Je lepšie mať úspory doma alebo na účte?
Je lepsie mat peniaze doma schovane alebo na ucte ?
Han
@katarinaba tak s s tými úrokmi asi tomu vôbec nerozumiete.Inflacia je vysoká na to aby úroky mali váhu. Vám to síce banka ukáže ako plus, ako na kalkulačke ale v konečnom dôsledku si každý rok za rovnaké peniaze kúpite menej.Peniaze strácajú hodnotu,a banky oblbujú práve finančne negramotných ľudí takýmito blbosťami o "úrokoch do plusu"(fin.negramotný v skutočnosti nevedia ako banky pracujú naozaj,veria jej)
@popcorn2myska uroky citis ked mas par desiatok 1000 eur. vtedy lepsie ako mat len doma
@katarinaba tak s s tými úrokmi asi tomu vôbec nerozumiete.Inflacia je vysoká na to aby úroky mali váhu. Vám to síce banka ukáže ako plus, ako na kalkulačke ale v konečnom dôsledku si každý rok za rovnaké peniaze kúpite menej.Peniaze strácajú hodnotu,a banky oblbujú práve finančne negramotných ľudí takýmito blbosťami o "úrokoch do plusu"(fin.negramotný v skutočnosti nevedia ako banky pracujú naozaj,veria jej)
@popcorn2myska prosim? Ak mas peniaze doma, inflacia ich neznehodnoti? Mat doma 1000 eur, o rok maju hodnotu 900 eur. Mat na nejakom sporeni s volajakym urokom - o rok maju sice tiez hodnotu 900, ale dostanes povedzme 25 eur. Asi vzdy lepsie ako nula. Nepisem, ze je to terno. Tiez pisem, ze vsetko zalezi od toho, co od tych ktorych konkretnych penazi cakam, ako ich potrebujem a tiez ake riziko chcem znasat, ako rychlo sa k nim viem dostat. Si vyprosim, aby si ma oznacovala za financne negramotnu. Islo prioritne o porovnanie doma a v banke. Nie o tom, ci je sporenie lepsie ako nejake investovanie.
@popcorn2myska prosim? Ak mas peniaze doma, inflacia ich neznehodnoti? Mat doma 1000 eur, o rok maju hodnotu 900 eur. Mat na nejakom sporeni s volajakym urokom - o rok maju sice tiez hodnotu 900, ale dostanes povedzme 25 eur. Asi vzdy lepsie ako nula. Nepisem, ze je to terno. Tiez pisem, ze vsetko zalezi od toho, co od tych ktorych konkretnych penazi cakam, ako ich potrebujem a tiez ake riziko chcem znasat, ako rychlo sa k nim viem dostat. Si vyprosim, aby si ma oznacovala za financne negramotnu. Islo prioritne o porovnanie doma a v banke. Nie o tom, ci je sporenie lepsie ako nejake investovanie.
@katarinaba asi panicka musela kompenzovat zlu naladu , ale ze si vybrala ''zly terc'' ani netusi, ze ty si tu jedna z mala co praveze financne dobre premyslaju. a davas dobre rady
@katarinaba asi panicka musela kompenzovat zlu naladu , ale ze si vybrala ''zly terc'' ani netusi, ze ty si tu jedna z mala co praveze financne dobre premyslaju. a davas dobre rady
@anonym_e67b49 ja?alebo TY ? Veď ty ma tu urážať za radu...😃
@katarinaba ale kto tu píše o tom,že ich máš mať doma? Preboha,vysvetlila som trošku laikovi a ten to ešte pochopí opačne 🥴
@anonym_e67b49 ja?alebo TY ? Veď ty ma tu urážať za radu...😃
@popcorn2myska 😨 ty si čo zač?
@katarinaba čo si taká vztahovačná? Veď ja píšem všeobecne, nie o tebe..Teba ani nepoznám, ani husy sme nepásli spolu,tak sa uprac psychicky.Alebo to si vždy taká? Na všetko útočiť akoby ti išli vraždiť rodinu a nič sa k tomu nedeje?
@katarinaba čo si taká vztahovačná? Veď ja píšem všeobecne, nie o tebe..Teba ani nepoznám, ani husy sme nepásli spolu,tak sa uprac psychicky.Alebo to si vždy taká? Na všetko útočiť akoby ti išli vraždiť rodinu a nič sa k tomu nedeje?
@popcorn2myska ty si pisala priamo mne. Mna si oznacila a mne si pisala o gramotnosti a bankach. Otazka bola jasna - peniaze doma alebo v banke. Nie o tom, ci je vyhodnejsie sporenie alebo investovanie. Ci investovat cez banku alebo cez maklera, investicne institucie. Nabuduce, ak nechces byt osobna, tak neoznacuj. A neurazaj. Ako si pisala - nepoznas ma, tak si vyprosim, aby si hodnotila moj psychicky stav. Uprac sa ty.

Predpokladam, ze nejde o mesacnu vyplatu, kde by to bolo jedno. Tak skus si to porovnat:
1) doma len tak lezia, niekde, kde ich aj tak zlodej najde. Ohen spali. Hasici vodou znehodnotia, ty zabudnes a aj so starou skrinkou vyhodis.
2) napr. taka Primabanka - k uctu si mozes zalozit sporiaci ucet. Vkladas tam sice malicko, ale 5% urok rocne - aj ked len nejakych 50 EUR za dva roky zarobis, vzdy lepsie ako nic. Ostatne mas volne na ucte. Vklady su chranene, vybrat ich mozes kedykolvek (prides iba o ten urok). Pozri produkty inych bank, mozno najdes nieco lepsie.
A su aj ine moznosti investovania, aby peniaze nelezali len tak. Staci si zodpovedat zopar otazok - ako velmi ich potrebujem / nepotrebujem, chcem riskovat - ak ano, ako velmi, ako rychlo ich viem ziskat spat.