icon

Je finančne zvládnuteľné druhé dieťa pri príjme 3000 EUR?

20. apr 2025

Ahojte, išli by ste do druhého dieťaťa pri spoločnom príjme cca 3k (po zaplatení splátky hypo) resp tí čo ste sa na to dali ako to finančne zvládate?

Strana
z5
jamimo
23. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba fajn napísané, aj ja som písala podobne.a zbytočne... Ja neviem v akej realite niektoré diskutujúce žijú, ale práve náklady kt. popisuješ sú realita bežných dní... A to si ešte lacné napísala. Fyzio aj 60 €/ 50 minút- skolióza a rýchly rastový špurt. Známej dcéra má brutálne "kolozuby", no bohužiaľ... nemajú na strojček, vyjadrila sa: No asi sa nepôjdem zadĺžiť kvôli jej ortodoncii, nech si zarobí a dá keď bude dospelá 🤷‍♀️ Mladá má 13 rokov... A to majú ešte druhú dcéru... Pokazilo sa im auto, 5 000€ oprava. Opäť škrt cez rozpočet.. A to nie sú žiadna vylúčená skupina, nefajčia, nepijú, obaja pracujú. Ja sama mám za posledné 4 roky 10 000 €v chrupe a to z dôvodu vedľajších účinkov liečby. Za fyzio som platila 50 €/50 minút... Nikde nedávajú zadarmo, len tu na MK. ženy kúzlia a tvária sa, že pohodička 🤔 Ale asi taká typická slovenská vlastnosť - stačí málo. 🤷‍♀️ Ak chceš a. dopraješ si viac, už je zle 🤭

blackcat8885
23. apr 2025

Ja len na okraj iba k tomu fyzio ja som chodila aj syn na rehabilitácie a rôzne procedúry, môžu nam dať 2x ročne 10dni neplatila som ani euro a doma tak môžeme cvičiť. Ale tak možno nie je niekde fyzio takto alebo je to iné keď sa toľko platí. My sme chodili k študovanym ľuďom samozrejme nie k hocikomu

luizina
23. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba a to mas este dobre ceny u zubara. My mame dentalnu 90€, jeden kaz/zub 120€.. presne ako pises, dieťa neni len o blbych trickach. Este si zabudla na vodicak, to je tiez palka riadna, ale to asi pre pani co toci o trickach bude nepodstatne a nepotrebne nieco take deťom zaplatit.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
luizina
23. apr 2025
@jamimo

@1ryba fajn napísané, aj ja som písala podobne.a zbytočne... Ja neviem v akej realite niektoré diskutujúce žijú, ale práve náklady kt. popisuješ sú realita bežných dní... A to si ešte lacné napísala. Fyzio aj 60 €/ 50 minút- skolióza a rýchly rastový špurt. Známej dcéra má brutálne "kolozuby", no bohužiaľ... nemajú na strojček, vyjadrila sa: No asi sa nepôjdem zadĺžiť kvôli jej ortodoncii, nech si zarobí a dá keď bude dospelá 🤷‍♀️ Mladá má 13 rokov... A to majú ešte druhú dcéru... Pokazilo sa im auto, 5 000€ oprava. Opäť škrt cez rozpočet.. A to nie sú žiadna vylúčená skupina, nefajčia, nepijú, obaja pracujú. Ja sama mám za posledné 4 roky 10 000 €v chrupe a to z dôvodu vedľajších účinkov liečby. Za fyzio som platila 50 €/50 minút... Nikde nedávajú zadarmo, len tu na MK. ženy kúzlia a tvária sa, že pohodička 🤔 Ale asi taká typická slovenská vlastnosť - stačí málo. 🤷‍♀️ Ak chceš a. dopraješ si viac, už je zle 🤭

@jamimo veru ano, aj moji rodičia sa rozhodli, ze poradovnik na strojcek je dlhy, tak naco sa tam zapisat a nechali to tak. Ja som sa cely zivot hanbila za zuby a ano, dala som ai ho ako dospelá a teraz znova nosim, lebo to nebolo dokoncene u ineho dr. Dcera som tiez daval dva krat strojcek, ako dietatu a teraz nosi ako dospela, lebo ako dospelej sa jej znova vysunuli a ano, keby som musela, tak kvoli tomu strojceku si aj pozicku zoberiem. To je presne o tom, aky zivot pre to dieta chces. Pre mna je a vzdy bola moja dcera prvorada. To ma "naucila vychova" mojich rodicou, ze moje dieta nebude odo mna, ako od rodica zanedbavane v nicom co je v mojich silach.

kikulienkadd
23. apr 2025

@autorka: tá otázka mi pripadá,že si z nás robíš srandu. Pri všetkej úcte, tušíš ty vôbec,z akých príjmov žijú mnohé slovenské domácnosti? Keby si to dieťa skutočne chcela,takto by si neuvažovala. Samozrejme, je to len vaša voľba,či dieťa chcete,alebo nie.

