Investovanie do ETF fondov
Dobrý večer. Investujete do ETF fondov? Aký máte na to názor? Už dlhšie nad tým premýšlam, no stále váham. Mám z.toho strach. Ďakujem
@anonym_505845 nechajte si to vysvetliť, vygooglite si pojmy ako etf, indexove etf a podobne. Investovať môžete začať od 10e mesačne a bez ďalších podmienok. Pýtajte sa a nikdy sa nenechajte do ničoho tlačiť. Vlastná skúsenosť sa nedá vysvetliť. Ja som investovanie vysvetlil manželke, rodičom, svokrovcom,...
@matusformanek tak s 10e sa vela vody nenamuti. mozno tak v 30 rocnom horizonte...
@matusformanek dakujem za info. Všetci to pochopili a investujú podľa seba?
@anonym_505845 pochopili, inak by som im ani "nedovolil začať". Je absolutne nevyhnutné vedieť v každom kroku čo robíte, čo si kupujete, prečo, ako sa to správa, z čoho sa etf skladá atď. Inak je to mačka vo vreci. Ak však rozumiem produktu, ktory som si kupil, nemam strach ani ked klesá na hodnote-prave naopak. Ja sa teším, keď hodnota ETF klesá, lebo viem kúpiť lacnejšie ďalšie kusy. A teším sa, aj ked hodnota rastie, lebo rastie aj môj/náš majetok. Vrchol bol, ked mi manzelka volala do prace, že dnes vidí značný pokles na trhu, či niečo nedokúpime. Vtedy som si (pri všetkej skromnosti) povedal, že fuuuha, asi to robím dobre 🙂
@matusformanek tak s 10e sa vela vody nenamuti. mozno tak v 30 rocnom horizonte...
@anonym_081ff7 ano, 10e mesačne je nič. Ale mnohi ludia sa boja začať lebo sa mylne domnievaju, že na to treba tisice alebo miliony. Netreba. Ide o skúsenosť, skúsenosť s pravidelným nakupom, skúsenosť s rastom i poklesmi (ktoré 100% prídu). toto ziadna učebnica či video nenaučí. Skúsenosť tohto typu je neprenositeľná. Ked si to ošahám v malom, viem investovať aj vo "veľkom", skrátka peniaze ktoré aktuálne nepotrebujem. S rozumom, premyslene, zodpovedne.
@anonym_autor strach má človek z vecí ktorým nerozumie a ktorých sa podvedome bojí. A opravnene. Ak im však porozumiem (nie je to raketová veda), tak sa strach rozplynie. Takto je to s vnímaním rizika pri investiciach. Vacsina si mysli, že ej to riziko, že pridem o peniaze. Ale prídem o ne len vtedy, ak v panike predám (dobrovolne!). Ak necháte kvalitné aktíva "len tak" ony sa časom z poklesu samé zotavia-chce to len čas (a vedieť prečo sa zotavia, samozrejme 🙂
@anonym_autor strach má človek z vecí ktorým nerozumie a ktorých sa podvedome bojí. A opravnene. Ak im však porozumiem (nie je to raketová veda), tak sa strach rozplynie. Takto je to s vnímaním rizika pri investiciach. Vacsina si mysli, že ej to riziko, že pridem o peniaze. Ale prídem o ne len vtedy, ak v panike predám (dobrovolne!). Ak necháte kvalitné aktíva "len tak" ony sa časom z poklesu samé zotavia-chce to len čas (a vedieť prečo sa zotavia, samozrejme 🙂
@matusformanek aka je podla teba suma, ktoru by mohol/mat jednotlivec za idealnych moznosti mesacne investovat? Ak napr. mesacne ostava cloveku 1000€ po odpocitani vsetkych potrebnych nakladov, dal by si vsetko do investicii, alebo by si si nechaval nieco aj na sporiacom pre istotu?😄
@matusformanek aka je podla teba suma, ktoru by mohol/mat jednotlivec za idealnych moznosti mesacne investovat? Ak napr. mesacne ostava cloveku 1000€ po odpocitani vsetkych potrebnych nakladov, dal by si vsetko do investicii, alebo by si si nechaval nieco aj na sporiacom pre istotu?😄
@anonym_b5a645 zaklad je diverzifikovat
@anonym_b5a645 zaklad je diverzifikovat
@anonym_081ff7 no to je odpoveď, to by som aj ja ako laik dala.
@anonym_081ff7 no to je odpoveď, to by som aj ja ako laik dala.
@merlinja prepac ze som si dovolila to napisat. 😅😅😅😅
@anonym_autor Cely rozvinuty svet uz desatrocia bezne investuje na dochodok do akcii. Par desatroci dozadu mudri ludia vymysleli svojim sposobom bezpecnejsiu formu a to ETF. Neexistuje bezpecnejsie dlhodobe investovanie s vynosom priblizujucim sa akciam ako ETF.
Ak dodrzis zakladne pravidla:
1, najdi si lacneho sprostredkovatela ked sa nevyznas (lacny znamena co najnizsi vstupny poplatok a uplne nizky az nulovy priebezny poplatok... teraz asi Portu alebo EIC nemanazovany)
1b, ak sa niekto vyzna, tak najse, ze sam cez brokera
2, Vyber si - idealne celosvetove ETF, staci jedno, akumulacne (nevyplacajuce dividendy) a pravidelne kupuj (ak mozes mesacne, ak to nevychadza, tak kvartalne alebo polrocne) za rovnaku sumu (sumu mozes idealne v case navysovat)... Neries prepady, neries vyrazny rast...
toto vsetko rob 30-40 rokov a na dochodok budes vysmiata...
vyvaruj sa spekulantom, spekulaciam, spekulativnym aktivam, vyberaniu milion roznych ETF a vyskladanim si vlastneho ETF portfolia, drahym ETF, ETF vyplacajucim dividendy (pokial sa nevyznas do toho, co robis), VYVARUJ SA DRAHYM PRIEBEZNYM POPLATKOM za spravu..., nevyberaj pri poklesoch... nepozeraj vyvoj, neries...
@zic ako si nájdem la neho sprostredkovateľa, kde. Co znamená lacny

@matusformanek dakujem za info. Všetci to pochopili a investujú podľa seba?
Zrejme to nebude až také jednoduché.