Je hypotéka vhodná investícia do starého domu?
Ahojte,
Chcela som vás poprosiť o radu,vaše skúsenosti 🙂.Byvame v staršom sedliackom dome 80 ročnom,ktorý nutne potrebuje opravy.Nikdy sme si nemohli dovoliť rekonštrukciu,starala som sa sama o deti.Teraz už deti povyrastli.Vždy som však túžila o inom bývaní ako to teraz máme.Zo 2 roky uvažujem,že by som si zobrala hypotéku a investovala do prerábky.Avšak každý má odhovara,že v mojom veku 42 rokov ,by to nerobili a navyše ,že investovať do starého domu sa neoplatí.Pritom dom je na dobrom mieste,čiže keby som aj nevládala so splátkami,asi by som nebola stratová.Isli by ste do toho?
Tak ak sa ti tam dobre býva a si spokojná aj s lokalitou, ja by som do prerabky sla.. Aj tak kebyže si kúpiš nový a tento predas, budeš potrebovať úver na dorovnanie ceny a nikdy nevieš, či tam budeš spokojná.. My sme kupovali novostavbu a 5 rokov nám opravovali strechu, čo po každej "oprave" stále zatekala...
Len teda naozaj si musíš nájsť dobrú firmu na prerabku a daj si to nacenit.. A nehľadaj len z okolia, ale oslov aj firmy ďalej.. Kolega robí správcu bytového domu a tiež keď rieši nejaké opravy a dáva si nacenit, tak ceny od firiem z okolia Bratislavy a napríklad zo stredného Slovenska sú neporovnateľne a rozdiel aj niekoľko tisíc..
To je ťažko radiť ja by som asi skôr ten dom predala a kúpila byt ktorý by som prerobila. A ak pôjdeš bývať k priatelovi dala ho do prenájmu a z toho by som platila ak tak úver. Ale to som ja😀.
To čo ostatní vravia môže ti byť absolútne jedno, ty tam bývaš, prečo to nemat, keď to môžeš mať krajšie, jasné, že si zober úver, si stále mladá žena 42 nieje koniec života, porobis si a užívaš krásu, žiješ len raz treba si dopriat, a v dnešnej dobe bez uveru už nejde nič, pokým nemá človek kráľovský plat, takže ja som jednoznačne za, keby sme nemali úver tak asi bývame natlaceny v mikrobyte
Hypotéku či hocijaký úver si môžeš dovolit keď ti teraz v rozpočte mesačne ostáva (teda ušetríš) toľko koľko by si dala za splátku.
Keďže nenazrana verchuska furt len špekuluje ako ľudí ozobracit, radšej rátaj so zvýšením cien a splátku hypotéky nastav ako polovicu - dve tretiny toho čo ušetrís.
Keď vyratas koľko si môžeš požičať, zisti ktorú opravu(y) na dome najviac treba a choď do tej.
Predstava že prerobíš všetko naraz je lákavá, ale cena asi už nie. Okrem toho musíš niekde medzitým bývať čo sú ďalšie náklady.
Hypo nemusí byť slučka na krku na 20 rokov. Nikde nie je napísané že ju nemôžeš splatiť skôr.
Po skúsenostiach určite zavolať statika lenna konzultáciu. Vyšiel nás tuším 50 e. Len nech príde pozrieť povie názor. My sme chceli kúpiť už prerobený ale niečo sa nám nezdalo a rovno povedal že keď niečo smrdí utekám. Ja som ho aj takmchcela tvrdohlavá som bola nakoniec ku kúpe nedošlo teraz som rada. Potom zistiť cenu rekonštrukcie základ a pripočítať 20 percent navyše. Vždy vyskočí niečo. A sledovať obnov dom ide ďalšia výzva mohli by sa vám.vratit až 19 tisíc. Vám by stačil len certifikát.
Ak máš príjem, máš schopného muža, chod do toho.
Na to že priateľ ma svoje by som sa nespoliehala.Môžete sa rozísť a TY čo ak to je jeho áno oprav dom prečo nie však nechaš neskôr deťom.Prečo by si s mala dať odhovoriť oprav si dom.A na priateľa ani na nikoho nedaj TY musiš vedieť že chceš všetko nove.To aj starý dom potrebuje vždy nejaku injekciu aj prerobený na komplet.Však môžeš robiť aj niekoľko rokov nemusiš všetko naraz ak na to nemáš.
My prerabame staru dom svojpomocne, na chalulu ako relax, ak nemas muza ktory to tvrdo odmaka tak si daj nacenit rozpocet a vynasob x2 (firemne ceny). Ak to utiahnes tak do toho. Len priklad, odvodnenie zadneho muru dlzka 30m. Firma 4500, sami sme to spravili za 2vikendy za 1700 a takto je to so vsetkym. Nema vyznam riesit kachlicky kym nie su vyriesene systemove chyby.
