icon

Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?

27. okt 2025

V kolkých rokoch ste si brali hypoteku na byvanie a bolo to nutne? Ak si clovek v 30 rokoch povie ze chce byvat sam a dovtedy zil trebarz v rodicovskom dome. tak pri dobrej praci si od 18 rokov do 30 rokov musi nasetrit na byt alebo domcek ... od 18 do 30 okov ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro tak v tridsiatke si musis dokazat kupit pekny domcek. Cely zivot nedokazem pochopit hypoteky, Kupovat si nieco na co nemam a potom roky plakat, Ak nevie predsa niekto nasetrit na to byvanie tak urcite mu to nepojde ani splacat. no nie?

michal6677
28. okt 2025
@natalka13

@michal6677 vidim ze o prenajmoch vies cistu nulu, ale vies, ake su nevyhodne pre prenajimatela🙈

@natalka13 kludne ma uved do problematiky a povedz ako na prenajme zarobit viac ako 10%, resp. v com nemam pravdu. Rad si necham poradit. Aby sme to nespamovali kludne cez sukromnu spravu.

michal6677
28. okt 2025
@romino

@michal6677 stale musis brat do uvahy, ze investicia do bytu .. je ako keby investicia cez tu tzv. paku. Kupis za 150 000, priklad. Daval si do toho svojich 30k (20%) .

Kaslime pre tuto chvilu na prenajimanie. Nech to pokryva fakt len tie energie, uroky , nutne opravy ...
Takze .. ak pojde cena bytu rocne hore o 5% .. tak to je +7500 (a boli veru roky ked to davalo +20% , ako nic ... )
Tusim lepsie ako percentualne sice vyssi vynos, 10% ... ale len zo sumy 30k, cize blbych +3000e.
A neviem ... ked sa daco deje v ekonomike ... sup, ETF padnu aj -30% .. -50% . Nehnutelosti daky drobny vykyv.
No .. sam extra investicny byt nemam ... ale ja som si spravil takyto zaver, po vyhodnoteni co vidim za posledne roky. Aj teraz ... ETF ... ci sa nenafukuje bublina okolo AI .. .. akoze sa vytesujeme, ze v akom sme pluse ... ale su to len akoby ciselka, nerealizovany zisk.
Trump zase zacne streckovat .. a fuk .. v priebehu tyzdna -20% . Nebodaj ak daco horsie.

@romino no praveze z dlhodobeho hladiska by bolo to najlepsie, co sa moze stat, ak by to v priebehu tyzdna padlo o 20%. Pri poslednom trumpovom pade sa dalo zarobit za par mesiacov tolko ako z prenajmu za cele roky.

romino
28. okt 2025
@michal6677

@romino no praveze z dlhodobeho hladiska by bolo to najlepsie, co sa moze stat, ak by to v priebehu tyzdna padlo o 20%. Pri poslednom trumpovom pade sa dalo zarobit za par mesiacov tolko ako z prenajmu za cele roky.

@michal6677 tak .. podla tvojho posledneho komentu - uplne ignorujes, ze pri nehnutelnosti predsa nejde len o prenajimanie.

Ti to tu aj opakujeme.
A keby aj nepiseme, je to vseobecne zname.

Ze predsa aj rast samotnej ceny tej nehnutelnosti. No naozaj by ludia nebrali hypo .. ze hura, ideme zarabat na prenajimani. Nejakych blbych 5% rocne. Ale pri 4% hypo ..a k tomu natahovat sa s podnajomnikmi, sem tam opravy atd.
Potom jasneze ti to vychadza tak totalne jednoznacne proti a nas ostatnych potrebujes o tom presviedcat, co si to objavil.
Ako chces ....

anonym_9c7b9d
28. okt 2025

Ked si spomeniem ze ja som zacinala na 700€ v hrubom po vysokej...dovtedy len brigády. 🫣 Ale tak zjavne sa za tych par rokov co to zmenilo ked si mlady vie odlozit 800€ bokom. 👍 Ja asi robim daco zle lebo s muzom vlastnime len 3 byty, zial na hypotéku.🤷

princezna_bosorka
28. okt 2025

@anonym_autor jasne, pokial zarabas nadstandardne a pol mega ti prileju rodicia, netreba hypo. Normalni ludia sa bez toho nezaobidu.

