icon

Investovať do Fio fondov: Áno alebo nie?

Včera o 06:21

Áno alebo nie? Kto má skúsenosť?

Strana
z3
zmrzlinka2021
Včera o 06:23

@anonym_autor nikdy neinvestoval cez banku.

melanta
Včera o 07:24

Ak by som v súčasnosti išla investovať cez banku, tak jedine cez nejaký kvalinejší bankový asset management, čo má podľa mňa jedine Tatra a Sporka. mBank (otázka tu bola včera) či Fio určite nie sú kvalitné banky na investície.

anonym_2d0c7d
Včera o 07:35

Fio banka ma vlastneho internet brokera, cez ktoreho mozes nakupovat ceske, svetove akcie, aj ETF fondy. Takze ak pojdes cez Fio cez ich brokera a kupis na priamo vybrane etf fondy, tak je to v poriadku.
Ak ale kupujes nejake fondy, ktore sprostredkuva a manazuje banka, banka iba robi prostrednika medzi tebou a brokerom a nerobi to zadarmo. Ty kupis akcie, akcie spadnu a dalej platis banke rocne poplatky (casto aj vstupne a vystupne poplatky banke)... Az po par rokoch stratis nervy, predas v strate a vtedy akcie pojdu hore ...

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
zic
Včera o 07:49
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor myslim si, ze si pleties produkty fio... fio fondy su podielove fondy (produkt zly sam o sebe naprilkad z danoveho hladiska)... a ebroker... ktory je super pouzitelny na nakup akcii a ETF (uplne vporiadku na buy & hold)... proste hrusky a jablka...
Celkovo nakup hocicoho cez banku je predrazene... prevazne su standard skryte poplatky - rocne priebezne naklady ... byvaju niekedy vysoko nad 1% z celej investovanej sumy, co ti pri takych 100k eur uz ukroji rocne pekny kus a znizuje cely tvoj investicny potencial (v priebehu desatroci)...
Teoria, preco nie (respektive, co si uvedomit, o kolko ta pontencialne "oberu" poplatky tu (dan za to, ze to nebudes riesit sama):
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

anonym_2d0c7d
Včera o 07:52
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Obchodovanie s akciami vzdy nieco stoji. Dokonca ak to kupis cez banku, banka musi zaplatit brokerovi poplatok za nakup a nejako ti to uz spoplatni.
Kvoli oplatkom je lepsie kupovat vo vacsich objemoch, nez v malych.
Priklad, ak kupis akcie alebo etf
https://www.fio.sk/akcie-investicie/obchodovani...
https://www.fio.sk/docs/sk/sk_c_zaklad.pdf

Kupa ceskych akcii
(A) Burza cenných papírů Praha, a.s.
Poplatok za obchod Dočasná zvýhodnená sadzba 0,35 % z objemu obchodu, min. 40,00 Kč / max. 1.190,00 Kč1)

Kupa usa akcii - USA trhy
Trhy cenných papierov v USA
Obchod do 100 kusov vrátane $ 7,95
Obchod nad 100 kusov $ 9,95

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_2d0c7d
Včera o 07:56

Ked kupis usa akcie napriklad cez interactive brokers, tak je poplatok za kupu akcii okolo 1-2 usd. Fio ma 9 usd ... Fio je preto drahe na caste obchodovanie v USA. Fio broker je lepsi na kupu ceskych akcii (dividendove Erste, Tabak, Komercka,...) a na usa,... su lepsi osvedceni brokeri ako Interactive brokers,...