Ísť do toho, ale s rozumom.Budes už len staršia a píšeš, že nutne potrebuje rekonštrukciu.Ale dobre si overiť stav statik...a dobre si naplánovať veci nemusíš mať všetko hneď hotové, aby si nešla na doraz a vedela splácať.A hypo je určite rozumnejšie ako spotrebak daj si to nacenit a uvidíš rozdiel.S priateľom nerátaj dnes je o rok nemusí byť ...dávaš do svojho a deti raz zdedia
V 42 rokoch ti dajú hypo tak na Max 10 - 15 rokov. Pri dnešných úrokoch si myslím že mesačná splátka by bola dosť vysoká, myslím že pre jedného nezvládnuteľná
Na začiatok treba prepočítať. Napríklad zateplenie sa dá vymyslieť tak, aby sa vrátilo na úsporách za 3-4 roky. O to menej môžete začať platiť za energie a sumu presmerovať na splátku. Robím takéto fyzikálne aj ekonomické výpočty. Z úverov odporúčam spotrebák alebo stavebný medziúver.
Vlhkosť - môže rozhodnúť o tom, či sa do toho vôbec pustiť. Niektoré prípady som úspešne vyriešila, v iných som odporučila "radšej zbúrať".
odvlhcenie murov? Ak dom nie je dobre odizolovany, tak podrezanie s kvalitnou izolaciou nie je moc lacne a mury po preschnuti mozu stratit na pevnosti, cize zacnu rozne praskat. Ak by si mala dobre odizolovane zaklady, t.j. suchy dom, ma zmysel si ho zrekonstruovat a kludne dalsie desiatky rokov v nom zit, takto je to ale naozaj podstatne nakladnejsie. Vlhky dom ma navyse aj samozrejme vyssiu spotrebu na vykurovani.
Ja ked som kupoval dom, tak som hladel prave na to, aby bol suchy, lebo vlhkost (vzlinajuca) je vecnym bojom a nekonecnymi nakladmi, ak nechces bojovat s plesnami, vysokou spotrebou a zatuchnutym smradom.
@ajka0207 tu čo už je bludov popísané o hypotéke, úvere, dĺžke, výške, veku a hodnote, ani nemá význam tu čokoľvek písať celkom vôbec.
Každopádne, autorka byva v sedliackom dome, sama je na deti, túži roky po prerabke na ktorú nikdy nemala... Asi nie je ťažko za vodou, že nevie čo s peniazmi.
A za ďalšie, keď sa chcem do niečoho takeho pustiť, musím na úvod vedieť, čo, kde, ako, za koľko, ake mám možnosti a nepýtať sa na modrom koniku, pre boha 🤦♀️
@ivuska027 rozumná odpoveď,chcela som len tak mimochodom poznať názor širšieho okolia ako to v súčastnosti riešia ľudia v mojom veku ,mozno s podobnou situáciou.Kedze názory a rady s môjho okolia sú asi také ,že väčšina ľudí v mojom veku býva už ako tak v peknej domácnosti ,a 10 rokov hypotéky za sebou....nedobrovoľne som to premeškala ale isto by som chcela mať útulný domček s kuchyňou a 3 izbami ...ale ďakujem všetkým za rozumné rady,obrátim sa na statika 🤗❤️
Hlavne si zloz ruzove okuliare z oci /utulny prerobeny stary krasny domcek a sedis v zahradke,ktora vyzera ako z katalogu/ a pozri sa na realitu. Tebe nikto neda uver na 30 rokov, v tvojom veku sa davaju uvery na ovela menej a splatka by bola relativne vysoka. Si schopna financovat tu splatku zo svojho platu, aj ak by si zostala na to sama? A ostane Ti dost na zivobytie? lebo toto su prve otazky, co mas mat zodpovedane. A ano, stary dom zozerie kopu penazi, stale tam je nieco co TI vyskoci pocas rekonstrukcie a ked si nevies veci sama robit, musis zaplatit za pracu a nielen za material.
V 40tke som si brala tretiu najvacsiu hypo, iba pri prvej som jednu noc nespala. Teraz uz pohoda. Zivot je kratky neurobit si take byvanie ake chcete.
To velmi zavisi v akom rozsahu chces rekonstruovat. Ako velmi chces zachovat historicku/emocionalnu hodnotu domu, ktory pre teba ma. Rekonstrukcia stareho domu, ked ides skutocne poctivo od zakladov, je velmi draha - ze sa neoplati, ludia hovoria najma preto, ze ti zhltne viac penazi ako novy dom /zavisi teda v akej lokalite sa nachadzas/.
Mozno by ti pomohlo spravit si realny obraz, keby si sa pobavila s nejakym architektom alebo stavitelom, ktory dokaze posudit rozsah nutnych prac a priblizne odhadnut cenu takej prerabky /k tomu odhadu pridaj este tak +20%/ a podla toho si zvaz, ci chces tu hypoteku brat.
Inak vo veku nevidim problem, ani v hypoteke samotnej, ak mas stabilny prijem a si schopna mesacne splacat.

My sme do takého išli ale robili sme si všetko sami a postupne my sme nemuseli meniť kúrenie len kotol sme vymenili ale nová kuchyňa kupelka sádrokartón dlažba malovky strecha všetko postupne už len vonkajšia fasáda chyba a vyšlo nás to do 20000 a oplatilo sa všetko sa dá zvládnuť