Hypotéka v dnešnej dobe pre mladých
Ahojte, velmi by ma zaujimali vase nazory a skusenosti ako v dnesnej dobe vyzit vo vacsom meste (BA/KE), ak clovek nezdedi ziadnu nehnutelnost.
Mne to totiz pride nerealne ak si vezmeme dnesne platy (aj pre dvoch vystudovanych VS), dieta 1-2, skoly/skolky, auto, strava, energie, hypo, poistky atd….. tazko si to viem predstavit aj s 2 plnohodnotnymi platmi nie to este ked je zena na materskej.
Mozno si niekto predstavuje, ze v tychto mestach su obrovske platy oproti inym, ale bohuzial to tak v dnesnej dobe nie je + clovek ako absolvent cerstvo vystudovany bez nejakych skusenosti (samozrejme sme pracovali aj cele studium a v obore, ale predsa pocas brigady clovek nema take skusenosti ako ocakavaju).
Byty a uroky su neskutocne palky, k tomu 20% spotrebak z hypo nakolko nemame niekolko desiatok eur len tak na ucte pohodenych…. To nema clovek este ani energie k tomu a je takmer na 1000ke. Do 1-2 izboveho sa mlada rodinka velmi nezmesti tak ratam teda aspon 3jku…. A navyse stale to ide len a len vyssie vsetkom (okrem platov:D) aj ked klesnu uroky zvysia sa ceny danych nehnutelnosti takze velky rozdiel to nespravi
@autorka: ano vieme kolko stoja byty v KE a BA. A naozaj sa vzdy oplati nieco mensie na zaciatok. My sme v jednom z tychto miest kupili mensi ale dobry byt, v centre, za 115tis. Pred 5r. Teraz sa preda za 215tis. (Tesime sa samozrejme). Vtedy isiel skoro cely na hypo, jasne. A teraz aj po vyplateni hypo (ktoru ale budeme prenasat) by sme mali pekny obnos. Prosto ... Niektore veci sa fakt riesia postupne a podla moznosti. Jasne ze aj ja som v 30tke sa videla v krasnom novom dome s detmi psom a v "pohodinde". Ale takto to funguje naozaj len ak zdedis, alebo ti tatino postavi ten dom 😁
@colsami ale ja necakam hned dom … ale ako si napisala, mensi za 215k … na toto treba poriadne platy … potom si clovek aj premysli, ci z celeho sveta kde ma byvat to bude za 200-300k mensi byt v zaprdenom pomaly rozpadajucom sa state …
madam a čo takto 1i? ty vízia 😀 tú môžeš mať, ale treba pozrieť aj realite do očí 😉 píšeš že to nie je cesta.... ale presne toto tá cesta JE!
@zuzanka.zuzu ja uz som sa vyjadrivala k jednoizbovemu bytu 🙂 ja nie som sama a jednoizbak pre dvoch (so psom) aj z domu pracujucich ludi, s VŠ, vyse 5 rocnymi pracovnymi skusenosti od SŠ kedy sme stale pocas VŠ pracovali nie je pre mna alternativa preto aby som usetrila cca 30-40k €. V takom pripade radsej odijdem zit jednoducho preco ako asi vela mladych zvazuje 🙂 ja som neskoncila strednu skolu a nerobila casnicku odvtedy alebo co. Byt sa nam oplati predat najskor po 5 rokoch kvoli dani a 5 rokov v jednoizbaku za ktory budeme mesacne platit 700€ je akurat tak na gulku a nie zivot. A nech si mysli kto chce co chce o mojich narokoch, niekomu staci aj jedna mala izba v rodicovskom dome ok, kazdy mame ine priority, predstavy a ked sa niekto flaka a nesnazi sa tak nemoze mat ani vacsie sny asi🤷🏼♀️ ja tu nejdem hned anj do ziadne vily s velkym pozemkom a bazenom ale ani pomaly na intraku neplanujem zit, kvoli tomu nepracujem
