Je dobrý nápad vyplatiť partnerovi polku domu?
dobrý deň,
Žijem v partnerskom vzťahu už nieco vyše 5-tich rokov partner má deti z predchádzajúceho vzťahu, ja tiež...s deťmi som sa presťahovala k nemu...čiže žijeme v jeho dome. Ja mám peniaze z môjho bytu čo som predala. Môj partner ma požiadal o ruku...chce náš vzťah posunúť "ďalej"....ja som uvažovala, žeby som ponúkla partnerovi budúcemu manželovi 😊 že mu vyplatím polku domu, aby sme všetci tu boli "doma" a aby aj moje deti mali dedičstvo z domu....porozprávam sa s partnerom o tom...to je jasné...len neviem či je to vôbec dobrý nápad
Vsak urob ako myslíš, rozhodnutie je len a len na tebe.
K tej štatistike este tolko, ide o to, co výpočtom sleduješ a aké faktory si zvoliť za statisticky vyznamne a s akou pravdepodobnosťou a najmä, ako si interpretujes dane výsledky. 😉 samozrejme týkať teba sa nemusí nič.
@draik Ahoj 😊 mám na teba otázočku...môj partner kupoval dom sám ...bral hypotéku...ma ešte značnú sumu splatiť....ak by nesúhlasil, že mu dám polovicu z domu...(musím aj s takou možnosťou počítať) tak po svadbe by mi vznikol aj tak nárok na dom? Ja som myslela, že ak sa majetok nadobudne pred uzavretím manželstva tak budúci manžel/ka nemaju na takýto majetok nárok...
Odpoviem ti aj ja. Na dom ty nemáš žiadny narok a ani po svadbe ho mat nebudeš. Ak mu das nejaké peniaze treba žiadať podiel na dome a zápis na LV, ideálne si započítať aj ti, co si uz do domu vrazila doteraz. Ak si kúpiš ty byt po vašej svadbe, uz ma na neho narok aj on a v budúcnosti ho uz dedia aj jeho deti... Na to tiež nezabúdaj. Ak si.ho kúpiš teraz, narok na neho tvoj bud.manzel mat nebude, pokial ho ty potom neodpíšeš na LV.
@lienka.7 prepac, ale mylis sa. Ak ona po svadbe kupi byt iba z penazi, ktore ziskala a drzala pred svadbou, on nan nema narok. Tiez po svadbe, vsetky splatky hypoteky, ktore bude on platit, ona bude mat narok na polovicu z nich v pripade rozvodu, kedze uz budu manzelia - rodina. Narok na dom nebude mat
@zmrzlinka2021 nech sa paci, v prípade problémov moze dokazovať a dokazovať... hypoteka je tiež len jedna časť z celkových výdavkov. Moze ju mat smiešne nízku ale aj extrémne vysoku. O par rokov sa moze situácia uplne otočiť, bude bez peňazí, bez strechy nad hlavou e tak.aspon bude mat dobry pocit ze pomohla ked bola zaľúbená... Ja osobne nechapem načo vymysla, ale ok, je to jej vec.
Určite nie, kúpiť byt, prenajímať
@zmrzlinka2021 pokiaľ ten byt napíše len na seba a dá si tú námahu vylúčiť ho zo spoločného vlastníctva spolu s dôkazom, že naň použila výlučne prostriedky nadobudnuté pred svadbou. Ak nie, tak sa v prípade rozvodu môžu doťahovať aj o jej byt nadobudnutý po svadbe
Takto, byt je jeho, takže ak mu uhradíš polovicu, tým Ty na LV zapísaná nebudeš.
Ak máš peniaze, kúp napríklad garsónky, 1 izbový byt a prenájmy ho.
@cobhan jasne, ja som myslela to tak, ze kupi byt aj v manzelstve ale vylucne za peniaze pred svadbou - proste na tento byt manzel nema narok. Jedine ak by si k nemu brala este hypo - tak on polovica splatok

@elizabet173 Ďakujem 😊štatistika je presný súčet nepresnych čísel 😉 záruku človek nemá vo vzťahoch nikdy, ale chcem byť optimista ... život je príliš krátky na to, aby som žila v obavách...javí sa mi to ako dobré riešenie...dnes ideme len dvaja von tak s nim hodím reč uvidim