icon

Je finančne zvládnuteľné druhé dieťa pri príjme 3000 EUR?

20. apr 2025

Ahojte, išli by ste do druhého dieťaťa pri spoločnom príjme cca 3k (po zaplatení splátky hypo) resp tí čo ste sa na to dali ako to finančne zvládate?

romino
21. apr 2025

@jamimo sice ten znamy plati drahe kruzky a zaluby (daju sa platit aj financne nenarocne zaluby), sice plati nejake zvierata, takze tipujem psiky, macicky - ale hodnoti ze zivot nic moc.
Pre takych by som zostrojil stroj casu a posielal o 30 rokov, alebo 60 rokov do historie, ist skusit zivot na tyzden.
Ci by nepozmenil svoj nazor na svoj sucasny zivot.

malaopicka
21. apr 2025

Otázka nie je príjem, ale náklady na život. Ľudia, ktorí zarobia viac, majú vyššie náklady. Takže máme len polovicu informácie. Ak sú náklady mesačne 2000€, tak je to slabé a hlavne, ak ste zvyknutí na nejaký štandard, ťažko sa bude upúšťať. Každopádne dôležité je, aby ste si k tomu sadli s mužom a prepočítali si či to bude pre vás utiahnuteľné alebo nie. To, že tu niekto má 3/5/7 detí s menším príjmom, nie je žiadne merítko ani výhra. Ja by som s takým príjmom do druhého dieťaťa nešla, ale to som ja.

pieksamaki
21. apr 2025

Zvladnut sa to da....v akomkoľvek regióne.....

sevrin
21. apr 2025

Nie, rozhodne nie, príjem 3000 ani zďaleka nepostačuje, ideál by bolo tak 12-14000. Inak rozhodne nie.

zuzanika
21. apr 2025

Žijeme tak. Jeme iba ryžu a kura kazdy den, ale ide to.

V nedeľu aj s broskyňou.

Na staršom synovi pozorujem, že už sa mu šikmia oči.

Takto ... Dá sa to v prípade, ak si to staršie dieťa začne aktívne hľadať brigádu. Nevadí aj keby malo iba 6 rokov.
Syn už skladá Iphony. Máme ich potom so zľavou ...

Už ho ani nevoláme Samko, ale Junior Apple Product Engineer

Aká otázka, taká odpoveď...Hlavne chýba lokalita odkiaľ si...

luteam
21. apr 2025

Jaaj som sa dobre zasmiala na niektorych odpovediach takto zrana 😃

matusformanek
21. apr 2025

my zvladame 2 deti pri prijme do 2k...takže uplne spoko

11brano11
Odpoveď bola odstránená
jamimo
21. apr 2025

@romino deti majú bežné krúžky, žiadna hokejová akadémia, alebo tenis... Dievča 13 r. - tanečná + ošatenie, obuv, cestovanie na bežné vystúpenia v iných okresoch... jazyková škola angličtina, nemčina, doučovanie matematiky, komplikovaná ortodoncia- strojček 4000 €🤷‍♀️ (inde im dcéru nevzali, nemali na výber) Chlapec 10 r. - atletika, karate- sem tam cestovanie na turnaj, čaká ho tiež strojček €€€, doučovanie slovenčiny. Manželka - pravidelne pilates. Rodina má aj bicykle, skate, korčule, keď vybehnú von, obed, zmrzlina, benzín... Sem tam na plaváreň. Zvieratá- 2 mačky, 1 pes - žiadne výstavné rasy - ale aj to niečo stojí (strava, veterina...) Keď rodina akútne potrebuje, viac-menej musí ísť k súkromnému lekárovi (naposledy cievny+operácia, a ortopédia +operácia 🤷‍♀️ €€€) lebo termín o 3 roky 🙄 Auto - 1 kus, stará hrča Škoda octavia.
Osobne si myslím, že žiadny luxus a ťažký prepych. Jednoducho život rodiny, aj so starosťami a finančnými nákladmi.
Nič proti, ale tvoje prirovnanie o stroji času nemá opodstatnenie. Žijeme tu a teraz. Nežijeme a nemôžeme sa porovnávať s dobou, kedy deti behali bosé, pralo sa v potoku, ľudia mali 3 ľudové a 2 obecné triedy, chodili do latríny a namiesto hygienických potrieb počas cyklu prali ženy pás handry a ľudia mali chrup v stave a podobe ako noty na bubon 🤔...
Treba si úprimne povedať nahlas, že chod a život rodiny niečo stojí+ vedomá zodpovednosť za možné náklady v budúcnosti. A veruže kamarátovi sa ani nečudujem 🤷‍♀️
https://www.peniaze.sk/sporenie/11783-vychova-d...

