icon

Je dobrý nápad vyplatiť partnerovi polku domu?

22. apr 2022

dobrý deň,
Žijem v partnerskom vzťahu už nieco vyše 5-tich rokov partner má deti z predchádzajúceho vzťahu, ja tiež...s deťmi som sa presťahovala k nemu...čiže žijeme v jeho dome. Ja mám peniaze z môjho bytu čo som predala. Môj partner ma požiadal o ruku...chce náš vzťah posunúť "ďalej"....ja som uvažovala, žeby som ponúkla partnerovi budúcemu manželovi 😊 že mu vyplatím polku domu, aby sme všetci tu boli "doma" a aby aj moje deti mali dedičstvo z domu....porozprávam sa s partnerom o tom...to je jasné...len neviem či je to vôbec dobrý nápad

Strana
z2
autor
23. apr 2022

@elizabet173 Ďakujem 😊štatistika je presný súčet nepresnych čísel 😉 záruku človek nemá vo vzťahoch nikdy, ale chcem byť optimista ... život je príliš krátky na to, aby som žila v obavách...javí sa mi to ako dobré riešenie...dnes ideme len dvaja von tak s nim hodím reč uvidim

lienka.7
23. apr 2022

Vsak urob ako myslíš, rozhodnutie je len a len na tebe.
K tej štatistike este tolko, ide o to, co výpočtom sleduješ a aké faktory si zvoliť za statisticky vyznamne a s akou pravdepodobnosťou a najmä, ako si interpretujes dane výsledky. 😉 samozrejme týkať teba sa nemusí nič.

autor
23. apr 2022

@draik Ahoj 😊 mám na teba otázočku...môj partner kupoval dom sám ...bral hypotéku...ma ešte značnú sumu splatiť....ak by nesúhlasil, že mu dám polovicu z domu...(musím aj s takou možnosťou počítať) tak po svadbe by mi vznikol aj tak nárok na dom? Ja som myslela, že ak sa majetok nadobudne pred uzavretím manželstva tak budúci manžel/ka nemaju na takýto majetok nárok...

lienka.7
23. apr 2022

Odpoviem ti aj ja. Na dom ty nemáš žiadny narok a ani po svadbe ho mat nebudeš. Ak mu das nejaké peniaze treba žiadať podiel na dome a zápis na LV, ideálne si započítať aj ti, co si uz do domu vrazila doteraz. Ak si kúpiš ty byt po vašej svadbe, uz ma na neho narok aj on a v budúcnosti ho uz dedia aj jeho deti... Na to tiež nezabúdaj. Ak si.ho kúpiš teraz, narok na neho tvoj bud.manzel mat nebude, pokial ho ty potom neodpíšeš na LV.

zmrzlinka2021
23. apr 2022

@lienka.7 prepac, ale mylis sa. Ak ona po svadbe kupi byt iba z penazi, ktore ziskala a drzala pred svadbou, on nan nema narok. Tiez po svadbe, vsetky splatky hypoteky, ktore bude on platit, ona bude mat narok na polovicu z nich v pripade rozvodu, kedze uz budu manzelia - rodina. Narok na dom nebude mat

lienka.7
23. apr 2022

@zmrzlinka2021 nech sa paci, v prípade problémov moze dokazovať a dokazovať... hypoteka je tiež len jedna časť z celkových výdavkov. Moze ju mat smiešne nízku ale aj extrémne vysoku. O par rokov sa moze situácia uplne otočiť, bude bez peňazí, bez strechy nad hlavou e tak.aspon bude mat dobry pocit ze pomohla ked bola zaľúbená... Ja osobne nechapem načo vymysla, ale ok, je to jej vec.

luccija
23. apr 2022

Určite nie, kúpiť byt, prenajímať

cobhan
23. apr 2022

@zmrzlinka2021 pokiaľ ten byt napíše len na seba a dá si tú námahu vylúčiť ho zo spoločného vlastníctva spolu s dôkazom, že naň použila výlučne prostriedky nadobudnuté pred svadbou. Ak nie, tak sa v prípade rozvodu môžu doťahovať aj o jej byt nadobudnutý po svadbe

fkata
23. apr 2022

Takto, byt je jeho, takže ak mu uhradíš polovicu, tým Ty na LV zapísaná nebudeš.
Ak máš peniaze, kúp napríklad garsónky, 1 izbový byt a prenájmy ho.

zmrzlinka2021
23. apr 2022

@cobhan jasne, ja som myslela to tak, ze kupi byt aj v manzelstve ale vylucne za peniaze pred svadbou - proste na tento byt manzel nema narok. Jedine ak by si k nemu brala este hypo - tak on polovica splatok

Strana
z2