katkaseiner
29. okt 2025

Moj nastupny plat po vyske, resp posledne 2 roky vysky bol cca 7500 Sk. Poprosim typ ako z toho usetrit 800€ mesacne 🥴🤞

michal6677
29. okt 2025
@romino

@michal6677 tak .. podla tvojho posledneho komentu - uplne ignorujes, ze pri nehnutelnosti predsa nejde len o prenajimanie.

Ti to tu aj opakujeme.
A keby aj nepiseme, je to vseobecne zname.

Ze predsa aj rast samotnej ceny tej nehnutelnosti. No naozaj by ludia nebrali hypo .. ze hura, ideme zarabat na prenajimani. Nejakych blbych 5% rocne. Ale pri 4% hypo ..a k tomu natahovat sa s podnajomnikmi, sem tam opravy atd.
Potom jasneze ti to vychadza tak totalne jednoznacne proti a nas ostatnych potrebujes o tom presviedcat, co si to objavil.
Ako chces ....

@rominov rast ceny nehnutelnosti som samozrejme pocital. Ved som to aj pisal. Aj ked bol rast za poslednych 10 rokov rekordny stale to bolo menej ako ETF.
Ja nikoho o nicom nepresviedcam len odpovedam v teme "Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?", ze nie, nie je. Dokonca sa v mnohych pripadoch neoplati. Staci jednoducha matematika.

katkaseiner
29. okt 2025
@anonym_9c7b9d

Ked si spomeniem ze ja som zacinala na 700€ v hrubom po vysokej...dovtedy len brigády. 🫣 Ale tak zjavne sa za tych par rokov co to zmenilo ked si mlady vie odlozit 800€ bokom. 👍 Ja asi robim daco zle lebo s muzom vlastnime len 3 byty, zial na hypotéku.🤷

@anonym_9c7b9d ja v roku 2010 nastupny brutto 850E a to uz som bola cca 6 rokov po vyske, po dlhsom pobyte v zahranici... Ved tych 850 po zdaneni nevyslo ani na tych 800E... netusim ako by sme zili vtedy z vyplaty mojho muza ktory v Lidli zarobil 350E - fakt nezartujem

reela
29. okt 2025

Ako najlepsie je podla mna diverzifikovat, kupu nehnutelnosti plus ETF. Ale na to drviva vacsina ludi nie len na Slovensku, ale na svete nema financie.

natalka13
29. okt 2025
@michal6677

@natalka13 kludne ma uved do problematiky a povedz ako na prenajme zarobit viac ako 10%, resp. v com nemam pravdu. Rad si necham poradit. Aby sme to nespamovali kludne cez sukromnu spravu.

@michal6677 vies pocitat? ked si spocitam kolko ma stoji ten byt mesacne (dan neplatim, mam ho v obchodnom majetku) ziadne ine odvody sa z najmu neplatia-mozno ty dobrovolne platis🙄
a kolko je najom od najomnika, stale mi to splaca hypo a mam na kavu.
A splateny byt mi stale generuje mesacne 600€ pre teba nic pre mna ok.

romino
29. okt 2025
@michal6677

@rominov rast ceny nehnutelnosti som samozrejme pocital. Ved som to aj pisal. Aj ked bol rast za poslednych 10 rokov rekordny stale to bolo menej ako ETF.
Ja nikoho o nicom nepresviedcam len odpovedam v teme "Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?", ze nie, nie je. Dokonca sa v mnohych pripadoch neoplati. Staci jednoducha matematika.

