icon

Investovanie do ETF fondov

19. feb 2026

Dobrý večer. Investujete do ETF fondov? Aký máte na to názor? Už dlhšie nad tým premýšlam, no stále váham. Mám z.toho strach. Ďakujem

Strana
z2
margotka17
21. feb 2026
@anonym_505845

@matusformanek dakujem za info. Všetci to pochopili a investujú podľa seba?

Zrejme to nebude až také jednoduché.

anonym_081ff7
21. feb 2026
@matusformanek

@anonym_505845 nechajte si to vysvetliť, vygooglite si pojmy ako etf, indexove etf a podobne. Investovať môžete začať od 10e mesačne a bez ďalších podmienok. Pýtajte sa a nikdy sa nenechajte do ničoho tlačiť. Vlastná skúsenosť sa nedá vysvetliť. Ja som investovanie vysvetlil manželke, rodičom, svokrovcom,...

@matusformanek tak s 10e sa vela vody nenamuti. mozno tak v 30 rocnom horizonte...

matusformanek
22. feb 2026
@anonym_505845

@matusformanek dakujem za info. Všetci to pochopili a investujú podľa seba?

@anonym_505845 pochopili, inak by som im ani "nedovolil začať". Je absolutne nevyhnutné vedieť v každom kroku čo robíte, čo si kupujete, prečo, ako sa to správa, z čoho sa etf skladá atď. Inak je to mačka vo vreci. Ak však rozumiem produktu, ktory som si kupil, nemam strach ani ked klesá na hodnote-prave naopak. Ja sa teším, keď hodnota ETF klesá, lebo viem kúpiť lacnejšie ďalšie kusy. A teším sa, aj ked hodnota rastie, lebo rastie aj môj/náš majetok. Vrchol bol, ked mi manzelka volala do prace, že dnes vidí značný pokles na trhu, či niečo nedokúpime. Vtedy som si (pri všetkej skromnosti) povedal, že fuuuha, asi to robím dobre 🙂

matusformanek
22. feb 2026
@anonym_081ff7

@matusformanek tak s 10e sa vela vody nenamuti. mozno tak v 30 rocnom horizonte...

@anonym_081ff7 ano, 10e mesačne je nič. Ale mnohi ludia sa boja začať lebo sa mylne domnievaju, že na to treba tisice alebo miliony. Netreba. Ide o skúsenosť, skúsenosť s pravidelným nakupom, skúsenosť s rastom i poklesmi (ktoré 100% prídu). toto ziadna učebnica či video nenaučí. Skúsenosť tohto typu je neprenositeľná. Ked si to ošahám v malom, viem investovať aj vo "veľkom", skrátka peniaze ktoré aktuálne nepotrebujem. S rozumom, premyslene, zodpovedne.

matusformanek
22. feb 2026

@anonym_autor strach má človek z vecí ktorým nerozumie a ktorých sa podvedome bojí. A opravnene. Ak im však porozumiem (nie je to raketová veda), tak sa strach rozplynie. Takto je to s vnímaním rizika pri investiciach. Vacsina si mysli, že ej to riziko, že pridem o peniaze. Ale prídem o ne len vtedy, ak v panike predám (dobrovolne!). Ak necháte kvalitné aktíva "len tak" ony sa časom z poklesu samé zotavia-chce to len čas (a vedieť prečo sa zotavia, samozrejme 🙂

anonym_b5a645
22. feb 2026
@matusformanek

@anonym_autor strach má človek z vecí ktorým nerozumie a ktorých sa podvedome bojí. A opravnene. Ak im však porozumiem (nie je to raketová veda), tak sa strach rozplynie. Takto je to s vnímaním rizika pri investiciach. Vacsina si mysli, že ej to riziko, že pridem o peniaze. Ale prídem o ne len vtedy, ak v panike predám (dobrovolne!). Ak necháte kvalitné aktíva "len tak" ony sa časom z poklesu samé zotavia-chce to len čas (a vedieť prečo sa zotavia, samozrejme 🙂