bonboniera
21. apr 2025

@jamimo tak bohuzial človek co chce dať v dnešnej dobe dieťaťu viac ako “uživime ho” je mamonar kvôli ktorému vymiera Európa 🤷‍♀️

sasa1310
21. apr 2025

@tatianamaria a aký máte príjem pri 8 ľudí? Prečo 6 detí? Nechceš ísť do práce?

mogaa
21. apr 2025

Absolútne nie...pod 5000 by som na druhým dieťaťom ani nerozmýšlala....to nemáš ako uživiť....

jamimo
21. apr 2025

@bonboniera presne... alebo sa nevie uskromniť, je náročný, málo mu nestačí, chudoba cti netratí.... Poznám tieto hlášky 🤔
Rodina nežije len z taniera polievky.

bonboniera
21. apr 2025

@jamimo kam dal boh kravicku, tam da travicku 🥺 a matka šiestich deti sa tu snaží presvedčiť (samu seba hlavne) ze úplne v pohode s slušne vyžijú, chodia na dovolenky a kupujú kvalitne jedlo a oblečenie. Tak určite, by som bola velice zvedavá na nazor samotných deti. Nedajboh sa chlapovi niečo stane, to sa zas bude cele Slovensko skladať cez donio …

sasa1310
21. apr 2025

@bonboniera tiež pozerám a čakám teda na ten dostačujúci príjem pre 8 osôb

trisha_r
21. apr 2025

To sa ti zdá málo? Keď máte oveľa viac a toto vám ostane po zaplatení hypotéky ? To kde sme? Si predstav teraz že by ste mali ako naši , dokopy 2x minimálnu mzdu. A z toho vyzi. Mali by ste si to skúsiť, aby ste boli vďační za to čo máte. Ale odpovedať na otázku. Áno určite to stačí.

wiwewa1995
21. apr 2025

Máme 2300 a to nie je odratana hypo ani nič . Máme tri deti a vyzijeme normálne

romino
21. apr 2025

@jamimo ja som schvalne neuviedol dobu ked sa chodilo bosi a pralo v potoku. Pisem porovnanie len pred 30-60 rokmi. To pred 30r bolo moje vyrastanie.
Ludia mali aj 3-4 deti,
Lenze popritom nemali bytove psy a macky so vsetkymi nakladmi.
Tolko doucovani a extra jazykovych skol popri regulernej skole, to nepocujem ani aktualne ze by ludia riesili v okoli.

Takisto nikde nepisem ze taky zivot je luxus a tazky prepych.
Ale prepac, jazykove skoly, karate, atletika, doucovania, korcule, vylety, turnaje, pilates, bicykle, sukromny lekar...zaroven urcite nie je "nic moc zivot".
Aj po odmysleni polovice z toho to bude stale nadstandardny zivot len oproti 30 rokov dozadu co si pamatam ja svoje detstvo a detstva kamaratov.

tatianamaria
21. apr 2025

@sasa1310 pracujem. Som učiteľka v MŠ . Vždy som chcela veľkú rodinu.

cecilia29
21. apr 2025

Asi polovica slovenska zaplače pri tejto téme. Jasne ze je. Kľudne i tretie i štvrté.

