Hypotéka v dnešnej dobe pre mladých
Ahojte, velmi by ma zaujimali vase nazory a skusenosti ako v dnesnej dobe vyzit vo vacsom meste (BA/KE), ak clovek nezdedi ziadnu nehnutelnost.
Mne to totiz pride nerealne ak si vezmeme dnesne platy (aj pre dvoch vystudovanych VS), dieta 1-2, skoly/skolky, auto, strava, energie, hypo, poistky atd….. tazko si to viem predstavit aj s 2 plnohodnotnymi platmi nie to este ked je zena na materskej.
Mozno si niekto predstavuje, ze v tychto mestach su obrovske platy oproti inym, ale bohuzial to tak v dnesnej dobe nie je + clovek ako absolvent cerstvo vystudovany bez nejakych skusenosti (samozrejme sme pracovali aj cele studium a v obore, ale predsa pocas brigady clovek nema take skusenosti ako ocakavaju).
Byty a uroky su neskutocne palky, k tomu 20% spotrebak z hypo nakolko nemame niekolko desiatok eur len tak na ucte pohodenych…. To nema clovek este ani energie k tomu a je takmer na 1000ke. Do 1-2 izboveho sa mlada rodinka velmi nezmesti tak ratam teda aspon 3jku…. A navyse stale to ide len a len vyssie vsetkom (okrem platov:D) aj ked klesnu uroky zvysia sa ceny danych nehnutelnosti takze velky rozdiel to nespravi
Autorka my tomu rozumieme, jasne ze každý by chcel mat svoj komfort a štandard, a samozrejme hneď….ALE keďže tiež nie ste povolaním syn/dcera, treba sa tomu prispôsobiť a k tomu patrí aj nižšší štandard a uskromnenie. My sme mali ako tu bolo spomenuté 6,5% úrok, a museli sme sa zariadiť bez pomoci štátu či rodiny. Auto sme mali v mojej 30ke. Nebola to samozrejmosť, ale mali sme priority a tomu sme sa prispôsobili. Tiež sme sa tlačili aj s malym v byte 38m2. Ale posunuli sme sa v práci, nasetrili. Neskôr 3i byt, teraz 4i dom.
A staré známe….vyhodna kúpa nehnuteľnosti bola pred X rokmi a TERAZ. Tak strosku pokory, skromnosti a ozaj keď ste ešte bez deti stačí 2izbak ako štart.
@bosorkabb Ja chápem, aj my sme tak mali, dokonca aj cena viac menej sedí, len pointa je, že teraz by autorka mala kúpiť ten menší byt za tých 190 000, na čo asi tiež nedostane hypo. Nemala som veľmi dôvod sledovať ceny menších bytov, ako idú teraz, ale zdá sa mi, že lepšie dvojky vychádzajú viac menej ako trojky.. napr. u nás dvojizbový v širšom centre kúpim za cenu trojizbového na sídlisku (Košice). Rozdiel medzi cenou nášho súčasného trojizbového a dvojky, ktorú sme predali, bol 20 000, a rovnaká lokalita, sťahovali .sme sa.len o ulicu, predaj a kúpa v rovnaký cas. autorka sa skôr snaží poukázať na to, že pri súčasných cenách aj menších bytov a úrokov sa už neoplatí až tak kupovať tie menšie byty. Ja viem, ako to myslí väčšina, lebo sme urobili presne to isté a na tom prvom, menšom byte sme zarobili ozaj dobre, aj napriek hypo. Len či to ešte funguje tak?
Fuuuuu keď toto čítam, som rada, že sa nám podarilo hneď na začiatku kúpiť si dom, lebo totooooo cez 100 000 za mini jednoizbak...
@oblecenie99 tažko povedať , pretože sa kludne môže stat ako už raz bolo že 1 izbaky , malinkaté 2 vyleteli hore, lebo dôchodcovia išli z 3-4 do menších
@oblecenie99 ja mám momentálne 4 izbový. Ale tiež by som kúpila rovno 3 izbový ako 2 izbový. Ceny sú podobné.
@bosorkabb veď to, že ja úplne chápem rady typu kúpte si menší štartovací, bude fajn ako základ do väčšej hypo o pár rokov, ja som jej to pôvodne chcela tiež radiť.. len potom som sa zamyslela, ze to je fajn, že my sme predali o cca 100 000 viac, len zase musel to aj niekto kúpiť.. tí mladsí, čo ho brali, majú vyššie splátky hypo ako my na väčší byt, lebo oni museli nabrať aj spotrebak a išli od nuly. Nám sa konkrétne ale dobre kupovalo, keď bol úrok pod jedno percento a banka dala 90 percent, ceny ešte boli ako tak pricetne, my sme to parádne vychytali a som rada, že sme vtedy nezaváhali.