@michal6677
No ked teda pises: ""Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?"" - a odpoved vraj nie je.
Tak skusme modelovy priklad.
Mas 30k. Vravis ze investovanim to zhodnotis v ETF v kratkej dobe (plus dalsie priebezne vklady z vyplat), a kupujes v hotovosti ten byt za 150k - a teda ciel splneny - plati, "hypoteku ani netreba" ?
Ale pozor, boli obdobia ze to zhodnotenie by muselo prist pomaly za mesiace, ani nie roky.
Lebo vieme ze to skakalo aj za 1 rok zo 150k na 175k.
Ked vravis ze jednoducha matematika, .. tak prosim uved, ktoreze to ETF mali take brutalne zhodnotenie , a teda ze plati ze hypoteku ani nebolo treba ?

misanthropicdann
29. okt 2025
@michal6677

@natalka13 no 200e su len energie. Prepokladam, ze sa bavime o legalnom najme, t.j. dane z prijmu a odvody, samozrejme dan z nehnutelnosti, pripadna parkovacia karta atd atd. No proste, legalny zisk zo 600e najmu je cca 200. Co je rocne 2400e. 2000e som len tento rok dal za rekonstrukciu balkona, co najomnik samozrejme neprispeje, neplati. Cize rocny cisty zisk 400e.
Takze ktokolvek kto je na najme akokolvek ziskovy to robi nacierno. Bezny ETF hodi rocne 10%, co je vyrazne viac ako najom aj ked by som zaratal stupajucu cenu bytu. Proste majitel je sluha najomnika.

@michal6677 na najme sa dá byt pekne ziskový. Dokonca sa to omnoho viac oplatí robiť legálne.
Máš málo informácií ohľadom problematiky prenájmu nehnuteľností.
Okrem toho najvýhodnejšie je kúpiť nehnuteľnosť cez hypotéku (prenajímať splatený byt sa fakt nevyplatí)

A zhodnotenie potom počítaj voči svojmu vkladu. Lebo zvyšok ti poskytla banka.

Pri 200.000€ nehnuteľnosti je tvoj vklad 40.000€. Už pri čistom najme 333€ máš zhodnotenie investície 10% bez započítania zhodnotenia hodnoty nehnuteľnosti.

anonym_6e549a
29. okt 2025
@anonym_autor

@allie1008 toto je mile. a ma to rozosmialo. Dom mam postavany uz 15 rokov, a nie nebolo to v jaskyni, ale v rodicovskom dome kedze rodicia sa odstahovali mino slovensko. A plat bezneho studenta s maturitou ak nastupi do cestovnej kancelarie tak je uplne bezne od 1500 do 2500 euro podla sikovnosti a sezony.

@anonym_autor máš po rodičoch a mudruješ🤣

michal6677
29. okt 2025
@natalka13

@michal6677 vies pocitat? ked si spocitam kolko ma stoji ten byt mesacne (dan neplatim, mam ho v obchodnom majetku) ziadne ine odvody sa z najmu neplatia-mozno ty dobrovolne platis🙄
a kolko je najom od najomnika, stale mi to splaca hypo a mam na kavu.
A splateny byt mi stale generuje mesacne 600€ pre teba nic pre mna ok.

@natalka13 lenze tu si treba zratat aka je cena bytu a kolko % z toho je tych 600e x 12 mesiacov + priemerny rocny narast ceny bytu, aby som vedel povedal, ci cistych 600e je dobra alebo zla investicia. Ty tieto cisla nepises ale povies, ze 600e je fajn lebo mas na kavu. Tak potom ok. Investicna strategia ako lusk.

michal6677
29. okt 2025
@romino

@michal6677
No ked teda pises: ""Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?"" - a odpoved vraj nie je.
Tak skusme modelovy priklad.
Mas 30k. Vravis ze investovanim to zhodnotis v ETF v kratkej dobe (plus dalsie priebezne vklady z vyplat), a kupujes v hotovosti ten byt za 150k - a teda ciel splneny - plati, "hypoteku ani netreba" ?
Ale pozor, boli obdobia ze to zhodnotenie by muselo prist pomaly za mesiace, ani nie roky.
Lebo vieme ze to skakalo aj za 1 rok zo 150k na 175k.
Ked vravis ze jednoducha matematika, .. tak prosim uved, ktoreze to ETF mali take brutalne zhodnotenie , a teda ze plati ze hypoteku ani nebolo treba ?

