Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?
V kolkých rokoch ste si brali hypoteku na byvanie a bolo to nutne? Ak si clovek v 30 rokoch povie ze chce byvat sam a dovtedy zil trebarz v rodicovskom dome. tak pri dobrej praci si od 18 rokov do 30 rokov musi nasetrit na byt alebo domcek ... od 18 do 30 okov ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro tak v tridsiatke si musis dokazat kupit pekny domcek. Cely zivot nedokazem pochopit hypoteky, Kupovat si nieco na co nemam a potom roky plakat, Ak nevie predsa niekto nasetrit na to byvanie tak urcite mu to nepojde ani splacat. no nie?
vy ste na hlavu . ovládate matematiku 🙄
za 12 rokov kolko nasetrite
a akú hodnotu tie peniaze mali pred desiatimi rokmi . kto si vie od 1vej výplaty odkladat 800 . určite nebude bývať v hornej dolnej v domceku
@anonym_113364 no vidis 🙂 ale aspon ides k veci, ano vtedy stal dom na kluc volalo sa to ivet tusim 120 stalo to okolo 60 000 pozemok bol kupeny ako orna poda s tym ze sme vedeli ze sa bude rekvalifikovat na stavebny. pozemok som kupil z prvej letnej brugady a o 10 rokov mal hodnotu cca 50 nasobnu, v tom dome uz davno nebyvam nakolko som sa prestahoval blizsie k mestu a postaval dalsi dom kde aj teraz lezim a vyvalujem sa, dokonvil som neskor vysoku skolu, potom "druhu" a dialkovo " volajme to tretiu" a ano, je podla mna divne c tu citam,ako zeny ktore nemaju sajn o tom ako hospodarit a obhajuju si najvacsiu hlupost aku kedy v zivote urobili iba aby nevyzerali hlupo sa tu hrajuna rozumne, Nie, rozumne je ak si uz 18 rocny clovek pozrie vyhlady obci na zmenu uzemneho celku ci ako sa to vola a kupia si rolu za apar centov za meter a o 10 rokov maju desiatky tisic z toho. A tie blbosti ze mi ostal dom po rodichoch ze nie vsetci tak mozu zacat, Kto vam kaze sa vydavat a aj tak do par rokov vas opusti partner a potom uz nedokazete nic, teda aspon tie slabe, ktorych je tu na koni asi drviva vacsina.
@anonym_autor a môj finančak ma kolegu, ktory toto spravil, sice za učelom aj zisku, na pozemku chcel stavať a zbytok rozparcelovať, predať ( zisk by mu k stavbe pomohol) a stal dekadu. Ani neviem, či sa to zmenilo, musim sa ho opytať. Si ako ten komu vyjde jedna dve meme akcie a potom si mysli, že vie tradovat. Ono totiž sa voli aj regionalne a keď sa voli a dôjde k zmene tieto veci sa vedia aj stopnuť. Lebo interes je inde. Mal si sťastie, že zamer ostal a aj uskutočnilo. Byva to 50 na 50. 😅
@anonym_autor a môj finančak ma kolegu, ktory toto spravil, sice za učelom aj zisku, na pozemku chcel stavať a zbytok rozparcelovať, predať ( zisk by mu k stavbe pomohol) a stal dekadu. Ani neviem, či sa to zmenilo, musim sa ho opytať. Si ako ten komu vyjde jedna dve meme akcie a potom si mysli, že vie tradovat. Ono totiž sa voli aj regionalne a keď sa voli a dôjde k zmene tieto veci sa vedia aj stopnuť. Lebo interes je inde. Mal si sťastie, že zamer ostal a aj uskutočnilo. Byva to 50 na 50. 😅
@hellwant mala lukrativna obec , pozemky ktore boli nedostupne pre techniku a uz tam dobraci zacinali vyvazat stavebny odpad, rozvody a kanalizacia viedla okolo , a stacilo si pozriet mapku na stranke obce kde to bolo zakreslene aj s vyhladom v datumoch, obec tesne vela krajskeho mesta. Momentalne tam uz nebyvam, nakolko vsetky rodiny uz mali deti a bolo to tam pre mna privelmi hlucne,
@anonym_autor cista provokacia..ja medzi 18 a 30 som zarabala cca od 100- 300 eur,lahka matematika,kolko asi som odlozila.vela mladych ani teraz nezaraba viac ako 1000 v cistom.kazdy to zariadi tak,aby mu to vyhovovalo.tento prispevok je uplne mimo reality
@hellwant mala lukrativna obec , pozemky ktore boli nedostupne pre techniku a uz tam dobraci zacinali vyvazat stavebny odpad, rozvody a kanalizacia viedla okolo , a stacilo si pozriet mapku na stranke obce kde to bolo zakreslene aj s vyhladom v datumoch, obec tesne vela krajskeho mesta. Momentalne tam uz nebyvam, nakolko vsetky rodiny uz mali deti a bolo to tam pre mna privelmi hlucne,
@anonym_autor wau lukratívna obec kde všetky nehnuteľnosti vlastnia deti ...
