icon

Je bezpečnejšia platba kartou alebo hotovosťou?

petush21
11. nov 2024

Ahojte, vedieme v rodine takú diskusiu a nevieme sa zhodnúť tak ma zaujíma názor ľudí "zvonku". Je podľa vás lepšia a bezpečnejšia platba (pri akomkoľvek nákupe) kartou alebo v hotovosti? Časť rodiny by najradšej nemala ani len základný účet a peniaze by najradšej mala v hotovosti v ponožke pod vankúšom. Ja (a pár ďalších členov) preferujem platbu kartou, príde mi to rýchle jednoduché a bezproblémové. Kto má podľa vás pravdu?

katka700
11. nov 2024

@petush21 Neviem či je bezpečnejšia platba kartou alebo hotovosťou, obe majú svoje plusy a mínusy.
Čo viem povedať je že pri tých platbách kartou akoby som ľudovo povedané osprostievala. 10-15 rokov dozadu som išla kúpiť 30 vecí bez nákupného zoznamu a po ceste obchodom zratala či bude to čo je v peňaženke stačiť. V rade na pokladňu preratala výslednú sumu. V okamihu keď som pokladničke podala peniaze som vedela koľko presne má vydať.
Teraz idem na nákup, v mobile zoznam, nadávam ako chorá vrana, všetko drahé 😂 v rade na pokladňu sa neúspešne pokúšam v hlave zrátať koľko to bude stáť 😂 a som vďačná za platbu kartou že nemusím preratavat či výdavok sedí 🙈

hiro
11. nov 2024

@katka700 Tak to je 🙂 Ale mne sa teraz pacia tie osobne pipace - dam to detom do ruk a kazde moze pipnut 3 veci a aj to odnesu. Takze ja len vyberam co treba a na konci skontrolujem ci vsetko sedi s tym co doniesli. A myslim ze sa aj menej sa hadaju kym sme v obchode ked maju taketo povinnosti :D

nika23t
11. nov 2024

@petush21 švagriná nikdy neplatila kartou. Ona si vybrala toľko, koľko mesačne mohla minút a platila len v hotovosti. Ja naopak, len kartou by som platila.

janicast
11. nov 2024

@petush21 cash je cash a vždy nech bude...Nekrmim banky a bez peňazí neexistuje ani v zahraničí.

nynia
12. nov 2024

Pravdu nemá nikto je to o preferencii. To je to isté ako by si sa pýtala či je lepšie jablko alebo hruška 🤣 Ale ja osobne uprednostňujem hotovosť a to z jediného dôvpdu s hotovosťou viem šetriť s kartou som schopná minúť stovky eur zbytočne lebo fyzicky nevidím ako sa mi míňajú peniaze a pri hotovosti ma to brzdí, 2x si premyslím, či to naozaj potrebujem.

zuzinabila
12. nov 2024

@miusa00 ja neplatim poplatok pri platbe kartou.platim bezne kartou aj sumy okolo 1 eura..pocet transakcii za mesiac mam na stovky..

miusa00
12. nov 2024

@zuzinabila hovoris ako obchodnik alebo zakaznik? Ja hovorim o obchodnikovi, ktory z kazdej tvojej platby plati poplatok.

zuzinabila
12. nov 2024

@miusa00 otazka autorky je z pozicie zakaznika.tak som aj odpovedala

miusa00
12. nov 2024

@zuzinabila ale reagovala si na mňa.

ktobytobolpovedal
12. nov 2024

90% platim kartou. Hotovost mam naozaj velmi malokrat pri sebe (preto ma vzdy velmi potesi, ked vecer pipne edupage, ze rano maju doniest na nieco peniaze do skoly 🤣). Mne to tak vyhovuje. Muzovi detto… my mame dokonca ucty 4 🤣🤣🤣🤣🤣

macatt
12. nov 2024

@ktobytobolpovedal pár krát som aj v správach počula, že treba mať doma hotovosť, v prípade nejakého výpadku atď😉
Teraz banky nabiehajú na nové systémy, aj boli hlásené výpadky..
Tak nejaké drobné na pár dní mať doma by bolo fajn😋

ktobytobolpovedal
12. nov 2024

@macatt syn ma v prasiatku 🤣🫣 v pripade nudze, rozbijeme 😅

macatt
12. nov 2024

@ktobytobolpovedal 👍 ešteže tak😃

katulienkax
12. nov 2024

@11brano11 hahaha, to by bol len zaciatok, potom po zakaze hotovosti by sa blokovali ucty politickym oponentom, zaviedla by sa penazna diktatura. Neposluchas vladu, neposluchas stat a svojho diktatorka? OK. zablokujeme ti ucet a mozes sa ist past. Rozumieme si preco je zakaz hotovosti novodobe otroctvo?

macatt
12. nov 2024

@katulienkax to by sa im páčilo určite…celé je to pripravené, ľudí odmeňujú za platby kartou, naučili sa používať aj dochodci, deti v školách majú platobné karty, vyrastie generácia, ktorá si nebude vedieť ani spočítať bankovky😃 a už to pojde ľahko..

