icon

Je lepšie platiť kartou alebo v hotovosti?

petush21
9. apr 2025

Ahojte, je podľa vás naozaj užitočné prejsť na platbu v hotovosti kvôli transakčnej dani? Vidím teraz všade na internetoch že obchody žiadajú od ľudí platby v hotovosti, myslíte že to zabráni ďalšiemu zvyšovaniu cien a fakt pomôže? Ste ochotní vyberať peniaze z bankomatov a vrátiť sa ku cashu?

renesance80
9. apr 2025

@petush21 jednoznacne kartou aj tak vsetko nakupujem cez net

mamaaja82
9. apr 2025

Hotovostou vzdy a vsade

sevrin
9. apr 2025

@rozculena tak to by ma ešte viac potešilo 👍

rachel36a
9. apr 2025

@ekira1 tak ono ked hotovosť pri sebe nemám, tak som tie zakusky nemohla zaplatiť ...ale budem vedieť, že tam nakupovať nemám...keby kúpim jeden zákusok, tak ok, zaplatím hotovosťou, ale viac ako 20€ v hotovosti nenosím

gov
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
9. apr 2025

@gov presne tak ... ale viď komentár na prvej strane že si ješitný a nevidíš hĺbku problému 🙈😂 podľa mňa to skôr takí ľudia nepochopili že platbou v hotovosti nič nevyriešia

viestta
9. apr 2025

Este nie tak davno bolo slovensko na poprednych miestach vo vyuzivani elektronickych bezhotovostnych platobnych prostriedkov. Mozme si zapisat dalsi "uspech" tejto vlady, presunieme sa na chvost rebricka medzi civilizovanymi krajinami. A velmi rychlo. Uprimne dakujeme tandemu Kamenicky a Fico. Uprimne dakujeme celej koalicii za kazdy posun v akomkolvek rebricku. Len skoda, ze zas a znova, stale a zakazdym je to posun smerom dole.

zuzanka.zuzu
9. apr 2025

@viestta ale ešte sme dno neprekročili !!! bude veselšie 😎 väčšinou sa hlúpe zákony a nevýhodné zmluvy schvaľovali pred voľbami, toto volebné obdobie na to vhupli rýchle hneď po voľbách 😂

viestta
9. apr 2025

@zuzanka.zuzu ano, vedeli (a vedia), ze sa musia ponahlat, lebo predcasne volby by im pokazili plany. A este len naberu raketove tempo, lebo ani ta obrovska rekorytarizacia a kupcenie s funkciamu im nezarucuju nic.

ekira1
9. apr 2025

@gov ale zabudol si na jednu podstatnú vec, na Slovensku sme si zvolili čo sme si zvolili ( 🙄) takže od 2025 odpočitaj tak 40 rokov.

ekira1
9. apr 2025

@viestta tak môžeme byť na tom ešte horšie, tuším ešte Lotyšsko nás nepredbehlo, tak ešte nie sme najhorší v EÚ.

gov
Odpoveď bola odstránená
gov
Odpoveď bola odstránená
sisska96
9. apr 2025

Platím väčšinou v hotovosti

komplikovana
9. apr 2025

ako to obchodnikom pomoze, ak budem platit kesom? Transakcna dan je za ich platby na ucte. Ci aj medzi sebou si budu platit faktury v hotovosti? Alebo im ide o znizenie poplatkov za terminal?

maranco
9. apr 2025

@komplikovana môžu výplaty zamestnancom dávať v hotovosti, vtedy nezaplatia transakčnú daň

viera
10. apr 2025

@petush21 Toto je strasne ochorene SR….Chore zaokruhlovanie raz dole raz hore,23%dan a aby ta poriadne po.ebali tak transakcna dan…Namiesto aby sa to tu rozvijalo nieco ako v Dubaji😀sa ide späť na stromy..A v takom v Thajsku sa plati v obchode cez QR kod. Ale ne,my budeme platit horovostou.Vivat SR👌

natalka13
10. apr 2025

@komplikovana jasne ze si budu platit v hotovosti co sa da. Privezu do baru bylinky ovocie kavu sladke pecivo.....platba v hotovosti.
TD v obycajnej kaviarni vie byt aj 80e za den.
FICO nici podnikatelov za kazde svoje vladnutie teraz sa rozhodol idt do dokonolosti.

