Investície do majetku pred svadbou
Ahojte. Cítim sa všelijako. Priateľs ktorým sa ideme brať, zdedil po babke nejaké peniažky. Navrhla som mu niečo spoločné, chatku pre nás alebo investičný byt. Ja fin.prostriedky tiež mám. Obaja máme svoje byty, bývame v mojom. Lenže on tie zdedené peniaze chce investovať do svojho rodič.domu v ktorom jeho mama a sestra (stará dievka) býva. Dom by nemal väčšiu hodnotu keby tam zainvestoval, je to na dedine atď. Hrôzne sa cítim, vraj nemôžem mu rozkazovať. Ani nerozkazujem ale nepáči sa mi to. Ako si mám s ním plánovať budúcnosť, dieťa atď?
@anonym_autor ale ty nechapes, ze on ZDEDIL peniaze? keby peniaze zdedil aj vo vasom povedzme 20 rokov trvajucom manzelstve, stale su to JEHO peniaze, na ktore ty nemas najmensi narok? je len na nom, ako ich zuzitkuje? ak by chcel rodicom uhradit mesacny pobyt na luxusnej dovolenke, tak je to jeho vec, teba do toho nic nie je.
ja napriklad chapem jeho rozhodnutie, este nie ste ani svoji. kazdy mate svoj byt.
mate teda kde byvat, mate strechu nad hlavou a mozete si pokojne nazivat a uzivat si jeden druheho.
nepoviem, keby on napriklad svoj byt prenajimal a tebe by z toho nechcel prispiet, to by ma uz hnevalo. chapes. ze u teba byvate a on si zaraba na svojom byte. to by som potom trvala na tom, byvat u neho a ja si prenajmem a ja budem zarabat. alebo prispej mi z prenajmu, lebo vdaka mne ho mas.
ale ze teba zerie teraz taketo nieco? ved este nemate ani deti, ani neviete, ci vobec nejake budete mat (kopu ludi zisti casom, ze su neplodni napriklad), ani nevies, ako sa vztah vyvinie o 2-3 roky, nevies nic. niekedy zivot urobi take kotrmelce, ze by si pozerala... a teba trapi to, ze on nema zaujem svoje dedicstvo momentalne investovat do spolocnej nehnutelnosti. no tak nema. ja sa mu necudujem.
este by ma tak trosku zaujimalo, kolko to vlastne zdedil? si anonym, tak pokojne...
Nechce tak to respektuj.Jeho matka je vdova, na dôchodku možno nemá peniaze? a chce sa revanšovať a dat niečo spraviť do domu.O akej sume píšeme?Mama sa nestarala o babku?bude vám tá suma tak chýbať?To je možno tvoj pohľad, že do domu netreba nič investovať.Mozno mu oni pomohli pri kúpe bytu atď ...je to jeho dedičstvo, ak chces investičný byt kúp si sama.To môže aj on povedať, že ešte nie sme manželia a už mi diktuje čo mám robiť.Nie vždy ľudia robia to, čo chceme ani partneri, manzelia.
@anonym_autor po svadbe budete bývať kde?
@anonym_autor ale ty nechapes, ze on ZDEDIL peniaze? keby peniaze zdedil aj vo vasom povedzme 20 rokov trvajucom manzelstve, stale su to JEHO peniaze, na ktore ty nemas najmensi narok? je len na nom, ako ich zuzitkuje? ak by chcel rodicom uhradit mesacny pobyt na luxusnej dovolenke, tak je to jeho vec, teba do toho nic nie je.
ja napriklad chapem jeho rozhodnutie, este nie ste ani svoji. kazdy mate svoj byt.
mate teda kde byvat, mate strechu nad hlavou a mozete si pokojne nazivat a uzivat si jeden druheho.
nepoviem, keby on napriklad svoj byt prenajimal a tebe by z toho nechcel prispiet, to by ma uz hnevalo. chapes. ze u teba byvate a on si zaraba na svojom byte. to by som potom trvala na tom, byvat u neho a ja si prenajmem a ja budem zarabat. alebo prispej mi z prenajmu, lebo vdaka mne ho mas.
ale ze teba zerie teraz taketo nieco? ved este nemate ani deti, ani neviete, ci vobec nejake budete mat (kopu ludi zisti casom, ze su neplodni napriklad), ani nevies, ako sa vztah vyvinie o 2-3 roky, nevies nic. niekedy zivot urobi take kotrmelce, ze by si pozerala... a teba trapi to, ze on nema zaujem svoje dedicstvo momentalne investovat do spolocnej nehnutelnosti. no tak nema. ja sa mu necudujem.
este by ma tak trosku zaujimalo, kolko to vlastne zdedil? si anonym, tak pokojne...
