icon

Hypotéka v dnešnej dobe pre mladých

13. feb 2025

Ahojte, velmi by ma zaujimali vase nazory a skusenosti ako v dnesnej dobe vyzit vo vacsom meste (BA/KE), ak clovek nezdedi ziadnu nehnutelnost.
Mne to totiz pride nerealne ak si vezmeme dnesne platy (aj pre dvoch vystudovanych VS), dieta 1-2, skoly/skolky, auto, strava, energie, hypo, poistky atd….. tazko si to viem predstavit aj s 2 plnohodnotnymi platmi nie to este ked je zena na materskej.
Mozno si niekto predstavuje, ze v tychto mestach su obrovske platy oproti inym, ale bohuzial to tak v dnesnej dobe nie je + clovek ako absolvent cerstvo vystudovany bez nejakych skusenosti (samozrejme sme pracovali aj cele studium a v obore, ale predsa pocas brigady clovek nema take skusenosti ako ocakavaju).
Byty a uroky su neskutocne palky, k tomu 20% spotrebak z hypo nakolko nemame niekolko desiatok eur len tak na ucte pohodenych…. To nema clovek este ani energie k tomu a je takmer na 1000ke. Do 1-2 izboveho sa mlada rodinka velmi nezmesti tak ratam teda aspon 3jku…. A navyse stale to ide len a len vyssie vsetkom (okrem platov:D) aj ked klesnu uroky zvysia sa ceny danych nehnutelnosti takze velky rozdiel to nespravi

natalka13
13. feb 2025

V zahranici ti budu pecene holuby do taniera padat? Tam su byty drahsie, hypo hned len tak nedostanes...

ibatanecnica
13. feb 2025

@marca12 presne tak. My sme tiez zacinali v 1izbaku zakladne zariadenie a bez auta. Postupne sa nasetrilo na vacsi a aj auto a to sme chodili aj po vyletoch a dovolenkach.

biba_18
13. feb 2025

@marca12 s našimi sme 10 rokov bývali v 2-izbovom byte, mala som 12 keď sme sa presťahovali do vačšieho… a ja s mužom sme 6 rokov bývali v podnájme v 1-izbovom byte kým sme kúpili náš prvý byt… syn teraz býva sám v garsonke…

ibatanecnica
13. feb 2025

@zuzanka.zuzu presne. My sme boli aj s malym dietatom v jednoizbaku. A boli sme radi ze sme sami a nie u rodicov. Nefnukali sme ako je vsetko drahe ale zacali tym na co sme mali.

marca12
13. feb 2025

Potom je este moznost kupit starsi dom v mensej dedine,prerobit podla svojich predstav alebo hladat pozemok v lacnejsich lokalitach. Bohuzial inak to uz nebude. Neviem si to predstavit dobuducna,kde si najde byvanie mlada rodina priemerne zarabajuca. Nie kazdy ma domy,aby mohli zit dvojgeneracne s rodicmi.

ibatanecnica
13. feb 2025

Autorka co ti pomozu tvoje predstavy ked na to nemas? Aby si este o 10nrokov nezila u rodicov lebo nemas na svoje predstavy

autor
13. feb 2025

@ibatanecnica ja uz nezijem teraz 5 rokov u rodicov, o mna sa netreba bat🙂

natalka13
13. feb 2025

5 rokov si mohla tu hypoteku uz splacat a byt by bol o 1/4 lacnejsi

ibatanecnica
13. feb 2025

Tak preco ta trapia druhi? Kazdy sikovny sa zariadi podla svojich moznosti

autor
13. feb 2025

@natalka13 nabudu mi urcite padat pecene holuby z neba ja mam predstavu kolko co kde stoji inde uz som predstavte si z krajiny parkrat vysla a nezijem v bubline ze nepoznam ludi co tam pracuju. Jasne su prace kde clovek len ide odrobi par mesiacov kazdy debil kludne a domov pride ako pan lebo s tym platom by tam ani nevyzil. Ale ak ma clovek normalne vzdelanie, vie jazyk a chce prerazit tak je to vo vela krajinach lepsie ako u nas vo viacerych ohladoch, staci sa pozriet na ceny potravin a porovnat s platmi inde, to je zaklady ze potraviny treba kazdemu v kazdej krajine a ake su rozdiely? Velakrat skor u nas drahsie ako inde s vyssimi platmi … uroky su vyssie vsade inde uz dlhsie praveze u nas boli roky podhodnotene ale zivotna uroven ak si clovek vie dobre vybrat je ina. Vacsina ako aj ja chceme ostat pri rodine jednoducho ked to nebude umoznene a viem dat sebe aj detom v buducnosti lepsi zivot je asi normalne ze nad tym teraz clovek uvazuje co a ako spravit

