icon

Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?

27. okt 2025

V kolkých rokoch ste si brali hypoteku na byvanie a bolo to nutne? Ak si clovek v 30 rokoch povie ze chce byvat sam a dovtedy zil trebarz v rodicovskom dome. tak pri dobrej praci si od 18 rokov do 30 rokov musi nasetrit na byt alebo domcek ... od 18 do 30 okov ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro tak v tridsiatke si musis dokazat kupit pekny domcek. Cely zivot nedokazem pochopit hypoteky, Kupovat si nieco na co nemam a potom roky plakat, Ak nevie predsa niekto nasetrit na to byvanie tak urcite mu to nepojde ani splacat. no nie?

anonym_1a1c88
27. okt 2025

Keby si nemal/a startovne moznosti od rodicov, tiez hladas alternativne riesenia. Alebo by si byval do 30 tky s rodicmi v 2 izbaku, aby si usetril? (Niektore deti nevyrastaju v domoch, ich rodicia sa nemaju kam odstahovat a su dokonca deti, kore vyrastaju v DD, tak tie si maju setrit pod mostom🤦🏻‍♀️) trochu sa zamysli, ze existuje aj svet mimo tvojej bubliny … okrem toho hypo je na to aby sluzila, pri rozum om vyuziti, vies z prvotnej investicie tazit roky. Tvoje nasetrene straca hodnotu, tvoja investicia pracuje - ci ako investicny byt alebo zaloha na vacsi atd…

matusformanek
27. okt 2025

@anonym_autor hypotéka je dobrý dlh. Ako jeden z mála dlhov. Pôvodne drahé peniaze splacate stále lacnejším plus hodnota nehnuteľnosti v čase rastie

natalka13
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c19c65 dom, ci byt je tovar. ak niekto bude zan pytat vela a niekto zan tolko da, tak bude taky drahy, ak ni take drahe nebude brat tak ceny klesaju, pred cca 15 rokmi bol standard 3 izbovy bungalov za 60 000 cca dnes ? dnes je to to iste len pytaju za to ovela viac, lebo ludia si myslia ze hypoteka je dar z nebies a peniaze zadarmo, tak ako aj tu pisete, tak potom jasne ze to predavaju draho. ked kpujuci neuvazuje

@anonym_autor 3i bungalov za 60.000 pred 15rokmi😂 myslis 3x kontajner a pozemok na mesiaci?

magdalienka11
27. okt 2025

@anonym_autor prepáč, si velmi prízemná. Nie každý môže bývať u rodičov....nie každý dostal niečo od rodičov,...nie každý bol akýmkoľvek spôsobom dotovaný od rodičov. Vieš sa pozerať aj doľava a doprava? Či len okolo teba sa svet točí?

katica06
27. okt 2025
@natalka13

@katica06 neviem nenapisal v ktorej

@natalka13 čistý výmysel, dnešný mladí maturujú v 19-20r. A náš troll mal v 18ich už maturity a lepší plat ako lekári.

nyusika
27. okt 2025
@katica06

@natalka13 čistý výmysel, dnešný mladí maturujú v 19-20r. A náš troll mal v 18ich už maturity a lepší plat ako lekári.

@katica06 ved cestovka dobre platila...aj bez maturity 😀 😀

kks, ste kompletni, ved jasne, ze je to nejaky deges vymyselnik

autor
27. okt 2025
@natalka13

@anonym_autor 3i bungalov za 60.000 pred 15rokmi😂 myslis 3x kontajner a pozemok na mesiaci?

@natalka13
isen123
23.07.2016
Domy IVET,s.r.o. : len pre zaujímavosť: info o cene nie je jasné-akože ,,bezkonkurenčná cena" je bez základovej dosky,projektu a ďalších položiek. Ivet 111 v prevedení so základ. doskou a projektom ponúkajú za 48 330e s DPH,pri zastavanej ploche 72,6m2 to vyjde 665,7 e/m2 , materiál klasicky - tehly heluz,..., či je aj zateplený , sa nevie, ich informácie sú nejasné,... výstavba 7 mes.
Mám postavený RD 7,6 x 10,1 = 76,6m2 zastavanej plochy,cena na kľúč je 47350e s DPH aj so základ. doskou a projektom, čiže 616,85e/m2. RD má montovaný obvod. plášť a vnútorné priečky sú murované z porfixu,obvod. plášť netreba zateplovať, výstavba 4-5 mes., dom stavala stabilná partia živnostníkov pod vedením skúseného projekt. manažéra,žiadna eseročka,žiadni konatelia s dividendami,... , viac info v správe,...