meg91
23. apr 2025
@luizina

@meg91 prepac, ale tiez nechapem o com pises.. Co sem pleties nejake ceny za oblecenie? Ved kazdy nech kupi sebe a svojim detom to, co uzna za vhodné, co mu vyhovuje a na co ma peniaze. Ja nosim aj znackove, lebo kvalita sto a jedno a vydrží mi to na dlho v normálnom stave, ale aj z H&M atd. a moja dcera tiez, jasne, ze jej kludne kupim aj znacnove, lebo znova ta kvalita a nasledne dlzka nosenia danej veci. Prepac, ale tvoj nazor, ze detom netreba nic kvalitnejsie (nemyslim len znackove) na oblecenie a obuv, je smiešny, ale ked to tebe vyhovuje, tak je to len a len tvoja vec. Ja som vychovala moju dceru velmi dobre, je uz dospela a za vsetko co pre nu robim a dam jej, je aj velmi vdacna. Nie raz mi dakovala za to, ze jej zabezpecujem taky zivot aky ma a ze ma vo mne velku oporu a istotu. O to predsa ide, ako sa dieta, ci uz male, alebo dospele, citi. A viem, ze moja dcera vyrastla v spokojneho a vyrovnaneho, samostatneho cloveka. Tak ze ži a nechaj žiť, vychovaj svoje deti v podmienkach akých chces a ako najlepsie (podla teba) vies. Tak to ma byt. Autorka nech si sama poriadne rozmysli, ako a v akých podmienkach necha vyrastat svoje dieta, pripadne druhe, ak sa tak rozhodne a naozaj je len dovre, ze sa nad tým zamysla takto dopredu. Mne napríklad rodicia mohli zabezpecit lepsi zivot ako som mala, ale nechceli,nepovazovali to za dolezite a podla toho som vyrastla a mame take vztahy, ake mame. Nikdy som v nich nemala oporu, ani doveru a pratala som sa z domu hned v 18 tke. Nie preto, ze mi nedali viac peňazí, ale pre to aki boli, ako boli nastaveni.. Od vtedy sa staram viac menej sama a vies co ma to naucilo? To, ze ja som taka matka a zena nikdy nechcem byť a ani nie som. Nechcem, aby moje dieta niekedy odo mna utekalo a aby nevedelo na koho sa obrátiť, ak malo, alebo budem mat nejaky problem......

@luizina krásne napísané.

meg91
23. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba ale ale ..niekto tu olutoval ze ma deti keď toto dokážeš napísať.Ved každý si prevetra peňaženku myslíš ze len ty ? No jasne ze môžeš utrieť prach s tričkom aspoň si sa ukázala.A okuliare stoja 100 max 150Si sa riadne sekla..

meg91
23. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba mne nemusíš písať co koľko stojí.To napíš twj pani co sa tu pýta ci uzivy 2 deti pri 3000.Ona asi nevie predvídať.Kto dnes vie koľko bude zarábať o dajme tomu18rokov ??? Takže tie výdavky si písala zbytočne hm no co už strata času..

jamimo
23. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba presne.. rehabilitácia v okresnej nemocnici čisté zúfalstvo. Moji rodičia tiež chodia len súkromne a neporovnateľné 👆Mama, operácia kolena súkromme. Brat- úver, malé dieťa, odkladajú od narodenia... cestujú vlakom, galérie, koncerty... príde škôlka, krúžky, možno logopédia... Ušetriť 5 000 je ťažko, ale minieš šmahom ruky. Stačí dlhodobá PN, súkromná škôlka, doučovanie, bilingválne gymnázium alebo umelecká škola v inom okrese. Nie, to nie je o rozmaznanosti a vysokých nárokoch, drahom kočíku, a o tom, že dieťa musí mať všetko... To je realita a zodpovednosť rodičov voči dieťaťu.

liv1
23. apr 2025
@meg91

@1ryba ale ale ..niekto tu olutoval ze ma deti keď toto dokážeš napísať.Ved každý si prevetra peňaženku myslíš ze len ty ? No jasne ze môžeš utrieť prach s tričkom aspoň si sa ukázala.A okuliare stoja 100 max 150Si sa riadne sekla..

@meg91 ty tu uplne bluznis 😁. Jedna perla za druhou. Ludia v meste maju tych druhych uplne v pazi, to len take dedinske alebo malomestiacke devy furt riesia druhych ludi… ide to z teba na kilometre

tatianamaria
23. apr 2025
@luizina

@jamimo veru ano, aj moji rodičia sa rozhodli, ze poradovnik na strojcek je dlhy, tak naco sa tam zapisat a nechali to tak. Ja som sa cely zivot hanbila za zuby a ano, dala som ai ho ako dospelá a teraz znova nosim, lebo to nebolo dokoncene u ineho dr. Dcera som tiez daval dva krat strojcek, ako dietatu a teraz nosi ako dospela, lebo ako dospelej sa jej znova vysunuli a ano, keby som musela, tak kvoli tomu strojceku si aj pozicku zoberiem. To je presne o tom, aky zivot pre to dieta chces. Pre mna je a vzdy bola moja dcera prvorada. To ma "naucila vychova" mojich rodicou, ze moje dieta nebude odo mna, ako od rodica zanedbavane v nicom co je v mojich silach.