moja, ty nemáš ani na ten 1i tak akých ušetrených 30t? 😂 a nemusíš dokolečka opakovať že robíte už 5 rokov (a asi tým chceš povedať že si teda zaslúžite rovno 3i 😉 ) to je nič... ufňukané, nespokojné, ale zato očakávania obrovské 😀
@zuzanka.zuzu tieto pasivno agresivne zenske s vyjadrovanim moja a zlatko su moje oblubene :D ale nedokaze ma urazit zena s takymto vyjadrovanim, lebo absolutne netusis kolko mame a nemame penazi, len sa snazis “zabodovat” na modrom koniku :D vela stastia s takym mindsetom zivote typu “ja som ako mlada bola chudobna a nemala ziadnu perspektivu, zila v jednoizbaku a jedla suche rozky tak budes aj ty!😂” ale mentalitu slovenska vidime na vysledku z volieb 🙂
zabudla som na povýšenecká 😉
Takto, clovek sa cely zivot snazi a mne rozhodne nikto nedal nic na zlatom podnose a nechapem preco by som sa potom mala prestahovat do jednoizbaku a cusat tam. Ja som nikdy nepovedala, ze nemame peniaze na vacsi, co mame, preroze momentalne nemame deti a pod vydavky - ja som v prispevku napisala ako sa to da casom sklbit uz so vsetkym ostatnym. Ale nie kazdy dokaze citat s porozumenim a niekto si pride do komenetarov rypnut aby sa citim lepsie, a aj to je ok, lebo nespokojnost a frustraciu z vlastneho zivota sa lahko ventiluje na internete na cudzich ludoch. Len uvedomely clovek sa z toho nedosere asi ako si ten brutal mega drsny komentujuci mysli :D
@zuzanka.zuzu dufam, ze sa uz citite lepsie 🙂
No je to brutal. A nehovoriac o tom že podľa mna veľa ľudom ani hypotéka nevyjde z platu. A to ešte musia mat našetrené kopec peňazí.
Lepsi 1-izbak ako s drotom do oka. Vela ludi takto zacinalo. Tie velke byty ci domy vacsine ludi do lona len tak nepadli. Poznas efekt snehovej gule?
Nikto z nas netvrdi, ze mas ist do malickeho bytu. Rob podla vlastneho uvazenia aby si bola spokojna len aby si nahodou nezaspala na vavrinoch.
Dnes je vo svete kapitalizmu zname prislovie "You will own nothing and you will be happy."
Dnes sa uz ani licencie softwaru nekupuju navzdy ako kedysi. Dnes uz mas vsetko len na splatky ci pausal pretoze takito svet dnes buduju oligarchovia.
Radsej kralom v malom bytiku ako vazalom v podnajme. Prajem vsetko dobre aby sa Vam teda podarilo najst vase vysnivane byvanie.
prepáč že sme ti neutreli slzičky a nepofukali bo
drvivá väčšina tu začinal v 1 izbaku , vratane mna napr .. a nie nechcelo sa mi don ist ale bola to schodna cesta
tak potom čo vlastne fnukáš alebo o čo ti ide ?
@sara07 ??? Vy ste si aj precitali moj prvotny prispevok pani ci ste tu prisli mudrovat len tak ? Ja tu nefnukam ani nepisem, ze nemam na byt. Opakujem, pytam sa, ako to ludia zvladaju neskor ked maju deti, auto a pod. Ked to nie je vasa situacia jednoducho nemusite komentovat a vyjadrovat sa. Dovidenia :D
však my sme ti odpovedali ako sme to mali a ako sme to urobili , vysvetlujeme ti že nikdy to nebolo lahké a uroky boli väčšie a platy menšie k pomeru k cenám bez prispevkov
z tvojej strany vysmech v podstate ,takže sa nediv záveru diskusie tu
ty si agresivna , kopeš tu , nezvladaš diskusiu ked nejde podla tvojich predstáv ?
čo si vlastne čakala aké odpovede ?
