icon

Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?

27. okt 2025

V kolkých rokoch ste si brali hypoteku na byvanie a bolo to nutne? Ak si clovek v 30 rokoch povie ze chce byvat sam a dovtedy zil trebarz v rodicovskom dome. tak pri dobrej praci si od 18 rokov do 30 rokov musi nasetrit na byt alebo domcek ... od 18 do 30 okov ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro tak v tridsiatke si musis dokazat kupit pekny domcek. Cely zivot nedokazem pochopit hypoteky, Kupovat si nieco na co nemam a potom roky plakat, Ak nevie predsa niekto nasetrit na to byvanie tak urcite mu to nepojde ani splacat. no nie?

sisamisaaa
27. okt 2025

@anonym_autor my sme 20 rokov šetrili a našetrili sme si na dom... Až na to že suma by stačila na dom pred 20 rokmi. Dnes, po 20 rokoch ten istý dom stojí 4x toľko a mali sme akurát na akontáciu v banke. A nemáš nič len hypotéku.
Za mňa sa hypotéka oplatí lebo dnes to má nejakú sumu, vysokú splátku ale za 20 rokov tú výšku splátky zruší inflácia a máš dom alebo byt ktorý predáš omnoho drahšie.

doriiis
27. okt 2025

Žiť a bývať bez hypotéky je super. Ale to, čo píšeš autor je fakt nereálne. Mnohí ľudia ani nezarábajú 800 €.🤷🏻‍♀️
A v minulosti stali domy oveľa menej ako dnes.To je fakt.

anonym_a694c1
27. okt 2025

Treba brat do uvahy rast nehnutelnosti. Byt ktory pred 12 rokmi stal 40 000 teraz stoji 100 000.

maury
27. okt 2025

Neviem či si za 115 000 EUR postavíš dom, možno sa mýlim, ale to už mi príde nereálna suma a povedali to aj takí, čo si stavajú svojpomocne. Dalo sa ešte pred piatimi rokmi. A byt si kúpiš asi tiež v menšom meste, ale nie vo veľkých mestách. A to či už budeš platiť nájom, alebo splácať hypotéku, tak plus je že čo sa týka hypotéky si vo svojom.

anonym_afde02
27. okt 2025

@anonym_autor hypotéku ber ako investíciu, investuješ do svojho vlastného pohodlného života. Je to ako keby si každý mesiac posielala peniaze na šporiaci účet. Ako príklad uvediem nasledovne.... Tvoj úrok je napr.4% p.a., nehnuteľnosti rastú tempom priemerne cca 9% medziročne. To znamená, že 5% si zarobila. Takže ak sa v budúcnosti rozhodneš, že nehnuteľnosť predáš, vždy na tom zarobíš. Napríklad manžel zobral hypo ako mladý a po 6 rokoch ho predal. Kúpil za 40k, predal za 80k. Zarobil 40k čiže 100%! Samozrejme + zníženú hypo o zaplatené splátky.
Ak si chceš užívať život, vlastniť majetok tak určite začať šetriť so sumou 800€ je hlúposť. My máme hypo so splátkou 960€ +energie+náklady na život+iné výdavky, ale nešetríme štýlom, že musíme odložiť 1000€. Proste žijeme a zvyšok odložíme (možno že naozaj aj tých 1000€). Ale tak zas záleží od príjmu. Manžel zarobí v práci viac ako je priemer SR+má menší biznis+ ja mám svoj biznis, tak dá sa to.

anonym_e9f409
27. okt 2025

@anonym_autor
"ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro" a čo ak si zarábala cca 750€ v čistom?to mi nejako nevychádza..🤔

hellwant
27. okt 2025

Troll nič ine nie si.