@matusformanek aka je podla teba suma, ktoru by mohol/mat jednotlivec za idealnych moznosti mesacne investovat? Ak napr. mesacne ostava cloveku 1000€ po odpocitani vsetkych potrebnych nakladov, dal by si vsetko do investicii, alebo by si si nechaval nieco aj na sporiacom pre istotu?😄

anonym_081ff7
22. feb 2026
@anonym_b5a645

@matusformanek aka je podla teba suma, ktoru by mohol/mat jednotlivec za idealnych moznosti mesacne investovat? Ak napr. mesacne ostava cloveku 1000€ po odpocitani vsetkych potrebnych nakladov, dal by si vsetko do investicii, alebo by si si nechaval nieco aj na sporiacom pre istotu?😄

@anonym_b5a645 zaklad je diverzifikovat

merlinja
22. feb 2026
@anonym_081ff7

@anonym_b5a645 zaklad je diverzifikovat

@anonym_081ff7 no to je odpoveď, to by som aj ja ako laik dala.

anonym_081ff7
22. feb 2026
@merlinja

@anonym_081ff7 no to je odpoveď, to by som aj ja ako laik dala.

@merlinja prepac ze som si dovolila to napisat. 😅😅😅😅

xckaretxxx
22. feb 2026
@zic

@anonym_autor Cely rozvinuty svet uz desatrocia bezne investuje na dochodok do akcii. Par desatroci dozadu mudri ludia vymysleli svojim sposobom bezpecnejsiu formu a to ETF. Neexistuje bezpecnejsie dlhodobe investovanie s vynosom priblizujucim sa akciam ako ETF.
Ak dodrzis zakladne pravidla:
1, najdi si lacneho sprostredkovatela ked sa nevyznas (lacny znamena co najnizsi vstupny poplatok a uplne nizky az nulovy priebezny poplatok... teraz asi Portu alebo EIC nemanazovany)
1b, ak sa niekto vyzna, tak najse, ze sam cez brokera
2, Vyber si - idealne celosvetove ETF, staci jedno, akumulacne (nevyplacajuce dividendy) a pravidelne kupuj (ak mozes mesacne, ak to nevychadza, tak kvartalne alebo polrocne) za rovnaku sumu (sumu mozes idealne v case navysovat)... Neries prepady, neries vyrazny rast...
toto vsetko rob 30-40 rokov a na dochodok budes vysmiata...

vyvaruj sa spekulantom, spekulaciam, spekulativnym aktivam, vyberaniu milion roznych ETF a vyskladanim si vlastneho ETF portfolia, drahym ETF, ETF vyplacajucim dividendy (pokial sa nevyznas do toho, co robis), VYVARUJ SA DRAHYM PRIEBEZNYM POPLATKOM za spravu..., nevyberaj pri poklesoch... nepozeraj vyvoj, neries...

@zic ako si nájdem la neho sprostredkovateľa, kde. Co znamená lacny

zic
23. feb 2026
@xckaretxxx

@zic ako si nájdem la neho sprostredkovateľa, kde. Co znamená lacny

@xckaretxxx lacny je momentalne Portu alebo EIC nemanazovany ucet (asi hocikto, kto to robi, pozri ich stranku)... Ak nevies, tak skus Finax, ale ten uz nie je velmi lacny - vysoky priebezny poplatok...

anonym_f5f114
23. feb 2026
@matusformanek

@anonym_505845 nechajte si to vysvetliť, vygooglite si pojmy ako etf, indexove etf a podobne. Investovať môžete začať od 10e mesačne a bez ďalších podmienok. Pýtajte sa a nikdy sa nenechajte do ničoho tlačiť. Vlastná skúsenosť sa nedá vysvetliť. Ja som investovanie vysvetlil manželke, rodičom, svokrovcom,...

