icon

Je finančne náročné mať dve deti?

mara2010
23. okt 2023

Ahojte je finančne náročné mat dve deti aký je rozdiel podľa vás keď máte jedno dieťa alebo dve

tramtada31
23. okt 2023

@martinmmartin alebo sa celé dni biju. Keby sme toto vedeli, čo nás bude cakat, tak zostaneme pri jednom 🙈

Podľa mna jedno dieťa je tak 400 eur mesačne rozdiel. Len 124 je štátna skolka so stravou, kruzok 120 eur a zvyšok strava a v podstate neratam nejaké extra vstupy, koláčiky, oblecenie, topánky… potom je to aj viac

liusa82
23. okt 2023

@slovakboy no áno.Ale ja radšej dávam na spolky zvierat🙂 na tie väčšina ludí kašle.Nikdy som po deťoch netúžila.Každý podporuje niečo iné

slovakboy
23. okt 2023

@tiezjedna žiadnu nepoznám. Skús sa spýtať sociológa ak ťa to zaujíma. Neuvadzal som paralely ale rozdiely. Píšem, že existuje obrovská a ekonomicky silno rozvinutá krajina, v ktorej je finančne náročne mať viac detí. Keby bola chudobná, nebol by to problém. Si myslím. V čínskej spoločnosti, kde je tvrdý kapitalizmus a rivalita a každý ma len max jedno dieťa, tak je ťažké konkurovat a mat dve deti. Slovensko ale tento problém nemá, lebo nikdy sa štát nemiešal ľuďom do počtu detí. Chvalabohu. A kapitalizmus tu tiiež tak úplne nie je. Sociálne dávky v Číne nepoznajú.

slovakboy
23. okt 2023

@liusa82 super. Chápem ľudí, čo dávajú prednosť zvieratkam pred deťmi. Keby boli všetci takí asi by to nebolo dobré ale je úplne vporiadku, keď to niektorí takto cítia. Viď B.B. Aspoň sa môžeš viac venovať zvieratkam.

katkami123
23. okt 2023

@slovakboy
Opravím ťa - v Čine je tvrdý komunizmus a nie kapitalizmus. Preto čo nariadi vlada, tak musí byť. Kapitalizmus je úplne niečo iné a rozhodne nie je v Čine.

tiezjedna
23. okt 2023

@slovakboy Bol si niekedy v Číne? Máš tam príbuzných, kamarátov, kolegov? Alebo sa ti ten kapitalizmus len prisnil?? Pretože jediný kapitalizmus, ktorý v Číne poznajú, je ten štátny...

katkami123
23. okt 2023

@tiezjedna
Ja len tajne dúfam, že to mobil mu dal preklep… lebo napísať vedome, že v Číne je kapitalizmus, to je prúser.

slovakboy
23. okt 2023

@katkami123
@tiezjedna bol som skoro všade. Narábate s pojmami kapitalizmus a komunizmus a vidím, že ani neviete o čom hovoríte. Kapitalizmus je ekonomicky systém. Demokracia a diktatúra sú politické systemy. Sociálny štát typu Švédsko je ekonomicky systém. Komunizmus nie je nikde. Len v rodine a židovských kibucoch. Vo väčšom je to utópia. Bol niekedy socializmus. Ten este existuje v Bielorusku. Tvrdne. Už nemajú prístup na internet v Bielorusku. Všade inde je len demokracia kombinovaná s kapitalizmom, alebo diktatúra kombinovaná s kapitalizmom. V severnej Kórei je hlad. Tam to neviem definovať. Feudalizmus? Privilegovaní a pracujúci väzni? Asi skôr toto.

katkami123
23. okt 2023

@slovakboy
Komunizmus a kapitalizmus je ako oheň a voda. Napísať, ze v krajine, kde všetko riadi vlada a je tam teda centrálne fungovanie teda - komunizmus, je v skutočnosti akože kapitalizmus - voľne podnikateľské prostredie, konkurencia, atď. tak to je sakra veľký pruser. Prečítaj si článok o záhadnom zmiznutí majiteľa aliexpressu, len si dovolil pár krát skritizovať vládu a už ho viac niet. A to bol multimilionár.