alexanderkovacs
27. okt 2025
@denkabemommy

@anonym_autor domček za 115k, (800€x12mesx12r) hm tak jedine niekde na juhu Slovenska, kde nie je ponuka práce, kde by bolo možné odložiť si 800€. Takže asi preto si dnes ľudia berú hypotéky. I keď splácať hypotéku je asi to, čo šetriť na nehnuteľnosť. Tiež si môžeš v 18r kúpiť byt a v 30tke ho mať splatený, miesto šetrenia 800€, dokonca sa nemusíš do toho bytu/domu sťahovať a nájomné ti ho splatí. Za mňa je dosť negramotné si šetriť tisíce na nehnuteľnosť od 18, miesto vzatia hypotéky, keďže ceny nehnuteľnosti rastú a tým aj hodnota 🤷🏼‍♀️

@denkabemommy presne tak. To iste som chcel napisat 🙂

konik07
27. okt 2025

Veď ho už nechajte,ste sa do neho pustili ako osy...mne nepríde divné napríklad bývať u rodičov aj do 30ky,veď v podstate to je 5 rokov od VŠ. Cez tie roky si ozaj človek najviac ušetrí,v podstate cele platy...lebo keď začne bývať sám a mať deti,to uz nepôjde. A áno,hypo je slučka na krk,lebo splátka odísť musí, a to človek aby sa o robotu bal,takze ja som radšej za menšie bývanie,ktoré zvládam splácať a nie za 1000e splátky.

🐊😆

konik07
27. okt 2025

Lebo niekedy mám pocit že to majú ľudia vypočítané úplne na hranu...náhodou sa môže jednému z páru nieco stat a napr.zena zostane s deťmi sama, a už je tu zbierka na pomoc pre ňu...niečo únosné v poriadku ,ale niektorí chcú hneď všetko veľké,drahé...

anonym_62cf34
27. okt 2025

@anonym_autor ja som učiteľka, 26, a teda 800 si neodlozim ani náhodou. To jediné keby som popritom brigádovala na only fans. Just joke samozrejme.

tiezjedna
27. okt 2025

@anonym_autor len neandrtálec ako ty nikdy nepochopí, že hypotéka sú tie najlacnejšie investičné peniaze, ktoré človek môže získať😉 Aj keď svoje máš, nikdy ich nevrazíš do niečoho, čo ti nezarába... A ten kto môže mesačne 800 € odložiť, ten dokáže veselo 300-400-500 € splácať. Ale to je pre teba asi vysoká matika😉

erks
Autor odpoveď zmazal
denithestrange1993
28. okt 2025

@anonym_autor bezne ludia studuju do 25ky a ked si nieco zarobia malo co z toho im zvysi na setrenie. Aj ked nestuduju tak nevidim okoli seba vela prikladov,ktore by takto rozmyslili. 18rocni sa chcu zabavat,cestovat,mobily,auta a teda ani tie svk mzdy nie su take zeby aj ten najcielavedomejsi mladik usetril 800eur mesacne. Ale zalezi...vela ludi ide do zahranicia si zarobit takze tam vidim priesor. Hypoteka je jedna z tych lepsich druhov poziciek,lebo si kazdy mesiac blizsie k tomu,aby ti raz patrila nehnutelnost,pricom ceny nehnutelnosti idu hore rychlejsie ako uroky na hypo. Nezmyselne su pre mna pozicky na vianocne darceky,homecredit na mobily a spotrebne veci.

maminkadeticiek
28. okt 2025

Och robit ramena ked ta hned na zaciayku vydatne financne zadotovali rodicia,tqk to je ake hrdinstvo 😄 nemas deti,staras sa akurat tak sama o seba,to je naozaj jedno s druhym krasne kombo rozduchavat tu vody.

anonym_f3fc35
28. okt 2025

Hypoteku som brala ako 21 ročná. Dôvod? Nechcela som byt rodičom na krku. Chcela som byt samostatná. Neľutujem.. vies toto pochopiť ci nie?

anonym_f3fc35
28. okt 2025
@konik07

Lebo niekedy mám pocit že to majú ľudia vypočítané úplne na hranu...náhodou sa môže jednému z páru nieco stat a napr.zena zostane s deťmi sama, a už je tu zbierka na pomoc pre ňu...niečo únosné v poriadku ,ale niektorí chcú hneď všetko veľké,drahé...

