icon

Hypotéka v dnešnej dobe pre mladých

13. feb 2025

Ahojte, velmi by ma zaujimali vase nazory a skusenosti ako v dnesnej dobe vyzit vo vacsom meste (BA/KE), ak clovek nezdedi ziadnu nehnutelnost.
Mne to totiz pride nerealne ak si vezmeme dnesne platy (aj pre dvoch vystudovanych VS), dieta 1-2, skoly/skolky, auto, strava, energie, hypo, poistky atd….. tazko si to viem predstavit aj s 2 plnohodnotnymi platmi nie to este ked je zena na materskej.
Mozno si niekto predstavuje, ze v tychto mestach su obrovske platy oproti inym, ale bohuzial to tak v dnesnej dobe nie je + clovek ako absolvent cerstvo vystudovany bez nejakych skusenosti (samozrejme sme pracovali aj cele studium a v obore, ale predsa pocas brigady clovek nema take skusenosti ako ocakavaju).
Byty a uroky su neskutocne palky, k tomu 20% spotrebak z hypo nakolko nemame niekolko desiatok eur len tak na ucte pohodenych…. To nema clovek este ani energie k tomu a je takmer na 1000ke. Do 1-2 izboveho sa mlada rodinka velmi nezmesti tak ratam teda aspon 3jku…. A navyse stale to ide len a len vyssie vsetkom (okrem platov:D) aj ked klesnu uroky zvysia sa ceny danych nehnutelnosti takze velky rozdiel to nespravi

michal711
14. feb 2025

@iv007 nie nieje a na všetko som si zarobil so zenou sám.

veverkaa2
14. feb 2025

@ibatanecnica môžem sa opýtať na ten 1 izbový byt? Traja ste boli v 1 izbovom byte ? Malo dieťa detskú izbu ale nie? Viem, že sú byty kde je obývačka spojená s kuchyňou + detská izba no sú aj malé byty kde je všetko v jednej miestnosti.
Pokiaľ je dieťa menšie je to aj vhodné no keď má dieťa viac rokov už nechce byť v jednej izbe s mamou.

fairyy
14. feb 2025

ja som z KE ... mam okolo seba kopec mladych a kazdy parik si zvladne kupit 2-3i byt ...ten byt ale nie je novostavba...castokrat povodny stav niekde na tahanovciach ci v saci.., pozrela som nehnutelnosti a je tam za 135-150k zopar bytov.... vedia ze je to docasne a idu do toho... zariadia byt z bazarov a svojpomocne ...po rokoch kariernom raste nasledne prenajmu alebo predaju a idu do inej nehnutelnosti... inak ja som tak na to sla tiez...ak vsak tuzite hned po krasnej novostavbe v starom.meste tak nie na tu nema vela mladych to percento bude mizive

veverkaa2
14. feb 2025

@fairyy kašlem na novostavby. Chcela by som pre seba a syna zabezpečiť slušné bývanie, obývačka môže byť spojená kľudne s kuchyňou no nech je v byte detská izba, syn má 13 rokov, chce/ potrebuje vlastný priestor.

fairyy
14. feb 2025

@veverkaa2 tvoj pripad je ale ovela narocnejsi nez autorkin z popisu predpokladam, ze si single...aj ja som bola aj ja som kupovala sama a jedla pol roka horcicu s vypredajovym pecivom... ale autorka su dvaja ...to su dva platy

veverkaa2
14. feb 2025

@fairyy nie som single no ani vydatá. Môj príjem je príspevok na opatrovanie ZŤP syna no a terajší priateľ poberá invalidný dôchodok kde si ako ja nemôže privyrobiť, blbé je že on je evidovaný ako spolunajomca bytu kde býva spolu s mamou no byt je písaný na ňu

nelka93
14. feb 2025

My sme si práve preto zabezpečili nehnuteľnosť pred tým ako prídu deti. Neviem si predstavit sťahovať sa s malým dieťaťom alebo riešiť hypotéku na materskej. A teda tvrdenie, že musíte hneď do trojizbaku? My sme žili cely život v dvojizbaku 4 osoby. So sestrou jednu izbu a pohode. Žilo tak veľmi veľa ľudí, len dnes sú ľudia zhyckani a každý chce hneď dom aj keď naň nema

matej2227
14. feb 2025

@colsam áno teste sa.. len nezabúdajte na to ze aj tie 3izbove išli priamo úmerne hore...ale to sa už nehovori..mam najradšej takych co hovoria kúpil.som za 100 a predám za 200 po 5 rokoch..véd predaj a chod do stanu...