autor
13. feb 2025

@natalka13 asi tazko ked som tych 5 rokoch studovala

lienka.7
13. feb 2025

@autorka pretože každá chce hned 10 izbovú vilu s bazénom, 2 auta a 4x dovolenka do roku. ... stačí si tu čítať príspevky typu snívam o domčeku, len na neho nemáme... 🤦‍♀️
Mimo to, byty sú stále, ale človek s platom 1500€ brutto, nemôže snívať o novostavbe ako ten, čo ma 5000€ brutto. Kúpi to, na co reálne ma. To je proste realita. Cize v prvom rade zrealnit svoje nároky k pomeru svojmu prijmu.
A druha vec je, že mnoho ľudí ma prijem, ale na čierno. A v tom prípade vedia zaplatit akurát tak podnájom, ale nie uz hypoteku, ktorá je v porovnateľnej výške.

autor
13. feb 2025

@lienka.7 ja si uz pripadam ako retard ked tu kazdemu dookola opakujem ze tu nikto o ziadne vile nepisal ale dobre 😂 ked je pre vas 60m2 byt vila, tak smutne

lienka.7
13. feb 2025

@autorka keď nemáte 2 na 60m2 byt, tak fakt skuste prehodnotiť svoju pracu/prijem.

natalka13
13. feb 2025

Ved pises ze mas odpracovanych 5 rokov a ze platite najom tusim 800e

sara07
13. feb 2025

@prettywoman1212 a nie je to škoda vyštudovaná vš odbor fotografia na niečo také ako svadba ?

michaela789
13. feb 2025

Tak ten trh je nafuknuty, o tom žiadna reč. Keď sme dostali ohodnotenie nášho domu, čo sme pred pár rokmi kúpili za dnes už šušne, tak sme nechápali ako je to možné... Proste mnohodesaťtisícový rozdiel... A to sme tu zas toho toľko nedoniesli, lebo robíme ako nám vyjdú financie.
Tak isto sú nafúknuté ceny bytov. Starý neprerobený 3i aby vyletel v rozmedzí pár rokov o stotisíc...no , ďakujem pekne. A ďalších 30 aby si človek odložil navyše na komplet rekonštrukciu. Je to hovadina? No, je. Lebo človek platí nehorázne peniaze za niečo čo takú hodnotu reálne nemá ani z lietadla.
Ale preto ti aj vravíme a radíme, že s kúpou otáľať len preto že hneď nepôjdeš do takého, do akého si praješ je krátkozraké. Tie ceny dole nepôjdu jednoducho. Môžeš mať 3izbak a žiť komfortne...ale nie v KE alebo BA. Alebo, môžeš žiť v KE alebo BA ale nie v takom komforte o akom hovoríš. V hre je asi 5 stoličiek a na všetkých naraz sedieť nebudeš môcť hneď takto na začiatku nikdy. S tým sa treba zmieriť, lebo situácia je aká je, dá sa s ňou len pracovať...

autor
13. feb 2025

@lienka.7 opat sa budem citit ako retard, ze momentalne mame peniaze, ale nemam vydavky na deti. Treba citat az potom pisat.

@natalka13 Vobec som nepisala ze mame najom 800 lol😂 ano 5 rokov som cely cas pracovala a zarabala aby sme mali kde byvat, obaja, popri skole aj 2 prace. Nikto nam to neplatil a snazili sme sa tak ako aj teraz. Lenze ludia vobec nevedia cely kontext a cely cas tu budu len nadavat takze potom ma clovek obrazok aky ma.

sara07
13. feb 2025

tak táto vlada, vlada smeru nikdy nič pre rodiny alebo podobne neurobila a neurobi , je tu 14 rokov a sme tam kde sme
my sme hypoteku riešili za mečiara a to teda bolo najhoršie možné obdobie snád vo všetko, teraz ho predčí smer žial

quaxi
13. feb 2025

Treba si ale uvedomiť že vlastné bývanie nie je vo svete vôbec také rozšírené ako tu. Slovensko je v tomto veľmi rozmazané. Hneď toť za hranicami už nikoho ani nenapadne že si kúpi vlastný byt ešte skôr než bude mať deti. Buď si to kúpia po 15-20 rokoch úspešnej kariéry alebo žijú v nájme aj na dôchodku. Nájmy majú lepšie rozbehnuté, ale stále riadne drahé - ak chces hovoriť o Bratislave tak to treba porovnávať s hlavnými mestami a tam sú tie ceny šialené a dostupnosť ešte horšia než u nás.