@konik07 nie je pravda. Zostala som sama mam hypoteku a ani raz som nepotrebovala peniaze. Za celú dobu som si nepozerala, všetko platím na cas a aj nieco ušetrím.

anonym_e3af18
28. okt 2025

@anonym_autor hypo sme (Vtedy ešte s priateľom; v pomere 50 na 50) brali ako 25 roční. Robili sme ale každý rok aj mimoriadne splátky a v 31 sme ju splatili. V tom roku sme sa aj vzali, takže sme si sami dali pekný svadobný dar. V 31 sme potom brali dalsiu hypo na druhu nehnuteľnosť. Oba byty dnes majú úplne inú hodnotu než sa ako sme ich kupovali 🎉 A po celý ten čas sme bývali “vo svojom”, nemuseli sme striedať jeden prenájom za druhým. Tvojou logikou - kde by sme akože bývali kym by sme šetrili. Zadarmo u rodičov? Pochybujem…

ariannazara
28. okt 2025

Mna napriklad absolutne netrapi kto? Kedy? Kde? Si kupil dom, ma hypoteku. Nestaram sa do inych. Zial slovensky narodny sport vkuse riesit inych, len nie seba.

jana_eyre_2
28. okt 2025

hypotéku sme si brali v roku 2008 vo finančnej kríze.. nie, nevyhnutné to nebolo, mohli sme ďalej bývať v garsonke ktorú som zdedila po maminej smrti.. ale keďže sme sa po 4rokoch chceli niekam posunúť, môj brat stavbar nám dal možnosť svojpomocne postavit dom, tak sme sa do toho dali.. aby sme mali peniaze tak hypotéka bola v Tom prípade nevyhnutná.. mohli sme si kúpiť aj väčší byt, ale aj v Tom prípade by bola hypotéka nevyhnutná, len by bola asi menšia..

samozrejme ako som písala, mohli sme ostať v nezatazenom malom byte, mohli sme tam narodiť jedno dieťa a raz by sme si možno kúpili dvojizbový byt.. lenže s mojím mužom sme sa rozhodli inak a som šťastná, ze nám bolo umožnené mať tri deti v dome.. môžeš nepochopit hypotéky, je to tvoje rozhodnutie.. my sme sa rozhodli podľa seba, to bolo zase rozhodnutie nás.. neviem kto okolonvas plače, my napríklad rozhodne nie.. ale poznám pár ktorý plače lebo hypotéka bola vždy "fuj" a dodnes nemajú vlastné bývanie, už ani podnájom a bývajú u rodiny.. nesudim ich, je to ich vec ale to tvoje sudenie mi ich pripomenulo, pretože oni radi súdili nás ako sme sa mohli zadlžiť.. ale nie sme to my kto je závislý na rodine.. 🤷🏻‍♀️

anonym_a10c7e
28. okt 2025

Mala som za svoj zivot 2 hypoteky (mam 39r.). Na prvom byte som zarobila 50 tisic a na druhom zatial 30 tisic v porovnani s kupnymi cenami a tymi dnesnymi kedze to sledujem. Takze ano, mne sa hypo oplatili a najma som nemusela ostat byvat v 3 izbovom byte s rodicmi ako stara kofa. Nie kazdy podedi alebo ma dvojgeneracny dom s velkou zahradou.

reela
28. okt 2025
@anonym_a10c7e

Mala som za svoj zivot 2 hypoteky (mam 39r.). Na prvom byte som zarobila 50 tisic a na druhom zatial 30 tisic v porovnani s kupnymi cenami a tymi dnesnymi kedze to sledujem. Takze ano, mne sa hypo oplatili a najma som nemusela ostat byvat v 3 izbovom byte s rodicmi ako stara kofa. Nie kazdy podedi alebo ma dvojgeneracny dom s velkou zahradou.