@michal711
@matusformanek
viete aj teraz odporučiť konkrétne ETF ktoré sa oplatia?
Investujete viac do svetových ETF? Väčšina má ale firmy z USA a európy, alebo sa snažíte kúpiť aj z ázie, aj číny, aj austrálie, africké asi nemajú veľký potenciál? Ďakujem.
Chatbot mi odporúča iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF (EMXC), alebo Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Smiem vedieť v čom máte najviac investované? Rozumiem, že teraz môžu byť vysoko, ale hádam pôjdu ešte vyššie...

zic
23. feb 2026
@anonym_f5f114

@michal711
@matusformanek
Investujete viac do svetových ETF? Väčšina má ale firmy z USA a európy, alebo sa snažíte kúpiť aj z ázie, aj číny, aj austrálie, africké asi nemajú veľký potenciál? Ďakujem.
Chatbot mi odporúča iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF (EMXC), alebo Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Smiem vedieť v čom máte najviac investované? Rozumiem, že teraz môžu byť vysoko, ale hádam pôjdu ešte vyššie...

@anonym_f5f114 celosvetove etf (msci world napriklad a podobne) su v tom dobre, ze pomer akcii z roznych krajin zodpoveda "vykonnosti" tych krajin / firiem... Vsetko ostatne je "spekulacia" (vsadzanie na to, ze niektory region bude lepsi ako iny)... tam uz sa straca pasivne investovanie a rozhodne to nie je dobre pre niekoho, kto sa nevyzna...
Pasivne je v tom dobre, ze tak ako sa bude hybat svet, tak sa bude vyvijat aj ten index... Ak by USA lahlo popolom, tak zastupenie sa upravi samo / "vzrastie" nieco ine... Z dlhodobeho hladiska (desiatky rokov) zatial nikto nic lepsieho nevymyslel...

anonym_f5f114
23. feb 2026
@zic

@anonym_f5f114 celosvetove etf (msci world napriklad a podobne) su v tom dobre, ze pomer akcii z roznych krajin zodpoveda "vykonnosti" tych krajin / firiem... Vsetko ostatne je "spekulacia" (vsadzanie na to, ze niektory region bude lepsi ako iny)... tam uz sa straca pasivne investovanie a rozhodne to nie je dobre pre niekoho, kto sa nevyzna...
Pasivne je v tom dobre, ze tak ako sa bude hybat svet, tak sa bude vyvijat aj ten index... Ak by USA lahlo popolom, tak zastupenie sa upravi samo / "vzrastie" nieco ine... Z dlhodobeho hladiska (desiatky rokov) zatial nikto nic lepsieho nevymyslel...

@zic Ďakujem pekne za odpoveď.
A záleží aj na tom kto tie msci world ponúka - iShares, Amundi, Vanguard?
Z týchto je tiež lepšie mať z viacerých podobný produkt?

matusformanek
23. feb 2026
@anonym_b5a645

@anonym_b5a645 na sporiacom učte ma mat bežný človek sumu na 3-6 mesačných vydavkov-tak hovorí literatúra, nie ja. Zhruba to dorzžiavam. Ďalej: treba mať niečo aj na stredný horizont, napr na 5-7-8 rokov. Nie je všetko len na dôchodok (15,20r a viac). Opäť literatúra hovorí, že je ideálne, ak vieme 30% čistej mzdy investovať. To je ideál, nie vždy sa ,samozrejme podarí.

matusformanek
23. feb 2026
@anonym_f5f114

@zic Ďakujem pekne za odpoveď.
A záleží aj na tom kto tie msci world ponúka - iShares, Amundi, Vanguard?
Z týchto je tiež lepšie mať z viacerých podobný produkt?