autor
14. feb 2025

@matej2227 presne toto preto uplne nechapem aky zmysel ma kupit maly byt teraz aby sme sa tlacili a potom o 5 rokov budem riesit zas to iste pretoze predam za viac aj kupim za viac 😂 takze to sa budem len zas tlacit ?😂 to su investicni majstri vsetci ale vidim len jednu stranu mince a hotovo

natalka13
14. feb 2025

Ale neplatis komercny najom kym byvas v mensom byte

natalka13
14. feb 2025

@nelka93 s malym dietatom radsej ani do obchodu, nieto 2x do banky.🙈

krtko6754
14. feb 2025

@matej2227 nezdrazeli tak ako 1 a 2 izbové, lebo po tých je najväčší dopyt či už ako investičné byty alebo presne ako ľudia píšu na začiatok na rozbeh a hlavne už staré byty z 80/90rokov sidliskove, kde 1 izbak stojí 100 tisíc a 4 izbak na sídlisku 150 tisíc,. Som z Košíc ale
ceny nesledujem dlhšie, keďže žijem v Poprade, no tu sú ceny strašný prepal hlavne novostavby za 1 izbak 30m² aj 130tisic holobyt. Zase u novostavby si držia cenu aj 3 a 4 izbové, kde napr oproti zimnému štadiónu tu v PP stávajú bytovku veľký 4 izbak 100 alebo 115m² a terasa asi 60m² ale cena 440tisic holobyt samozrejme, so zariadením sa bavíme o pol milióne brutal. To isté novostavby domy v mlynici hneď za PP, obyčajne bungalovy 135m² 350 tisíc + holodomy, a všetko rozobraté, tak neviem nepríde mi žeby ľudia nemali peniaze.

sara07
14. feb 2025

@natalka13 no to sme len uvažovali , to bol brutus taký urok na hypoteku, neskutočne lutujem že sme sa nezbalili a aspon do čiech nešli, potom to kleslo na 7 , dlho sme mali 6,4% ani som to nepočitala radšej kolko zaplatime banke lebo by ma šlahlo

sara07
14. feb 2025

@quaxi ako keby tu boli také najomné byty alebo domy , celé mestečká tak by do vlastného asi tiež nik nešiel, len tu sa do mestkého najomneho bytu nedostaneš alebo platíš tak že je lahšie hypoteka,
a tie najmy su také že sa ti rovnaju hypoteke alebo je 100€ rozdiel , stále žial vyhrava hypoteka

denkabemommy
14. feb 2025

Tým čo som napísala som ti skôr chcela naznačiť, že nepozerajte hneď 3i byt, kľudne aj 1-2i na začiatok, o pár rokov bude mať ten byt zas o niečo vyššiu hodnotu, takže ho viete výhodnejšie predať a ostanú financie na väčší byt. V podstate ti to tu radia všetci, ja som ti to uviedla aj v praxi. Teraz ho kúpiš dajme tomu za 100tis o 5-10 rokov predáš za 150-180 a ostane ti 50-80 tisíc na dorovnanie vyššej hypotéky 🙂

patrikjames
14. feb 2025

Minulý rok sme kupovali byt. Jedno šťastie ze som bol v zahraničí našetriť na 20%. Chceli sme v KE ale finančné by sme to neutiahli keďže sme chceli 2-3izb. kvôli rodine. Tak sme kupili od Košíc 15km a omnoho lacnejšie. My sme mali šťastie so ženou že je na TPP na neurčito a malý sme 20% a kupovali sme na dedine. Keby som nepracoval v zahraničí nemal silnejšie faktúry z Holandska taktiež by nám nedali hypo. Ak by som pracoval doma ako žena za tú priemernú mzdu 1000-1200€ v žiadnom prípade by nám banka nepustila hypo.

patrikjames
14. feb 2025

Veľmi by ma zaujímalo ako tu niektorý filozofuju že keď sa chce tak sa dá oni to tiež nemali ľahšie aj predtým to bolo ťažké. Ja momentálne bývam v byte ktorý komunisti postavili pre ľudí ktorý podpísali zmluvu na družstve na 10-15rokov. Dostali byt a maly prácu. OK v 2024 keď som ho kupoval zadlžil som sa so splátkou 600€ na 30roky a žiadnu prácu som doma nemal. Nehovorím že socializmus bol dobrý ale písať tu takéto hlúposti? Nenávratne pôžičky neboli? Kolega ide tento rok do dôchodku a dávno splatil 3izb byt v Košiciach a robi vo firmy šoféra kde zarobí pod priemer. Takže inokedy by som tento byt mal zadarmo a mal istú prácu. Teraz mám vysokú hypo, práca u nás pre obyčajného robotnika je za smiešnu mzdu. Takže musím opustiť rodinu aby som mohol pracovať pre Holandska ktorý mi dokáže zaplatiť 6000€ mesačne. Ísť pracovať do zahraničia není med lízať

jaroslav81
14. feb 2025

K tomu netreba ani koment. Sme na smiech, najnedostupnejšie nehnuteľnosti z celej EU:

natalka13
14. feb 2025

@patrikjames ano boli pozicky aj pre mladych, splatka 1800korun urok 2.8%, moj plat 1400.
Pracka stala 10.000 televizor plazma 45.000 susicka 30.000.
S komunizmom neporovnavaj nic.
To je neporovnatelne. Ano byty sa dostavali hlavne vo fabrikach ale po kolkych rokoch prace. Byvat v ubytovni bolo uplne normalne.