@mimacaci píše nejaké peniažky, tak to nebude veľa
Na tvojom miesta by som sa s ním úprimne porozprávala a snažila sa pochopiť, prečo ich tam chce investovať. Býva tam predsa jeho mama. Tie peniaze zdedil po jej máme? Ak áno, tak ich možno chce takto dať máme,napríklad. Alebo sa proste o svoju mamu postarať, keďže on ich súrne nepotrebuje.
Ak by som zdedila cokolvek jediny, kto ma pravo rozhodnut co a ako s tym dedicstvom spravim som ja a rovnako to plati pre mojho manzela. A ani by som sama nikdy neprisla s proaktivnym navrhom, co s dedicstvom, iba v pripade, ze by sa ma spytal na nazor.
Takze ak by moj priatel zdedil cokolvek, nech s tym nalozi ako uzna za vhodne. Jedine by som sa snazila pochopit a zaujimat preco sa tak rozhodol.
P.S. ak by som nieco zdedila pred svadbou a manzel by bol partner tiez by som neinvestovala do spolocneho, velmi pravdepodobne by som si napr. kupila byt sama (ak by to bolo vacsie dedicstvo)
@anonym_autor mňa by zaujímalo kde je jeho byt a co z toho máš, že bývate v tvojom 🫣
Aby to nebolo tak, že on si zarába z podnájmu a ty ho živíš. Lebo to tak bude aj po svadbe. Vieš o tom, že teraz keď sa vezmete, nemáš nárok na nič co je jeho? Samozrejme ani opačne, ale v tom prípade on má viac.
@sissy27 ok chápem váš názor, v tomto prípade tento vzťah nemá budúcnosť..určite sa porozprávam s ním. Predsa nebudem s niekým, kto ma berie ľahostajne
@anonym_autor ja neviem kde si prisla na to, ze si mu lahostajna. Ale prosim ta, naozaj by som chcela vediet aky je tvoj rozumny dovod na to, aby ste mali spolocny byt a mozno sa aj zadlzili, ked nemusite. Co ti to da, ze budete spoluvlastnikmi nejakeho bytu?
Ale samozrejme mas plne pravo mat nejake naroky a trvat na nich, akokolvek su absurdne.
Inak my tiez byvame v mojom byte a keby mi povedal “podme sa spolu zadlzit” alebo “daj svoje uspory do niecoho co nepotrebujes ale ja to chcem” tak by som pozerala ci mu nesibe.
On môže mať rôzne dôvody, ako tu už niekto písal, možno mu mama pomohla pri kúpe jeho bytu napríklad... My sme tak napríklad po otcovi zdedili pozemok, ktorý bol za relatívne málo, prenajatý jednému tipkovi. Bolo to asi 100 eur mesačne. Šetrili sme ich a kupovali sme za ne veci pre mamu, keď rekonštruovala dom. Tam kachličky, tam dlažbu. Pretože nám to prišlo fér. A môjho muža do toho ani nenapadlo kafrať.
Do partnerovych zdedenych peňazí ťa nič nie je.
@mimacaci nie celkom súhlasím. Ak sú pred svadbou, mali by investovať do niečoho spoločného, veď predsa budú budovať spoločnú budúcnosť.... Nastavím zrkadlo: ak sa autorka dostane k peniazom ešte pred svadbou, tiež ich má použiť nie do ich spoločného??? Jasné,že môže, ale je to také egoisticke. Každý za seba. A ruku na srdce: v mnohých prípadoch vzťah so svokrou a rodinou nie je ideálny.... Je to iba zárodok pre nové komplikácie vo vzťahoch. Prečo vlastne chcú,aby syn investoval do domu,kde nebýva? Ďakujem pekne....
Do partnerovych zdedenych peňazí ťa nič nie je.