martin96321
10. apr 2025

@rachel36a Lenze sa moze stat,ze vsetci zahodia terminaly........zober si napriklad h&m tacco,pepco......vsetko obchody kde ludia kupuju lacnejsie oblecenie.....za den predaju stovky kusov a z kazdeho blocku odvedu 0,4 percenta.......mesacne nenormalne mnozstvo penazi.

rachel36a
10. apr 2025

@martin96321 ja si to uvedomujem, ale to neznamená ze sa teraz vrátime o 20 rokov nazad...to nid je riešenie

milanemila
10. apr 2025

Nie nie som ochotna prejst na cash, ved nech obchodnici tlacia na tuto vladu a nie ze zas sa maju ludia prisposobit a znizovat svoje standardy 🤷🏼‍♀️ a ano ja som tiez z tych co vzdy vsetko poctivo platili, nikdy neodzubavali a neziadali o nieco na co narok nemaju a vysledok je taky, ze stale platim iba viac a “dostavam spat” (zdravotnictvo, skolstvo, neexistujuca informatizacia statnej spravy) menej. A este aj tu na koniku trubicky co odzubavaju na materskych, pnkach a neviem com sa poctivi ludom smeju do tvare, ze ake su sikovne a my im iba zavidime :D takze som zvedava ked sa ludia ako ja nastvu a zacnu robit na ine kontrakty ako tpp, ze ako budu davkari vysmiati, ked uz na ich davky naozaj nebude…

priscilla07
10. apr 2025

Platím v hotovosti a tam kde je to možné bez bločka. Nebudem predsa podporovať zlodejov ích ku...v... ...a vily a pobyty v najdrahších hoteloch na svete

rachel36a
Autor odpoveď zmazal
user62056819
Odpoveď bola odstránená
natalka13
10. apr 2025

@user62056819 predavacka a majitel su dost odlisne statusy v tomto probleme.

natalka13
10. apr 2025

@milanemila zvlastne co sa tyka odvodov to ich podporujes ale TD nie.

nikiki29
10. apr 2025

@ekira1 ja hotovosť nikdy nemám, takže absolútne nevidím nič zlé na ponechaní tovaru tam. Určite by som nešla teraz rýchlo hľadať bankomat, len preto, že predajca nechce (nie nemôže) akceptovať platbu kartou.

mandzula
Autor odpoveď zmazal
zalka
10. apr 2025

@martin96321 mýliš sa, tedi pepco a ani ostatný obchodníci žiadnu daň neodvádzajú za každý blocek co zaplatia kartou zákazníci.
Je to ich trzba co príde na firemný účet ( zaplatia 1-2% za terminál z každého blocka, toto platia roky), ale ak chcu zaplatiť dodávateľovi za tovar, ktorý potom naskladnia na predajne tak za to zaplatia. Oni vedia objednať tovar za milión eur aby bolo všetko na predajniach a zaplatia pri takej fa daň 40e.
Ale mala predajňa jej príde tovar za 10000e od jedného dodávateľa a zaplati daň 40e.
Preto veľký obchodníci nezahodia termináli...
Mali môžu.

A upozornim na to co sa chystali spolu s transakčnom danou a to povinnosť mať termináli všade, našťastie od toho upustili. Lebo to by ozaj ostalo len na ľuďoch ci by boli ochotný akceptovať platby v hotovosti.

natalka13
10. apr 2025

ono ak platby kartami budu drahsie ako ked zaplatia hotovostou , ludia postupne na hotovost prejdu.