@sara07 aha takze mne tu moze zeny pisat vysmesne pomenovat madam a neviem ako vysmesne, ze nemam ani na jednoizbak aj ked nic o mne nevie a to je ok ale ak sa vyjadrim ja na taketo komenate rovnakym sposobom tak je to problem :D ja som inym zenam nic zle nenapisala, precitala som si veci a dala aj moj pohlad na vec, ale nenapisala som tu nikomu ako prva vysmesne spravy mojko, zlatko a pod 🙂 a ani by som si to nedovolila takto sa bavit ludmi ktorych nepoznam. A vy ste na mna tiez len rovno vybehli nech si utriem slzicky, nebojte ja neplacem ale asi vy niektore 🙂 ja som sa pytala na skusenosti a nazory, vidim ze ich mate vacsina zle a negativne a nedokazete do asi dostatocne spracovag pokial to musite pisat od zaciatku utocne a vysmesne 🙂
Môžem ti napísať ako sme to mali my ale bude to dlhšie 😃 😊 spoznali sme sa s manželom keď končil Ing. a ja bakalára. Išli sme spolu bývať - do lacnej garsónky v Petržalke pri železničnej stanici. Počuli sme vlaky, nedalo sa dobre vetrať, chladnička nás budila a počas covidu sme volavali jeden z kúpeľne a druhý z izby 🫣 ale bola tam výhodná cena a my sme odkladali čo sa dalo z výplat a všetky odmeny - manžel pracoval a ja som robila brigádne počas školy a potom plynulo prešla na fulltime. Za 4 roky v podnájme sme boli na jednej dovolenke - aj to ultra lacný last minute v Egypte. Inak len malé výletíky po Slovensku, ktoré boli lacnejšie. Po 4 rokoch sme splatili 15% v hotovosti na 2 izbový byt, 5% sme dostali od rodičov a 80% hypo. Keď sme sa nasťahovali, zariaďovali sme postupne, 2 mesiace sme boli bez kuchyne a sledovali sme akcie (napr. gauč sme kúpili za polovicu). Prvé auto sme kúpili po 2 rokoch bývania vo vlastnom a v podstate dodnes na ňom nechodíme každý deň, keďže aj tak nemáme parking v práci, využívame ho len keď musíme, inak stále MHD. Obaja s manželom makáme na svojich kariérach, za tých 8 rokov čo sa poznáme, nás niekoľkokrát povýšili a zdvojnásobili sme si platy. Naposledy som sa napríklad ja prihlásila na miesto vo firme s oveľa lepším platom a aj keď som nespĺňala 100% požiadaviek, zobrali ma, lebo už tam mám vybudované skvelé meno (vždy som bola ochotná robiť nadčasy, sviatky, urobiť projekt naviac). Obaja si robíme si kurzy, vzdelávame sa, ja vediem 30 členný tím a nemám ani 30 rokov, manžel má tiež našliapnuté na manažérsku pozíciu. Na luxusnej dovolenke sme boli raz na svadobnej ceste, ale aj to z peňazí, ktoré sme dostali (svadbu sme si celú platili sami). Momentálne som na materskej, ale plánujem sa vrátiť po 2 rokoch, aby sme nemali veľký výpadok príjmu a mohli si čo najskôr kúpiť väčší byt.
Čiže u nás to bolo veľa uskromňovania s tým, že sme mali svoj cieľ a makali sme na ňom. Mám veľa spolužiakov, ktorí z prvých výplat prenajali veľké byty, pokúpili autá a cestovali a dodnes sú v podnájmoch. Nehovorím, že je to realizovateľné pre každého, ale ak máš svoj cieľ, tak sa to dá. V BA je veľa možností. 😊
stále si nenapísala aké odpovede si vlastne čakala ?
že ti napíšeme ano máte to tažké a hrozné a podobné kecy ? že vláda má pre vás urobiť viac ? a prečo pre nás nepohla absolutne ničim , ničim
no nie lebo ani my sme to nemali lahké
Autorka.Tazke to bolo aj v roku 2010,keď sme riešili hypo my.
Tiež by som neriešila hypo,kebyže má otec stavebnú firmu.Len blázon ide do hypo,keď nemusi
Doba je ťažká... To áno...ale prispôsobiť sa jej musíme, či s tým súhlasíme alebo nie. Doba sa prispôsobovať nebude, ani platy, ani ceny nehnuteľností. Treba sa obracať aj fyzicky aj mentálne, riešiť stratégie, vystihnúť správne načasovanie...
Ja nechcem znieť premúdrelo ale podľa mňa nie si dobre nastavená, prepáč. Rozumiem tvojej túžbe po naplnení vízií. Akože, tiež by sme všetci chceli veľké domy, lacnú wifi, plat prezidenta atď atď... Bohužiaľ, nedá sa. Jednoducho musíš ubrať buď z vízií alebo z pohodlia. Tam iná cesta nevedie. A tiež som názoru, ako tu už bolo spomenuté, že radšej by som si v pohodlí jednoizbového bytu kraľovala a investovala do svojho, hoci so psom a partnerom za chrbtom, ako ohýbala chrbát len aby som každomesačný nájom pchala do vrecka prenajímateľovi.
Ale to je tvoja voľba, samozrejme. Nemusíš takémuto niečomu ustúpiť, nemusíš to tolerovať a siahať si do vízií a na vlastné pohodlie. Cenou ale bude že si ten byt budeš môcť dovoliť boh vie kedy, ak vôbec.
Inak, ceny stále rastú. Rok investovaný do tlačenia sa v jednoizbaku ti za rok za dva môže vyniesť celkom pekný peniaz, za ktorý si už budeš môcť reálne dovoliť uvažovať o niečom bližšom tvojej terajšej predstave...aj takto by bolo možno fajn sa zamyslieť.