@anonym_a10c7e aj tie dvojgeneracne domy s velkou zahradou nie su ziadna vyhra, ked si tu clovek precita tie pribehy ludi o spolunazivani so svokrovcami

denkabemommy
28. okt 2025
@alexanderkovacs

@denkabemommy presne tak. To iste som chcel napisat 🙂

@alexanderkovacs 😅 napísala som to tak chaoticky, že som nečakala, že to niekto pochopí 🙈

autor
28. okt 2025
@reela

@anonym_autor pises bludy, ty si to dostuduj, tu su ceny benzinu 2016 vs 2025, zdrazil sa o stvrtinu

@reela pocula si uz niekedy o mozgu, google a aute? zjavne nie...

Priemerné ceny benzínu Natural 95 (EUR/liter)

| Rok | Priemerná cena (EUR/l) |

| 2009 | 1,167 – 1,185 |
| 2010 | 1,384 – 1,464 |
| 2011 | 1,446 – 1,464 |
| 2012 | 1,504 – 1,595 |
| 2013 | 1,441 – 1,520 |
| 2014 | 1,441 – 1,441 |
| 2015 | 1,347 – 1,402 |
| 2016 | 1,166 – 1,402 |
| 2017 | 1,314 – 1,402 |
| 2018 | 1,316 – 1,402 |
| 2019 | 1,325 – 1,402 |
| 2020 | 1,070 – 1,402 |
| 2021 | 1,400 – 1,500 |
| 2022 | 1,700 – 1,940 |
| 2023 | 1,500 – 1,700 |
| 2024 | 1,580 – 1,700 |

*Poznámka: Ceny sú priemerné mesačné hodnoty, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho mesiaca a regiónu.*

* **Pokles v rokoch 2015–2016**: Cena benzínu klesla na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia, čo bolo spôsobené poklesom cien ropy na svetových trhoch.

* **Rast v rokoch 2017–2018**: Cena benzínu opäť vzrástla, pričom v novembri 2018 dosiahla priemernú cenu 1,316 EUR/liter.

* **Pandémia COVID-19 v roku 2020**: V dôsledku poklesu dopytu po pohonných hmotách počas pandémie sa cena benzínu znížila na 1,070 EUR/liter.

* **Rast v rokoch 2021–2022**: Po obnovení ekonomických aktivít a zvýšení cien ropy sa cena benzínu opäť zvýšila, pričom v júli 2022 dosiahla historické maximum 1,94 EUR/liter.

* **Stabilizácia v rokoch 2023–2024**: Cena benzínu sa stabilizovala na úrovni okolo 1,500 – 1,700 EUR/liter.

reela
28. okt 2025
@anonym_autor

@reela pocula si uz niekedy o mozgu, google a aute? zjavne nie...

Priemerné ceny benzínu Natural 95 (EUR/liter)

| Rok | Priemerná cena (EUR/l) |

| 2009 | 1,167 – 1,185 |
| 2010 | 1,384 – 1,464 |
| 2011 | 1,446 – 1,464 |
| 2012 | 1,504 – 1,595 |
| 2013 | 1,441 – 1,520 |
| 2014 | 1,441 – 1,441 |
| 2015 | 1,347 – 1,402 |
| 2016 | 1,166 – 1,402 |
| 2017 | 1,314 – 1,402 |
| 2018 | 1,316 – 1,402 |
| 2019 | 1,325 – 1,402 |
| 2020 | 1,070 – 1,402 |
| 2021 | 1,400 – 1,500 |
| 2022 | 1,700 – 1,940 |
| 2023 | 1,500 – 1,700 |
| 2024 | 1,580 – 1,700 |

*Poznámka: Ceny sú priemerné mesačné hodnoty, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho mesiaca a regiónu.*

* **Pokles v rokoch 2015–2016**: Cena benzínu klesla na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia, čo bolo spôsobené poklesom cien ropy na svetových trhoch.

* **Rast v rokoch 2017–2018**: Cena benzínu opäť vzrástla, pričom v novembri 2018 dosiahla priemernú cenu 1,316 EUR/liter.

