Inflácia a platy
Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.
ja by som bola stastna aj za 5% zvysenie, nepridali nam uz 3 roky po sebe nic (praca v korporate)
Mne zvýšili plat o 17%, či to bolo práve kvôli inflácii, pochybujem, skôr preto, keďže nevieme nájsť ľudí, tak zvýšili ponúkaný plat a teda, prišlo zvýšenie aj na mojej pozícii. Ako nejaká pomoc od zamestnávateľa prišla mimoriadna prémia vo výške 500e. Samozrejme, zohľadňujúc skutočnosť, že na to ten zamestnávatel musí mať.
@mamula20 my sme to dostali nariadene, ze musime ist do prace. Na kazdej smene nas je 5, vzdy mohol vypadnut 1, lebo by sa nestihalo, keby odmietli prist viaceri. To neni moja debilita, ze teraz chcem viac penazi, tak idem tahat nadcasy. A si predstav, na tych nadcasoch sa aj robilo. Nesedeli sme.
@rybka16 no myslím, že kolaps by nastal keby sme svoju prácu prestali robiť my mzdárky... A učiteľom, aj ostatným by nepípla na účet ich výplata 😂 každá práca v spoločnosti je dôležitá! Len ja ako mzdárka si neberiem učiteľov "za rukojemníkov", že im na protest že chcem vyšší plat nevyplatím mzdu, ako si učitelia berú deti, že im neotvoria školu...
Neviem, kde také číslo vôbec manžel vzal. Jedine, ak by si ťahala nadčasy, tak hej plat by si mala o to vyšší, no myslím si, že väčšine sa vďaka teda inflácii plat vôbec nehýbal smerom hore
Ja som vo velkej automobilke, zdvihli o 3% , ale 4 nám veľmi nenapadne zobrali inde, takže v podstate znížili. Daj výpoveď a ja zoberiem tvoje učiteľstvo🙂
asi ako vacsine pracujucich o rovnych 0%. Teste sa z tych vasich 10% a ze mame este pracu 🙂
ja to beriem z tej druhej strany, zamestnávateľom sa podstatne dvíhajú fixne náklady a zatial ziadne kompenzácie od štátu. Od januára to bude ešte horšie ak sa teda nič nezmení a budeme radi ked platy nepojdu smerom dole. Malí zamestnávatelia na to mať nebudú .... viem o čom píšem
@bambulka814 ano zdravotnictvo potrebujeme ako sol. Ale skolstvo? Popravde, uz to neni to co byvalo.
Kde sme sa dostali, aby ucitelia robili z domu cez web kamery? Co z toho maju tie deti? Ziadna vychova, respekt. Menej sustredenosti. Aj tak vela veci ostalo na rodicoch, ze ich rodicia museli doucat a ucit, lebo cez web kameru toho moc tie decka nedostali do hlavy.
Viem to, lebo mam sestru, ktora uz bola zufala z toho, ze jej syn nic nechapal a ona ho musela doma popri robote ucit. Takze za mna skolstvo katastrofa. A kovid uz narasta, nebude sa mat za co kurit v skolach, cize je len otazka casu kedy zas bude "webkamerove ucenie"
@wheel ano niektori ucitelia si naozaj zasluzia 1500 v cistom a klobuk dolu pred nimi.
Ale aby ucitelka, ktora na anglictine na ZS 2. stupen celu hodinu rozpravala po slovensky a este si ani nepamatala co dala za ulohu, tak takato si nezasluzi vobec vyplatu. Vo firmach mozno su vyssie platy ale vseliake hodnotenia stvrtrocne, koncorocne neviem-ake, projekty navyse atd. a podla toho tie platy zvysuju. Ucitela maju len tabulky a ci nieco nauci alebo nenauci je vlastne uplne jedno. Odpoved by bola, ze decko sa ma ucit doma.
@tessa2299 "cez prázdniny im idú platy akokeby boli v práci"??????? Ty si odkiaľ spadla? Slovenská závisť nemá obdoby. Cez prázdniny čerpá učiteľ riadnu dovolenku, takže mu ide taký plat, ako ostatným, keď čerpajú dovolenku. A ak ju vyčerpá, a prázdniny stále trvajú, ide normálne do práce, aj v auguste alebo decembri. Robili cez koronu cez počítač a mali kopu voľného času??????? A kto im dal príspevok na elektrinu, čo zožral počítač, ktorý šiel nepretržite od rána do večera? Ja keď som robila na strednej škole, tak áno, síce som sa dostala o tretej z práce a mohla som deti vyzdvihnúť zo škôlky, ale večer po uložení detí späť som pokračovala v prípravách na vyučovanie, čo mi zabralo ďalšie dve až tri hodiny. Cez víkendy to isté. Ja keď som si to sama pre seba spočítala, koľko času denne venujem práci, ak rátam čas aj v škole aj doma, vyšlo mi to minimalne 10 hodín denne! Ja som sa nesťažovala, ale keď čítam takéto sprosté komentáre, tak mi dvíha tlak. Keď je to taká úžasná práca, že tam vlastne nič nerobíš a vidlami prehrabuješ peniaze, nechápem, prečo to dávno nerobíš!
@tessa2299 ale veď ja viem, neboj, mala som doma 3 deti na distancnom, z toho syna jeden celý rok. Flautu sa dcéra učila online, aj písať a čítať (bola prváčka). Bolo to strašné, jasné. Ale učitelia za to nemohli, ja som od začiatku kritizovala narativ zavrieť deti doma kvoli seniorom a tušila som, že covid dostanú všetci časom tak, či tak a mala som pravdu. Myslím, že učitelia robili, čo mohli.
Zdravotníctvo nehovorím, čaká sa v KE na bežné vyšetrenie 3-6m, doslova sa modlím, aby sme vážne neochoreli.
Ale treba im dopriať, ja by som proste rada dopriala všetkým, som fakt zhrozená z diskusií na MK, ako rodiny žijú 😔. Keď kúpiť džús alebo sladkosť dieťaťu je v dnešnej dobe luxus, je to veľmi veľmi zlé. Vracia sa nás to desiatky rokov dozadu, nič proti spôsobu života v komunizme, ale ako štát ideme dozadu..málo peňazí u obyvateľov=mala spotreba=nízke vyzbierané dane=málo peňazí v štátnej kaše. Z toho na vyššie platy komukoľvek nebude. Naopak, ak obyvatelia zarábajú dosť, aj odvádzajú viac a ide viac do štátnych sektorov. V zásade platí, že keď sa darí väčšine, profituje z toho celý štát.
@ivana11155 to s tou angličtinou je pravda, ale tam je problém iný, jazykarov je nedostatok a učia nekvalifikovani učitelia. Lebo úprimne, ak niekto vie plynule anglicky, nebude robiť za 1000€ v hrubom v škole, keď môže niekde prekladať za trikrát toľko. A to je ten začarovaný kruh v školstve. Nie sú peniaze, nie sú učitelia, rodičia sú nespokojní, ale závidieť "dva mesiace prázdnin" budú.
@mamula20 btw u nas keby boli platy ako v nemecku, vsetky firmu sa presunu do Rumumska alebo Bulharska. Takze toto vobec nie je o slovenskom manazmente, ktory povie nedavajte im a oni budu muklovat aj za menej.

@terus00 to je tak ked ludia nevidia do chodu firmy ci podniku, nepoznaju reziu riesia len seba svoj plat