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_2d0c7d
Včera o 08:01
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Precitaj si odpoved. Ak kupujes cez banku, kupujes cez prostrednika a prostrednik to nerobi zadarmo. Banka ma fondy, ten spravuje spravca a spravca chce svoju odmenu. Aj sprava systemu nieco stoji,...
Najlepsie investovanie je vybrat si nejake odporucane 2-3 etfka viazane na S&P a Nasdaq a kupovat ich DCA, proste kazdy mesiac investovat rovnaku ciastku bez ohladu na cenu priamo cez brokera. Prikupit viac po prepade. Idealne je kupovat dividendove akcie, lebo ak trh prepadne na 10 rokov, stale budes dostavat dividendy a tak preckas tych poklesovych 10 rokov v pluse, kym sa cena nevrati.

autor
Autor odpoveď zmazal
jimbean
Včera o 08:05
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor preco si nenastudujes nieco v cenniku
https://www.fiofondy.cz/cs/podilove-fondy/globa...
Poplatek za obhospodařování
Poplatek za administraci 1.7 % p.a.
0.5 % p.a.

melanta
Včera o 08:07
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor máš pravdu, nerozumieme si, pretože tomu naozaj nerozumieš. Ja sa opýtam inú vec - s kým to riešiš vo Fio banke. S nejakým investičným poradcom či bežným pobočkovým pracovníkov. Nie, na pobočke nepracuje určite žiadny investičný poradca, aj keby to mal napísané na vizitke.

autor
Autor odpoveď zmazal
jimbean
Včera o 08:08

Spytaj sa AI
toto su rocne poplatky 2,3% ti strhnu z investicie (asi kazdy rok, zavolaj tam) bez ohladu na to, ci zaraba alebo preraba
• Poplatok za spravovanie a administráciu: 1,7 % p.a. z hodnoty majetku.
• Ďalšie prevádzkové náklady: Približne 0,5 % p.a.. [1]
------------------------------
CZ0008475720 ake su poplatky
Kód ISIN CZ0008475720 patrí podielovému fondu Fio globální akciový fond - Trieda CZK, ktorý spravuje Fio investiční společnost, a.s.. [1, 2]
Poplatky pre túto CZK triedu fondu sú nastavené nasledovne:
Transakčné poplatky (Jednorazové)
• Vstupný poplatok: 0 CZK (0 %). Za nákup podielových listov neplatíte žiadny poplatok vopred.
• Výstupný poplatok: 0 % alebo 3 %. Ak investíciu dodržíte aspoň 12 mesiacov, výstupný poplatok je 0 %. Ak podielové listy odpredáte skôr ako za 12 mesiacov od nákupu, zaplatíte sankčný poplatok 3 % z celkovej hodnoty odkupu. [1, 2]
Bežné ročné poplatky (Zahrnuté v cene podielu)
Tieto náklady sa strhávajú priamo z majetku fondu a sú už premietnuté do priebežného kurzu (hodnoty) podielového listu: [1]
Investičné limity
• Minimálny jednorazový vklad: 5 000 CZK.
• Minimálny pravidelný vklad: 300 CZK mesačne

melanta
Včera o 08:08
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor ja nepíšem, že TB a SLSP áno a FIO nie. Ja píšem, že ak by som mala investovať cez banku, tak si vyberiem kvalitný asset management a investičného poradcu.

anonym_2d0c7d
Včera o 08:10

Na tvojom mieste sa spytam v FIO banke, co znamena
kym tam nabuchas peniaze. Aby si sa potom neprisla stazovat, ze ta "okradli" ... lebo necitas poriadne cennik.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_2d0c7d
Včera o 08:19
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor lebo ho tu asi nikto nepouziva
https://www.moneyspot.cz/fio-podilove-fondy-rec...
---
Dostáváme se k tématu, které každá upřímná Fio podílové fondy recenze musí rozebrat na atomy. Banka se velmi hlasitě chlubí tím, že si neúčtuje žádný vstupní poplatek (0 Kč). To je skvělý marketingový tah. Většina konkurence si na vstupu vezme klidně 2 až 3 procenta z vaší investice. U Fia pošlete tisícovku a celá tisícovka jde rovnou na trh.

Kde tedy banka vydělává? Odpověď se skrývá v průběžných nákladech. Poplatek za obhospodařování činí 1,7 % ročně. K tomu si musíte přičíst náklady na administraci ve výši 0,5 % ročně. Když se to všechno sečte, dostaneme se na ukazatel celkové nákladovosti (TER) kolem 2,2 % ročně. Statut fondu dokonce umožňuje, aby se tyto náklady vyšplhaly až na 2,5 %.