Platy na východe tiež nie sú bohviečo, neviem, či sleduje niekto profesiu, ale napr. v KE podnikový právnik s aktívnou angličtinou som zahliadla, že 1 500 v hrubom a navyše chcú znalosti, ktoré si naberie ten človek až v dlhšej praxi, navyše špecifickej, no dosť bieda 😬
@oblecenie99 presne tak paneboze konecne niekto pochopil🙏🏼😂😂😂 ze ten cenovy rozdiel je vramci mesacnej splatky uz minimalny, co uz som tu aj spominala, lenze ludia co kupovali pred xy rokmi nerusia ako vyleteli mensie byty, ktore ludia kupuju ako “investicne” tym padom medzi mensimi a troska vacsim je cenovy rozdiel pomerne maly a obe alternativy na splatku vychadzaju tak ci inak pomerne dost🙂 platy vychod a zapad rozdiel ale ceny nehnutelnosti KE a BA nie az tak … a co vidim co tu pani pisala aj o Poprad tak uplne nemam slov …
@oblecenie99 nemozes predsa porovnavat hypo a spotrebak a kupu ak niekto ma polovicu ceny v hotovosti.
Je sakra rozdiel splacat 1200 a 700e mesacne
My sme so ženou chceli dom a cela rodina nam hovorila nechoďte do toho, lebo to je drahé a vy pracujete po výške ledva rok a ste bez úspor, ale iné ako dom som nechcel, lebo som z domu a v byte som nedokázal žiť a tak v roku 2017 sme išli do toho. Vybrali sme si okolie Senca, kúpili pozemok za medziúver z PSS a zobrali hypoteku na dom s postupným financovaním a plat sme vtedy mali ja cca 1000 a žena cca 780 eur a začal sa boj. Platili sme medziúver, hypotéku a nájom v Bratislave a 4 roky sme to lepili a poviem ti tak, že najlepšie rozhodnutie v živote, že som vtedy nepočúval ostatných, ale seba a išli sme do toho. Teraz máme už úplne iné pláty, krásny dom s veľkou záhradou, dve deti, auta, dovolenky a všetko čo potrebuješ k životu... Prosté človek musí niekedy ísť do obdobia, že musí niečo vydržať a uskromniť sa, snažiť sa si nájsť lepšiu prácu a ono po ťažkých časoch prídu lepšie a potom sa človek len smeje, že aké to bolo ťažké. My sme spravili dom aj s pozemkom vtedy za cca 150 000 eur a teraz ma hodnotu 350 000 eur a viac, tak tu vidíš, že čím človek viac čaká tým to búde drahšie a drahšie. A nemali sme našetrené nič 0,000 eura a zvládli sme to. Ešte taka info náš pozemok stal vtedy 39000 eur a teraz ho predávajú za 130000 eur a to prešlo len 8 rokov!!! A preto vám odporúčam ísť do toho a nečakajte, lepšie ceny nikdy už nebudú a keď prídu deti, tak náklady na život sa neskutočne navýšia. Človek vždy, keď ma hypotéku a dostane sa do ťažkej životnej situácie vie ten dom predať, vyplatiť hypotéku a zisk si necha a ide v živote ďalej. Hypotéka nieje zlo, hypotéka je pomoc pre ľudí a umožňuje ľuďom bohatnúť, keď su šikovní a hypotéka neznamená, že ju musíš mať 30 rokov a hlavne netreba sa báť toho. Stačí náš príklad, kde za cca 8 rokov mame zisk na dome keby ho chceme predať vyše 200 000 eur. Ale čo píšeš mesta Bratislava a asi aj Košice aj keď tam situáciu nepoznám sú momentálne riadny úlet v cenách a lepšie je si nájsť niečo v okolí aj keď aj tam sú už ceny dost vysoké, ale stále lepšie ako Bratislava.