* **Pandémia COVID-19 v roku 2020**: V dôsledku poklesu dopytu po pohonných hmotách počas pandémie sa cena benzínu znížila na 1,070 EUR/liter.

* **Rast v rokoch 2021–2022**: Po obnovení ekonomických aktivít a zvýšení cien ropy sa cena benzínu opäť zvýšila, pričom v júli 2022 dosiahla historické maximum 1,94 EUR/liter.

* **Stabilizácia v rokoch 2023–2024**: Cena benzínu sa stabilizovala na úrovni okolo 1,500 – 1,700 EUR/liter.

@anonym_autor ty o mozgu nieco pomlc, ved tie cisla jasne hovoria, ze sa benzin zdrazil. Si uplne vymlety. AI ti napisalo v texte niekde slovo "stabilizacia", neviem ci vies, co to znamena... ze hej... stabilizovalo sa na drahsiu uroven

sticker
autor
28. okt 2025
@ariannazara

Mna napriklad absolutne netrapi kto? Kedy? Kde? Si kupil dom, ma hypoteku. Nestaram sa do inych. Zial slovensky narodny sport vkuse riesit inych, len nie seba.

@ariannazara precitaj si co si napisala, ofrflat ludi co sa staraju do inych, a pritom napises komentar do debaty kde sa stasras do inych, 🙂 to je take mile a rozumne.

anonym_113364
28. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c19c65 dom, ci byt je tovar. ak niekto bude zan pytat vela a niekto zan tolko da, tak bude taky drahy, ak ni take drahe nebude brat tak ceny klesaju, pred cca 15 rokmi bol standard 3 izbovy bungalov za 60 000 cca dnes ? dnes je to to iste len pytaju za to ovela viac, lebo ludia si myslia ze hypoteka je dar z nebies a peniaze zadarmo, tak ako aj tu pisete, tak potom jasne ze to predavaju draho. ked kpujuci neuvazuje

@anonym_autor tak poďme teraz všetci pracovat do cestovky, zatvorme banky, úrady, nemocnice a hor sa do cestoviek 🙄🙄, pred 15r. 3 izbový bungalov za 60000€ neviem kde si žil Ty ale na strednom Slovensku v okolí Žiliny to bolo okolo 95000€ a viac, máš pravdu dom, byt je tovar a nekúpi jeden kúpi druhý asi tolko k Tvojim uvahám, myslíš, že developer niekde v Bratislave stavia tak, že musi predať byty v 1.vlne od spustenia predaja? Prepáč, ale Tvoje úvahy sú mimo väčšiny reality na Slovensku a tak isto aj Tvoja situácia, asi tak 1-2 osoby z 1000 to maju tak, že dostanu na podnose iste veci a využiju to, vacsina chodí do 24-25 na VŠ mimo bydliska, kym sa zamestnaju, podnajom, hypotéka tak to trvá
Takže Tvoja úvaha je dosť smiešna - máš dom a čo este? Mas niekde investované peniaze? Aké sú Tvoje úspory na dôchodok? Poistenia atd

autor
28. okt 2025
@reela

@anonym_autor ty o mozgu nieco pomlc, ved tie cisla jasne hovoria, ze sa benzin zdrazil. Si uplne vymlety. AI ti napisalo v texte niekde slovo "stabilizacia", neviem ci vies, co to znamena... ze hej... stabilizovalo sa na drahsiu uroven

@reela keby trchu pouzijes rozum ktory zjavne nemas tak by si vedela o niecom ako inflacia a prepocet narastu cien, ak vtedy maslo stalo 0,60 eur a dnes 3 eura, je to 5 nasobny narast, benzin vtedy stal 1,35 a dnes kupujem za 1,44 tak je to narast jedna desatina nasobok. cize iba neandertalec moze povedat ako priklad cenu benzinu,

