Je finančne zvládnuteľné druhé dieťa pri príjme 3000 EUR?
Ahojte, išli by ste do druhého dieťaťa pri spoločnom príjme cca 3k (po zaplatení splátky hypo) resp tí čo ste sa na to dali ako to finančne zvládate?
@jamimo pises ze kamarat ma 3000, 2.deti a zo života nič. Na to reagujem .
Nerobím z mojich detí nadludi. Toto není o mojich deťoch. Hovorím, že všeobecne si deti nepotrpia na luxus. Tešia sa skôr zo zážitkov, výletov, kamarátov, keď môžu behať po vonku a stavať bunkre a svoje hlavičky sú nezaťažujú co je out alebo in prirodzene.
Skromnosť je dobra vlastnosť.
@bonboniera neviem ....práve že tu bolo XY komentárov ako sa to nedá. Tak logicky asi napíšem ze sa to dá. Lebo v mojom okolí poznám väčšinou ľudí s nizsim prijímom a s počtom deti 3-4. Opačná strana to totiz tiež zvyčajne vykresľuje v štýle ze ak nemá 4clenna rodina 5000 tak žije v zemljanke a žijú zo šošovicovej polievky z jedného taniera
@romino nepresviedčam ostatných, nevšimol si si? Píšem svoj názor a pohľad na vec. To, že chod rodiny a rozmanitá výchova detí niečo stojí je fakt. Sama viem, ako sa žilo, ako sme žili, aké som mala možnosti a ako žijem dnes a aké máme možmosti, náklady na život. Neporovnateľné a určite je pre mňa fajn ak si ja sama môžem dovoliť 😉
Ak niekto chce a cíti sa na to, nech má aj 10 detí.
@bonboniera 👏🏻 s kazdym slovom suhlasim
@cecilia29 už som to tu písala, povedal nič moc, lebo cíti zodpovednosť a tlak, a vidí okolo seba cenovky a dianie života. 15 rokov ženatý, napríklad deti mu pília uši, že chcú ísť k moru, ale nevydá 💸 Ok, bez mora môžu byť, ale 3 dieťa by bolo proste finančne náročné do rodinného rozpočtu a fungovania.
PS: aj jeho deti sa tešia z kamarátov, výletov- aj tie výlety niečo stoja 😉
@tatianamaria len ako deti rastú, aj ich nároky sú úplne iné,my sme si tiež tak spokojné žili , pohoda, deti odrastené, a potom synator zahlásil že chce ísť na výšku do zahraničia, a veru sme rátali či to dáme, aj keď si zarába aj on , musíme mu finančné pimoct, náš rozpočet je úplne inde, proste nikdy nevieš
@rarararara áno, ja viem a rátam aj s takou možnosťou. Som rozhodnutá nebrániť deťom v štúdiu v zahraničí alebo kdekoľvek, neodopierať im nič. Vždy doteraz sme to dali aj, keď prišlo niečo nečakané. Zatiaľ nám to všetko vychádza a máme aj finančnú rezervu. V lete ideme k moru. Vždy sa môže všeličo stať či má niekto jedno, dve deti. Svokra mala 5 detí. Manžel jej peniaze nedával. Žili iba z jedného platu. Syn sa rozhodol študovať v zahraničí. Zvládli to. Riešili to vtedy, keď to prišlo. Čo bude v budúcnosti neviem. Budem to riešiť potom, všeličo sa môže stať. Aj nám učiteľom môžu zvýšiť platy🙂 Manžel robí vedúceho zamestnanca, ale má úplne smiešny plat. Možno o pár rokov to bude inak. Možno zmení prácu.Zatiaľ nám to vychádza.
Tak toto je nonsens táto otázka. Pri takom prijme uživíte nieže dve, ale aj 5,6 detí 🤦 ovšem, ak nekúpite každému decku koňa ako domáce zviera. Fakt mi z niektorých ľúdí stojí rozum.