tiezjedna
23. okt 2023

@slovakboy bol si skoro všade prstom po mape a cez Google? Pretože to by tak zodpovedalo… jediný, kto si tu mýli pojmy si ty.

ovaaa
24. okt 2023

Maj jedno a potom uvidíš výdavky😁, možno pomyslíš na druhé a možno zostaneš pri jednom.A možno ti nebude až tak na tom záležať, aby dieťa malo súrodenca a naučíte sa gazdovať s výdavkami vo štvorici.Jazdipafne všetko nie o stojí a pri deťoch to nie je len o peniazoch..

.

tanuuulka
24. okt 2023

@mara2010 mam dvoch skolkarov a jedno babatko. Najviac sme to pocitili v septembri, 2x skolne, 4x obedy (za sept a okt v priebehu dvoch tyzdnov) + kruzky a clenske za sportovy klub. Handry neratam, v pepku a lidli nakupis za babku, plus u nas aj vela dostanu od starych rodicov, svokra napr.casto kupi dake odevy. Ja som stastna, ze mam 3 deti (vzdy som chcela). My sa raz pominieme, ale oni budu mat jeden druheho ci tretieho.. 🙂 prostredna dcera mi vravi, ze ma velkeho brata a malu sestru, ze este chce babatko braceka 🤣 syn zase chce este bratov dvojicky. Hahaha, ten bol dobry. Daki su rozmaznani.... 🤣

moonikajan
24. okt 2023

@mara2010 kým sú v škôlke podľa mňa až tak nie. Oblečenie v menších veľkostiach je skoro zadarmo (ja buď dostanem, alebo kúpim tu - mám opačné pohlavia). Ani jedlo kým sú malé nie je veľká položka a majú menšie nároky na zábavu ako väčši deti, takže im stačia aj zážiťky, ktoré sú skoro zadarmo (výlet električkou, vláčikom, prechádzka do prírody). Drahšie to určite bude na ZŠ a keď ich nároky budú stúpať.

lenkakravcova
24. okt 2023

@mara2010 čo majú zdvihnúť? Rodičak? Však už teraz je to cca 400€/mesačne, plus prídavky na dieťa plus daňový bonus.
Pred 5 rokmi bol ani nie 200€.

amelia89
24. okt 2023

@liusa82 Tak nemas deti ani surodenca, tak tvoj pohlad je dost skresleny. Nevies ake to je mat jedno dieťa a rozhodovat sa o tom ci mu dat alebo nedat surodenca (nie je to myslene nijako v zlom ale proste nemas tu skusenost zazitu tak jednoducho to nevies pochopit ale to je normalne). Na margo vztahov k rodine- ja mam take uzasne sestry,kazdy den si piseme na whatsappe,byvame daleko a aj tak sa vidime niekolkokrat v lete aj v zime. Nase deti su super kamarati,maju sa velmi radi a robi to nas zivot pestrym. Čize vidis- ja mam zase upllne inu skusenost,mne by bez mojich sestier bolo na svete strasne smutno.

kvetinka75
24. okt 2023

@mara2010 tu nejde o delenie aspoň sa budú vedieť podeliť ale o to, aby dostali podstatné veci a rodičia nemali 2-3 práce alebo aby to nešlo na úkor kvalitného jedla, krúžkov pre deti a pod. Ja som chcela dve, nedarilo sa, neskôr sa niečo ,,zomlelo,, nebudem bližšie rozpisovať a potom som sa rozhodla že zostaneme pri 1.Niekedy mi to je aj ľúto ale zdravý rozum zvíťazil. Nemohli by sme si toho toľko dovoliť ako pri jednom dieťati. Nehovorím o nejakom bohatstve a míňaní peňazí ale také bežné veci - krúžky, dovolenka, kvalitná strava, financovať dcére štúdium a pod.
Ja mám 2 súrodencov ale nikdy sme nemali bohvie aké vzťahy. Teraz sa nevidíme vôbec, už roky. Každý si žije svojim životom. Takže človek môže mať neviem koľko súrodencov a bude sa cítiť ako jedináčik. V detstve som mala veľa kamarátiek takže ten súrodenec tak nechýbal ako teraz. Ale keď nie je záujem z ich strany, čo spravím. Každý si žije svoj život. Takže ani ten súrodenec ti nezaručuje, že budeš mať parťáka, rodinu, stretávať sa, pomáhať si. Ke´d je niečo s rodičmi, lietam ja, lebo jednému sa nedá a druhý tiež ďalej a kým sa preberie a rieši, tak ja už dávno poriešené mám. Takže tak

