icon

Je bezpečné vkladať veľkú hotovosť na účet?

1. sep 2024

Ahojte, mám doma peniaze "v ponozke", teraz ich potrebujem vložiť na účet. Ide o 25 000 eur, mám Prima banku... Viem že pri väčšej hotovosti banky zvyknú volať dotyčnému, ale inak s tym nie je problém ani pri takejto vysokej sume? Veď su to moje peniaze, vložím ich na môj účet, tak či z toho nemôžem mat problém a nebudú skúmať a mať problém, odkiaľ ich mám...

maranco
1. sep 2024

Vložia v SLSP a v ten deň pošlú cez IB na tvoj účet do Primy. Keďže Prima nemá okamžité platby, tak ti suma príde nasledujúci pracovný deň medzi 10-12 hod.

Ak by o prevod požiadali na pobočke zaplatia ďalší poplatok 8€, takže nech používajú bezplatný IB George

autor
1. sep 2024

@maranco takže teraz mi napadlo a prosím povedz či to môžeme urobiť takto, aby to bolo aj čo sa tyka poplatkov najlepšie...

Naši vložia 15 tisíc na svoj účet priamo na pobočke slsp za 4 eura. Ja vložím tiež na pobočke slsp na ich účet 15 tisíc, podľa toho čo si poslal, tak to by bol poplatok ako vklad tretej strany 6 eur.
Potom by hneď v ten deň požiadali o prevod 30 tisíc na môj účet do primy za poplatok 8 eur alebo by previedli tie peniaze cez IB. Čiže všetko by sa to dalo vybaviť v jeden deň...

autor
1. sep 2024

@maranco a Max poplatok by bol dokopy 4+6+8 eur, čiže 18 eur. Vždy lepšie ako by sme to riešili cez príjmu za 75 eur.

maranco
1. sep 2024

Môžeš tak urobiť, ale do budúcna by som premýšľal založiť si účet v banke bez poplatkov a postupne to poprehadzovať čo máš v Prime.

Rodičia vôbec nepoužívajú IB? Aby ušetrili tých 8€.
Ak by prevod na Primu robili na pobočke tak časovo najprv ty vlož na ich účet peniaze aby ich už mali na účte keď prídu na pobočku.

autor
1. sep 2024

*cez primu

autor
1. sep 2024

@maranco určite nad tou zmenou banky popremýšľať. Nevedela som že sú až také rozdiely... Rodičia ib sami nepoužívajú, jedine že ja by som im to nejako previedla, predpokladám,že v banke sa môžeme opýtať alebo pozrieť cez IB, aký majú denný limit na prevod penazi.
Áno, urobili by sme to tak,že prišli by sme spolu, ja vložím na ich účet, oni vložia na ich účet a potom požiadame o prevod,resp ten urobíme doma cez IB.

maranco
1. sep 2024

Rodičov potom nauč používať IB, nastaviť im trvalé príkazy, dobíjať si kredit na mobil cez web, aby nemuseli chodiť s hotovosťou na pobočku/poštu ak sa to dá vybaviť jednoducho z domu.

misuliacik81
1. sep 2024

Tatra banke som musela vypisovať papier pôvod peňazí. Mala som dosť. Ako nechápem čo ich do toho odkiaľ človek tie peniaze má.

autor
1. sep 2024

@maranco to oni majú všetko nastavené,aj kredit si vedia robiť,len prevody nerobia. Keď robili nižšiu sumu, ja som im to urobila,ale s takou vysokou ani ja nemám skúsenosť,hlavne keď majú inú banku,až tak sa nevyznám v tom georgeovi

autor
1. sep 2024

@misuliacik81 veď práve aby sa človek cítil blbo že mal peniaze doma. A nevie starší ľudia sú tak naučení, mať čo najviac doma

autor
1. sep 2024

@maranco a ďakujem moc. Veľmi si mi pomohol aj ostatní ste mi veľmi pomohli. Aj ako ušetriť na tých poplatkoch

maranco
1. sep 2024

Treba mať čo najviac peňazí doma aby zlodej/požiar/podvodník neobišiel naprázdno. 🙂

autor
1. sep 2024

@maranco no starým ľuďom nevysvetlis...

tilly
1. sep 2024

Ale aj keď to bude vkladať cez vkladomat a pod, tak sa jej môžu ozvať z banky na dokladovanie pôvodu peňazí.
Najjednoduchšie je to urobiť čestným prehlásením, že si buď šetrila, alebo dostala peniaze darom.

aduskatt
1. sep 2024

máš účet v SLSP?

aduskatt
1. sep 2024

@misuliacik81 banka len dodržuje zákon - treba sa sťažovať inde.....

misuliacik81
1. sep 2024

@aduskatt to mi je jasné, že to nerobia zo zvedavosti.

autor
1. sep 2024

@aduskatt naši maju

natalienka12
1. sep 2024

Ak nie si PEP, tak iba uvedies povod penazi, napr. uspory, dar od rodicov. Banka nic neoveruje a nepreveruje, ak nie si PEP a nie si podozriva z trestnej cinnosti. U PEP sa to preveruje prisnejsie, ale ani tu si banka nemoze vytvarat hmliste podozrenie ze peniaze pochadzaju z trestnej cinnosti.

autor
1. sep 2024

@natalienka12 prosím čo je to PEP?

cafelatte
1. sep 2024

Ty aj rodicia to viete poriesit čestným vyhlásením, ale ak napíšeš ze dar od rodičov, musíš mat s rodičmi spisanu darovaciu zmluvu.

natalienka12
1. sep 2024

PEP politicky exponovana osoba

natalienka12
1. sep 2024

@cafelatte Nemusi mat ziadnu darovaciu zmluvu “spisanu”, netrep a nezavadzaj.

joannita
1. sep 2024

Autorka, ja som minule prisla do banky ze chcem vlozit 8000eur a pani hovori ved to vlozte cez bankomat bez poplatku, inak vam musim nauctovat poplatok. Pozerala na mna ako puk ze taku malu sumu chcem riesit cez pobocku 😆
Takze chod do bankomatu a cez neho si na niekolko x cojaviem po dni vloz peniaze a nikto sa ta nebude nic pytat.

cafelatte
1. sep 2024

@natalienka12 moja osobná skúsenosť s ČSOB.

Nauč sa normálne reagovať.

rk123
1. sep 2024

no ja neviem, minuly tyzden som chcela vlozit 17k a pytali sa ma odkial ich mam 😂 a teda nestacilo im povedat ze mam nasetrene a chcem si to vlozit.
ze nad 10k sa to pytaju a skumaju povod.
tak som si vlozila jeden den 9k a dalsi den zvysok 🤷🏽‍♀️

dankagirl
1. sep 2024

Vlož 9000 tisíc vtedy neriešia
Každý prevod nad 10 tis sa pýtajú

anos18
1. sep 2024

A dostali sme od tety peniaze, a obdarovane vkladali na účet asi do 365 a 365 ešte fotila aj doklad, kde teta vyberala peniaze, ktoré nám darovala.Ja som vkladala cez vkladomat

anos18
1. sep 2024

@lakebabe cez vkladomat slsp sa dá vložiť 20 tis.

natalienka12
1. sep 2024

@cafelatte Nemozu pytat pisomnu zmluvu, pretoze darovanie penazi moze byt aj ustne, zakon nepredpisuje pisomnu formu darovacej zmluvy.