S mojim partnerom mame obaja po 30tke, sme pomerne materialne nenarocni ale doprajeme si caste low cost cestovanie, sluzby a sport a kazdy z nas sam zarobi viac nez 3000 eur mesacne no dieta stale odkladame jednak preto, ze este uplne neprisla tuzba a jednak aj kvoli financnej situacii. Chapem, ze niektorym sa to moze zdat vela, no ten standard vsetkych v rodine skutocne utrpi. S vasim prijimom by som mala max jedno dieta aj to len v pripade, ze by som po nom neskonale tuzila. Nie racionalne. Sama pochadzam z uplne priemernych pomerov a doba sa neskutocne zmenila.
To žartuješ však??? Pre boha nemusíš nakupovať v hm..alebo neviem kde draho..nemusíš kupovať pampers ale lacnejšiu značku plienok nemusíš kupovať kresielko za 800e ale za 30e aj tak to stohi za hovno..zbytočná vec...načo luxus pre babatko.Ked budeš kojiť ani mlieko nepotrebuješ kupovať ušetris eurička.
Ahoj, je dolezite kolko € mate vydavky. Niekto ma hypo 300 niekto 1000. Niekomu pomahaju rodicia. Tazko ti odpovedat. Ja druhe dieta mat nemozem a je mi to kvoli dcere luto. Keby sa dalo isla by som aj do druheho dietata.Muz mal 2 aj 3 roboty lebo som skoncila rok na PN . Oblecenie sme podedili podostavali od susedov. Uskromnili sme sa a dalo sa. Neviem kolko ty zarabas a kolko muz a kolko budes mat matersku. My sme v BA hypo najom.. leasing mame 1000. A k tomu este platim mame senior dom 500evri. Spolocny prijem mame 3500 a mame vsetko co potrebujeme. Aj na letnu dovolenku co byvavalo 3000eur sme mali aj usetrit sa dalo. Musite si k tomu sadnut a prepocitat.
Ahojte, dakujem za komentare...co sa tyka zarobku ja zarobim o par stoviek viac ako manzel, ale nebola by som doma urcite 3 roky pravdepodobne by sme sa s muzom aj vystriedali na MD ako pri prvom. Inak mame bezne vydavky ako byvanie, auto, poistky, strava sem tak nejaky vylet. Par mesiacov som si to aj zapisovala, bol mesiac ked sme krasne usetrili lebo neboli nejake extra vydavky a potom prisiel mesiac kde zas bolo nieco treba do auta alebo do bytu investovat tak sa peniaze velmi rychlo rozkotulali. Byvame nedaleko BA a fakt je vsetko neskutocne drahe, len za skolku platim 2x viac ako kamoska co byva dalej atd..
@hopsas no ja som tiež z východu, máme malé 4 deti a príjem dokopy necelých 3 tis. A tento rok sa chystáme opäť na dovolenku k moru.... netvrdím, že dovolenka pri mori je ukazovateľom nejakého nadštandardu, to absolútne nie...len chcem poukázať na to, že sa dá uživiť aj viac detí aj s takým príjmom....pravda však je, že nevieme,aký štandard majú nastavený iní ľudia....niekomu by ten náš vôbec nepostačoval....my sme však spokojní....
Ľudia žijú za menej s viac deťmi. Závisí od vašich nárokov na životnú úroveň. Ak túžite po viac deťoch, kľudne môžete mať ďalšie, podľa mňa.
Vždy ma pobavia diskusie typu "máme príjem xy, je to dosť?"🙈 Naozaj sa na toto môže pýtať dospelý človek bez toho, aby uviedol aké má (aspoň) mandatórne výdavky a očakávať relevantnú odpoveď,?? 🙄
Máme tri deti pri nižšom príjme.