tatianamaria
21. apr 2025

@bonboniera Kľudne si môžeš vypočuť názor mojich detí. Nebránim sa.

cecilia29
21. apr 2025

@tatianamaria my mame napr len 3. A pri nich si uvedomujem ze deti sú prirodzene skromne, len rodicia dnesnej doby sa toto snažia u deti tu skromnosť potlačiť. . Keď máte.doma 6 deti , majú to , čo najviac potrebujú. Majú seba navzájom

jamimo
21. apr 2025

@romino ja som vyrastala pred viac ako 30 rokmi (3 deti) a veru hitparáda to tiež nebola. Nemohla som napríklad chodiť do tanečnej, lebo naši na to nemali (šaty, obuv...) Krúžok šikovných rúk školskom družinovom zariadení za 10.korún.poplatok nebolo nič pre mňa, chcela som sa realizovať inde. Na klavír a výtvarnú som tiež nemohla chodiť lebo aj to stálo peniaze, jazykovka detto.
Pred 60 rokmi vyrastala moja mama a veruže hitparáda to nebola. Áno, nepotrebovali angličtinu, pilates, ale úprimne aký to bol život? Ak sa zamyslíš, vzdelaná mešťanská inteligencia aj pred 60 rokmi, 80-100 rokmi mala 2, max 3 deti. Prečo? Dávali dôraz na vzdelanie, kultúrny život, cesty podľa možností, ináč sa stravovali, estetiku, umenie... A tak to má byť. Človek nemá byť len chlebom a lopotou živý.
Prepáč, pohyb (bicykel, korčule, raketa, lopta, plávanie...) a vzdelanie, nevyhnutnú lekársku starostlivosť (ešte som zabudla dopísať že mladá chodí k fyzio a podológiu...) je podľa mňa bežná výbava detstva a rozmanitého vývoja. No a manželka? Je na tom niečo zlé, že chodí cvičiť pilates? Časy, kedy bol štandard mať 10 detí, omastenú zásteru, chudoby plné kúty a chliev plný zvierat sa skončili dávno 🤷‍♀️
Ak sa vyjadril že nič moc, tak práve preto, že si uvedomuje, aká to je finančná zodpovednosť mať. rodinu a 3 dieťa by tiež nevychoval z taniera polievky. To je fakt.

sasa1310
21. apr 2025

@tatianamaria dakujem za odpoveď. Len ma to zaujímalo

jamimo
21. apr 2025

@bonboniera v tejto diskusii a mnoho podobných krásne vidno, ako majú ľudia v sebe vštepené vzorce, že skromnosť je to dobré a dopriať si to zlé. 🙄 Lebo človek, ktorý zaplatí doučovanie, zdravotnú starostlivosť, pohyb a nejaké to potešenie (sem tam pizza, výlet po SR, zmrzlina...) si vlastne žije nadštandard. Zaujímavé zmýšľanie fakt 🤔 Podľa mňa, každý normálny, súdny človek musí uznať, že rodinný život a deti, jednoducho stoja peniaze. A nie málo.

cecilia29
21. apr 2025

@jamimo mam 3 male deti, v mastali mame aktuálne 4 kozy a za mastalou staviame kurin. Mame malu zahradku. Nemáme nadštandardný prijem . Nemáme príjem 3000. A deti sú šťastné. Keď som pozerala minule letak s nábytkom, že čo sú kúpime, tak deti povedali ze načo, nas dom sa im páči. Maju korcule, bycikle. Chodíme k moru, na vylety, na kúpaliska. Ja chodím do fitka. Kupujem zdravú stravu. Dvaja chodia do kvalitnej školy-škôlky. Keď sa pýtam najstaršej čo chce na narodky tam mi vždy odpovie ze všetko má. Tak ja teda neviem? Keď chováme zvierata, nemáme príjem 3000 tal by asi podla toho vzorca šťastne a spokojne nemali byť?

romino
21. apr 2025

@jamimo stale zachadzame do extremov, ktore nikto nechce a netvrdi !
Ja nevravim ze deti nemaju mat pohyb, vzdelanie atd.
Nevravim ze nemaju mat bicykle atd.
Ale neprehana sa to uz troska ?