Ja som si od 14 zarábala strážením detí, peniaze som si šetrila. Popri VŠ brigády, na leto vždy na 3 mesiace do zahraničia makať 12h denne 6 dní v týždni. Všetky peniaze som odkladala. Manžel nešiel na VŠ, robil od prvého dňa po maturite, tiež si šetril. Kúpili sme byt v dezolatnom stave (po nepohyblivom pánovi o ktorého sa nikto nestaral, takže poriadny kentus), hypo na 25r s úrokom 6% - vtedy normálne číslo. Ale mali sme časť našetrené, aj na prerábku. Žiadne príspevky od štátu vtedy neboli. Všetko sme si prerábali len vlastnoručne, lebo na viac sme nemali. Auto sme nemali, dovolenka bola vlakom na stanovacku nadivoko, lebo ani na kemp nebolo. Po 2r som neplánovane otehotnela, ešte som len brigádovala takže som nemala nárok na materské. Vtedy bol rodičák smiešna suma asi 90€, aj v pomere k cenám oveľa menej než teraz. Žili sme z ruky do úst. Dieťa bolo na latkovych plienkach ktoré som sama ušila zo starých uterákov. Dovolenka žiadna, celý rok som šetrila na to aby som si mohla zaplatiť vlak na cestu 200km ku rodičom v lete na mesiac, lebo tam som potom ušetrila na jedle tak sa mi to oplatilo. Postupne sa manželovi zlepšoval plat, ja som si privyrábala šitím, z toho som si platila poistenie aby mi pri druhom dieťati vyšla materská. Po prvých 5r to už začalo byť lepšie, pomohlo že som dostala pri druhom dieťati materskú aj keď bola kratšia a menej % ako teraz. Zdedili sme po mojom dedkovi 20rocne auto s najazdenými 450tis km ale už sme si vedeli našetriť na benzín na občasný výlet. Potom keď som šla od detí do práce tak už bolo dobre. Ale bol to pre mňa hrozný stres tie prvé roky.
Čo by som spravila teraz keby som bola mladá? Určite šetriť od začiatku čo sa dá, a kúpiť mini byt čo najskôr. Ak v byte majú žiť dvaja ľudia tak stačí byt čo má dve miestnosti ( napr dvojgarzonka - kuchyňa a izba) aj ak by mali obaja robiť naraz z domu. Ak plánujete deti skoro, tak radšej niečo väčšie ale keď je na tom človek finančne zle tak s deťmi treba počkať a radšej zostať v menšom byte 5r kvôli daniam a potom keď sa finančne polepší, ísť do väčšieho. Na materskú si treba našetriť rezervu. Nerozhajdakavat peniaze na blbosti - ak denne minies 14€ na somariny tak si za rok vyhodila 5000€. S drahými vecami treba počkať, luxus nie je ľudské právo aby naňho mal nárok každý.
My sme s mužom začali v 2i byte (kúpil ho pred 10r kedy stál v cene dnešnej garáže 😅), v pohode sme tam prežili aj s 2 deťmi. Aj tak sme tam viac neboli ako boli ale 2i sme predali, zostalo dosť financií na kúpu nového väčšieho bytu + hypo, stále sme obaja mladí. Lenže muž mal celkom dosť rozumu, takže keď kúpil byt mal 20 🙃.
Keď toto čítam, som rada že sa nám podarilo hneď kúpiť rodinný dom pod 200 0000. A nemusíme sa tlačiť v mini byte za oveľa viac peňazí
@la_dolce_vita nerobim dlho, robim na firmu, a obraty mam sice fajn, ale banky to beru tak ako to beru ak ste sro
@sara07 mam vystudovanu fotografiu 🙂
@quaxi dakujem za nazor, chapem aj vasu situaciu a mate pravdu, ale zas my nie sme az v tak nejakej zlej situacii, tak hadam sa to ani nezhorsi, ja skor cely tento prispevok som orientovala tak, ze teraz si ako tak vieme cosi dovolit, len si neviem momentalne predstavit dalsie vydavky spojene napr. S detmi. Prave to, ze deticky by som nechcela az niekedy po 5 rokoch, kedy by fakt bolo az dobre ten byt predat, takze jednoizbak jednoducho nie je pre nas cesta dvaja plus pes plus decko ako mi to tu niektori radia akoby sme na nic ine nemali, pricom ten prispevok o tom vobec nebol.