My čakame druhe a mame daleko daleko nizsi prijem ako uvadzas, kedze som este na rodicovskom. Mame taky prijem, ktory tu bol castokrat spominany, ze zivorenie 😀Byvame priamo v BA a vobec nemam pocit ze by sme zivorili, vsetko je to o spravnom nastaveni, ked nemam na dovolenku za 5000€ na dva tyzdne tak jednoducho na nu nepojdem a najdem si inu akternativu, nebudem kupovat darceky na vianoce za 1000€.. na vylety chodime stale a na dovolenku tak dvakrat rocne, auto mame nove, kupujeme novostavbu, na veci pre dieta som nenarocna, kedze som zistila pri prvom, ze vsetky tie drahe kusky boli uplne zbytocne, kocik som mala za 1000€, taliansky, kupila mi ho mama a nemala som ho rada, velky a tazky mi prisiel, taky nemotorny, aj ked uvadzali ze lahky 😀
takze prijem, ktory uvadzas je velmi slusny, dolezite je, ake mate naklady na zivot, splatky a ako ste narocni ludia
Ak máš namysli tvoj príjem pred materskou a na materskej zostaneš iba tých 7 mesiacov, je to v pohode s odretými ušami. Počas riadnej MD poberáš PN aj s dňami prac. pokoja. Tá, ktorej príjem pred MD čistý vychádza jej samej na 2 500 - 3000 Eur, potom sa môže staď, že niektorý mesiac jej vyjde aj viac ako bol priemerný. Stáva sa to zriedka a ten rozdiel sú len drobné. No s vysokým platom zostať doma dlhšie ako 7 mesiacov je obrovské riziko. Ja som mojim pomáhala dcéram ako sa len dalo do 2 - rokov, kým nenastúpili do jaslí. Má to výhody. Miesto určite počká po riadnej MD, neskôr nebude problém s prijatí po RD, ale za aký plat? 3 - tisícový určite neie. Okrem toho je tu aj osombosť ženy. Nie každej vyhovuje byť vydržiavanou ženou v domácnosti, ktorá by kvôli tomu nedokázala vážiť si seba samú. Niet žiadnych peňazí nad poníženie ženy z toho, že ju muž musí vydržiavať. Priamo aj nepriamo väčšina to jej aspoň raz vykričí. Ak nie počas RD, tak aj neskôr. a to potom veľmi bolí. Nedávno jeden sused pripitý vrieskal na chodbe, :" ... si byčasjá k..., ktorá si doma na zadku sedela 3 roky, kým ja som na teba robil...". A to už bola po RD takmer 10 rokov a čím sú starší, tým via to vyhadzuje na oči. V mladosti to nerobil. Niet nič horšieho v manželstve, ako hádať sa kvôli financiám.
Keď sa musíš pýtať, tak predpokladám, že nie.
Bastri na Slovensku priemerná mzda 1500e ale tu na MK je bežný mesačný príjem do domácnosti 20.000 minimálne. Nechápem ako žijú manželské páry kde sú obaja napríklad ucitelia. Alebo ešte lepšie úradníci. Tí odchádzajú do práce zo svojej krabice pod mostom asi. A vraj ľudia nemajú peniaze.......
Nemáme 3000 ani náhodou a dve deti...úplne v pohode,len my nemáme hypo.
@andy024 a tú novostavbu kupujete bez hypotéky.V BA?
Máme 2 deti a príjem spolu možno 1600€ niekedy ani toľko. A to chodíme aj na dovolenku k moru alebo na Slovensku, aj škola v prírode aj tábor a výlety atď. Dá sa aj s menším príjmom ked sa chce
@meg91 lebo H&M je teda veľmi drahé a všetky ženy nekoja, lebo sa im nechce a radšej nakúpia mlieko, lebo na to majú. A kočík z 2.5 tisíc si kupujú také, čo majú príjem s mužom 1200€. Ty si úplne mimo a trepeš tu dve na tri. Konečne sa niekto snaží zamyslieť sa dopredu nad tým aké to je náročne aj finančne vychovať dieťa v dnešnej dobe a ty a ďalšie s tebou sa vymedzite na nejaké nakupovanie hračiek a dovolenky. Vychovať dieťa nie je o oblečení a hračkách a jednej dovolenke za rok 😒
Bohuzial dieta si treba dopredu prerarat, uplne ta chapem. Poznam jednu so 4 detmi, tvrdi ze je to krasne (aj ej verim) ale aktualne 2 deti potrebuju strojcek na zuby (dokopy cca 10.000€) a to uz take pekne nie je

@bonboniera výborne napísané 👏