mimirka32
27. okt 2025

@anonym_autor tak nie kazdemu rodicia poskytnu dom. Co poradis takym ludom, ktori musia platit podnajom, lebo u rodicov byvat nemozu?

reela
27. okt 2025

Aha, nasla som autorov dom na internete.

anonym_0e5c4e
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c19c65 dom, ci byt je tovar. ak niekto bude zan pytat vela a niekto zan tolko da, tak bude taky drahy, ak ni take drahe nebude brat tak ceny klesaju, pred cca 15 rokmi bol standard 3 izbovy bungalov za 60 000 cca dnes ? dnes je to to iste len pytaju za to ovela viac, lebo ludia si myslia ze hypoteka je dar z nebies a peniaze zadarmo, tak ako aj tu pisete, tak potom jasne ze to predavaju draho. ked kpujuci neuvazuje

@anonym_autor zijem v krajskom meste (nie BA) kde za 115 000 eur kupis ledva 1 izbovy panelakovy byt. Aj ten mas problem zohnat, lebo cokolvek vyjde na trh sa okamzite kupujucimi drazi. Ako chces voci tomuto bojovat? :D

simca06022011
27. okt 2025
@natalka13

@natalka13 netreba si robit srandu, ano za tolko sa domy stavali.. ja mam dom ktory sa v 2015kolaudoval, a stavba bola 120t, pozemok neviem... 240m2, dvojposchodovy+obytna povala... Bezne sa tu pred 15r dali domy s pozemkom do 100t kupit tie klasicke "velke" starsie, a nove ak niekto chcel maly bungalov postavili v takej sume. Ja som v tej dobe riesila, ci idem robit nadstavbu domu s 3i bytom a iba cenu som mala 20-30t podla toho ci by sme komplet menili strechu alebo nieco "recyklovali".. tak asi tolko k cenam.. isli brutalne hore nehnutelnosti. Ved len byty stali 3i v panelakoch 50-60t, ked som kupovala dom, teraz su tie iste byty za 180t.. inak k pozemkom, za 20t sme mali vyhliadnuty pozemok necelych 1000m2 v ZV :DD pripraveny, vyrovnany s plotom a projektom/povoleniami na stavbu domu...

autor
27. okt 2025
@simca06022011

@natalka13 netreba si robit srandu, ano za tolko sa domy stavali.. ja mam dom ktory sa v 2015kolaudoval, a stavba bola 120t, pozemok neviem... 240m2, dvojposchodovy+obytna povala... Bezne sa tu pred 15r dali domy s pozemkom do 100t kupit tie klasicke "velke" starsie, a nove ak niekto chcel maly bungalov postavili v takej sume. Ja som v tej dobe riesila, ci idem robit nadstavbu domu s 3i bytom a iba cenu som mala 20-30t podla toho ci by sme komplet menili strechu alebo nieco "recyklovali".. tak asi tolko k cenam.. isli brutalne hore nehnutelnosti. Ved len byty stali 3i v panelakoch 50-60t, ked som kupovala dom, teraz su tie iste byty za 180t.. inak k pozemkom, za 20t sme mali vyhliadnuty pozemok necelych 1000m2 v ZV :DD pripraveny, vyrovnany s plotom a projektom/povoleniami na stavbu domu...