sticker
autor
28. okt 2025
@anonym_113364

@anonym_autor tak poďme teraz všetci pracovat do cestovky, zatvorme banky, úrady, nemocnice a hor sa do cestoviek 🙄🙄, pred 15r. 3 izbový bungalov za 60000€ neviem kde si žil Ty ale na strednom Slovensku v okolí Žiliny to bolo okolo 95000€ a viac, máš pravdu dom, byt je tovar a nekúpi jeden kúpi druhý asi tolko k Tvojim uvahám, myslíš, že developer niekde v Bratislave stavia tak, že musi predať byty v 1.vlne od spustenia predaja? Prepáč, ale Tvoje úvahy sú mimo väčšiny reality na Slovensku a tak isto aj Tvoja situácia, asi tak 1-2 osoby z 1000 to maju tak, že dostanu na podnose iste veci a využiju to, vacsina chodí do 24-25 na VŠ mimo bydliska, kym sa zamestnaju, podnajom, hypotéka tak to trvá
Takže Tvoja úvaha je dosť smiešna - máš dom a čo este? Mas niekde investované peniaze? Aké sú Tvoje úspory na dôchodok? Poistenia atd

@anonym_113364 no vidis 🙂 ale aspon ides k veci, ano vtedy stal dom na kluc volalo sa to ivet tusim 120 stalo to okolo 60 000 pozemok bol kupeny ako orna poda s tym ze sme vedeli ze sa bude rekvalifikovat na stavebny. pozemok som kupil z prvej letnej brugady a o 10 rokov mal hodnotu cca 50 nasobnu, v tom dome uz davno nebyvam nakolko som sa prestahoval blizsie k mestu a postaval dalsi dom kde aj teraz lezim a vyvalujem sa, dokonvil som neskor vysoku skolu, potom "druhu" a dialkovo " volajme to tretiu" a ano, je podla mna divne c tu citam,ako zeny ktore nemaju sajn o tom ako hospodarit a obhajuju si najvacsiu hlupost aku kedy v zivote urobili iba aby nevyzerali hlupo sa tu hrajuna rozumne, Nie, rozumne je ak si uz 18 rocny clovek pozrie vyhlady obci na zmenu uzemneho celku ci ako sa to vola a kupia si rolu za apar centov za meter a o 10 rokov maju desiatky tisic z toho. A tie blbosti ze mi ostal dom po rodichoch ze nie vsetci tak mozu zacat, Kto vam kaze sa vydavat a aj tak do par rokov vas opusti partner a potom uz nedokazete nic, teda aspon tie slabe, ktorych je tu na koni asi drviva vacsina.

anonym_f9f065
28. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_113364 no vidis 🙂 ale aspon ides k veci, ano vtedy stal dom na kluc volalo sa to ivet tusim 120 stalo to okolo 60 000 pozemok bol kupeny ako orna poda s tym ze sme vedeli ze sa bude rekvalifikovat na stavebny. pozemok som kupil z prvej letnej brugady a o 10 rokov mal hodnotu cca 50 nasobnu, v tom dome uz davno nebyvam nakolko som sa prestahoval blizsie k mestu a postaval dalsi dom kde aj teraz lezim a vyvalujem sa, dokonvil som neskor vysoku skolu, potom "druhu" a dialkovo " volajme to tretiu" a ano, je podla mna divne c tu citam,ako zeny ktore nemaju sajn o tom ako hospodarit a obhajuju si najvacsiu hlupost aku kedy v zivote urobili iba aby nevyzerali hlupo sa tu hrajuna rozumne, Nie, rozumne je ak si uz 18 rocny clovek pozrie vyhlady obci na zmenu uzemneho celku ci ako sa to vola a kupia si rolu za apar centov za meter a o 10 rokov maju desiatky tisic z toho. A tie blbosti ze mi ostal dom po rodichoch ze nie vsetci tak mozu zacat, Kto vam kaze sa vydavat a aj tak do par rokov vas opusti partner a potom uz nedokazete nic, teda aspon tie slabe, ktorych je tu na koni asi drviva vacsina.

@anonym_autor s tymto zmyslanim by teba nikto ani nechcel, vyvaluj sa sam dalej