Bocian ma doniesol na ozej zle miesto
@anonym_autor zase fake tema na rozprudenie vasni ? Zase sa niekto hra na to, ze si akoze nevsimol ze je tu nieco ako inflacia, a teda je lepsie zacat splacat ako roky odkladat hotovost ?
@anonym_autor cista provokacia..ja medzi 18 a 30 som zarabala cca od 100- 300 eur,lahka matematika,kolko asi som odlozila.vela mladych ani teraz nezaraba viac ako 1000 v cistom.kazdy to zariadi tak,aby mu to vyhovovalo.tento prispevok je uplne mimo reality
@hajnalka17 ty snáď berieš autora vážne??😉
@anonym_autor hypotéku ber ako investíciu, investuješ do svojho vlastného pohodlného života. Je to ako keby si každý mesiac posielala peniaze na šporiaci účet. Ako príklad uvediem nasledovne.... Tvoj úrok je napr.4% p.a., nehnuteľnosti rastú tempom priemerne cca 9% medziročne. To znamená, že 5% si zarobila. Takže ak sa v budúcnosti rozhodneš, že nehnuteľnosť predáš, vždy na tom zarobíš. Napríklad manžel zobral hypo ako mladý a po 6 rokoch ho predal. Kúpil za 40k, predal za 80k. Zarobil 40k čiže 100%! Samozrejme + zníženú hypo o zaplatené splátky.
Ak si chceš užívať život, vlastniť majetok tak určite začať šetriť so sumou 800€ je hlúposť. My máme hypo so splátkou 960€ +energie+náklady na život+iné výdavky, ale nešetríme štýlom, že musíme odložiť 1000€. Proste žijeme a zvyšok odložíme (možno že naozaj aj tých 1000€). Ale tak zas záleží od príjmu. Manžel zarobí v práci viac ako je priemer SR+má menší biznis+ ja mám svoj biznis, tak dá sa to.
@anonym_afde02 v tom uvedenom priklade samozrejme nezarobil 40k. Lebo prave ta inflacia. Presnejsie by bolo, ze: aj byval, aj to co priebezne zarabal, podarilo sa mu uchovat kupnu silu. Ved aj to sucasne byvanie predsa, cena toho nestala, necakala na tych co "zarobia" predajom prveho bytu.
@anonym_autor ak niečo splácam dlhodobo, prečo by som nemala byť schopná to splácať? Podľa teba má každý možnosť odkladať si 800 mesačne z platu? A do 30 si predstavuješ mama hotel? Možno by si lepšie urobila, keby si sa starala o seba. O veľa veciach nemáš, evidentne, ani páru.