@romino nikdy som nepovedal, ze "v kratkej dobe" bavime sa o dlhodobych investiciach. Hypo je predsa na dlhe roky.
Priklad 2i byt v Ziline pred 12 rokmi, cena 63 000e. Dnesna cena toho isteho bytu 150 000e. Tych istych 63 000e do MSCII ETF (relativne konzervativna strategia). Dnes rychly prepocet cez chatGPT 245 500e. Pri trocha agresivnejsej strategii NASDAQ100 337 000e Aj keby tam zaratam idealny najom, t.j. nic sa v byte nepokazi, nic netreba rekonstruovat a kazdy jeden mesiac mam najomnika, tak sak k tomu nepriblizim. A to nehovorim o tych starostiach.

tinqua
29. okt 2025

Toto sú prepočty stredoškoláka, nie realita dospelého človeka...prezentuješ tu svoj konkrétny prípad ako všeobecne platnú pravdu s výsmechom voči iným... aké arogantné....poďme si to dať na pravú mieru....odkladať 800e mesačne od 18-tky?....ak niekto hneď po maturite zarába toľko, aby si mohol odkladať 800 eur a ešte prežiť, tak v drvivej väčšine prípadov buď býva u rodičov, papá z ich chladničky a jazdí na maminej Fabii, alebo žije v paralelnom vesmíre, kde je benzín za 50 centov a maslo za euro.
Priemerný mladý človek zarába 1000–1200e v čistom, takže odložiť 800 = šetriť 80 % príjmu. To nedokáže ani investičný guru, nieto bežný človek s nákladmi... druhá vec je že nasporíš, ale trh ti utečie.
Aj keby si tých 800 fakt šetril (čo je už sci-fi), za 12 rokov máš cca 115 000e...lenže realita je, že ceny nehnuteľností rastú 4–6 % ročne. Takže byt, ktorý dnes stojí 120-tisíc, bude mať o 12 rokov cenu okolo 240-tisíc....takže si vlastne 12 rokov šetril, aby si mohol zaplakať, že ti trh ušiel o celé kolo.... tretí bullshit z tvojej dielne ...ak nevie nasporiť, nevie ani splácať....totálna logická haluz. Splácať hypo 700e mesačne a zároveň žiť, pracovať a vychovávať deti je niečo úplne iné ako 12 rokov škrtiť každý cent, nebývať, necestovať, nežiť – len preto, že "raz si kúpim dom".. .hypotéka nie je znak hlúposti. Je to ekonomický nástroj, páka, ktorá ti umožní žiť v reálnom čase, nie ako škrečok v čakárni. Ďalej...kúpiť si niečo, na čo nemám. Nie, nie, a ešte raz nie.
Hypotéka nie je o tom, že si kúpiš niečo, na čo nemáš. Je o tom, že investuješ do vlastného bývania, ktoré má hodnotu, zhodnocuje sa, a nekrmíš prenajímateľa.
Ak platíš 700e za nájom, tie peniaze idú preč.
Ak platíš 700e hypo, staviaš svoj majetok. Rozdiel medzi hlúposťou a stratégiou. A teraz trocha reality checku na záver...od 18 do 30 väčšina ľudí študuje, mení práce, skúša si život. Nie všetci majú hneď fixný príjem. Nájmy, inflácia, rast cien...to všetko zožerie akékoľvek ideálne plány o šetrení. Hypotéka nie je pre lenivých, ale je pre realistov, ktorí vedia počítať s časom, infláciou a hodnotou peňazí....jedna vec je mať svoj príbeh a druhá robiť z neho univerzálnu pravdu. To, že si si dokázala zarobiť peniaze a niečo si našetrila, z teba nerobí finančného mesiáša. Celé to znie ako keď niekto nafúkne balón a myslí si, že pochopil princíp aerodynamiky

