Je 800 - 900 € mesačná splátka hypotéky primeraná platu 3000 €?
Usli by ste do cca 800-900€ splatky hypoteky s platom vca 3000€?
Prilis malo informacii, 3000€ brutto alebo netto, ake su ostatne nevyhntne mesacne vydavky okrem tej hypoteky (alebo ake budu), budes na to sama, mas nejake deti.
Lebo na prve pocutie ano isla ale neviem ostatne informacie.
My máme vyššiu splátku..ale máme dokopy vyšší príjem
Pri našom štýle života nie. Mame takmer dvojnásobný príjem no aj tak by sme do takej vysokej splátky nešli.
30000 netto, deti nie su, mame este splatku na auto cca 300€ na par rokov este. Jedna sa o dom blizko velkeho mesta, kde podla mojho nazoru su domy drahsie uz teraz + brali by sme aj na prerabku, cize stupne cena nehnutelnosti
a to je vas spolocny prijem? deti planujete? lebo potom prijem klesne - na to treba mysliet.
Pri našom štýle života nie. Mame takmer dvojnásobný príjem no aj tak by sme do takej vysokej splátky nešli.
@lucia13022023 toto je zas trosku odveci, pri prijme 6000€ je 800/900 eur ani nie 1/6 z prijmu, absolutne primerane a vzhladom k platu vobec nie vysoka splatka… neviem aky mate zivotny styl ci teda minate alebo investujete ale 800€ na splatku hypoteky je pri takom prijme “nič”
@lucia13022023 toto je zas trosku odveci, pri prijme 6000€ je 800/900 eur ani nie 1/6 z prijmu, absolutne primerane a vzhladom k platu vobec nie vysoka splatka… neviem aky mate zivotny styl ci teda minate alebo investujete ale 800€ na splatku hypoteky je pri takom prijme “nič”
@amelia89 no len k hypo si treba prirátať ďalšie veci ako poistky, poistky na auta, nájom, mobily a všetky povinné platby, tak sa zrazu vyšplháme na sumu aj 1800€. Keby to bola len hypo, je to ok. Lenže nikdy to nie je len hypotéka, preto píšem, že pre nás by to bolo veľa a nie nič
My máme cca takto na dome s deťmi
Ano, je to normalna vyska splatky. Za mna je to taky kompromis. Lebo 2k cca zostanu doma. Ked to nespravite teraz, o par rokov to bude tazsie, alebo nerealne. My teraz lutujeme, ze sme pred 2 rokmi nekupili jeden dom .
Ja by som s tak vysokou splatkou nezila v pohode, ale ked nutne potrebujete dom tak berte hypoteku cim skor kym ste bezdetni a mate tento prijem.
Ak mate obaja dokopy 3000€ tak by som sa bala. Ked som brala hypoteku,ja som si splatku prepocitala na jeden prijem. Nikdy nevies,ci jeden neostane na PN alebo pojdes na matersku. A pises o prerabke bohvie na kolko sa ta prerabka vysplha. 900€ je vela,ale ak nemate inu moznost....
Utiahnete to v pohode. Pokial nevypadne jeden prijem.
Ak mate obaja dokopy 3000€ tak by som sa bala. Ked som brala hypoteku,ja som si splatku prepocitala na jeden prijem. Nikdy nevies,ci jeden neostane na PN alebo pojdes na matersku. A pises o prerabke bohvie na kolko sa ta prerabka vysplha. 900€ je vela,ale ak nemate inu moznost....
@marca12 cena je uz aj s hypo na prerabku, nie len cisto nehnutelnost. Ale ano jasne, ze sa prerabka vie navysit
Utiahnete to v pohode. Pokial nevypadne jeden prijem.