@simca06022011 presne ako vravis. to len potom zacali zeny pisat na koniku ako zarabaju 5000 mesacne minimalne a preto zacali za domy pytat viac, no a aby si tu obhajili ze hypoteka je super vec tak, samozrejme im za to tolko aj dali, a tak sme sa dostali na miesto kedy moj dom ma teraz 6x taku cenu a susedi co teraz tu vedla stavaju tak nemaju sancu v zivote splatit o polku meni ako ja.

natalka13
27. okt 2025
@simca06022011

@simca06022011 stavala ti firma komplet rekuperacia kupelne kurenie chladenie ploty zahrada..... pozemok - v BA nerealne. ja som stavala v 1995 aj v 2008. v 2003-5stali zahrady 1200korun za m2 bez IS a cesty
60000€ stal len pozemok 6ar okrajove casti BA-satelity.

reela
27. okt 2025
@anonym_autor

@simca06022011 presne ako vravis. to len potom zacali zeny pisat na koniku ako zarabaju 5000 mesacne minimalne a preto zacali za domy pytat viac, no a aby si tu obhajili ze hypoteka je super vec tak, samozrejme im za to tolko aj dali, a tak sme sa dostali na miesto kedy moj dom ma teraz 6x taku cenu a susedi co teraz tu vedla stavaju tak nemaju sancu v zivote splatit o polku meni ako ja.

@anonym_autor urcite na rast cien nehnutelnosti nemaju od r. 2019 dosah covid, vojna, zvysovanie cien stavebnych materialov a pohonnych hmot... ale zeny na MK, co raz za uhorsky rok napisu, ze zarabaju nadstandardne...

reela
27. okt 2025

Autor, ty nie aby si drzal hubu, lebo si mal neskutocne dobry start do zivota, ale davas tu este fantasmagoricke rady, ktore v roku pana 2025 proste nefunguju.

anonym_1fc3df
27. okt 2025
@anonym_autor

@natalka13
isen123
23.07.2016
Domy IVET,s.r.o. : len pre zaujímavosť: info o cene nie je jasné-akože ,,bezkonkurenčná cena" je bez základovej dosky,projektu a ďalších položiek. Ivet 111 v prevedení so základ. doskou a projektom ponúkajú za 48 330e s DPH,pri zastavanej ploche 72,6m2 to vyjde 665,7 e/m2 , materiál klasicky - tehly heluz,..., či je aj zateplený , sa nevie, ich informácie sú nejasné,... výstavba 7 mes.
Mám postavený RD 7,6 x 10,1 = 76,6m2 zastavanej plochy,cena na kľúč je 47350e s DPH aj so základ. doskou a projektom, čiže 616,85e/m2. RD má montovaný obvod. plášť a vnútorné priečky sú murované z porfixu,obvod. plášť netreba zateplovať, výstavba 4-5 mes., dom stavala stabilná partia živnostníkov pod vedením skúseného projekt. manažéra,žiadna eseročka,žiadni konatelia s dividendami,... , viac info v správe,...

@anonym_autor Pozemok si mal odkial?

autor
27. okt 2025
@reela

@anonym_autor urcite na rast cien nehnutelnosti nemaju od r. 2019 dosah covid, vojna, zvysovanie cien stavebnych materialov a pohonnych hmot... ale zeny na MK, co raz za uhorsky rok napisu, ze zarabaju nadstandardne...

@reela vlastnime 3 auta 🙂 odporucam dostudovat, benzin stoji uz asi 15 rokov rovnako , iba pocas kovidu klesol o 50 centov, a to preto ze ludia nekupovali, presne to ako s domami, ked ludia nebudu kupovat tak cena ide dolu, ak ludia ochotne caluju za nieco drahe tak logicky predavajuci ide s cenou este hore, lebo vie ze budu calovat opat ochotne.

autor
27. okt 2025
@anonym_1fc3df

@anonym_autor Pozemok si mal odkial?

@anonym_1fc3df ten text nieje moj, je tostiahnute z modrej strechy k roku 2016. pozemok si kazdy normalny clovek zisti kde sa budu rozsirovat orna poda za cast mesta a staci si kupit za par euro ako ornu podu a v tridsiatke ked to je uz stavebny pozemok postavat dom.

reela
27. okt 2025
@anonym_autor

@reela vlastnime 3 auta 🙂 odporucam dostudovat, benzin stoji uz asi 15 rokov rovnako , iba pocas kovidu klesol o 50 centov, a to preto ze ludia nekupovali, presne to ako s domami, ked ludia nebudu kupovat tak cena ide dolu, ak ludia ochotne caluju za nieco drahe tak logicky predavajuci ide s cenou este hore, lebo vie ze budu calovat opat ochotne.