natalka13
13. feb 2025

@sara07 presne za meciara 13% tusim sme mali.

bosorkabb
13. feb 2025

Vyriešila som to tak že mám byt 20 km od BA v centre mesta. Každú chvíľu chodí autobus alebo vlak do BA.
V zahraničí veľmi malé % ľudí má vlastný byt. Žijú v podnájme celý život.

vikiki29
13. feb 2025

Dnes by každý mladý chcel všetko a hneď. 1 izbak? Neprípustné! Staršie auto? Hanba! Elektronika za desaťtisíce, mobily ako pre veľkopodnikateľov, lebo treba! Autorka, najprv si začala s bytom, hypotékou, spotrebákom, teraz tvrdíš, že peniaze máš, ale nemáš na deti, ktoré zatiaľ ani nemáš… raz tak, raz tak.

autor
13. feb 2025

@vikiki29 Ahojte, velmi by ma zaujimali vase nazory a skusenosti ako v dnesnej dobe vyzit vo vacsom meste (BA/KE), ak clovek nezdedi ziadnu nehnutelnost.
Mne to totiz pride nerealne ak si vezmeme dnesne platy (aj pre dvoch vystudovanych VS), dieta 1-2, skoly/skolky, auto, strava, energie, hypo, poistky atd….. tazko si to viem predstavit aj s 2 plnohodnotnymi platmi nie to este ked je zena na materskej. co vak na tomto pride raz tak raz tak? 🙂 “raz tak raz tak” debatu z toho spravili ludia, ktori necitaju s porozumenim a jedine co vedia je utocit bezdovodne na internete po kazdom

oblecenie99
13. feb 2025

No ja teda neviem neviem.. ja som s mužom, vtedy ešte len priateľom, kupovala náš prvý byt v roku 2015 a už vtedy boli ceny na tie platy riadne premrštené, ale úroky pod jedno percento, navyše 90 percentné zafinancovanie bankou... My sme dali za dvojizbak, panelák, bez balkóna, 54 metrov štvorcových, bez výťahu, akože prerobený byt, vtedy 76 000 eur. Staré mesto v KE, ale samozrejme nie historické centrum.. ten istý byt sa predal v roku 2023 za 167 000 eur 😬 okolo 4 percenta úrok. Investovali sme doň veľké nič dokopy, len klasika maľovanie a pod. Len od roku 2023 vyskočili v našej lokalite ceny trojizbakov o 40 až 50 000 eur. Rok a pol!!!! Úroky nie su moc nižšie. Tak neviem no, dnes byť mlady, začínajúc od nuly, platiaci pritom nájom od 600 eur (minimálne), tak majú čo robiť, aby ako tak podliezli latku na hypo! a hoc aj na jednoizbový byt. A keď už chceme, aby ten byt na seba akože zarobil za pár rokov ako štartovací (tiež sme to tak mali, to nám veľmi pomohlo, že sme vedeli predať za tak nepríčetnú cenu po Tom tragikomickom navýšení cien za smiešnych pár rokov, inác by sme nevedeli kúpiť vacsi), mal by byť v lepšej lokalite, nech to stúpa na hodnote a tu už aj súčasná cena malého bytu bude dosť premrštená a zaujímavá.. ja tým mladým nezávidím teda. Potvrdila to aj naša realitacka, kopec klientov má problémy, lebo im nechcú banky schvaľovať hypotéky.

vveron1ka
Autor odpoveď zmazal
prettywoman1212
13. feb 2025

@sara07 vieščo skôr je to jediný žáner kde sa dá zarobiť podľa mňa, lebo síce mňa veľmi bavila aj umelecká fotografia aj cykly, aj som vystavovala, ale to ťa neuživí :/ robím svadby asi 6 rokov, už by som veru menila.

michal711
13. feb 2025

Netreba fňukať, ale treba zaťať zuby a drieť. My máme momentálne 3 byty všetko sa dá keď sa chce. A ešte plánujeme kúpit dva.

kitycat
13. feb 2025

Tak byt sa dedi, a stahuje sa ci predava, ked majitel zomrie.
Cize mladi but cakaju v izbicke kym stari otrcia kopyta alebo si zatial buduju vlastne a to z pozistalosti je do + 🤷‍♀️

iv007
14. feb 2025

@michal711 31 rocny mas 3 byty? Neni tvoj tatko premier?