Je hypotéka 350 000 EUR reálna pre 26-ročnú?
Idem si sem po radu. Mám 26 rokov a od dvadsiatky pracujem v zahraničí, ale chcela by som sa vrátiť na Slovensko, lebo mám tu rodinu a kamarátky. Rada by som si kúpila byt v Bratislave, ale keď sa pozerám na tie ceny, je mi do plaču. Musela by som si zobrať hypotéku 350 000 eur, ale odrádza ma to, lebo je to veľká suma. Podnájom však nechcem, lebo mám pocit, že by som zbytočne platila niečo, čo nikdy nebude moje. Neviem, či mám ešte pár rokov zostať vonku a šetriť viac, alebo sa radšej vrátiť hneď a riešiť hypotéku. Bojím sa, že ak ceny bytov pôjdu ešte hore, tak si už nič nebudem môcť dovoliť. Na druhej strane, mám strach zadĺžiť sa na celý život. Zaujíma ma, ako to riešili iní, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Je lepšie kúpiť byt hneď, alebo čakať, kým budem mať väčšiu hotovosť?
na SR by som sa zo zahranicia nevratila ani keby mi ten byt niekto daroval, premysli si tento krok
Brali sme hypo mladí hneď ako nám to finančne vyšlo. Najlepšie rozhodnutie. Ak ti to finančne bez problémov vyjde, choď do toho alebo sa uskromni. BA je drahá ale nezačínajú tam ceny bytov hneď na 350k
Napíš koľko zarábaš a koľko máš ušetrené
@anonym_autor 1. čo si chceš kúpiť keď potrebuješ 350 tis. Sú aj lacnejšie nehnuteľnosti
1. máš už na Slovensku prácu, aký máš príjem?
3. Banky požadujú 3-6 slovenských platov a pracovnú zmluvu na dobu neurčitú.
ja som sa bala vziat si pred 13 rokmi hypo 40.000 eur 😅, na taku palku by ma nenahovoril nikto nikdy - nemozes vediet, kde budes za 5 rokov a ci budes vediet zabezpecit tolko penazi len "za steny", a to este potrebujes kopu penazi aj na zivot, alebo na obdobie materstva napr.
No na druhej strane poznam ludi, ale to boli chlapi, ktori si kupili prave v Blave trojizbak, im stacila jedna izba, tak dali vysokoskolakom zvysne 2 izby do podnajmu a ten prijem z tohov im skoro pokryl aj celu hypoteku (pri tej tvojej cene asi nie)
Ja rozhodne by som nešiel do hypotéky za 350k.
Brali sme hypo mladí hneď ako nám to finančne vyšlo. Najlepšie rozhodnutie. Ak ti to finančne bez problémov vyjde, choď do toho alebo sa uskromni. BA je drahá ale nezačínajú tam ceny bytov hneď na 350k
Napíš koľko zarábaš a koľko máš ušetrené
@anonym_4799a0 Zarábam mesačne cca 4 800 € a našetrené mám 98 000 €.
A co tak začať investične s menším bytom , resp.s menšou investíciou? Príde mi to po prvé zbytočne, po druhé dosť riskantne, ak sa chceš vrátiť na SK.
Neviem, čím sa živíš v zahraničí, ale tu nie je taký plat bežný, nevravim, že je to nereálne.
Ale u žien vplýva do toho aj založenie rodiny = v tvojom prípade strata tak vysokého príjmu.
Ďalej, Čo ak príde choroba ? Tu je PN pár šušňov..
V skratke, ak sa chceš vrátiť na SK a nevieš tu mať tak vysoký príjem, tak by som do toho nešla.
@anonym_autor velmi ti drzim palce, sikovnym a odvaznym patri svet 🙂. Prijem aj uspory mas fajn. Otazka je, aky budes mat prijem pri navrate na Slovensko...tiez by som na zaciatok zvazila nieco dostupnejsie. Taka vysoka hypoteka pre jednotlivca mi pride ako velky noz na krku
@anonym_autor zarabas toľko na SK alebo v zahraničí?
Plus pri takom plate keď si sama je ta suma úspor nízka ani nie tisícka mesacne. Keď píšeš ze od 20 pracuješ.
A k otazke,som presvedcena,ze ziadna banka neda 26 rocnej dievcine samotnej bez zazemia a ailno platenej prace na TPP hypo na 350 000.Urcite nie.
@anonym_autor no ale nevieš ako budeš zarábať keď sa vrátiš, neviem akú máš profesiu alebo čo chceš robiť na SK, máš málo rokov možno sa na SK dlho nezdržíš, nekupuj si drahú nehnuteľnosť veď asi si sama
@anonym_autor A z toho sa chces vracat kvoli kamaratkam? Prosim ta, nerob blbosti.
@anonym_autor zarabas toľko na SK alebo v zahraničí?
Plus pri takom plate keď si sama je ta suma úspor nízka ani nie tisícka mesacne. Keď píšeš ze od 20 pracuješ.
@anonym_b40914 A kolko by mala mat nasetrene, milion? ved skoro 100K je krasna suma, tipnem si, ze tolko ty nemas ani zdaleka. Ani nie tisicka mesacne? To je viac nez dost, nevies, ake ma autorka naklady, a v zahranici to pre single babu iste nebude malo.