@luizina áno ono to je všetko drahé, aj my teraz riešime dcérke strojček. A to ešte dochádzame do úplne iného mesta, lebo som si dala záležať, aby jej to robil naozaj dobrý odborník. Radšej si aj priplatím, len, aby to mala dobre spravené + všetky pomôcky okolo toho. U ďalsieho syna riešime stále okuliare pri každej návšteve stále upravuje sklá a aj on asi bude nosiť zubný strojček. Pôjdeme na konzultáciu. Len ono sa to dá. Neplatí sa všetko naraz, ale postupne. V decembri sme platili za strojček okolo 1000 eur a teraz v máji budeme ďalších 700. Medzitým sme tiež ešte čosi platili. Tiež sme mali v januári veľké výdaje nečakané okolo auta, ale kvôli finančnej rezerve sme to zvládli. To neznamená, že, keď mám 6 detí, tak ich budem zanedbávať, že im nedoprajem.Práve naopak záleží mi, aby mali všetko to čo potrebujú, to čo chcú. Napríklad prihlásila som ich na plavecký kurz, aby sa naučili plávať a dvom sa to tak zaľúbilo, že sa chceli dostať do plaveckého klubu, tak sme ich tam prihlásili. Tiež to nie je lacná záležitosť . Snažíme sa ich rozvíjať po všetkých stránkach. To čo ich baví a čo majú radi. Tiež o pár rokov budem riešiť vodičák a o chvíľu aj stredné školy, internáty. Myslím aj na to......Moja túžba po veľkej rodine bola silná. Z vlastnej skúsenosti viem aké je to super mať súrodencov. Tiež som sa mohla obávať, že ako to z učiteľského platu a manžel zarobí iba o trochu viac dáme, ale postupne, ako deti rastú tak to zvládame.Čo bude o pár rokov neviem, ale to budem riešiť potom, keď to príde.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
lienkashcj
23. apr 2025

To fakt sa tu nájdu stále také blbky ktoré sa toto pýtajú? Ako blbá musi žena byť aby sa opýtala pri takýchto prachoch či by zvládli druhé dieťa. Sú aj ľudia čo majú dokopy oveľa menej a majú dve deti. Ale tak chápem ak si potrebujú vyskakovať a chcieť len luxus tak im aj 5tis bude málo....

1ryba
Odpoveď bola odstránená
meg91
24. apr 2025
@liv1

@meg91 ty tu uplne bluznis 😁. Jedna perla za druhou. Ludia v meste maju tych druhych uplne v pazi, to len take dedinske alebo malomestiacke devy furt riesia druhych ludi… ide to z teba na kilometre

@liv1 no ved práve si to priznala ..patríš k ženám ktoré som opísala.🙃

meg91
24. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba dobre pôjde.To neznamená, že keď si rozmyslím ze chcem druhé dieťa,že budem už dopredu počítať s tým,že bude mať pokazené oči. Ja chápem,že máš výdavky..musí to byť finančne náročné.Ale nie všetky deti majú problém so zrakom.

meg91
24. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba ved hej tak to je vieš.Su ľudia a ľudia.Niekomu stačí málo a niekomu nestačí ani plná peňaženka.. každý musí vedieť,že dieťa niečo stojí ale s takým celkom pekným prijmom si kľudne môžu dovoliť mat dve deti.Ale ty ju od toho odradzas.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kikappp
24. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba a k tomu ak ochorie ťažko jeden s rodičov,pripadne sa narodí dieťa s postihnutím aj to je život.

meg91
24. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba vedvtonje snad jasne .To aj sama vie hádam keďže už ma jedno dieťa. Co všetko ju čaká.Tak hádam si to dieta sama vychováva.

mironka
Autor odpoveď zmazal
tynusa0904
27. apr 2025

Normálne čítam a sa usmievam 😃 ja mám 3 deti ....rodicak každý vie koľko dostávam, manžel 1800 ....jasné hypotéka cca 600 plus dajake šeky sipo telefóny atď ...a sme tu ...milujúca rodinka a máme všetko ...❤️

any_soj
19. máj 2025

Máme 2300. 3 deti, malé mesto, nízka hypo. Iné som ale chcela... Ja som jedináčik, manžel z 5 detí. Strašne dobre sa cítim u nich v rodine, so svokrovcami, s jeho súrodencami, ich manželkami, deťmi... Zvlášť odkedy máme tretie si častokrát s radosťou uvedomím, aké to je úžasné, keď sa deti majú navzájom. Aké je zábavné a poučné ich pozorovať, ako sa navzájom učia, hrajú, riešia veci... ❤️

Strana
z5