina
30. jún 2022

@akinom0077 to co je za blbost??? Prosim ta, napis mi aspon jednu takuto banku😂😂😂. Ja som mala doteraz urok 0.8% a dala som si radsej 20 rocny fix a 1.3% urok, kedze o 15 rokov 300 eur bude ako 100 eur dnes. Ale banky sa o mna vobec nebili, dokonca sa ani nepredbiehali, ktora mi da mensi urok, ako to bolo minuly rok. Mozno sa budu bit o noveho klienta s tymi sialenymi 4 az 5% urokmi. Ale co mam echo od riaditelov bank, nemaju momentalne potrebu bit sa o novych klientov. Staci im navysovanie urokov na hypo bez toho, aby navysili uroky na uctoch v banke.

cuttina
30. jún 2022

Ak hypo na byvanie, urcite by som si zobrala este teraz s minimalne fixom na 5-10 rokov. Ak hypo na investiciu, asi hy som uz do toho nesla a ked, tak s 20 rocnym fixom.

monismie
30. jún 2022

po pravde by som isto necakala a vzala hypo teraz, ak vym to vsetko dobre vychadza. pochybujem, ze by teraz niekedy zacali urokove sadzby nejak extremne klesat, takze by som vyuzila este momentalnu situaciu

petkavka
30. jún 2022

1.. percenta sa sice ustalia, ale vysie
2. hodnota nehnutelnosti rastie sialenym tempom 15%/rok
3. hodnota najmov tiez rastie
4. Platy bud su zmrazene, alebo rastu minimalne
5. Naklady na stavbu noveho bytoveho domu rastu raketovo
6. Podmienky na uver sa sprisnuju

Takze ak ovladas zakladne pocty, tak sa nerozhodujes, ci si teraz mas vziat hypo, ale ci mas na to si zobrat hypo.

travelllerka
30. jún 2022

Neviem, ci to tu niekto spomenul, ale nie len ze úroky idú hore, ale človek zrejme bude musieť mať aj viac nasporene, ako to teraz je? Tuším 80% dávajú hypotéku z ceny nehnutelnosti? Tak to percento sa zrejme zníži. Len co som tak niekde v článkoch zachytila na túto tému.

nelka93
1. júl 2022

@vevapeto v Česku to však funguje úplne inak ako u nas

akvas
10. jún 2023

Ja mam hypoteku 34900 je to vela?Prijem mame okolo 3400€.Bojim sa ci sa da zvladnut

zuzanaete
10. jún 2023

@akvas Hypo 35tis sa da povedat, ze nie je takmer ziadna. To je velmi nizka hypo. A najma pri takom prijme.

akvas
25. jún 2023

Boji sa niekto hypoteky,alebo ste s nou v pohode?Ja mam 34000 pri prijme 3200€ a mam priserny strach.

akvas
25. jún 2023

Tvori si niekto financnu rezervu pri hypoteke?

michal711
25. jún 2023

@akvas samozrejme že áno

akvas
25. jún 2023

Co samozrejme ze ano?

michal711
25. jún 2023

@akvas si dala.otazku či si niekto buduje finančnú rezervu popri hypotéke. Odpovedal som to za.seba že samozrejme že áno

michal711
25. jún 2023

@akvas keď sa bojíš hypotéky tak naco si ju brala ? Máš mizernych 30k hypotéku to ani cítiť nemozes že ti ide na splátku

akvas
25. jún 2023

@michal711 ty sa nebojis?

iv007
26. jún 2023

@akvas a my co zarabame priemer 1500 tak mame zit u rodicov do 50ky?! Nie nebojim sa, mam poistky, robim si rezervu a prinajhorsom byt predam a pojdem do prenajmu. Nie kazdy zdedi majetky, pozemky ci podu ale musime sa nejak postarat sami.