icon

Je lepšie platiť kartou alebo v hotovosti?

petush21
9. apr 2025

Ahojte, je podľa vás naozaj užitočné prejsť na platbu v hotovosti kvôli transakčnej dani? Vidím teraz všade na internetoch že obchody žiadajú od ľudí platby v hotovosti, myslíte že to zabráni ďalšiemu zvyšovaniu cien a fakt pomôže? Ste ochotní vyberať peniaze z bankomatov a vrátiť sa ku cashu?

danka275
11. apr 2025

@lienka.7 lenže nejde len o faktúry. Ide aj o mzdy, splátky leasingu, poplatky z úverov, ďalej ešte aj za daň ktorú zaplatí t.j. DPH, preddavky na dan, dan z príjmu, zrážkovú daň aj za to zaplatíš transakčnú dan, ďalej aj platby napr. za nájomné FO za ornú pôdu (družstvá, farmy) atď. Nejde len o podnikateľov,pre družstva to bude likvidačne. Kým sa dostaneš k nejakému príjmu tak ti to 8x zdania cez rôzne dane.Cela TD je chorá a je najväčšia hlúpost akú tu tato vláda zaviedla.

lienka.7
11. apr 2025

@danka275 pozri, ja TD v žiadnom pripade neobhajujem, ja len tvrdím, ze najväčší humbuk robia z toho práve ti, ktorích sa to dotyka najmenej, resp.polahky to vedia pekne obísť cashovicou (spolu samozrejme s nevydávanim blokov). Ale samozrejme, prečo si neužit 5 minút slávy a nedať tu print screen ako my dnes odišlo 50€ z účtu!!! Ja sa pýtam, to je každý deň? K tomu sa dá potom vypočítať, aký je obrat a všetko ostatne. A zrazu zistis, ze ten pán podnikateľ nie je až taky chudáčik, na akeho sa hra. O tom ja píšem, len to tu samozrejme nikto nechce vidieť.
A vždy, pri všetkom je nejaká skupina, ktorá si to jednoducho odskace najviac a iná sa potmehucky vysmieva, ako sa jej podarilo systém obísť.

gabrielabydzo
11. apr 2025

@zuzanka.zuzu áno presne ak ja tak.Nebudem nosiť hotovosť,je to podľa mňa nebezpečné.Raz som išla do Lidla a podľa letáku som si vyrátala že budem platiť okolo 40€, predavačka že 58€.Skoro má tam rýchlo.No neviem si predstaviť že si zoberiem len tých 40€ a zbytok ako čo?To by som sa s hanbou musela vrátiť k regalom a odložiť tam tovar naspäť?Ako isto.Na karte som našťastie toľko mala ale zaskočilo ma to keďže som na toto sama žiaľ.Teda na stravu a malej oblečko a boty.Aj to nakupujem cez internet radsej,čiže kartou .

gabrielabydzo
11. apr 2025

@gabrielabydzo
@gabrielabydzo Opravuje ma mobil tak tam mám chyby....nie rýchlo ale rachlo

valikasikulova
11. apr 2025

@gabrielabydzo mňa by zaujímalo prečo bol 20 eurovovy rozdiel ...kvôli čomu si platila o toľko viac keď si brala ceny podľa letáku 😲 ved to je strasne

maryetta
11. apr 2025

@valikasikulova moj muz naposledy v tescu. Mu nezaratali klub kartu a rozdiel viac nez 10€.

Ale kazdopadne tato transakcna dan je.... ze busu bud uprednostnovat platbu v hotovosti alebo budu zvysovat ceny.

staromodna
11. apr 2025

Ale co ma spolocne platbav hotovosti s transakcnou danou? Obchodníci mali sa brania platbe kartou kvoli vysokym poplatkom banky. Transakcna dan sa uplatňuje len pre podnikateľov a iba v pripade odoslanych platieb, cize dodavatelske faktury, mzdy a podobne. V tomto smere transakcna dan nie je dôvodom na platenie hotovosti.