@denkabemommy to je super, no len my sme obaja studovali, takze pre nas hypo nebola moznost tak skoro aj ked by sme radi, od rodicov sme cosi take pozadovat nechceli
@sara07 ale ja som tu dostala kopu rozumnych a inteligentne formalovanych odpovedi, len ked to cita clovek viac naraz tak neodpisujem separantne kazdemu ale ja si postredy beriem k srdcu - ale jednoducho len ludi ktori nemaju potrebu len rypat a pisat tu na “mudro” a hnusne 🙂 ja od vlady nechcem ziadne prispevky ja nie som na to odkazana. Ale ano moj nazor je ze cosi take sa v tomto state vobec neriesi ako ceny nehnutelnosti idu hore a co maju robit mlade rodiny - riesime tu vsak ako vzdy zvysene dochodky, 13. Dochodky, zvysovanie dani, rusenie zdravotnych benefitov, znizovanie danovych bonusov na deti a podobne veci, ktore pre vacsinu rodin v produktivnom veku su klucove a ak tito ludia poodchadzanu a stratia motivaciu pracovat a snazit sa ak sa im budu aj nadalej podlamovat kolena, tak potom sa mozu aj cele dochodky zrusit. Jednorazove prispevky su pre akukolvek krajinu z akehokolvek dovodu to najhorsie co moze byt a vacsina z nich je velmi neefektivne podmienena, takze nie, opakujem, necakam ziadne prispevky na byvanie 🙂 len ferove riesenie politickych veci. Nefungujuce zdravotnictvo a beznadejne skolstvo taktiez nepomaha k motivacii ludi zostat tu. Ale toto je presne aj ten problem, ak si kazdy povie, ze bolo zle vzdy a podme vsetci do garzoniek ved co ine nam ostava, situacia sa ani nemoze zmenit … tu clovek uz aby sa aj bal chciet 2-3 izbovy byt 🙂 nadhera
Je to tazke a najvyssi cas,aby sa rozbehli najomne byty pre mladych. Ale zase ludia by sa mohli zacat uskromnovat. Ked vidis tie nove domy postavene na kluc,drahe zariadenie v domoch. O 1/3 lacnejsie by ich vysla stavba a mozno aj viac. Lenze dnes ludia chcu mat vsetko hned a nie postupne. Skonci skolu a uz chce mat velky dom,dobre auto. My sme zacinali so ojazdenym starym autom,byvali v 1 izbovom byte. Postupne sme sa vypracovali. A tak to ma aj byt. Nie vziat obrovsku hypoteku,hadat sa doma,lebo je clovek len nervozny z tych penazi a potom tie vztahy aj tak vyzeraju. Ty pises o 2izbovom byte. No na zaciatok by vam stacil. Stihali by ste splacat a postupne aj setrit na vacsie byvanie. A ked nemam na vacsie,tak sa uspokojit aj s mensim,ak nie je moznost zarobit viacej.
@biba_18 my sme boli 5ti v dvojizbovom. To len teraz treba aby mal kazdy svoju izbu.
@marca12 suhlasim, to by mohlo, dalsia dookola omielana tema slubovana politkmi ale ako stale nie dost potrebna asi. Jasne, ja som pisala uz viackrat tu, ze ja necakam hned dom… ale kultivovane zit tak aby sa clovek citil komfortne je pre mna prirorita proste. Clovek za to v tejto dobe uz nebude platit tak ci tak male peniaze tak nech to jednoducho nie je jednoizbak :D neocakavam zlaty nabytok a cerveny koberec pred dvojposchodovym domom s bazenom. Ale aby boli dvaja vystudovani a pracujuci ludia vysmiati za to, ze chcu 2-3 izbovy byt nie uplne v ghette je ulet podla mna 🙂 potom sa treba zamysliet ci pracujeme aby sme zili alebo zijeme aby sme len pracovali a zarabali ked je vacsine ludi po chuti zit v pivnicnej kobke cez 100k eur

@sara07 pravdu píšeš. Ja už som to tu niekedy písala, môj dedo, r.1926, všetky zarobené peniaze šetril, aby mohol dom postaviť a keď sa v 1952 oženil a už sa do stavby púšťal, v 1953 prišla menová reforma, ktorá ho o väčšinu úspor pripravila. Ja som vyrastala, aj s bratom, aj oboma rodičmi, v 2-izbaku. Rodičia v ňom stále žijú. Po VŠ som nedosiahla na hypotéku, rodičia mi pomohli, inak by som bývala v podnájmoch.
Nikdy to nebolo jednoduché s bývaním pre bežného človeka.