@anonym_autor na taký byt by som zvysoka srala šak keď to nebudú ľudia kupovať ceny pôjdu dole..takže by som počkala alebo pozrela niečo ďalej od mesta 🤷
@anonym_4383c5 ceny nikdy nepôjdu dole.
@anonym_autor čo ja poznám tých čo sa vrátili tak si kupovali v hotovosti dom alebo byt
@anonym_b40914 A kolko by mala mat nasetrene, milion? ved skoro 100K je krasna suma, tipnem si, ze tolko ty nemas ani zdaleka. Ani nie tisicka mesacne? To je viac nez dost, nevies, ake ma autorka naklady, a v zahranici to pre single babu iste nebude malo.
@zorienka28 predstav si, že áno. Tí to zopakujem ešte raz, pri príjme 4800€ si odložiť menej ako tisícku je nič. Ja pri nižšom plate a 2 deťoch si odložím mesacne oveľa viac. Navyše autorka je tam sama. A ked mam jasný cieľ, šetrím kde/co sa len dá. Polovicu jej sumy mam usetreenych za 5 rokov a zo SK platu.
Chces ostať v zahraničí a byt dať do podnájmu? Alebo sa vrátiť a bývať v ňom?
Ceny bytov dole nepôjdu určite nie v BA a okolí.
Ja by som radšej kúpila byt v okolí BA. Senec,Pezinok a podobne. Potom nemusíš brať takú vysokú hypotéku.
@zorienka28 predstav si, že áno. Tí to zopakujem ešte raz, pri príjme 4800€ si odložiť menej ako tisícku je nič. Ja pri nižšom plate a 2 deťoch si odložím mesacne oveľa viac. Navyše autorka je tam sama. A ked mam jasný cieľ, šetrím kde/co sa len dá. Polovicu jej sumy mam usetreenych za 5 rokov a zo SK platu.
@anonym_b40914 nevieš ako dlho sporí, aké má výdavky.
Akoze to nemas nic nasetrene,alebo si ides rovno 4 izbak kupovat? 350000 nestoja v BA ani tie.
Príjem aj úspory pekné, dôležité potom je koľko by si tu na slovensku zarobila a koľko % z tvojich príjmov by bola splátka hypotéky. Ak ti to vyjde na tesno, že možno 200-300€ mesačne iba ušetríš tak by som do takej vysokej hypotéky nešla. Choď do staršieho alebo menšieho. Každopádne ísť do vlastného mi v tvojom prípade príde rozumné riešenie.
A to kde pozeráš tie byty že ti je do plaču a pri 100tis úsporách ti treba ešte 350 hypo. Našla som kopu inzerátov BA prerobené trojizbaky za 250tis. 100 máš, 150 je už celkom ok hypotéka na bratislavský byt..
@anonym_b40914 nevieš ako dlho sporí, aké má výdavky.
@bosorkabb píše ze 6 rokov. Pri takom plate by som ušetrila min.polovicu. lebo keď raz setrim, tak šetrím co možno najviac. Ďalšia vec, co bude keď sa vráti na SK. Uprimne pochybujem, že bude mať taký plat aj tu. Ako bude potom tu hypo platit?
@bosorkabb píše ze 6 rokov. Pri takom plate by som ušetrila min.polovicu. lebo keď raz setrim, tak šetrím co možno najviac. Ďalšia vec, co bude keď sa vráti na SK. Uprimne pochybujem, že bude mať taký plat aj tu. Ako bude potom tu hypo platit?
@anonym_b40914 to koľko zarobí tu na Slovensku nevieme.
Ale život v zahraničí nieje lacný a viem to, zažila som.
My sme si v 25 kúpili s manželom 2izbák, teraz sme tu s bábätkom. Tým, že máme len 1 príjem, je fajn platiť menšiu hypo. Za 5 rokov bytu narástla hodnota, za 2 roky ideme predávať a stavia sa nám 4izbak. Skoro 100k budeme mať hotovosť do plusu z 2 izbáku a ideme brať asi 320k hypo (obaja ale zarábame vyše 2k mesačne a sme na vedúcich pozíciách). Sama by som do takej hypo nikdy nešla, už ako dvojica sme si vedomí, že musíme mať dobrú hotovosť odloženú “keby niečo”. A ak nie si vrcholová manažérka, tak plat 4800 v čistom na SK nečakaj.
@anonym_autor prosím ťa, nevracaj sa 🙏
Och preboha načo byt za 350 tisic ak si sama stač ti aj 2 izbiový byt. Určite kúpiš aj za menej. Kúp si taku perinu na aku máš a nie 350 tisicový byt.Rozmyšľaj nikdy nevieš čo príde choroba nikdy nevieš čo sa môže stať môžeš mať uraz nedajbože doživotne ID.A ostaneš na ulici. Koľko by bola mesačna splatka banke.Budeš na to mať. Môžeš prísť robiť nazad na Slovensko vypadne TI prijem nedajbože budu prepušťať.Treba porozmyšľať nie hrr.
350tis HU + 100 nasetrene, to chces byt za takmer pol miliona?
Toto bude nejaky troll. 100tis. má, ďalších 350tis chce vziať a kúpiť za to 3i byt. No jasne 😁
To tu prišla asi nejaká influencrrka 😂😂😂😂😂

@anonym_autor co chces preboha kupovat?? Ja som v 26 rokoch sharovala v podnajme. V 33 kupila prvu garzonku...