@anonym_autor fu bývať do 30 u rodičov? Myslíš s mojimi 2 sestrami v jednej detskej? 🤣 (Lebo veď aj oni by sa mali riadiť týmto pravidlom, že...)
vzdy sa da ist do najmu. Pri dnesnych cenach najmov sa to ani neoplati kupovat. Ako vlastnik bytu, ktory by som mohol dat do prenajmu viem o com hovorim. Pri cene 600e za mesiac za 2i sa po odratani energii, dani, odvodov atd atd ani neoplati brat najomnika a viac nikto neda. Dnes su najomnici panmi a majitelia ich sluhovia.
vzdy sa da ist do najmu. Pri dnesnych cenach najmov sa to ani neoplati kupovat. Ako vlastnik bytu, ktory by som mohol dat do prenajmu viem o com hovorim. Pri cene 600e za mesiac za 2i sa po odratani energii, dani, odvodov atd atd ani neoplati brat najomnika a viac nikto neda. Dnes su najomnici panmi a majitelia ich sluhovia.
@michal6677 u nas je najom cca 700.
200 naklady, 500 je fajn mat mesacne
@natalka13 nemaš 500, treba o rok zdaniť. Ak ich minieš, potom musiš z platu doplatiť. Teda ak ho nemaš v obchodnom majetku tam zas odpisuješ.
@anonym_autor Ja som 25tke este len VS skoncila. Moj nastupny plat bol tak mizerny,ze som si z neho odlozila ledva 200€. Prispievala som rodicom,kupovala potraviny,drogeriu a kadeco ine do domacnosti. Po pol roku som si nasla najom,chceli sme sukromie. Casom sme si nasli dom a vzali hypoteku. Odvtedy mame aj lepsie prijmy a nemame problem splacat hypoteku. Mnoho mladych chce aj zit,uzit si zivot,pocestovat. Co je to za zivot len setrit? Mam kamosku,ktora mala v 35tke svoj vlastny byt splateny,ale nikdy nebola na dovolenke,lebo len setrila. Nemala priatela,lebo nikto s nou nevydrzal,kedze nikam nechcela ist,kazdy cent odkladala na byt. Nie raz mi fnukala,ze co ma z toho bytu,ked nic nezazila...
@natalka13 no 200e su len energie. Prepokladam, ze sa bavime o legalnom najme, t.j. dane z prijmu a odvody, samozrejme dan z nehnutelnosti, pripadna parkovacia karta atd atd. No proste, legalny zisk zo 600e najmu je cca 200. Co je rocne 2400e. 2000e som len tento rok dal za rekonstrukciu balkona, co najomnik samozrejme neprispeje, neplati. Cize rocny cisty zisk 400e.
Takze ktokolvek kto je na najme akokolvek ziskovy to robi nacierno. Bezny ETF hodi rocne 10%, co je vyrazne viac ako najom aj ked by som zaratal stupajucu cenu bytu. Proste majitel je sluha najomnika.
@natalka13 no 200e su len energie. Prepokladam, ze sa bavime o legalnom najme, t.j. dane z prijmu a odvody, samozrejme dan z nehnutelnosti, pripadna parkovacia karta atd atd. No proste, legalny zisk zo 600e najmu je cca 200. Co je rocne 2400e. 2000e som len tento rok dal za rekonstrukciu balkona, co najomnik samozrejme neprispeje, neplati. Cize rocny cisty zisk 400e.
Takze ktokolvek kto je na najme akokolvek ziskovy to robi nacierno. Bezny ETF hodi rocne 10%, co je vyrazne viac ako najom aj ked by som zaratal stupajucu cenu bytu. Proste majitel je sluha najomnika.
@michal6677 Michal, žiadne odvody sa neplatia, to o čom píšeš? Ak sa odvody z prenajmu daju platiť dobrovoľne, nečudujem sa, že maš maly zisk.
😀 😀 😀
800 eur je malo, slusny clovek si odlozi minimalne liter, ak ne dva
kks, ze sa vam chce na tieto stupidity seriozne odpovedat...