beronsche
29. okt 2025
@tinqua

Toto sú prepočty stredoškoláka, nie realita dospelého človeka...prezentuješ tu svoj konkrétny prípad ako všeobecne platnú pravdu s výsmechom voči iným... aké arogantné....poďme si to dať na pravú mieru....odkladať 800e mesačne od 18-tky?....ak niekto hneď po maturite zarába toľko, aby si mohol odkladať 800 eur a ešte prežiť, tak v drvivej väčšine prípadov buď býva u rodičov, papá z ich chladničky a jazdí na maminej Fabii, alebo žije v paralelnom vesmíre, kde je benzín za 50 centov a maslo za euro.
Priemerný mladý človek zarába 1000–1200e v čistom, takže odložiť 800 = šetriť 80 % príjmu. To nedokáže ani investičný guru, nieto bežný človek s nákladmi... druhá vec je že nasporíš, ale trh ti utečie.
Aj keby si tých 800 fakt šetril (čo je už sci-fi), za 12 rokov máš cca 115 000e...lenže realita je, že ceny nehnuteľností rastú 4–6 % ročne. Takže byt, ktorý dnes stojí 120-tisíc, bude mať o 12 rokov cenu okolo 240-tisíc....takže si vlastne 12 rokov šetril, aby si mohol zaplakať, že ti trh ušiel o celé kolo.... tretí bullshit z tvojej dielne ...ak nevie nasporiť, nevie ani splácať....totálna logická haluz. Splácať hypo 700e mesačne a zároveň žiť, pracovať a vychovávať deti je niečo úplne iné ako 12 rokov škrtiť každý cent, nebývať, necestovať, nežiť – len preto, že "raz si kúpim dom".. .hypotéka nie je znak hlúposti. Je to ekonomický nástroj, páka, ktorá ti umožní žiť v reálnom čase, nie ako škrečok v čakárni. Ďalej...kúpiť si niečo, na čo nemám. Nie, nie, a ešte raz nie.
Hypotéka nie je o tom, že si kúpiš niečo, na čo nemáš. Je o tom, že investuješ do vlastného bývania, ktoré má hodnotu, zhodnocuje sa, a nekrmíš prenajímateľa.
Ak platíš 700e za nájom, tie peniaze idú preč.
Ak platíš 700e hypo, staviaš svoj majetok. Rozdiel medzi hlúposťou a stratégiou. A teraz trocha reality checku na záver...od 18 do 30 väčšina ľudí študuje, mení práce, skúša si život. Nie všetci majú hneď fixný príjem. Nájmy, inflácia, rast cien...to všetko zožerie akékoľvek ideálne plány o šetrení. Hypotéka nie je pre lenivých, ale je pre realistov, ktorí vedia počítať s časom, infláciou a hodnotou peňazí....jedna vec je mať svoj príbeh a druhá robiť z neho univerzálnu pravdu. To, že si si dokázala zarobiť peniaze a niečo si našetrila, z teba nerobí finančného mesiáša. Celé to znie ako keď niekto nafúkne balón a myslí si, že pochopil princíp aerodynamiky

@tinqua výborný príspevok!

natalka13
29. okt 2025
@michal6677

@natalka13 lenze tu si treba zratat aka je cena bytu a kolko % z toho je tych 600e x 12 mesiacov + priemerny rocny narast ceny bytu, aby som vedel povedal, ci cistych 600e je dobra alebo zla investicia. Ty tieto cisla nepises ale povies, ze 600e je fajn lebo mas na kavu. Tak potom ok. Investicna strategia ako lusk.

@michal6677 mne najomnici ako ty davno ten byt zaplatili. Teraz uz mam len prijem.
a ked tam dam novu klimu dvihnem najom.
ano firma mi zaraba viac , ale aj sa v nej viac namakam. Zas ale davam pracu inym ludom.

michal6677
29. okt 2025
@natalka13

@michal6677 mne najomnici ako ty davno ten byt zaplatili. Teraz uz mam len prijem.
a ked tam dam novu klimu dvihnem najom.
ano firma mi zaraba viac , ale aj sa v nej viac namakam. Zas ale davam pracu inym ludom.