@letfenixa pred svadbou podľa mňa je. Tvorí to obraz o tom človeku
@letfenixa pred svadbou podľa mňa je. Tvorí to obraz o tom človeku
@123_monika a pred svadbou už vôbec.
Zdedil po babke, čiže mame jeho otca, ktorý už nežije? Možno má pocit, že na tie peniaze má morálne právo jeho mama a chce jej to takto vynahradiť. V každom prípade, sú to jeho peniaze, ty máš vlastný byt, tak to nerieš. Ja nevidím dôvod na to, aby si bola naňho nahnevaná.
On môže mať rôzne dôvody, ako tu už niekto písal, možno mu mama pomohla pri kúpe jeho bytu napríklad... My sme tak napríklad po otcovi zdedili pozemok, ktorý bol za relatívne málo, prenajatý jednému tipkovi. Bolo to asi 100 eur mesačne. Šetrili sme ich a kupovali sme za ne veci pre mamu, keď rekonštruovala dom. Tam kachličky, tam dlažbu. Pretože nám to prišlo fér. A môjho muža do toho ani nenapadlo kafrať.
@letfenixa
@bubuzu nie, nepomohla mu mama, neviem ako ste to vydedukovali. Jeho mama má dosť, tiež zdedila peniaze aj nehnuteľnosť. Takže keby chcela zrekonštruovať dom v ktorom býva so svojou dcérou, mohla by. Áno dieťa ešte nemáme lenže keď zainvestuje peniaze do domu tak o pár rokov sa k tým peniazom vôbec nedostane. Bude tam bývať jeho sestra. Za tie peniaze mohol by nové auto kúpiť. Nie pre mňa samozrejme.
@letfenixa
@bubuzu nie, nepomohla mu mama, neviem ako ste to vydedukovali. Jeho mama má dosť, tiež zdedila peniaze aj nehnuteľnosť. Takže keby chcela zrekonštruovať dom v ktorom býva so svojou dcérou, mohla by. Áno dieťa ešte nemáme lenže keď zainvestuje peniaze do domu tak o pár rokov sa k tým peniazom vôbec nedostane. Bude tam bývať jeho sestra. Za tie peniaze mohol by nové auto kúpiť. Nie pre mňa samozrejme.
@anonym_autor ja som nič nevydedukovala,len som sa ťa pýtala, či to nemôže byť aj takto. Každopádne, ak sa ho priamo bez ofucania, láskavo, opytas, že prečo to chce minút na mamin dom, možno ti proste a jednoducho odpovie. Možno majú dohodu, že ho zdedí on a sestra bude dediť niečo iné, možno je proste tak vychovaný.
@anonym_autor ak chce financovat sestru, jeho vec. Po tomto by som si ale svadbu veeeelmi dobre rozmyslela, mozno odlozila...
@anonym_autor ak chce financovat sestru, jeho vec. Po tomto by som si ale svadbu veeeelmi dobre rozmyslela, mozno odlozila...
@princezna_bosorka A kde píše, že chce financovať sestru? Chce investovať do svojho rodičovského domu. To, že tam býva aj sestra, neznamená financovať sestru. Tá ináč zdedila rovnakú sumu peňazí, ako on.
zacni si hladat ineho,
Dosť ma prekvapujú niektoré odpovede. Skúste si prečítať toto a odpovedať, ako by ste radili autorovi, mužovi:
Ahojte. Cítim sa všelijako. Priateľka, s ktorou sa ideme brať, zdedila po babke nejaké peniažky. Navrhol som jej niečo spoločné, chatku pre nás alebo investičný byt. Ja fin.prostriedky tiež mám. Obaja máme svoje byty, bývame v mojom. Lenže ona tie zdedené peniaze chce investovať do svojho rodič.domu v ktorom jej mama a sestra (stará dievka) býva. Dom by nemal väčšiu hodnotu keby tam zainvestoval, je to na dedine atď. Hrôzne sa cítim, vraj nemôžem jej rozkazovať. Ani nerozkazujem ale nepáči sa mi to. Ako si mám s ňou plánovať budúcnosť, dieťa atď?
