Je lepšie mať úspory doma alebo na účte?
Je lepsie mat peniaze doma schovane alebo na ucte ?
Záleží či sú legálne 🤣🤣🤣🤣🤣 radšej hotovosť 🙈
Mám rada keď vidim reálne tie peniaze, potom si viac vážim ich hodnotu, a neutracam sa blbosti.
Určite na účte. Doma máme tak popri ruke menšiu hotovosť, inak všetko na účtoch. Neviem si ani predstaviť, že by sme mali hotovosť držať len tak doma niekde pod matracom.
Predpokladam, ze nejde o mesacnu vyplatu, kde by to bolo jedno. Tak skus si to porovnat:
1) doma len tak lezia, niekde, kde ich aj tak zlodej najde. Ohen spali. Hasici vodou znehodnotia, ty zabudnes a aj so starou skrinkou vyhodis.
2) napr. taka Primabanka - k uctu si mozes zalozit sporiaci ucet. Vkladas tam sice malicko, ale 5% urok rocne - aj ked len nejakych 50 EUR za dva roky zarobis, vzdy lepsie ako nic. Ostatne mas volne na ucte. Vklady su chranene, vybrat ich mozes kedykolvek (prides iba o ten urok). Pozri produkty inych bank, mozno najdes nieco lepsie.
A su aj ine moznosti investovania, aby peniaze nelezali len tak. Staci si zodpovedat zopar otazok - ako velmi ich potrebujem / nepotrebujem, chcem riskovat - ak ano, ako velmi, ako rychlo ich viem ziskat spat.
Pokial sa jedna o nejake peniaze "nazvys" (uspory, setrenie), tak ani jedno. Idealne investovat.
Podľa toho koľko. Určite minimálne pár stoviek doma keby niečo. Väčšie sumy buď účet, alebo nejaké produkty bankové, investičné. Záleží od sumy a času
Záleží od toho koľko, ak je to rezerva, teda pár mesačných platov, tak v pohode aj doma. Ale väčšie sumy určite do banky a alebo investovať.
Nejaké 3-5 tisíc je dobre mať uložené aj doma. Pre prípad núdze. Ale inak zvyšok na účtoch, alebo investované, prípadne sporenia...
@tinka_1807 na co by mi niekedy bolo treba 3-5 tisic cash doma? Seriozne sa pytam, neviem si tu situaciu predstavit.
Doma mam akurat tak okolo 100ky v roznych bankovkach na donasku alebo na taxik a pod.
Na ucte samozrejme. A mensiu hotovost doma.
My sme mali vo fondoch roky a celý čas sme boli v mínuse 🤨 hneď ako to bolo možné sme to zrušili.Na účte máme len toľko,aby sme si všetko poplatili a samozrejme aj väčšiu rezervu na iné výdavky.Každá domácnosť určite preferuje niečo iné, my sme sa rozhodli nemať v banke peniaze.A nám to takto vyhovuje 😉
Ideálne je mať oboje. Potom už len záleží na pomere. My máme aj aj. A cash teda v troch menách.
Na sporiacom, na detský účet, do fondov v banke, investičné sporenie a čo zostane tak do trezoru doma.
Železná rezerva na sporení vo Fio. Síce iba 2% ale lepšie ako by to mali žrať mole v skrini. Ostatné všetko ma investičných účtoch ktoré mi zhodnotili úspory za posledných 5 rokov o viac ako 60%.
Niečo doma a niečo na účte, ale doma by som nedržal veľkú hotovosť, nie je až tak v bezpečí a pri lúpeži môžeš prísť o život.
Samozrejme počítať s tým keď padne finančný systém, tak bude jedno kde ich máš.
vzdelavam v oblasti financii. Ani jedno nie je dobre rozhodnutie. Jasne, treba mat pevnu financnu rezervu na ktoru sa nesiaha-cca na 6 mesacnych vydavkov. Zvyšok by sa mohol rozumne investovat, napr do ETF, indexovych etf. kludne si to vygooglite, teorie okolo toho je spusta, kludne vysvetlim. Nezainvestovane peniaze poziera inflaci. Aj nerobit nic je investične rozhodnutie ..a vysledok? garantovana strata vo vyske inflacie. pri rozumnej alokacii peniaze dlhodobo porazia inflaciu a aj zarobia. Len sa treba okolo toho vzdelat a nenaletiet na prvu ponuku ktora ide okolo
Na ucte.