@anonym_f5f114 ishares vydava blackrock..je to svetová jednotka. potom je vanguard, SPDR a potom ostatni. Tymito tromi neurobite chybu (čo sa tyka emitenta), vyber konkretneho fondu je vec na dlhšiu diskusiu a zamyslenia

matusformanek
23. feb 2026
@anonym_f5f114

@michal711
@matusformanek

@anonym_f5f114 skoro všetko mam vo Vanguard FTSE all world (VWCE.DE)... deti maju aj 10% v ZPRV. Ale čo vyhovuje mne, nemusí vám-je to normalne a prirodzene. Pozor, stale su to akcie, ktore su volatilne a určite zažijete aj nemile poklesy (-20,-30,-40% a to nie je ziadna sranda-najma s vlastnymi peniazmi). Ak však človek vie čo robí ...a prečo...tak to ustojí a teší sa, že dokupuje lacnejšie a znizuje si priemernu cenu za nakup. Toto najviac rozhoduje o vysledku, nie to, či si zvolim fond taky alebo onaky

apostolko
23. feb 2026

ano investujem aj do ETF aj do stock picking, ak by si chcel/chcela zalozit ucet napriklad u trading212 tak ozvi mam referal na 100 dolarovu akciu za registraciu , rovnako aj u brokera eToro bonus, kludne napis DM viem ti poradit

carrot_apple
23. feb 2026
@matusformanek

@anonym_b5a645 na sporiacom učte ma mat bežný človek sumu na 3-6 mesačných vydavkov-tak hovorí literatúra, nie ja. Zhruba to dorzžiavam. Ďalej: treba mať niečo aj na stredný horizont, napr na 5-7-8 rokov. Nie je všetko len na dôchodok (15,20r a viac). Opäť literatúra hovorí, že je ideálne, ak vieme 30% čistej mzdy investovať. To je ideál, nie vždy sa ,samozrejme podarí.

@matusformanek 30percent? nie 10? no tak z môjho platu tažko a ak niekto viac zarába..neviem či by 400e dali iba na investovania do fondov, to mi príde moc.

anonym_f5f114
23. feb 2026
@zic

@matusformanek - veľmi pekne ďakujem za cenné informácie... Už viem na čo sa viac zameriam...

@zic ďakujem pekne za vysvetlenie. Ťahá ma to k svetovým, len neviem či chcem až tak vysoké percento USA podielu - ale oni asi nemôžu padnúť, to sa skôr bojím o EÚ... Ale jeden nikdy nevie, je tu príliš veľa premenných... Ale tiež mám obavu, či by som vedela vhodne a včas zareagovať. Mám pár akcií, a niektoré aj dlhodobo v mínuse a teda sama neviem či sa ešte vyhrabú z popola, ale držím ich... v priemere som v pluse - takto si predstavujem, že fungujú aj ETF. Tie ETF mi ale prídu ako menej rizikové a hádam časom ostanú oslobodené od dane. I keď aj toto si myslím tak dlho nebude...

matusformanek
24. feb 2026
@carrot_apple

@matusformanek 30percent? nie 10? no tak z môjho platu tažko a ak niekto viac zarába..neviem či by 400e dali iba na investovania do fondov, to mi príde moc.

@carrot_apple je to individuálne, samozrejme. každý tak, aby sa citil komfortne a bezpečne. My sme obaja s manzelkou ZTP, manzelka na materskej, dve deti...snazime sa, fungujeme a ešte aj investujeme-dlhodobo

anonym_8e4fc7
24. feb 2026

Ja mam taku otazku na skusenych, zacala som pred 2 mesiacmi, cez XTB, vyskladala som si par investicnych planov (pre dceru - tam som dala na uvod aj nasetrenu vyssiu sumu, ktora dovtedy len stala v banke), do tych planov chcem investovat pravidelne kazdy mesiac, vyberala som vylucne akumulacne ETF v EUR, plus okrem investicnych planov som kupila aj jednorazovo za mensie sumy (len tak zo zvedavosti, co to spravi) ETF orientovane na polovodice, space innovators a gold mining. Sledujem aj tie edukacne videa od XTB, ucim sa. Priebezne sledujem, ako to kazdy den lieta hore/dole (vacsinou hore), nie kvoli panike, urcite nic rusit nebudem, len som zvedava. No a k otazke - ako funguje zlozene urocenie teoreticky ovladam..lenze ako to je realne? Kedy uvidim ten moj rocny "zisk" nejako zafixovany? Zalezi to od toho, v akych casovych intervaloch su vyplacane dividendy tym ETFkam? Cize ja kedze mam akumulacne, v case ked ETFka ziskaju dividendy, nakupia dalsie podiely? Uvidim to ja niekde?