Dosť ma prekvapujú niektoré odpovede. Skúste si prečítať toto a odpovedať, ako by ste radili autorovi, mužovi:
Ahojte. Cítim sa všelijako. Priateľka, s ktorou sa ideme brať, zdedila po babke nejaké peniažky. Navrhol som jej niečo spoločné, chatku pre nás alebo investičný byt. Ja fin.prostriedky tiež mám. Obaja máme svoje byty, bývame v mojom. Lenže ona tie zdedené peniaze chce investovať do svojho rodič.domu v ktorom jej mama a sestra (stará dievka) býva. Dom by nemal väčšiu hodnotu keby tam zainvestoval, je to na dedine atď. Hrôzne sa cítim, vraj nemôžem jej rozkazovať. Ani nerozkazujem ale nepáči sa mi to. Ako si mám s ňou plánovať budúcnosť, dieťa atď?
@anonym_1f7f9c poradila by som uplne rovnako ako autorke-zene. Za mna spolocny majetok su len problemy navyse. Samozrejme chapem, ak to musi byt, lebo nie kazdy ma na vlastnu samostatnu nehnutelnost, ale toto nie je ich pripad. Aka je pridana hodnota toho, ze si zaobstaram nehnutelnost s niekym, este nedajboh aj na uver? Budem mat s tym niekym blizsi vztah, uviazem ho tym k sebe, zaisti mi to jeho lasku?
@anonym_1f7f9c poradila by som uplne rovnako ako autorke-zene. Za mna spolocny majetok su len problemy navyse. Samozrejme chapem, ak to musi byt, lebo nie kazdy ma na vlastnu samostatnu nehnutelnost, ale toto nie je ich pripad. Aka je pridana hodnota toho, ze si zaobstaram nehnutelnost s niekym, este nedajboh aj na uver? Budem mat s tym niekym blizsi vztah, uviazem ho tym k sebe, zaisti mi to jeho lasku?
@sissy27 tak potom ani dieťa si nemáme plánovať? Veď aj to je spoločný majetok a záväzok ešte väčší ako spoločný úver. Veľmi som prekvapená na niektoré odpovede. Zatiaľ nie sme manželia tak máme žiť ako dvaja cudzí ľudia? Ja robím čo chcem, tebe nič do toho a naopak? To je normálne v tejto moderne dobe?
@anonym_autor autorka, ty si vobec neodpovedala napriklad mne na otazku, ci to nie je nahodou tak, ze aj on, aj sestra zainvestuju rovnako do rodicovskeho domu a ked sa rodicia (matka) pominie, tak budu rovnakym dielom dedit? vobec si na toto neodpovedala. stale melies dookola - byva tam jeho sestra. no a co, ze byva? je jedinou vlastnickou na LV? a aj keby bola, ak mali takuto dohodu v rodine, tak prepac, fakt ta do toho nic nie je, prehanas. zaujimaj sa o peniaze, ktore sa tykaju teba (vas). a nie tie, ktore sa dedia v jeho rodine.
@anonym_1f7f9c odpovedala by som rovnako. ze sprosty by bol, keby ich pouzil na spolocne vlastnictvo, ak im to nie je potrebne + ani nie su este svoji a nemaju ani dieta. absolutna hlupost.
@sissy27 tak potom ani dieťa si nemáme plánovať? Veď aj to je spoločný majetok a záväzok ešte väčší ako spoločný úver. Veľmi som prekvapená na niektoré odpovede. Zatiaľ nie sme manželia tak máme žiť ako dvaja cudzí ľudia? Ja robím čo chcem, tebe nič do toho a naopak? To je normálne v tejto moderne dobe?
@anonym_autor este raz - mate kde byvat, mate kazdy svoj byt, nepotrebujete sa zatazovat tretou nehnutelnostou len aby ste na liste vlastnictva mali obe mena. To je len tvoj vymysel, lebo v tvojej hlave to znamena nejaky dokaz lasky alebo co. Alebo teda mi vysvetli (uz som sa na to pytala a neodpovedas), co pre teba znamena spolocna nehnutelnost 🤷♀️
Dieta je nieco uplne ine, to si sama nekupis, nevyprodukujes, ale tiez ti to nedava ziadne zaruky na stastny vztah. A dalsie prekvapenie - pri rozvode sa kazdy chlap bude bit o nehnutelnost, o dieta az tak velmi nie.