@nyusika no a ja som.nemala hypoteku vobec 🙂. Zarobila som si s muzom v zahranici.na jednoizbak . A potom dosetrili rokmi na ostatne. V dnesnej dobe by som to riesila asi rovnako.
@michal6677 plus aj ori klasickom najme si môžeš odpočitať preukazateľne naklady, ako energie, Internet , Tv z vyslednej sumy.
@michal6677 plus aj ori klasickom najme si môžeš odpočitať preukazateľne naklady, ako energie, Internet , Tv z vyslednej sumy.
@hellwant aha jasne bol som v tom, ze sa platia zdravotne. A ano naklady si mozes odpocitat, tusim tam je aj daky pausal cca 5000e. Nic to vsak nemeni na veci, ze zisk z najmu z bytu v cene povedzme 180 tisic je asi 2% + par % stupajuca cena bytu. Cize aby to dorovnalo uz len bezny ETF by som musel prenajimat za 1200e pripadne este viac ak zaratam udrzbu bytu. Cize pokial najom nebude aspon 1500e, tak sa to absolutne neoplati a dovtedy je majitel len sluhom najomnika.
@hellwant aha jasne bol som v tom, ze sa platia zdravotne. A ano naklady si mozes odpocitat, tusim tam je aj daky pausal cca 5000e. Nic to vsak nemeni na veci, ze zisk z najmu z bytu v cene povedzme 180 tisic je asi 2% + par % stupajuca cena bytu. Cize aby to dorovnalo uz len bezny ETF by som musel prenajimat za 1200e pripadne este viac ak zaratam udrzbu bytu. Cize pokial najom nebude aspon 1500e, tak sa to absolutne neoplati a dovtedy je majitel len sluhom najomnika.
@michal6677 500 eur, nie 5000. A musiš to alikvotne upraviť ak si znižiš tu sumu o naklady. Ano, etf su lepšie z hľadiska zisku, nakladov a ziadne problemy s najomnikmi
Veď ho už nechajte,ste sa do neho pustili ako osy...mne nepríde divné napríklad bývať u rodičov aj do 30ky,veď v podstate to je 5 rokov od VŠ. Cez tie roky si ozaj človek najviac ušetrí,v podstate cele platy...lebo keď začne bývať sám a mať deti,to uz nepôjde. A áno,hypo je slučka na krk,lebo splátka odísť musí, a to človek aby sa o robotu bal,takze ja som radšej za menšie bývanie,ktoré zvládam splácať a nie za 1000e splátky.
🐊😆
@konik07 aj ked cerstvy a solvent byva 5 rokov ponskole u rodicov a setri, nema sancu za tych povedzme 5 rokov nasporit na nehnutelnost. Za Tu dobu naspori akurat tak na depozit na hypoteku.
Stačí odkladať 400 a nájsť partnera ktorý tiež odkladá 400, vš treba študovať externe poprotom makat a bývať u rodičov za " lacnejšie. A dá sa dvom spolu po 10 rokoch kúpiť štartovací byt, ale nie každému vyhovujú tieto podmienky.
@michal6677 500 eur, nie 5000. A musiš to alikvotne upraviť ak si znižiš tu sumu o naklady. Ano, etf su lepšie z hľadiska zisku, nakladov a ziadne problemy s najomnikmi
@hellwant niekde som cital, ze cca 5000e rocne. Ak je to len 500e tak to je v podstate nic.
Takze aktualne sa viac oplati ist do najmu a volne peniaze radsej investovat a ked sa mi v najme nieco pokazi (rura, chladnicka, stena, balkon, ....) zavolam majitelovi nech riesi. Ziadne starosti, cista hlava a ked ten byt "vybyvam" tak sa prestahujem vedla.
@hellwant niekde som cital, ze cca 5000e rocne. Ak je to len 500e tak to je v podstate nic.
Takze aktualne sa viac oplati ist do najmu a volne peniaze radsej investovat a ked sa mi v najme nieco pokazi (rura, chladnicka, stena, balkon, ....) zavolam majitelovi nech riesi. Ziadne starosti, cista hlava a ked ten byt "vybyvam" tak sa prestahujem vedla.