@janinah tak nasadnem do auta, preveziem sa do ČR a vytiahnem ich z účtu.
Na účte. Keď tak nejaký investičný - resp.referenčný účet
V dnešnej dobe určite hotovosť. Mame trezor, kde mame hotovosť uloženú. Keď odstavia elektronické bankovníctvo, nevyberiete a nezaplatíte ani cent
@sandokan1009 to je pekne ...ale zaroven dost neprakticke. Podla toho na co clovek ma usetrene .. ak vie ze o polroka .. o rok ... o 2 roky uz by rad daco kupoval (auto, byvanie, prerabky ...) .. asi je dost komplikacii menit peniaze na zlato, a potom pri tej potrebe to zase menit nazad, . .a dost mozne ze aj so stratou (uz hned kvoli nakupna cena vs. predajna)
@karinly predpokladas ze prave v "dnesnej dobe" niekto niekde planuje, ze odstavi el. bankovnictvo ? Ake indicie ta k tomu vedu ?
Uz o takomto hrozne vela ludi popisalo aj okolo 2009, ked bola financna kriza.
Dokonca ze ludia nech si radsej kupuju konzervy a zasoby vody..
Kto ale nedal na take pesimizmy, predsa len radsej investoval, alebo kupoval nehnutelnost .. myslim ze je na tom dost lepsie ako ten co peniaze len drzal a drzal doma ... lebo nejaky koniec systemu "v dnesnej dobe" .. alebo co.
Najlepšie ich investovať. Min. Termínovaný, dlhopis štátny, finax - investovanie. Podľa toho o koľko ide.
vzdelavam v oblasti financii. Ani jedno nie je dobre rozhodnutie. Jasne, treba mat pevnu financnu rezervu na ktoru sa nesiaha-cca na 6 mesacnych vydavkov. Zvyšok by sa mohol rozumne investovat, napr do ETF, indexovych etf. kludne si to vygooglite, teorie okolo toho je spusta, kludne vysvetlim. Nezainvestovane peniaze poziera inflaci. Aj nerobit nic je investične rozhodnutie ..a vysledok? garantovana strata vo vyske inflacie. pri rozumnej alokacii peniaze dlhodobo porazia inflaciu a aj zarobia. Len sa treba okolo toho vzdelat a nenaletiet na prvu ponuku ktora ide okolo
@matusformanek cez akú aplikáciu je najlepšie investovať do Etf fondov?
@matusformanek cez akú aplikáciu je najlepšie investovať do Etf fondov?
@davidb18b nejde o aplikáciu. Neinvestujete cez aplikáciu ale cez brokera. Ja používam xtb a ibkr, náklady takmer nula eur. Investovanie ma baví a venujem sa mu už roky, viem čo robím a nejde o žiadne špekulácie. Porovnanie brokerov je tu https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker...
@davidb18b nejde o aplikáciu. Neinvestujete cez aplikáciu ale cez brokera. Ja používam xtb a ibkr, náklady takmer nula eur. Investovanie ma baví a venujem sa mu už roky, viem čo robím a nejde o žiadne špekulácie. Porovnanie brokerov je tu https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker...
@matusformanek a do čoho je najlepšie investovať? Aspoň do 2 veci mi poraďte
@matusformanek a do čoho je najlepšie investovať? Aspoň do 2 veci mi poraďte
@davidb18b to nie je vôbec také jednoduché. Ja investujem do širokého akciového indexového ETF (VWCE.DE), kupujem si ho sám a zadarmo u brokera a môj horizont je 15+ rokov. Ale plošne sa nedá napísať, že toto sedí každému. každý má iné ciele, inú toleranciu k riziku a podobne. rozumiem tomu, viem čo robím a prečo to robím. To je základ. Nevyberám ihlu v kope sena, kupujem celú kopu-aj s tou ihlou. A veziem sa na priemernom výkone svetovej ekonomiky. to je celé. Všeobecne sa "môže" investovať do xy vecí, do akcií, dlhopisov, fondov peňažného trhu, realit, čo len chcete-každý to však citi inak a poradí vám niečo iné. Najlepšie urobíte, ak si urobíte vlastný prieskum k téme. možno pomôže i moj članok: https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves...

Určite na účte, stále sa stávajú kadejaké nehody - požiare, výbuchy, aj zlodeji sú stále aktívni, človek by prišiel o všetko.