@natalka13 cize %tualny rocny zisk k aktualnej cene bytu mas aky?

misanthropicdann
29. okt 2025
@michal6677

@romino nikdy som nepovedal, ze "v kratkej dobe" bavime sa o dlhodobych investiciach. Hypo je predsa na dlhe roky.
Priklad 2i byt v Ziline pred 12 rokmi, cena 63 000e. Dnesna cena toho isteho bytu 150 000e. Tych istych 63 000e do MSCII ETF (relativne konzervativna strategia). Dnes rychly prepocet cez chatGPT 245 500e. Pri trocha agresivnejsej strategii NASDAQ100 337 000e Aj keby tam zaratam idealny najom, t.j. nic sa v byte nepokazi, nic netreba rekonstruovat a kazdy jeden mesiac mam najomnika, tak sak k tomu nepriblizim. A to nehovorim o tych starostiach.

@michal6677 zabudol si v tvojom príklade brat do úvahy ze kupuješ na hypotéku takže tvoj vklad nebol 63.000€ ale len 12500€.
A z tých 12500€si sa dostal na 150.000€
Teraz si vypočítaj zhodnodnotenie.
A dostad si rovnako aj do tých etf vklad len 12500€.

Alebo úmyselne vynechavas premennú ktorá je najhlavnejšia pri bytoch na prenájom?

michal6677
29. okt 2025
@misanthropicdann

@michal6677 zabudol si v tvojom príklade brat do úvahy ze kupuješ na hypotéku takže tvoj vklad nebol 63.000€ ale len 12500€.
A z tých 12500€si sa dostal na 150.000€
Teraz si vypočítaj zhodnodnotenie.
A dostad si rovnako aj do tých etf vklad len 12500€.

Alebo úmyselne vynechavas premennú ktorá je najhlavnejšia pri bytoch na prenájom?

@misanthropicdann ano vynechavam lebo ja konkretne som na hypo nekupoval a tak ako paku vynechavam pri pocitani zisku z nehnutelnosti, tak ju vynechavam aj z pocitani zisku z ETF alebo inych investicii. To by sme isli uz moc hlboko ak by som mal prepocitavat rovnake pakovanie na ETF. Lebo este donedavna si mohol kludne pri niektorych bankach dat celu hypo aj inde, ako do nehnutelnosti, ak si zalozil inu nehnutelnost a ucel nijak neriesili (neviem ako je to dnes).

vevesh
29. okt 2025
@anonym_autor

@reela vlastnime 3 auta 🙂 odporucam dostudovat, benzin stoji uz asi 15 rokov rovnako , iba pocas kovidu klesol o 50 centov, a to preto ze ludia nekupovali, presne to ako s domami, ked ludia nebudu kupovat tak cena ide dolu, ak ludia ochotne caluju za nieco drahe tak logicky predavajuci ide s cenou este hore, lebo vie ze budu calovat opat ochotne.

@anonym_autor k tvojim vypoctom- cena ropy sa robi "na bojisku"- cize ked ma nejaka ropna velmoc vojnu, rozbroje, krizu- tankujes lacny benzin. Ked je vsade dobre, tankujes draho...u nas v nemecku sa na benzinkach menia ceny hodinovo- cize za ine natankujes rano, na obed, k veceru, v noci. Preto existuju aj appky, kde zistis aku cenu ponuka ktora cerpacia stanica v okoli....

anonym_9acc22
29. okt 2025

Este mi prosim ta povedz, ako si niekto v 18 (teda bez VŠ) najde dobru pracu, v ktorej si bude odkladat 800 eur mesacne pri slovenskych platoch???? Ja sa uz tu na MK fakt zacinam dobre bavit