@michal6677 sa ti to len poplietlo o jednu (vyznamnu) nulu 😉 Je to 500, stači si to zadať do googla. 🙂
@allie1008 toto je mile. a ma to rozosmialo. Dom mam postavany uz 15 rokov, a nie nebolo to v jaskyni, ale v rodicovskom dome kedze rodicia sa odstahovali mino slovensko. A plat bezneho studenta s maturitou ak nastupi do cestovnej kancelarie tak je uplne bezne od 1500 do 2500 euro podla sikovnosti a sezony.
@anonym_autor tak vidis,ze som nesla, ja hlupa, tiez robit do cetsovnej kancelarie s maturitou. Namiesto toho som si urobila VS ucitelatvo, aby som v roku 2016 zarobila v cistom 560€. Povedz mi, ako by som si z toho odlozila tych 800?:D
@michal6677 sa ti to len poplietlo o jednu (vyznamnu) nulu 😉 Je to 500, stači si to zadať do googla. 🙂
@hellwant aha tak sice sa neplatia odvody, ktore som si myslel, ze sa platia (douctuju v rocnom zuctovani) ale zato tento 500e pausal je ovela mensi ako som si myslel 🙂 cize proste prenajimat to legalne je okrem toho, ze prd zarobim este aj plne takejto byrokracie. No dakujem pekne za taky biznis.
@nyusika no a ja som.nemala hypoteku vobec 🙂. Zarobila som si s muzom v zahranici.na jednoizbak . A potom dosetrili rokmi na ostatne. V dnesnej dobe by som to riesila asi rovnako.
@ibatanecnica nepises nahodou o dobe ako pred 20 rokmi a viac ?? Ked boli platy v zahranici hoci aj 8 nasobne .. ceny u nas stale zlomkove ... kym dnes casto tiez platy uz len 2-3 nasobne ?
@hellwant aha tak sice sa neplatia odvody, ktore som si myslel, ze sa platia (douctuju v rocnom zuctovani) ale zato tento 500e pausal je ovela mensi ako som si myslel 🙂 cize proste prenajimat to legalne je okrem toho, ze prd zarobim este aj plne takejto byrokracie. No dakujem pekne za taky biznis.
@michal6677 stale musis brat do uvahy, ze investicia do bytu .. je ako keby investicia cez tu tzv. paku. Kupis za 150 000, priklad. Daval si do toho svojich 30k (20%) .
Kaslime pre tuto chvilu na prenajimanie. Nech to pokryva fakt len tie energie, uroky , nutne opravy ...
Takze .. ak pojde cena bytu rocne hore o 5% .. tak to je +7500 (a boli veru roky ked to davalo +20% , ako nic ... )
Tusim lepsie ako percentualne sice vyssi vynos, 10% ... ale len zo sumy 30k, cize blbych +3000e.
A neviem ... ked sa daco deje v ekonomike ... sup, ETF padnu aj -30% .. -50% . Nehnutelosti daky drobny vykyv.
No .. sam extra investicny byt nemam ... ale ja som si spravil takyto zaver, po vyhodnoteni co vidim za posledne roky. Aj teraz ... ETF ... ci sa nenafukuje bublina okolo AI .. .. akoze sa vytesujeme, ze v akom sme pluse ... ale su to len akoby ciselka, nerealizovany zisk.
Trump zase zacne streckovat .. a fuk .. v priebehu tyzdna -20% . Nebodaj ak daco horsie.
@michal6677 vidim ze o prenajmoch vies cistu nulu, ale vies, ake su nevyhodne pre prenajimatela🙈

@anonym_autor s tymto zmyslanim by teba nikto ani nechcel, vyvaluj sa sam dalej
@anonym_f9f065 no ked myslis 🙂 spytam sa moje drahej ked pride z prace 🙂