icon

Je lepšia hypotéka alebo spotrebný úver?

3. jan 2023

Ahojte, chcem sa opýtať či je výhodnejšie vziať si na sumu cca 15-20 000 hypotéku alebo nejaký spotrebný úver v banke v prípade,že človeku táto čiastka chýba na kúpu bytu. Dakujem

Strana
z2
vevesh
3. jan 2023

@nelca84 pokial viem, od noveho roku je novy ovela prisnejsi uverovy eu zakon- hypo (akakolvek suma) musis dokladovat, bezucelovy uver nie.

nelca84
3. jan 2023

@vevesh tak ale autorka tak ci tak chce dofinancovat kupu bytu, takze v tomto pripade je to nepodstatne

sasa1310
3. jan 2023

A ešte ako bonus poplatok banky za zrušenie záložného práva pri predčasnom vyplatení (nie pri predaji nehnuteľnosti)… niečo cez 300€

sasa1310
3. jan 2023

@nelca84 no my sme mali vždy parádny rozdiel v úroku na bezucelovej a účelovej. Posledná hypo brana pred rokom

vevesh
3. jan 2023

@nelca84 je, pokial potrebuje hned peniaze. Nam trvalo hypo vybavovat 4 mesiace (co stale kdesi ktosi chybal na podpis - twraz to musi prejst cez 3 nadriadenych, extra papiere sa dopozadovavali, atd.), spotrebak mas do 48hodin na ucte.

nelca84
3. jan 2023

@sasa1310 asi zalezi od konkretnej banky, tiez sme brali vlani, ale len polovicu zakladanej nehnutelnosti

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
3. jan 2023

@vevesh áno, teraz hypo trvá aj 3-4 mesiace

nelca84
3. jan 2023

@vevesh tak tam to tiez vidim na chybu banky, ja som dostala velmi presne instrukcie a jedine, na co sa cakalo bol znalecky posudok, zvysok bol vybaveny v priebehu 2 dni, ale ano, pocula som, ze niekde to natahuju, nepovedia hned co vsetko treba... najma na unicredit sa v tomto smere viaceri stazovali

vevesh
3. jan 2023

@nelca84 nezalezi. Vybavujeme este stale v bankach- maju akysi novy formular, kde fajkaju a ked tam zafajkaju potrebne dokumenty, tak im vyskocia doplnujuce podklady (a kazda hypo bude mat ine, levo zalezi od stavu nehnutelnosti)- napriklad aktualna cenova ponuka na prerabku kupelne ci potvrdenie architekta o renovacia a podobne veci (lebo ceny materialu sa menia zo dna na den a banka chce mat istotu, ze dana nehnutelnost bude mat aj hodnotu a nebude z nej neobyvatelna barabizna, lebo nebude na renovaciu, i ked pred mesiacom by dana suma vystacila.....)

nelca84
3. jan 2023

@sasa1310
@vevesh ja sa s vami dievcata nechcem hadat, ja som autorke ponukla konkretne porovnanie spotrebaku a hypo a nech sa sama rozhodne, ci chce preplatit 3tis. alebo 10tis.
moja volba by bola jasna, no ale nie kazdy stoji o 7tis. v kapse (resp. 6300, ak vezmem do uvahy nejaky poplatky navyse)

vevesh
3. jan 2023

@nelca84 nemusis vzdy preplatit a to sa ti snazim vysvetlit. Vzdy je to umera- potrebujem hned-nepotrebujem, viem splatit skor-neviem splatit, chcem zatazit vlastne byvanie-nechcem, su vyhodne podmienky-nie su. Niekedy je spotrebak tak dobre nastaveny, ze pri extra splacani vies znizit urok a s vedlajsimi nakladami (ako vklad do katastra, notar, vymaz z katastra a znova notar, polatok za zmluvy a poskytnutie hypo, provizia atd.) ta v konecnom dosledku spotrebak vyjde lacnejsie ako hypo.

sasa1310
3. jan 2023

@nelca84 tých 6000€ nemusí vôbec byt rozdiel. Môže to byt kludne aj 1000€ iba

autor
3. jan 2023

Baby ďakujem vám všetkým za rady. Uvidím ako sa vyvinie situácia, ako rýchlo mi bude treba peniaze mať na účte a koľko vôbec a podľa toho sa zariadim. Ale pomohli ste mi. Ďakujem ešte raz

jaroslav81
3. jan 2023

@sasa1310 teraz? mozno pred pol rokom, co mi vravel kamarat tak hypo teraz schvaluju do par dni. klesom zaujem o hypo o 2/3 a banky v podstate nemaju co robit...

zuzinabila
3. jan 2023

@selena_luna no ale spotrebak na max 8 rokov a hypoteka tak 20-30 rokov.lebo taky rozdiel nemohol vzniknut v splatkach ako pises,ci?

kallanchoe
3. jan 2023

Spotrebak je zderstvo to áno, ale zas nezakladas nehnuteľnosť....a keď vieš,že budeš vedieť šetriť a splatiť skôr,alebo nejaké mimoriadne splátky,tak pri takejto ,nízkej" sume je lepší spotrebak....hypotéka je samozrejme výhodnejšia,ale záakladas byt....pre každého je niečo iné ,,výhodnejšie"....záleží od situácie...
Keď si nevieš rady...kľudne skontaktuj nejakého poradcu,robía to ,,zadarmo" nám pomohli,dali ponuky....vybrali sme si....keď sme boli sami v bankách...také podmienky sme veru nedostali...

selena_luna
3. jan 2023

@zuzinabila tak snad je to jasne a logicke ze 30 000 za 500 a 130 000 za 400 nie je to iste v dobe splacania! 🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🤐

zuzinabila
3. jan 2023

@selena_luna tym padom porovnavas neporovnateľne

selena_luna
3. jan 2023

@zuzinabila porovnavam zivotnu uroven pocas splacania. Malo pozicat a vela splacat verzus pozicat vela a splacat menej. Ano, spotrebak sa tutti frutti rychlo vybavi ale presne za tu cenu, ze si to skvelo priplati clovek. Ak sa neboji zalozit majetok, tak hypoteka je skratka ferovejsia. Lebo clovek niecim ruci. Porovnavam svoju vlastnu osobnu skusenost (!) Nevycucala som si to z prsta.

zuzinabila
3. jan 2023

@selena_luna
ale to ja nikde netvrdim, ze hypo nie je vyhodnejsia ako spotrebak. len teda, vas prispevok mal 0-ovu vypovednu hodnotu a viaceri vam to tu okomentovali že preco..

selena_luna
3. jan 2023

@zuzinabila akoze 0 vypovedna hodnota? Pisem ze pre mna je hypo vyhodnejsia ako spotrebak. Uvediedla som aj svoj vlastny priklad z mojho vlastneho zivota. To je vsetko. Myslim ze autorke som dala rukolapnejsie a osobnejsie fakty ako ti viaceri, co komentuju naco vsetko som podla nich zabudla... 🙄

onedaynick
3. jan 2023

@selena_luna preco tak malo smajlikov? 🙂

selena_luna
3. jan 2023

@onedaynick lebo sa mi uz minuli

tonxxxx
24. okt 2024

Dobrý deň, ak má niekto záujem o Spotrebný úver, resp.. Hypotéku. Viem v ČSOB
ponúknuť aj benefity, neváhajte ma kontaktovať na mail: tondova@csob.sk

Strana
z2