zltalienka
14. feb 2025

Autorka: veľa "mladých" nerozmysla nad založenim rodiny hneď po skončení VS. Ženy sa rozhodujú pre materstvo niekde okolo 30-tky, muži pre otcovstvo ešte neskôr. Dovtedy si môžu nasporiť tých 20% z ceny bytu, nemusia potom brať spotrebný úver.
A tí, ktorí už majú 1 - 2 deti, tak si byt kúpili už dávnejšie a za iné ceny a iné úroky na hypotékach, ako sú teraz. A aj majú iné platy ako absolventi.

jaroe
14. feb 2025

@mane01 súhlasím, pred 20 rokmi si človek tiež nezaobstaral byt ľavou zadnou.

ibatanecnica
14. feb 2025

@veverkaa2 nemalo. Boli sme vsetci v jednej izbe. Pokial je dieta male vobec to nevadi. Ked mala dcera 4 roky isli sme do 3izboveho . Povedali sme si ze kym nepojde do skoly tak je to v pohode. Potom uz izbu potrebovala. Aj na skolske veci aj vacsiu postel. Ale susedia tak byvali s dvomi detmi. A vaiceri takto boli. Ale.neviem ci casom zostali alebo isli do vacsieho. Ked sme odisli kontakty sa plrerusili

ibatanecnica
14. feb 2025

@patrikjames ja som si isla po skole zarobit von. Kupila som si jednoizbak nez hypo. Pred cca 25 rokmi. Neskor sme dosetrili a kupili si vacsi. Bez hypoteky. Kopa rovesnikov doteraz doteraz splaca byty domy. Vela zalezalo na tom ako si clovek vedel zarobit. Zohnat pracu. A v zahranici to bolo vzdy lepsie. Teraz.chodi kamoskina dcera do zahranicia. Ma 22. Ma hotelovku. Pocestuje nauci sa jazyky a krasne zarobi. Takze ked sa chce da sa. Uz je len na nej kolko minie a kolko si odlozi

sara07
14. feb 2025

@patrikjames však ked si zoberieš byt v 30 na hyp tak tiež ho splatíš do dôchodku
upisal si sa na 10-15 rokov za byt ano , ale plat si nejaký užasny zase nedostal k tomu alebo taký aký bolo bolo fér mať na tú prácu , ked ti vadila praca alebo kolektiv tak si max mohol držat hubu a krok alebo sa vystahovat
ani to nebolo až tak zadarmo

veverkaa2
14. feb 2025

@ibatanecnica no syn má 13 rokov takže v jednej izbe pre neho by nebolo vhodné, vzhľadom aj na postihnutie

ibatanecnica
14. feb 2025

@veverkaa2 tak ale dvojizbak uplne staci. My sme byvali s rodicmi v dvojizbaku. 2 dospeli 3 deti a v pohode. Ked sme boli na strednej sme sa prestahovali a mala som izbu so sestrou. Brat mal sam. A neriesili sme ze nemame svoju izbu.

veverkaa2
14. feb 2025

@ibatanecnica mne stačí 2 izbový no ešte som nenašla za cenu, ktorú si môžem dovoliť. Mám aj podanu žiadosť o pridelenie bytu na Mestskom úrade

mamkatramka
14. feb 2025

Autorka, aby som ti odpovedala na tvoj príspevok, ani v menších mestách to nie je rúžové, pretože naozaj ceny nehnuteľnosti išli hore.. len za malý pozemoček potrebuješ minimálne 50k€… Myslím si, že ak chce ísť mladý človek do vlastného, chce to čas a trpezlivosť. My už máme dve deti, manžel po strednej išiel hneď pracovať a ja mám zatiaľ ukončeného bakalára a som na RD.. bývame u svokrovcov a šetríme si… ak by sme chceli ísť hneď do vlastného, podnájmu/hypo, tak by sme to finančne neutiahli, keďže nepracujem. Za ten čas, čo som doma, si šetríme si. Vlastné bývanie nebude hneď, musíme si počkať, no máme strechu nad hlavou a to je hlavné 🙂 a ako spomínali žienky vyššie, dá sa ísť zarobiť aj do zahraničia (Popr. Letné brigády v zahraničí) pokiaľ ešte nemáte deti.

misanthropicdann
14. feb 2025

@iv007 dá sa to a dokáže to takmer hocikto s priemerným platom komu dajú hypo.

Len sa treba potom 2-3 roky uskromniť a následne to ide.

misanthropicdann
14. feb 2025

Zmysel to ma taky že keď ten byt predáš ostane ti na účte 20.000-50.000e. Ktoré použiješ ako 20% na ďalšiu hypo.
Prvý byt kúpiš s nulou na účte spôsobom 80% hypo 20%spotrbak.
Za obdobie zaplatíš na splátkach hypo povedzme 20.000€ ale pri predaji budeš +30.000€.
Takže vlastne si z ničoho vygenerovala zisk desiatky tisíc.
Volá sa to pákový efekt a práve preto je hypotéka najlepší dlh aký existuje.
Inflácia ti každý rok požiera hypotéku a ešte ktomu zarábas.