maranco
11. apr 2025

@staromodna TD je v prípade odoslaných platieb z účtu
ak odošleš platbu v hotovosti TD neplatíš

a aby podnikateľ mal hotovosť, zákazník musí platiť hotovosťou, inak platí dvojnásobnú TD ak by si hotovosť vybral z účtu

takže ak podnikateľ má možnosť platiť dodávateľom v hotovosti, vyplácať výplatu v hotovosti tak pri týchto platbách sa vyhne zbytočnej TD

viem si predstaviť malú prevádzku že 5. v mesiaci dostane výplatu v hotovosti z vyzbieranej tržby Janka, 10. dostane Mirka a keď príde dodávateľ s tovarom zaplatia mu v hotovosti z kasy

simca06022011
11. apr 2025

@danka275 transakcna dan sa neplati za platby do statnej pokladnice, cize z dani a odvodov neplatime TD

simca06022011
11. apr 2025

@lienka.7 aj ked mam obrat 1mil eur, tak aj tak to moze byt vela vyhodit za nejaky "poplatok" 50EUR... vsak vyhod ty ako obcan 5EUR kazdy den do smetiaka.. a porataj si na konci roka... ;) okrem toho obrat, zisk a to co realne ostane podnikatelovi na konci dna su uplne ine cisla..

katkatet
11. apr 2025

@petush21 ja vždy platím väčšinu veci v hotovosti. Nepáčilo sa mi ani ako banka merala uhlikovu stopu na základe nákupov, načo im to je ? Musela som vypnúť túto službu. Sú ľudia ktorí aj dva rohlíky platia kartou ja preferujem vždy a všade hotovosť. Nemusia vedieť na čo míňame peniaze

lienka.7
11. apr 2025

@simca06022011 nepochopila si podstatu, ale ok 😉

simca06022011
11. apr 2025

@lienka.7 jasne, lebo ty ju viditelne chapes :DDD

natalka13
11. apr 2025

@lienka.7 odskace si to hlavne ten kto na hlbsie do vrecka a vsetci to zaplatime. Nielen "podnikatel" vsetci si ju premietnu do cien ci opravar praciek alebo majitel benzinovej pumpy, zelovocar, bufetar.....
A co ak pan podnikatel plati vysoke fa? Vies podla toho jeho naklady na fungovanie firmy?
Ano mali sme vcera 50e TD a? Dnes pojdu 7.000, 15.000 a 4000 fakturky +mzdy.
A dalsi mesiac nam
dodavatelia dvihnu ceny a my ich dvihnene zakaznikom.

karolina196
11. apr 2025

@natalka13 Zaplatim,vďaka takým ako si ty..Aké máš auto,kde bývaš?Kedy a kde si bola na dovolenke?...

1edita
11. apr 2025

@rozculena 🤣🤣🤣👌

eliska13
11. apr 2025

U muža v práci sa s dodávateľmi dohodli, že nebudú platiť každú faktúry hneď, po dodaní tovaru, ale hromadne, keď sa ich nakopi viac ráz tyzdenne.Co nemusí byť pre dodávateľa výhodné, lebo peniaze môže potrebovať je to velkoobchod a tie fa sú za desiatky tisíc eur

maranco
11. apr 2025

@eliska13 len potom musí vystaviť jednu faktúru za všetky dodávky
už to riešili na finančnej správe že sa vraj nemôže viac faktúr zaplatiť naraz jedným prevodom

chillibubble
11. apr 2025

@simca06022011 ja ako obcan nevoliaci tuto koaliciu hadzem kazdy den nejaky poplatok do "kosa", ktory sa vola dovoleka vo Vietname za 6000€ za noc, vila v chorvatsku... doteraz to niektorym podnikatelom nevadilo, ze ich peniaze sa rozkradaju. teraz ked to vidia v priamom prenose je to zrazu problem. zaujimala by ma statistika, ze kolki z tych co nadavaju na trans. dan ak sa nahodou zrusi, budu zase volit smer v najblizsich volbach. lebo to ako vyzera rozkradnute zdravotnictvo, skolstvo atd. ich netrapi. trapi ich transakcna.