11brano11
Odpoveď bola odstránená
tomasisa
12. nov 2024

@11brano11 zakazat by mali teba...urcite si jeden z tych co pluju na byvaly rezim, ale plne usta zakazov teraz ak sa mi nieco nepaci,vsak...

tomasisa
12. nov 2024

@weronika171717 platilo to iba vtedy kym mali peniaze hodnotu,resp. neboli tlacene ako listky na koncert ,aj ja som skor za hotovost ale nie zrovna v eurach,ktore su natlacene a maju pomalinky hodnotu toaletneho papiera...ked bude najhorsie menim eura za ine ...

oblecenie99
12. nov 2024

Ja som veľmi neporiadna a nedôsledna, čo sa týka tej hotovosti, nerada vyberám peniaze z bankomatu, lebo sa to minie a zas musím zháňať bankomat a vyberať, a zase nemám dobrý pocit z toho, že by som z karty vytiahla naraz väčšiu sumu. Keď je to na karte, mám o tých platbách a sume prehľad. Z peňaženky sa mi to akoby rýchlejšie "odkotula". Takto mi príde sms-ka, mam.lepsí prehľad o každom eure a cente, pri hotovosti nie som taká obozretna, tu rozmenim dvacku, tam zaplatím desiatkou a zrazu mám v peňaženke len drobné, ktoré už ide úplne že rýchlo preč . Je to asi už aj o zvyku či dynamike nakupovania: minule som si všimla, že som hádzala viac veci do kosa, lebo som vedela, že mám pri sebe 50 eur, tak že sa ešte zmestim. Pri karte som naopak zvyknutá nakúpiť len to, co potrebujem. Ale viem si predstaviť, že niekto to má presne naopak. Pri hotovosti sa kontroluje, kdežto pri karte len "tu pipnem, tam pipnem a už to ide".

Ja sa hnevám, keď niekde nemôžem platiť kartou, lebo mi to príde proste pohodlne. Naopak, napr. chlapi v našej rodine, ako môj muž či môj otec majú vždy pri sebe dosť hotovosti, a hnevajú sa na nás, že ako môžeme často nemať v peňaženke okrem dvoch eur nič navyše, len kartu.

maranco
12. nov 2024

@tomasisa a ktorá iná mena bude mať hodnotu v čase krízy?

keď padne obchodný systém, ostane ti len žiť zo zásob potravín ktoré máš doma, alebo u rodiny, lebo nič nebude fungovať, maximálne si možno pôjdeš narabovať konzervy do obchodu ak ťa tam neudupú, alebo nezbijú a okradnú ďalší rabujúci

to že budeš mať doma zlaté tehličky ti môže byť skôr na škodu, lebo prídeš o život ak sa budeš brániť

11brano11
Odpoveď bola odstránená
11brano11
Odpoveď bola odstránená
hiro
12. nov 2024

@tomasisa "ktore su natlacene a maju pomalinky hodnotu toaletneho papiera" - to je zaujimave tvrdenie. Nie je vela mien na svete ktore su tak stabilne ako Euro.
"ked bude najhorsie menim eura za ine" - ktora mena by to mala byt? Norska koruna? Svajciarsky frank? Moc vela moznosti nemas. Bud su niektore svetove meny alebo su to meny aj tak viazane s Eurom alebo nejake lokalne s daleko vyssou inflaciou / stratou hodnoty.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hiro
12. nov 2024

@11brano11 No to asi nemyslela. Rubel bol za socializmu 1 za 1 dolar, postupne sa dostali cez 100 rublov za $1 na 1000 za $1 potom to skrtli v 1997 a postupne sa znovu dostali na 100 za $1/1€. Nedava moc zmysel zmenit nieco stabilne za takto devalvujucu menu... Pada desiatky rokov a bude padat dalej - dnes je 0,0096€ za 1 rubel.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
macatt
12. nov 2024

@11brano11 tak lepšie si mať z čoho ušúľať cigaretu, prípadne s čím utrieť zadok ako mať v ruke len kus plastu😂

tomasisa
12. nov 2024

@maranco striebro zlato, mince, starozitne mince?ked som mala 20 a robila som kelnerku tringelty som chodila minat do zalozne a kupovat zlato aj zlomkove, skus hadat ak by som mala vtedy papierove ak by som si ich sporila ako by to dopadlo...
a teraz keby si odkladam papieriky, podla niekoho eura hodnotne ako to v case kriz bude, ?tie krizy myslim rozne...co s tymi papierikmi, popytajte sa ludi napr. z krajin byvalej juhoslavie ako to je pocas vojny, na co im boli papierove , asi tak brano na sulanie cigariet

tomasisa
12. nov 2024

@hiro ja nie som najmudrejsia z toho ale inflacia bola preto hlavne v kajinach eurozony lebo euro nie je tlacene ako listky na koncert vsak?lebo maju hodnotu?

hiro
12. nov 2024

@tomasisa Inflacia v krajinach s Eurom bola nizsia oproti inflacii ktora bola/je v krajinach s inou menou.