romino
29. okt 2025
@michal6677

@michal6677 Takze znova, pises o tom, ako sa HYPOTEKA neoplati. Tema su tu hypoteky. Ja uvadzam priklady s hypotekou.
Ale ty napriek tomu, zrazu priklad ako pred XY rokmi, clovek co mal HOTOVOST 63 000e, nemal kupovat byt za tu HOTOVOST 63 000, ale hotovost 63 000e dat do MSCII ETF . 👏 🎉
Jaaaj, ahaaa, tak to mas pravdu ... na kupu bytu takemu cloveku naozaj netreba hypoteku !!! Mas fakt pravdu ! 😅
A investicie ???
Taky detail .. clovek co mal vtedy davno 63 000 ... mohol teoreticky kupovat 3 byty na HYPOTEKU ( len pre istotu znova spomeniem, ja reagujem na tvoje o HYPOTEKACH, nie o investovani velkeho baliku HOTOVOSTI ) .. a mohol mat teraz, 450 000 (neratajuc prenajimanie)

michal6677
29. okt 2025
@romino

@michal6677 Takze znova, pises o tom, ako sa HYPOTEKA neoplati. Tema su tu hypoteky. Ja uvadzam priklady s hypotekou.
Ale ty napriek tomu, zrazu priklad ako pred XY rokmi, clovek co mal HOTOVOST 63 000e, nemal kupovat byt za tu HOTOVOST 63 000, ale hotovost 63 000e dat do MSCII ETF . 👏 🎉
Jaaaj, ahaaa, tak to mas pravdu ... na kupu bytu takemu cloveku naozaj netreba hypoteku !!! Mas fakt pravdu ! 😅
A investicie ???
Taky detail .. clovek co mal vtedy davno 63 000 ... mohol teoreticky kupovat 3 byty na HYPOTEKU ( len pre istotu znova spomeniem, ja reagujem na tvoje o HYPOTEKACH, nie o investovani velkeho baliku HOTOVOSTI ) .. a mohol mat teraz, 450 000 (neratajuc prenajimanie)

@romino no jasne mas pravdu ale to iste vies aplikovat na investiciu. Bud uvazujem paku pri oboch moznostiach alebo pri ziadnej, predsa. Ci preco paka na byt je samozrejma vec ale na investiciu uz nie?

michal6677
29. okt 2025

@romino este jedna vec, ja som nikde nepisal, ze sa hypoteka neoplati ako taka. Pisal som, ze sa nemusi oplatit v kontexte byvania a mozu byt ovela lepsie prilezitosti ako s hypotekou nalozit. Cize este raz "Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?" - nie, nie je. Da sa byvat aj bez nej a peniaze (hotovost, hypoteku, cokolvek) mat investovane ovela lepsie ako vo vlastnej nehnutelnosti.

romino
29. okt 2025
@michal6677

@romino este jedna vec, ja som nikde nepisal, ze sa hypoteka neoplati ako taka. Pisal som, ze sa nemusi oplatit v kontexte byvania a mozu byt ovela lepsie prilezitosti ako s hypotekou nalozit. Cize este raz "Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?" - nie, nie je. Da sa byvat aj bez nej a peniaze (hotovost, hypoteku, cokolvek) mat investovane ovela lepsie ako vo vlastnej nehnutelnosti.

@michal6677 .. tak ak uz pises takto presnejsie, OK. Na to mam zase ale ten argument, ze nikde nie je tesane do kamena, ze trhy mozu len rast.
Zober si situaciu, s takymto pristupom .. tvrdohlavo zostanes v podnajme .. ved radsej zoberies hypoteku a drbnes do ETF, to sa viac oplati.

A ono zrazu .. corona alebo ine udalosti .. vidis tam -30% .
Aj si v drahom podnajme, aj musis platit hypoteku na nieco co ukazuje mesiace -30%. Alebo prisla vojna na UA ... zase mesiace brutal neistoty.
No neviem neviem ... aj poznas niekoho, kto radsej zostal v podnajme, zobral hypoteku (a co zalozil ?? ) .. a drbol vsetko do ETF ? Ci nie len teoria ....

autor
29. okt 2025
@anonym_9acc22

Este mi prosim ta povedz, ako si niekto v 18 (teda bez VŠ) najde dobru pracu, v ktorej si bude odkladat 800 eur mesacne pri slovenskych platoch???? Ja sa uz tu na MK fakt zacinam dobre bavit