noisemaniac
11. apr 2025

@lienka.7 ano, to su presne ti "podnikatelia", ktori sa najviac vyplakavaju, ale hlavne, ze na firmu maju nakupene niekolko luxusnych aut, samozrejme plne odpocty na vsetko, dovolenky do nakladov, vsetko odpisuju co sa len da, ale inak su stale v minuse (ved z coho by aj mali zisk, ak predavaju v hotovosti bez blocku), takze dane neplatia a este samozrejme si nezabudnu vypytat aj vratky DPH...a prave vdaka takymto "panom podnikatelom" na to doplacame vsetci aj formou TD, zvysenej DPH atd. a teraz po novom iba 50% odpoctom DPH...a to su presne ti, ktori teraz od nas ziadaju hotovost, takze akonahle ju niekde odomna budu chciet, tak do takejto prevadzky uz viac nevkrocim...TD ma teda pozitivum jedine v tomto, ze sa ukazu vsetci tito nenazranci...a TD ani zvysenu DPH by sme mat nemuseli, uplne by stacilo zrusit vratky DPH, vdaka ktorym stat prichadza o miliardy kazdy rok a podporuje tu taketo typy "podnikatelov", zrusenim by sa to tu hned precistilo...

noisemaniac
11. apr 2025

@tenerifka takze radsej by si zrusila TD a bola za dalsie zvysenie DPH?

chillibubble
11. apr 2025

@noisemaniac a preco nezrusit plošné 13. dochodky na ktore nemame? preco sa ide stavat bazen ci hala pri samorine, preco potrebujeme nove polepy na auta, preco ma mat prokurator dozivotnu rentu a to uz po 4 rokoch...? a mohla by som pokracovat este dlho, ze preco preco...

noisemaniac
11. apr 2025

@chillibubble fakt je ten, ze nemame uz na nic...ale 13. dochodky by som nerusil, ti ludia si ich zasluzia, lebo oni to tu viacmenej vsetko vybudovali a bez nich sme tu teraz asi byvali v stanoch...a vies velmi dobre, ze pani hore boli k sebe vzdy velmi stedri a nikdy na sebe nesetrili...a preco bazen, hala a nove polepy? lebo ksefty sa proste musia hybat...ale tie vratky DPH su absolutny nezmysel a vytvaraju iba prietor na podvody, takze radsej mali toto zrusit namiesto zavedenia TD alebo zvysenia DPH, bolo by to urcite efektivnejsie...

bubinkaaa
11. apr 2025

Už len to,že človek neberie do rúk tie špinavé peniaze ,pre mňa platba kartou je určite výhodou

simca06022011
11. apr 2025

@chillibubble chúďatko.. založ firmu a voz sa na drahom aute

lienka.7
11. apr 2025

@natalka13 myslíš toho opravara praciek, ktorý príde a za 20 min.zinkasuje 80€ bez blocku za prácu? Plus teda nejaké súčiastky, ktoré si teda dá do nákladov a ja mu ich opäť zaplatím? Mimochodom, mzdy posielaš každý deň? Nevedela som, že si taky samaritan🤔
S takými ako ty je úplná škoda diskutovať.

lienka.7
11. apr 2025

@noisemaniac aspoň jeden chápavý tu je 🙏🙏🙏

lienka.7
11. apr 2025

@chillibubble k tým dôchodkom len toľko...
Ale samozrejme, starý si zaslúžia, kolko sa narobili a pod.keci, ako to tu často býva prezentovane👌 co na tom, ze na to tento stat nema...
Navrhujem ešte aj 14te dochodky, aby mali nielen na zimné darčeky ale aj letné dovolenky. A posledný nech zhasne 💡
Ja sa divím, ze tomu ET niekto normalne nepleskne jednu 😡 lebo toto, čo títo neschopní robia, už nemá obdobu. Ale čo už, ľudia sú s tým asi ok🤷‍♀️

lienka.7
11. apr 2025

@noisemaniac 13te dochodky majú byť najmä adresne! Pomáhať tým, ktorí to potrebujú. A nie napr.aj našej geriatrii v parlamente👎👎👎

chillibubble
11. apr 2025

@noisemaniac vies, len my nemame ani na 12. dochodky. tymto dochodcom sa da aj 13. a ja ked pojdem do dochodku nedostanem mozno uz nic(aktualne sa ide vykradat 2. pilier. a kolko tych dochodcov co maju nizke dochody ich maju nizke preto, ze dostavali mzdu na ruku? alebo ako zivnostnici neodvadzali dane?)
pritom ja momentalne tento stat nebudujem? dokonca viac ako ti podnikatelia co sa tu spominaju ze davaju bez blockov a pytaju vratky atd. mne stat zdani uplne vsetko, nijako nic neskryjem.