Ale vies co, najdi si niekoho, kto nic nema, ten s tebou rad pojde do hypoteky. Konecne ziska nieco “vlastne” a ty uviaznes s hypo na krku a pri rozvode ho mozes este vyplatit.
Komu niet rady tomu niet pomoci, viac plytvat svojim casom na tuto debatu nejdem.
@anonym_autor Ešte nie si ani v rodine a už robíš rozbroje a kladieš si nezmyselné podmienky. Prídeš mi ako dievča, ktoré buď vlastnú rodinu nemá alebo s ňou má také zlé vzťahy, že sa nekontaktujú. Nechápeš, že matka a sestra budú jeho rodinou navždy? Možno aj keď ty už nebudeš? Stále zdôrazňuješ, že chceš mať niečo spoločné a točíš o dieťati, ktoré ani nie je na ceste a možno ani nikdy nebude. Z celého tvojho prejavu ide až zúfalá snaha muža vlastniť, kontrolovať, riadiť a držať ho pri sebe hoci aj násilím - cez spoločný majetok a dieťa. Akoby to bola nejaká istota a záruka, že potom ťa nikdy neopustí. Ale vzťahy takto nefungujú, naopak, čím viac človeka dusíš, tým viac uniká.
Dúfam, že mladý muž má dosť rozumu alebo má aspoň rozumnú matku, pretože tí poviem, že ja by som na jeho mieste svadbu zrušila a aj ako potenciálna svokra by som na tom trvala. Ty si prototyp nevesty, ktorá zničí muža a rozbije celú jeho pôvodnú rodinu. Nemáš v sebe niečo vyriešené, psychicky nie si v poriadku a až okato sa to v tejto situácii prediera na povrch.
@anonym_autor Ešte nie si ani v rodine a už robíš rozbroje a kladieš si nezmyselné podmienky. Prídeš mi ako dievča, ktoré buď vlastnú rodinu nemá alebo s ňou má také zlé vzťahy, že sa nekontaktujú. Nechápeš, že matka a sestra budú jeho rodinou navždy? Možno aj keď ty už nebudeš? Stále zdôrazňuješ, že chceš mať niečo spoločné a točíš o dieťati, ktoré ani nie je na ceste a možno ani nikdy nebude. Z celého tvojho prejavu ide až zúfalá snaha muža vlastniť, kontrolovať, riadiť a držať ho pri sebe hoci aj násilím - cez spoločný majetok a dieťa. Akoby to bola nejaká istota a záruka, že potom ťa nikdy neopustí. Ale vzťahy takto nefungujú, naopak, čím viac človeka dusíš, tým viac uniká.
Dúfam, že mladý muž má dosť rozumu alebo má aspoň rozumnú matku, pretože tí poviem, že ja by som na jeho mieste svadbu zrušila a aj ako potenciálna svokra by som na tom trvala. Ty si prototyp nevesty, ktorá zničí muža a rozbije celú jeho pôvodnú rodinu. Nemáš v sebe niečo vyriešené, psychicky nie si v poriadku a až okato sa to v tejto situácii prediera na povrch.
@heleninamama hej určite nie som v poriadku. Vy ma vôbec nepoznáte, ste strašne zákerné niektoré. Urázare ma, pozrite sa do zrkadla. Nechcem mu zničiť vzťah s rodinou a s mojou rodinou mám pekný vzťah. Majte sa vy dokonalé!
@heleninamama hej určite nie som v poriadku. Vy ma vôbec nepoznáte, ste strašne zákerné niektoré. Urázare ma, pozrite sa do zrkadla. Nechcem mu zničiť vzťah s rodinou a s mojou rodinou mám pekný vzťah. Majte sa vy dokonalé!
@anonym_autor fuha, pani urážlivá.
Môj partner má svoje majetky, ja mám svoje, máme spoločné dieťa a netúžim po spoločnej nehnuteľnosti.

@sissy27 ok chápem váš názor, v tomto prípade tento vzťah nemá budúcnosť..určite sa porozprávam s ním. Predsa nebudem s niekým, kto ma berie ľahostajne
@anonym_autor a on ti povedal ze s tebou nechce ísť do spoločného domu? Ci nato si ako došla?