kvetinka75
24. okt 2023

A ďalšia vec, na ktorú treba myslieť sú aj rôzne diagnozy, choroby, ktoré môžu prísť zo dňa na deň. Či už u rodičov alebo dieťaťa. Ako to potom zvládnuť, aj časovo aj finančne. Nám to veľmi nabúralo všetko - aj vzťahy, aj rozpočet, aj kariéru.

candii
24. okt 2023

Samozrejme že je to finančne náročnejšie ale majú jeden druhého a čo je viac

tiezjedna
24. okt 2023

@candii nie vždy sú súrodenecké vzťahy ideálne. Je x prípadov, kedy aj súrodenci v dospelosti žijú ako jedináčikovia, prakticky o sebe nevedia. Toto by som zrovna nevypichovala.

kvetinka75
24. okt 2023

@tiezjedna presne tak je to aj u nás. Som ako jedináčik. Nikto ti nezaručí že tie vzťahy budú také, aké si rodičia predstavujú, že budú.

candii
24. okt 2023

@tiezjedna
@kvetinka75 tak to uz je v budúcnosti na nich ake vzťahy si spravia ale my máme maličku rodinu, dá sa povedať že žiadnu .. budú mať len jeden druhého .. momentálne sa majú veľmi radi .. snáď im to vydrzi ale čom som si všimla, tak zväčša majú horšie vzťahy tí ľudia čo majú viacej súrodencov ako jedného .. neviem či je to len môj postreh

kvetinka75
24. okt 2023

@candii môj muž má jedného súrodenca a to je to isté ako u mňa. Žije si svoj život a keby mu muž nezavolal ani by nevedel že existuje. ano je to na nich ale je blbosť aby mala žena viac detí s argumentom, aby mali raz jeden druhého, pretože to nezaručí nikto. A ešte k tomu možno na úkor kvality života

amelia89
24. okt 2023

@candii my mame krasne vztahy a sme 3 baby. Myslim ze prave vela ludi sa rozhoduje na zaklde vlastnej skusenosti a vlastnych vztahov ci mat viac deti. Ti co maju zle vztahy si povedia ze a ved naco, ti co maju dobre si povedia ze by nikdy nepripravili dieta o to (uz ako to bude v buducnosti je otazne ale ako rodicia sme preto spravili vsetko )

tiezjedna
24. okt 2023

@candii ja mám dvoch súrodencov a vzťahy máme pekné, sme od seba ďaleko, ale sme v kontakte pravidelne. Ale okolo seba vidím, že to nie je štandard, a je tak nejak jedno, či ide o dvoch alebo viacerých súrodencov. Neviem čím to je...

candii
24. okt 2023

@amelia89 ja som bola jedináčik a viem že mi v živote veľmi chýbal súrodenec .. preto som chcela aj druhé dieťa, dúfam že v budúcnosti na seba nezanevrú ..ale je to asi aj o povahe deti

subartic
24. okt 2023

Mám 5 žijúcich detí ( 6 te som vychovala do 17 rokov ) , nikdy som sa tým nezaoberala či ďalšie dieťa mi ukrojí z financii , deti sú tak náročné ako máte finančný príjem a ako sú vysoké vaše nároky . Dovolenky riešim dovolenkovými domami , na krúžky chodia autobusom (bedminton , angličtina , ZUŠ výtvarná ), nevyvážam autom . Moje deti do 6 rokov na krúžky nechodili , nepovažujem to ani za potrebné ani za žiadúce. Ranné detstvo trávia s kamarátmi na bicykloch , hraním a behaním .
Ja som z troch súrodencov a vzťahy medzi nami sú dobré ( sestra ) až vynikajúce ( brat ). Stretávame sa , grilujeme , oslavujeme , nikdy som medzi nami nepostrehla žiadnu závisť alebo nevraživosť. V určitom veľmi pre mňa ťažkom období mi mimoriadne pomohol brat , čo si budem pamätať celý život.