@veltraud samozrejme, ze stale sa vie nieco stat, ale uver bude poisteny, zamestnani sme na tpp na dobu neurcitu cize aj pri strate zamestnania ocakavam odstupne, ktore aspon na zaciatok pokryje cosi
Ine moznosti su samozrejme, ale aj cena dvojizbaku-trojizbaku v BA-KE nie su ceny o nieco extra nizsie. Otazka znie, ci sa oplati cakat, zvysia sa prijmy natolko aby to bolo o par rokov lepsie rozhodnutie? Klesnu ceny nehnutelnosti? Pravdepodobne nie … takhe preto nad tym rozmyslame
Ceny nehnuteľnosti nikdy neklesnú, ono hlavne si dobre poistite nehnuteľnosť (nie v banke), lebo v prípade neschopnosti splácať je dobré to mať vykryté. Inak to neni taká tragická splátka hypo.
Veď len zhruba 900 splátka, 250?energie, 300 leasing, benzín 100-150?mobily, poistky, strava 500? Ty vieš čo všetko ešte platíte a aké sú iné možnosti.Cakat, že klesnú nehnuteľnosti je utopia, tak by som do toho išla.Vzhladom k príjmu to nie je tak veľká splátka, ale ono sa to nazbiera to sa neboj😆
Veď len zhruba 900 splátka, 250?energie, 300 leasing, benzín 100-150?mobily, poistky, strava 500? Ty vieš čo všetko ešte platíte a aké sú iné možnosti.Cakat, že klesnú nehnuteľnosti je utopia, tak by som do toho išla.Vzhladom k príjmu to nie je tak veľká splátka, ale ono sa to nazbiera to sa neboj😆
@luccija ved mne je jasne ze energie sa platia tiez, ze jedlo nedavaju zadarmo a ze na cisty vzduch nechodi auto :D ved my doteraz nezijeme len zo vzduchu
Nešla by som do toho a už vôbec nie mimo mesta. Lokalita je základ vrátane MHD, dostupnosti služieb.
Isla by som do toho. O par rokov, a nemusi to byt tak daleko, moze byt rovnake byvanie pre vas uz nedostupne. Mozno sa bude treba uskromnit z narokov na zivotny styl, ale vlastne byvanie za to stoji. Je to investicia, nie prazdny vydavok.
Necakaj ani chvilu a ber. A cim vyssiu hypoteku. Ceny nehnutelnosti len budu stupat a tvoja splatka vdaka inflacii klesat.
3000 jeden ci obaja netto
Tak potom, keď vieš cca svoje výdavky a plat nerozumiem otázke🤪
Nešla by som do toho a už vôbec nie mimo mesta. Lokalita je základ vrátane MHD, dostupnosti služieb.
@zmrzlinka2021 dom 10 km od Kosic so zeleznicnym spojenim? Nehnutelnosti su drahe aj 25-30km od velkych miest, toto je pre nas uplne bezpredmetne, radsej takto ako 3ka na sidlisku kde okolo su vsade len panelaky. A cenovo sa teda bavime uplne o tom istom.
Tak potom, keď vieš cca svoje výdavky a plat nerozumiem otázke🤪
@luccija ved otazka nebola formulovana ci z toho vyzijeme ale ci by do toho ini sli 🙂 treba citat s porozumenim a pochopite aj otazke.
Ja žijem sam, výživné 500 hypo 777 na 20 rokov. Poplatim ostatné a ostane mi liter na iné, zväčša investície a zábava. Tiež plat 3k netto
až bude toto naplnenie vášho života tak áno, lebo to je dosť, kebyže má jeden z vás tento plat tak v pohode, ale obaja to je dosť na hrane, veľmi z toho nenavyskakujete, ešte aj prerábka môže byť viac, aj zariadiť bude treba, ak sa viete uskromniť ak do toho choďte
kupovať dom, keď nemáš vlastné financie ani na prerábku, to ani nekupujte. Nepoviem byt, ale dom? Dom treba kupovať, keď máš dostatočnú hotovosť a nie všetko na úver

Podla ostatnych vydavkov. Nakldy na byvanie by nemali presahovat 30% prijmov co v tvojom pripade sedi… Ono dneska je to tazke s cenami bytov, clovek moc nema na vyber ak chce vlastne byvanie. Ak nemate ine pozicky,leasingy a 7 deti a viete aj nieco z platu este odlozit tak asi ano…