Možná si říkáte, že dvě procenta nejsou žádná tragédie. Zkusme si to ale spočítat. Pokud investujete dlouhodobě, například dvacet let, tento na první pohled drobný poplatek vám z celkového výnosu ukousne obrovskou sumu. Sám vždy lidem říkám, ať si zkusí dát tato čísla do složeného úročení. Najednou zjistíte, že bance odevzdáte stovky tisíc korun jen za to, že vaše peníze drží.

Další pastí může být výstupní poplatek. Ten činí poměrně drakonická 3 %. Má to ale jednu podmínku. Platíte ho pouze v případě, že své podílové listy prodáte dříve než po 12 měsících od nákupu. Pokud peníze ve fondu udržíte déle než rok, výstupní poplatek padá na nulu. Banka se tím brání proti spekulantům a nutí klienty k delšímu horizontu.

zic
Včera o 08:40
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tak potom ti ja nerozumiem... lebo napriklad sporka / Goorge ponuka moznost kupovat akcie priamo... nie su uplne najlacnejsi, ale z bank asi najlacnejsi...
Tatra to mozno uz tiez ponuka, neviem, nesledujem... ale dlhe roky mali len kadejake paskvily...
Fio taku sluzbu ako George neponuka priamo. Ako fio banka ponuka tie fondy ako som pisal.. maju "sestersku" firmu ebroker / brokera a to je normalny broker (takeho zase nema nikto iny)... najblizsie k tomu je xtb / ibkr...
Tak isto som ti napisal preco nie... takze stale si myslim, ze uplne presne nerozumies ty, na co sa pytas...
Ake presne chces skusenosti s fondami? Informacie mas a najdolezitejsie su poplatky... tie su vzdy iste...

anonym_2d0c7d
Včera o 08:42
@zic

@anonym_autor tak potom ti ja nerozumiem... lebo napriklad sporka / Goorge ponuka moznost kupovat akcie priamo... nie su uplne najlacnejsi, ale z bank asi najlacnejsi...
Tatra to mozno uz tiez ponuka, neviem, nesledujem... ale dlhe roky mali len kadejake paskvily...
Fio taku sluzbu ako George neponuka priamo. Ako fio banka ponuka tie fondy ako som pisal.. maju "sestersku" firmu ebroker / brokera a to je normalny broker (takeho zase nema nikto iny)... najblizsie k tomu je xtb / ibkr...
Tak isto som ti napisal preco nie... takze stale si myslim, ze uplne presne nerozumies ty, na co sa pytas...
Ake presne chces skusenosti s fondami? Informacie mas a najdolezitejsie su poplatky... tie su vzdy iste...

@zic no autorka vidi, ze posledne roky bola vykonnost 10%, tak jej "nevadia" rocne poplatky -2,3-2,5%. Ale ak by trh siel teraz napriklad do boku 10 rokov. Tak bude so ziskom na nule a minus 25% z hodnoty investicie za spravu. Vtedy jej dojde, co spravila. Trhy nebudu rast 20% kazdy rok, raz bublina praskne.

melanta
Včera o 08:52
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor dostala si tu jasnú odpoveď. Len tomu nerozumieš alebo nechceš rozumieť. Nemáme skúsenosť s fondami vo Fio, pretože tí, ktorí investovaniu rozumieme, by sme vo Fio neinvestovali. Už ti tu zic aj anonym_2d0c7d napísali dosť na pochopenie, stačila by priemerná inteligencia a ekonomická gramotnosť a chápala by si to.

dadanu5
Včera o 09:03

@anonym_autor ono to chce asi nejaky konretny prepocet,napriklad vlozim 100 eur zarobim na tom co ja viem 20 a kolko vyberiem po case,ci 80 alebo 110e alebo pridem o vsetko a doplatim 🤷‍♀️

anonym_636216
Včera o 09:08
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor aky nukaju urok aka firma

Strana
z3