matusformanek
25. feb 2026
@anonym_8e4fc7

Ja mam taku otazku na skusenych, zacala som pred 2 mesiacmi, cez XTB, vyskladala som si par investicnych planov (pre dceru - tam som dala na uvod aj nasetrenu vyssiu sumu, ktora dovtedy len stala v banke), do tych planov chcem investovat pravidelne kazdy mesiac, vyberala som vylucne akumulacne ETF v EUR, plus okrem investicnych planov som kupila aj jednorazovo za mensie sumy (len tak zo zvedavosti, co to spravi) ETF orientovane na polovodice, space innovators a gold mining. Sledujem aj tie edukacne videa od XTB, ucim sa. Priebezne sledujem, ako to kazdy den lieta hore/dole (vacsinou hore), nie kvoli panike, urcite nic rusit nebudem, len som zvedava. No a k otazke - ako funguje zlozene urocenie teoreticky ovladam..lenze ako to je realne? Kedy uvidim ten moj rocny "zisk" nejako zafixovany? Zalezi to od toho, v akych casovych intervaloch su vyplacane dividendy tym ETFkam? Cize ja kedze mam akumulacne, v case ked ETFka ziskaju dividendy, nakupia dalsie podiely? Uvidim to ja niekde?

@anonym_8e4fc7 neuvidíte to. Proste len vzrastie hodnota každého kusu ktorý vlastníte. Napr z 10e na 11e,príklad. A tento rast je čoraz rýchlejší, teoreticky. Stačí takto?

selenka7
25. feb 2026
@matusformanek

@anonym_8e4fc7 neuvidíte to. Proste len vzrastie hodnota každého kusu ktorý vlastníte. Napr z 10e na 11e,príklad. A tento rast je čoraz rýchlejší, teoreticky. Stačí takto?

@matusformanek hm, teda ani keby som nejako podrobne citala vypisy? Ked sa pozriem na jednotlive investicne plany, tak tam vidim aspon ten graf, ak dobre chapem, uvidim to aspon na nom. Ale pri tych jednotlivych ETFkach, ktore som kupila jednorazovo, takyto graf nikde nie je.

matusformanek
27. feb 2026
@selenka7

@matusformanek hm, teda ani keby som nejako podrobne citala vypisy? Ked sa pozriem na jednotlive investicne plany, tak tam vidim aspon ten graf, ak dobre chapem, uvidim to aspon na nom. Ale pri tych jednotlivych ETFkach, ktore som kupila jednorazovo, takyto graf nikde nie je.

@selenka7 presne tak. A to je škoda (ale zamer XTB aby mali ludia dovod využivat viac plany 🙂 Pripomienkoval som to podpore a vraj to dorobia, niekedy...

selenka7
27. feb 2026
@matusformanek

@selenka7 presne tak. A to je škoda (ale zamer XTB aby mali ludia dovod využivat viac plany 🙂 Pripomienkoval som to podpore a vraj to dorobia, niekedy...

@matusformanek dakujem za objasnenie 🙂

matusformanek
28. feb 2026
@selenka7

@matusformanek dakujem za objasnenie 🙂

@selenka7 rado sa stalo. kludne sa pytajte aj v buducnosti. Svet investicii ma fascinuje a je mojim hobby, nie som predajca produktov či poradca plateny nejakym subjektom

Strana
z2