@anonym_9acc22 povedz mi kolko platis mesacne za telku, za internet v telefonoch pre celu rodinu, za pausal pre kazdeho clena.. spocitaj to, a potom ti to vysvetlim.

michal6677
29. okt 2025
@romino

@michal6677 .. tak ak uz pises takto presnejsie, OK. Na to mam zase ale ten argument, ze nikde nie je tesane do kamena, ze trhy mozu len rast.
Zober si situaciu, s takymto pristupom .. tvrdohlavo zostanes v podnajme .. ved radsej zoberies hypoteku a drbnes do ETF, to sa viac oplati.

A ono zrazu .. corona alebo ine udalosti .. vidis tam -30% .
Aj si v drahom podnajme, aj musis platit hypoteku na nieco co ukazuje mesiace -30%. Alebo prisla vojna na UA ... zase mesiace brutal neistoty.
No neviem neviem ... aj poznas niekoho, kto radsej zostal v podnajme, zobral hypoteku (a co zalozil ?? ) .. a drbol vsetko do ETF ? Ci nie len teoria ....

@romino jasne extremne udalosti mozu prist ako pises. Tie mozu kludne zamavat aj hypotekarnym trhom a zrazu mas z 0.6% uroku 5%, aj trhom s najmami (ten asi v niektorych oblastiach UA asi uplne skoncil, ze). Tak isto ceny nehnutelnost mozu stagnovat z roznych dovodov.

A ano poznam ludi co maju milionove portfolio v ETF (aj na paku) a ziju v najme. Praveze cim viac ludia maju v ETF, tym skor idu radsej do najmu. Tak isto poznam ludi, co maju 3 investicne byty okrem svojho v jednom meste na slovensku, konkretne meste, kde ked sa cosi zomelie, ako pises, a vojna z UA sa presunie aj ku nam, tak bude prve na rane.

Takze, kto ma diverzifikovanejsiu investiciu? Co maju ludia z investicnych bytov na UA, ktore su len hrba trosiek? To ani len poistka nehradi. Ti co mali akcie sa proste z UA vystahovali do ineho statu a ziju v klude dalej. Cize jasne, ze ak pride extrem mozu padnut nehnutelnosti aj fondy aj vsetko naraz. Tak isto likvidiva tych investicii je pri akciach uplne inde.

Ale to sme proste pri extremnych podmienkach. Dufajme, ze do vojnoveho stavu sa nase investicie nedostanu. Islo mi len o to, ze su aj ine moznosti investovania ako vsetko tlacit do nehnutelnosti a mysliet si ako paradne zarabam a byvat v najme nemusi hned znamenat, ze som skodovy. Kludne moze byt skodovy ten majitel ale ani o tom netusi.

hellwant
29. okt 2025
@michal6677

@michal6677 byt sluzi ako stabilizačna cast, nie hnat sa za vyssim ziskom ako pri akciach. Casto , ak ho mas zdedeny, ci za slobodna, poistka ak by si sa rozviedol. Mas kam ist. Niektori ho maju pre deti- a je jedno, ze skoncia v ramci Svk inde, môzu ho vyuzit pri rieseni byvania a nepotrebuju 20% k hypo. Ak pôjdu mimo môzu predat a maju cash na novy zaciatok v inej krajine, kdr to je drahsie ohladom byvania a k tomu si mimo znamych, rodiny. Ak budu trhy 5 rokov padat z najmu mas aspon cosi. Ak tu hypo vyuzijes na etf, ok, len miuss aj hypo platit a ani nezarobis- osobne ak je hypo nad 2% ten risk-reward nie je az tak zaujimavy. 10% je bez inflacie, cize cca 6-7% , das dolu tie sucasne 3% ak vyuzijes teraz hypo a zisk mas 3-4% skoro ako pri byte a aj to len ak urobia ten rast. Ak bude pokles nemas nic. Taka tehlova diverzifikacia 😀 Za mňa 1 mať je ok. Aby to bolo max 20% z celej hodnoty portfolia.