kvetinka75
24. okt 2023

@subartic v jednej veci si trošku protirečíš - nikdy som sa tým nezaoberala či ďalšie dieťa mi ukrojí z financii - deti sú tak náročné ako máte finančný príjem- ak má niekto príjem 700 eur tak asi bude pre neho ťažké mať viac detí. Jesť a ošatiť sa musia všetci, takisto poplatky škôlka, škola, tomu sa vyhnúť nedá. A je rozdiel pri nízkom plate platiť napr. 150 eur mesačne na dieťa alebo 300 na dve deti. Buď neriešim financiea žijem ako žijem niektorí aj na úkor kvality , alebo ak mám nízky príjem , tak zvážim dalšie deti.

subartic
24. okt 2023

@kvetinka75 ja si nemyslím že si protirečím . Ja som sa nezaoberala tým či druhé alebo tretie , u mňa deti jednoducho prišli . A áno deti sú tak náročné aký máš príijem a aké máš nároky , to som aj napísala. Teda ak máš 700 eur príjem , tak dve deti sú pre teba náročnejšie ako jedno , ale môžeš mať aj 5 000 eur a aj tak sa ti môže zdať že dve deti by si nezvládla , lebo jednodcuho máš vysoké nároky .
Preto píšem že sú tak náročné ako máš vysoký príjem a svoje nároky. Ja mám vysoký príjem a priemerné nároky , preto u mňa deti jednoducho prišli .

tanuuulka
24. okt 2023

@kvetinka75 generalizovať, že radšej mať jedno dieťa, len aby všetkého bolo nadostač, je, prepáč za výraz, pokrytecké. z toho, čo píšeš, ste z rodín, kde máte pošramotené vzťahy. za normálnych okolností súrodenci v dospelosti vychádzajú, aspoň v rámci možností. ja mám dve sestry, s obomi dobrý vzťah (s najstaršou aktuálne mimoriadne nadštandardný), môj muž má brata a tiež majú dobrý vzťah. ja som za moje sestry vďačná, hoci sme každá iná a každá si žijeme svoj život so svojou rodinou - dodnes sa stretávame, grilujeme, občas na víno, s druhou s deťmi na výlet. súrodenec je kamoš na celý život, tak ma k tomu viedla moja mamina a som za to vďačná. a tak k tomu vedieme naše deti. najviac na svete si prajem, aby spolu držali a pomáhali si, tak robím všetko pre to. tak, ako to mám ja. v ťažkých chvíľach sa obraciam na sestry, nie na kamarátky. a na margo všetkého zlého, tiež som si prešla rakovinou a bolo to veľmi ťažké, takže áno, človek nikdy nevie, čo príde, ale toto pre mňa nie je argument, prečo mať radšej jedno dieťa, ktoré raz bude samo. ty nevidíš prínos v tom, aby malo dieťa súrodenca, lebo v tvojom živote si, žiaľ, benefit súrodenca nepocítila na vlastnej koži. ja keď vidím moje tri (zatiaľ malé) deti, ako sa ľúbia, tak si vždy prajem, aby to tak bolo navždy. vždy som bola vedená k tomu, že ak sa raz pominú rodičia, zostanú mi sestry, a preto musíme držať spolu. rodičov ešte chvalabohu mám, ale so sestrami ťaháme za jeden povraz dodnes tak, ako nám to mamina vštepovala. mojej mamine sa to podarilo, tak dúfam, že sa to podarí aj mne a moje deti budú parťáci na celý život.

nerko
24. okt 2023

@mara2010 2 x viac financií a 2 x viac lásky 😉.