Investovanie do III. piliera. Je zvýšenie príspevku výhodné?
Zamestnávateľ prispieva 1%.
Zamestnanec 20€/mesiac.
Je rozumné si navýšiť sumu ktorú tam dám? Alebo radšej investovať obyčajne do fondov?
@anonym_autor do 3. piliera sa neoplati davat nic navyse (jedine, ked das ty navyse da aj zamestnavatel navyse)... ale vlastne prostriedky urcite nie... lebo za prve poplatky su tam relativne vysoke a za druhe sa k tomu nevies "lahko" dostat... ak zamestnavatel neprispieva, tak sa neoplati vobec...
Volne prostriedky sa oplati naliat cez lacneho sprostredkovatela alebo rovno brokera ak sa odvazis...
Inac k tomu 3. pilieru... ak sa nemylim, existuju dve formy prispevkov:
1, percentualne - ze ked das ty x%, zamestnavatel dorovna x%
2, pevna caistka - ty das minimum (euro) a zamestnavatel da pevnu ciastku... to je este lepsie za mna... fakt, svojich penazi co najmenej, lebo su viazane.
1% mas navyse a vo fondoch to bude tak ci tak takze vyhoda III-ky je to jedno percento co inde nedostanes
20 mesiac? Kolko rokov mas do dochodku? Nech z toho nemas iba par drobnych.
Np a tych 20 Eur je uz zdanenych alebo este pred? Niekto poradi hadam.
@martinmmartin mám 30 rokov
@anonym_autor do 3. piliera sa neoplati davat nic navyse (jedine, ked das ty navyse da aj zamestnavatel navyse)... ale vlastne prostriedky urcite nie... lebo za prve poplatky su tam relativne vysoke a za druhe sa k tomu nevies "lahko" dostat... ak zamestnavatel neprispieva, tak sa neoplati vobec...
Volne prostriedky sa oplati naliat cez lacneho sprostredkovatela alebo rovno brokera ak sa odvazis...
Inac k tomu 3. pilieru... ak sa nemylim, existuju dve formy prispevkov:
1, percentualne - ze ked das ty x%, zamestnavatel dorovna x%
2, pevna caistka - ty das minimum (euro) a zamestnavatel da pevnu ciastku... to je este lepsie za mna... fakt, svojich penazi co najmenej, lebo su viazane.
@zic mám v mobile xtb. Úprimne ale netuším ako začať
@zic mám v mobile xtb. Úprimne ale netuším ako začať
@anonym_autor Pozri, ak chces, tak mozes si urcit (kvoli discipline) urcitu ciastku (mesacne / kvartalne), ktoru odlozis a dajme tomu, ked budes mat 500 eur odlozene, tak kupis idealne celosvetove ETF (napriklad take, ake su v 2. pilieri)... nemusis nic spekulovat... ale musis byt "uvedomela" a neriesit prepady a vybrat... proste 35 rokov (do dochodku) len kupovat... ci je hore, ci je dole.
Funguje to ako eshop 🙂
@anonym_autor Pozri, ak chces, tak mozes si urcit (kvoli discipline) urcitu ciastku (mesacne / kvartalne), ktoru odlozis a dajme tomu, ked budes mat 500 eur odlozene, tak kupis idealne celosvetove ETF (napriklad take, ake su v 2. pilieri)... nemusis nic spekulovat... ale musis byt "uvedomela" a neriesit prepady a vybrat... proste 35 rokov (do dochodku) len kupovat... ci je hore, ci je dole.
Funguje to ako eshop 🙂
@zic Môžem sa opýtať ako má tú kúpu zrealizovať obyčajný nevzdelaný človek? Na aký web ísť,...
@zic Môžem sa opýtať ako má tú kúpu zrealizovať obyčajný nevzdelaný človek? Na aký web ísť,...
@vulka nevzdelany clovek sa musi bud vzdelat, alebo zaplatit za tuto sluzbu nejakemu sprostredkovatelovi.
Vzdelat znamena zial, nie len precitat nejaky jeden navod, ale trosku tomu aj porozumiet...
mozes studovat - www.ako-investovat.sk/diskusia, stranku https://bluenumbers.sk/explore-investovanie-a-t... alebo FB skupiny (zlata minca alebo fb Bluenumbers)...
Tam mozes zacat. Uvidis, ci si trufnes sama invsetovat, alebo radsej cez sprostredkovatela.
Medzi slusne a renomovane spolocnosti patri EIC (potrebujes nejakeho cloveka s idealne nizkym vstupnym poplatkom a nech ti da nemanazovany ucet s tusim 0 priebeznym poplatkom) alebo Portu, k tym slusnym, ale drahsim patri velakrat spominany Finax. To nie su scamy a vies as na to spolahnut...
@anonym_autor ani nie. Ja si posielam minimum, aby mi to vystačilo na limit 180€, ktore sa daju odpocitat v danovom priznani. cize max 15€/mesiac. Zvyšok si investujem sam-akoby to "4." piliera, moje vlastne investicie. XTB a Interactive brokers
@anonym_autor do 3. Piliera sa oplatí dávať maximálna hodnota do ktorej ti to zamestnávateľ dorovna.
Ked ti zamestnávateľ dáva maximálne 20€ dávaj 20€
Ak by ti dával 100€ dávaj 100€.
Príspevok zamestnávateľa ti robí prakticky ihneď zhodnotenie 100%

1% mas navyse a vo fondoch to bude tak ci tak takze vyhoda III-ky je to jedno percento co inde nedostanes
20 mesiac? Kolko rokov mas do dochodku? Nech z toho nemas iba par drobnych.
Np a tych 20 Eur je uz zdanenych alebo este pred? Niekto poradi hadam.