@anonym_autor

sticker
nyusika
27. okt 2025
@anonym_autor

@katica06 a kde pisem ze bez maturity? od 18 rokov animatorsky post turecko a grecko sezonne, a od 21 rokov priamo pre kamennu pobocku. Ani neviem kde prisli na to ze to bol mamahotel, rodicia sa prestahovali do Rajky a mne vtedy ostalo miesto po nich, ktore po dostavani mojeho domu sa rozdelilo medzi surodencov na 3 ciastky.

@anonym_autor aj zo slovenciny si maturovalo ?
ty cudo judo 😀 😀

anonym_1fc3df
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A kde maju ludia byvat? Nechapes ze si mal stastie, ze ti rodicia nechali dom na byvanie? Neviem, ci zijes na Marse alebo kde, ale ludia vychovavaju deti aj v bytoch. My mame 3i, deti spolocna izba. Si fakt vies predstavit, ze 2 dospele pracujuce deti ziju 12 rokov u rodicov v jednej izbe?

anonym_06b238
27. okt 2025

@anonym_autor no jasne, v 97 som skoncila strednu, mala som holu rit, v prvej robote som zarobila asi 2700 korun, neskor v dalsej okolo roku 2000 aj 5000 korun, domov som davala asi 2000 korun, a este robila domov nakupy, v roku 2006 som mala nasetrenych asi 20 000 korun, co vyslo tak na malu svadbu. ale hej, tiez sa pytam, preco som si nenasetrila na nehnutelnost.

sisa_s
27. okt 2025

Vsetci vystahujme rodicov za hranice ako autor, aby sme mali kde byvat bez zasluh a nekupovali nove byty, domy, lebo kvoli nam sa vlastne zdrazuju 😀

kitycat
27. okt 2025

@anonym_autor prosimta a zadok si utieras 10€ bankovkami ci si vystacis sj s 5€? 🤣

reela
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pises bludy, ty si to dostuduj, tu su ceny benzinu 2016 vs 2025, zdrazil sa o stvrtinu

kp7333
27. okt 2025

@anonym_autor 18 rocny clovek ma pred maturitou. Dajme tomu, ze v 19 zmaturuje, nepojde na VS a do 20-ky sa mu podari najst dream dzob, kde bude nadstandarne zarabat (cista teoria) a odlozi si mesacne 1000 eur, tj.rocne 12000. O 10 rokov nasetri 120 tisic eur. Kde prosim ta sa da kupit nehnutelnost v tejto cene ??? Hladove doliny vynechajme, lebo tam 1000 eur mesacne urcite neodlozi.

simca06022011
27. okt 2025
@natalka13

@simca06022011 stavala ti firma komplet rekuperacia kupelne kurenie chladenie ploty zahrada..... pozemok - v BA nerealne. ja som stavala v 1995 aj v 2008. v 2003-5stali zahrady 1200korun za m2 bez IS a cesty

@natalka13 napísala dom ako bolo. Koľko si ty zaplatila v ba/pri ba je ina vec. Tu inde boli viditelne ceny iné. Ak niekto chcel mohol si aj za 500t najst.

anonym_f3c575
27. okt 2025
@natalka13

@natalka13 vieš čo stavala ona, akurát tak domček z karát

katica06
27. okt 2025
@anonym_06b238

@anonym_autor no jasne, v 97 som skoncila strednu, mala som holu rit, v prvej robote som zarobila asi 2700 korun, neskor v dalsej okolo roku 2000 aj 5000 korun, domov som davala asi 2000 korun, a este robila domov nakupy, v roku 2006 som mala nasetrenych asi 20 000 korun, co vyslo tak na malu svadbu. ale hej, tiez sa pytam, preco som si nenasetrila na nehnutelnost.

@anonym_06b238 vidíš, mala si ísť pracovať do cestovky aho hentá a mala by si všetko aj pecené holuby by lietali 😉😉😉

zuzanka2588
27. okt 2025

Ja nemám čo napísať môj plat je 830€ akože z čoho mám odkladať 800? Keby není hypotéky ,tak neviem ,kde som ....plus mám 2 deti ....a vyzijem ,síce bez dovoleniek a super áut ,ale žijeme skromne