Je finančne náročné mať dve deti?
Ahojte je finančne náročné mat dve deti aký je rozdiel podľa vás keď máte jedno dieťa alebo dve
@mara2010 ja to skôr pocitujem v škole. Tam je vidno tie výdavky. Napr. Keď išli do školy v prírode obaja, tak nás to vyšlo cez 300 eur poplatok. Ja už mám puberiakov, chlapca a dievca, takže aj nároky na obliekanie rastu , krúžky, mobily, obaja majú svoj počítač.... ale zase pre mňa je podstatné, že majú jeden druhého. A ešte by som prijala jedno
No dvojnásobné, ako keď máš jedno. Niečo sa podedi, ale oblečenie je minimálny náklad.
Je to proste +1 plnohodnotny clen domacnosti navyse...Uz Len strava (ano mam vacsie deti,Ale aj Tam sa raz dostanete) je 200€/mesiac, kruzky,oblecenie,vybava so skoly... spotreba vodya Energie hore...Ziadne vynosi Po surodencovi,to funguje Tak pri babatkach.. pri starsich netrafia sezony a pohlavie a je vymalovane.. o s tym spojenej Logistike (rozne skola-skolka,rozne kruzky) Ani nezacinam..ano Vase prijmy Budu stupat,Ako deti budu fast,Ale aj naklady s nimi...
@mara2010 my máme dve,samozrejme menej času,ja to vidím pri krúžkoch,od jedného k druhému.blazinec.rano mám tiež menej času,jedno dieťa škôlka inde,druhé dieťa škola inde.su malé,zatiaľ ich vozím.plus učenie,zatiaľ školák je len jeden.potom to skĺbiť ,no uvidíme ako to pôjde.uz len školské poplatky,strava ,zrpš,korčuľovanie v rámci školy napr.skoly v prírode.vsetko plus financie no.dovolenky a podobne.
Veľa ľudí povie,že jedináčik bude rozmaznaný,absolútne nesúhlasím.je to o výchove.
Ale zase mas tam aj velke vyhody. Napriklad ked jedno dieta otravuje to druhe namiesto teba
@martinmmartin horšie keď otravujú obidve mňa. To je iné stereo
No ja stále hovorím radšej mat 1 a bude sa mat lepšie ako 2 a už sa musia deliť...
Podla mna je financne narocne alebo narocnejsie mat tri a viac deti.: tam musis menit vsetko auto byvanie ak to nemas uz.. dve deti jasne ze stoja peniaze lebo platis stravu oblecenie topanky kruzk vylety darceky sporenie atd x2. Ale da sa to zvladnut
Ak by som si uz musila polozit otazku, ci by sme vobec financne zvladli druhe dieta, nesla by som do toho.
A samozrejme, ved je to plus jeden clovek.
Áno je to náročné .určite je rozdiel jedno a dve deti
Nie je všetko len o peniazoch...a k tomu,ze súrodenci sa už musia deliť....áno,ale podelia si aj starosti,problémy,boliestky....
...
Samozrejme, ze je to viac financne narocne ako mat 1 dieta a menej financne narocne ako mat 3 deti 😃 Je vyhoda, ked su rovnakeho pohlavia - podedia po sebe hracky a oblecko, inak vsetko platis dvojmo - poplatky v skole, cestovne, kruzky, vylety, dovolenky, kino, strava…Ale naucit sa delit este nikomu neuskodilo 😉
@amelia89 úplne zdieľam tvoj nazor
@mara2010 urcite je to financne narocnejsie ako ked je 1 dieta. Zacina to uz na ZS. Skola v prirode x2, letne tabory x2, detske oslavy, vianocne darceky. Ked mi posle jazykovka fakturu za 2, vzdy ma skoro prekoti 🤣. Je to veru dost citit. Ale aj tak by som znovu mala 2. Aj ked musim rozmyslat ako zadelit tie financie.
@mara2010 financne narocne je mat po sebe rozdielne pohlavia, nic sa viac menej nepodedí... mozno tak postielka a zopar uni kúskov... financne,casovo,fyzicky aj psychicky narocne su napr. choroby... dalej skolka, skola.... nova obuv a oblecenie pomaly kazdu sezonu, skol.vylety, kruzky, oslavy... financne narocny je aj nabytok skolakom do izby, kazdemu zvlast izbu,.... aby sme fungovali treba aj auto (to tiez nie je zadarmo....), ak chcem usetrit cas a stihat, bez neho to nejde. Mat cas nazvys, riesim bicykel/autobus. neviem co este chces pocut, je toho velmi vela. Mame 3 deti. A aj ked muz zarobí dobre, bráva aj pracu navyse ak je. Narocne je totalne vsetko bohuzial.
Tak áno celkovo je to finančne ďalšie +. Hlavne škôlka škola. Ale vždy hovorím. Keď nachovas jedno dieťa nachovas aj druhé. Nie je to taký markantný rozdiel ako keď porovnáme 2 deti a 4 deti. Ja neľutujem nič som šťastná za obidve deti je u nás teplo a veselo. 🍀
Dve sa ešte celkom dajú. Naozajstný problém je štvrté, nezmestí sa do bežného auta...
@mara2010 dve deti sú finančne v pohode. Nepozeraj na to. Zvezú sa jedno s druhým. V Číne je to už väčší problém. Hoci tam už zrušili politiku jedného dieťaťa nemajú nastavenú ekonomiku na dve deti. Veľkosti bytov a celkovo náklady. Všetko aj výplaty boli nastavené na jedno dieťa. Šetrenia atd. Takže aj keď môžu mat dve deti a štát sa na to druhé nevykašle, tak reálne len malo ľudí si to môže dovoliť. Ono formálne mohli mať vždy dve a viac detí ale ale druhé nemalo žiadnu podporu od štátu aj školu mu museli platiť rodičia. Veľmi bohatí Číňania mali aj pred tým viac detí. Je to hnusný zásah do slobody človeka, zakazovať mu plodiť deti. Choré.
no ja som jedináčik a som za to rada.Súrodenca som nikdy nechcela ani ako dieťa a ani teraz mi nechýba 🙂 aj s maminou stále srandujeme že ešte že ste nezamiešali na dalšie 🙂 čo vidím tie súrodenecké hádky aj u nás v rodine ale aj v okolí tak som našim vdačná.Ale to bolo volakedy ked všetko bolo lacnejšie.Dneska je pálka mať aj jedno dieťa si myslím.Sú náročné.Nie ako my volakedy.Deti nemám a ani nechcem ale keby sa rozhodujem tak tiež by bolo iba jedináčik
@liusa82 je jedno činke niekto jedináčik alebo z veľa detí. Všetko ma aj výhody aj nevýhody. Najnovšie výskumy hovoria že jedinacikovia vôbec nie sú rozmaznaní a ani sa necítia sami. Viac sa im rodičia venujú. Ale aj viac súrodenecké rodiny majú veľa dobrého a niečo čo jedináčik nemá. Ono je v rodine oveľa dôležitejšia ťa laska a vzájomná starostlivosť. Počet deti nie je podstatný. Aj bezdetná rodina je rodina. A môže dať lásku iným deťom. Viď Adela a Vince.

Niektore veci deti po sebe podedia (najma tie babatkovske), ale bezne treba ratat, ze rodicia zaplatia viacej. Treba zaplatit vstup na kupalisko aj za druhe dieta, rovnako aj zmrzlinu, jogurt a mozeme pokracovat dalej.