@erks to je krasne povzbudive ! Presne mam rovnaku skudenost ze sme uz par krokov v zivote spravili pred ktorymi nad ludia len odradzali a nakoniec sa z toho vykluli najlepsie rozhodnutia 🙂 asi suhlasim, ze niekedy treba vystupit z komfrotnej zony a prave sa nezlaknut ale tuzba po urcite veci nad bude len pohanat vpred, po tejto sprave som si asi uvedomila, preco sa mi nepozdava jednoizbak a vsetky tieto vysmevne komentare ktore tu boli, ze na nic ine nemam, co nie je pravda. Len mam proste iny chtic ako ostatni ludia a nie kazdy sa spokojime s tym najmensim co nam zivot ponuka, preto nie vsetci sme podnikatelia a pod. Aj ked pri tomto co tu vsetci ludia pisu ako radsej jednoizbak ako najom mi je smiesno troska, zaujimalo by ma, ci si aj v prack hovoria, ze robia na niekoho ineho peniaze :D
@natalka13 no len ja som sa zamyslela, že my sme ešte vedeli kúpiť dvojku "od nuly", resp. stačilo mať 10 percent, čo vtedy bolo 7 000 (dokonca sme skoro stihli 100 percent, čo dávala ešte ČSOB, len akurát už zasiahol štát) a oni to už musia vykrývať aj spotrebakom, a musia mať myslím 20 percent, to je teraz aj pri dvojizbovom byte kľudne 15 až 20 000, minimálne. Proste tie ceny za 5, 6 rokov išli brutálne hore, však sami sa tu pochvalime, za koľko sme kúpili tie menšie byty a za koľko sme teraz predali.. jednoducho v KE je určite obrovský nepomer, čo sa týka príležitosti a platu a cien nehnuteľností. Jasné, aj tu sa dajú kúpiť, niekto vyššie spomenul lokality ako Šaca, ale tak ďakujem.pekne, v susedstve US Steel a spoluobčania, navyše tam to pomaly rastie na hodnote ak vôbec, na takom byte nezarobí.. a ten menší, štartovný ma fakt fantáziu, iba ak je aj lokalita zaujímavá, a to uz za tú cenu už ma trojku na sídlisku niekde.
Nezachráni ťa ani okolie, otrasná doprava, dediny s predraženými domami, tu niečo ako bytovky v dedinách na okolí ani nie sú, možno to ešte zachraňujú nejaké domy v HU, ale tiež doprava, musíte mať aspoň dve autá, a samozrejme bez hypo.
Na tom našom krásnom Slovensku žijeme preto aby sme pracovali je mi to veľmi ľúto ale realita je taká ak nemáš bohatých rodičov tak je minimálna šanca dostať sa k samostatnému bývaniu mladý ľudia to majú ťažké
ale ono to takto bolo vzdy ... bud mladi dostali od rodicov injekciu alebo byt alebo jedli tresku s rozkami cely mesiac .... pomer cena bytu/plat sa nezmenil, je to lne opticky klam ... pred 20 rokmi ak byt stal 100 000 eur bolo to povazovane za sialenu, nedosiahnutelnu sumu, ale priemerny plat bol vtedy kolko?? 600 eur?? ... pri kupe nehnutelnosti treba vydrzat prvych cca 5 rokov, platy pomaly rastu, hlavne v sukromnom sektore a mnoho ludi uz ma aj pracovne skusenosti, aby si vypytali vyssi plat no hypoteka nerastie, ta casom klesa a splatky su coraz menej zatazujuce, a ked chce clovek ist do vacsieho tak preda byt/dom ale trhova cena za ten cas narastla, takze mu zostane viac po splateni hypoteky a ma startovanci kapitál, ktory predtym nemal a hypo je znesiltenejsia a potom sa to len opakuje
@oblecenie99 no nikdy nikto sa nerodi s peniazmi v plienkach. Cize kazdy po skole musi najskor nasetrit.
Ja mam uz dost rokov dost hypotek za sebou a 100%sumy som nedostala nikdy.
To ze banka nedava 100% sumy nieje vina statu. Tiez som prve byvanie nemala v lukrativnej lokalite.
Chyba slovakov je ta, ze byvanie kupuju na "100 rokov " nechcu sa stahovat.
Hned po revolucii ked sme sli do podnajmu za 4000korun stali 3i byty 280.000korun a platy boli bezne 1500-2000e. Mohli sme si to dovolit iba vdala podnikaniu ako zamestnanci ani nahodou.
@misanthropicdann toto slovakom nevysvetlis niky, pre nich je hypoteka obrovsky strasiak.

Autorka čo vlastne chceš počuť? Lebo buď si zoberieš hypotéku alebo zdedis alebo budeš v podnájme.
Ja som svoj byt (nie prvý) kupovala v centre malého mesta 20 km od BA pred rokmi za 75 000 eur, teraz ho môžem bez problémov predať za 190 000. Áno mohla som čakať a čakať, nadávať a nadávať ale čo by som s toho mala?