Pred tymi vyse 30 rokmi, sme mali pohybu az az - aj bez platenych kruzkov. (Tym nevravim ze dieta nema mat ziaden !)
Ovladam 2 cudzie jazyky, aj bez platenych kurzov popri skole. Samozrejme, potom ta bola snaha sa ucit aj sam, s tymi extra obmedzenymi moznostami co boli v tej dobe, sem-tam zohnat nejaky text v cudzom jazyku a prekladat so slovnikom v ruke 🙂
(A potom dost neskor zivot v EU krajinach)

Dnes milion krat viac moznosti vdaka internetu.
Ale nie, treba aj tak este platit veci popri skole, inak nebudu mat vzdelanie ?
Stale som toho nazoru, ze vela z toho sa da zredukovat na polovicu - a stale to nebude znamenat ochudobnene detstvo ci nebodaj nedostatocne vzdelanie a zly zaklad do zivota.

Vsak dobre, niekto si tak vybera, ze tak vychovava svoje max. 2 deti.
Ale nech nepresviedca ostatnych ze 3 deti by uz bol, pri takych prijmoch, zivot o tanieri polievky.

petamich
21. apr 2025

A ako to uz vo vymyslenych temach byva, autorka viac nereaguje ale diskusia sa dobra rozbehla 🙂

jamimo
21. apr 2025

@cecilia29 opisovala som dobu minulú a komparáciu medzi spoločenským postavením ženy na vidieku a postoju vzdelanej inteligencie, mešťanstva k počtu detí a nákladom na život. Stačí takto?
To že tvoje deti sú skromné, ešte z nich nerobí lepších ľudí do budúcna. Zároveň neznamená, ak má niekto nový nábytok, že nemá v sebe charakter a pokoru 🤷‍♀️
Aj moja prababka hovorila : Na deti treba čas, trpezlivosť a peniaze. A to by dnes mala viac ako 110 rokov 😉 A ja súhlasím. Nikde nedávajú zadarmo.

bonboniera
21. apr 2025

@cecilia29 nie, vôbec nejde o to ze všetci majú mať neviem aký príjem, ide skôr o to morálne vyvysovanie sa ľudí ako ty a skoro predbiehanie sa, kto ma viac deti a menej peňazí a ako dobre si žije a všetci co chcú dať dieťaťu niečo viac sú mamonarski chudáci co nemajú správne hodnoty. A presne to je vidieť aj v tejto diskusii.
Minule tu bola diskusia, kde mladá žena napísala ze s priateľom majú aktuálne spolu príjem 3000 a nie je si istá či to v budúcnosti bude dosť na dieta keď ešte ani nemajú spoločne bývanie. Ako býva zvykom, kritické myslenie nula, to ze hypo na trojizbak v BA je taká aká je tiež väčšina odignorovala, to ze keď sa bude ona starať o dieťa nebudú mať spolu toľko peňazí tiez nikomu nedošlo, ale tu na MK staci napísať sumu 3000 a už ide podaktorym pena z úst. Zato autorka si vypočula aká je povrchna, mamonarka, rozmaznana, ze “kvôli mamonu pride o to najkrajšie v živote”, ze v starobe bude spomínať na luxus (lebo 3000 je fakt luxus ze človek nevie co so sebou) ale bude sama ako prst a blablabla - všetky tieto milé slova od žien so “správnymi hodnotami”. V ďalšej téme o tom koľko peňazí je ideálne mať našetrené pred materskou zas nepriestrelný argument “dieta nie je kalkulačka”. Hej no, ono je asi lepšie nasekat si deti bez rozmýšľania o financiách a potom tu každý mesiac písať či už cinkli peniaze od štátu 🙂