Je lepšie predať byt a investovať peniaze inde?
ocakava sa ze bude bublina a ze ceny sa nebudu uz navysovat
demografia klesa
bude mensia kupyschopnost
nebude preto nehnutelnost casom stracat na hodnote, ked bude viac byvania nez ludi?
nestrati na hodnote?
nie je lepsie teraz predat, a radsej peniaze investovat?
s prenajmi sa trapit nechcem, nakolko to je tiez riziko.
alebo predat velky byt a kupit dva mensie?
alebo ako.
Objavil sa prvý signál, že na Slovensku praská realitná bublina
https://www.aktuality.sk/clanok/obpIijn/objavil...
@anonym_127fbb takze z toho vyplyva ze ceny bytov pomaly rast nebudu ale mozno o par rokov praveze budu klesat?
Este nikdy neklesli ceny nehnutelnosti. Maximalne sa spomalil rast. Ak to predat vyslovene nepotrebujes, tak hodnota bude vzdy iba rast. To by si tie peniaze musela investovat do nejakej rizikovej investicie, aby si na tom zarobila viac.
Ak nie si v nejakej rizikovej lokalite (napr. vystavba skladky alebo niecoho podobneho v okoli), alebo riziko lokality, ze casom vyrazne klesne jej popularita (osadnici), alebo ak ti nehrozi inac poskodenie nehnutelnosti, tak su to asi najlepsie ulozene peniaze v dnesnej dobe. V banke realne dostanes aj pri najlepsich urokoch menej ako byva inflacia.
@anonym_autor
1, deklarovana (zdoraznujem deklarovana, lebo to nikto nevie dokial nesplasne) bublina je aj na inych investiciach - prakticky na vsetkych
2, vestecku gulu nikto nema...
Demograficka krivka - kde... vo velkych mestach? Kam sa budu stahovat ludia z chudobnych regionov? Alebo "pristahovalci" (uz odkialkolvek)?
Ako som pisal aj inde, aj v Kyjeve rastie cena nehnutelnosti...
Tym nehovorim, co mas alebo nemas spravit, len ze katastroficke scenare boli aj budu.
Za mna si myslim (mozem sa mylit), ale myslim si, ze na Slovensku este cena nehnutelnsoti stale hlada svoje usadenie (niekde klesne, niekde porastie)... nie sme este "hotovy trh"... nebude asi taky klondajk ako v skorych 2000ich rokoch alebo potom po krize, ale prepad ... no neviem
Detto akcie... Meni sa struktura investorov. Teraz moze jednoducho a lacno investovat kde kto... to znamena, ze "na trhu" pribudli miliony ludi, ktori chcu investovat (ci dobre ci zle)... ale uz tam nie su len institucionalni invsetori... teda dopyt rastie, lebo pribudli "novi zakaznici"
resp. ze cena bude stagnovat?
Este nikdy neklesli ceny nehnutelnosti. Maximalne sa spomalil rast. Ak to predat vyslovene nepotrebujes, tak hodnota bude vzdy iba rast. To by si tie peniaze musela investovat do nejakej rizikovej investicie, aby si na tom zarobila viac.
Ak nie si v nejakej rizikovej lokalite (napr. vystavba skladky alebo niecoho podobneho v okoli), alebo riziko lokality, ze casom vyrazne klesne jej popularita (osadnici), alebo ak ti nehrozi inac poskodenie nehnutelnosti, tak su to asi najlepsie ulozene peniaze v dnesnej dobe. V banke realne dostanes aj pri najlepsich urokoch menej ako byva inflacia.
@aalt trosku a na chvilu klesli v nejakom 2012... i ked je pravda, ze zaroven ludia prestali predavat... ale bol cas, kedy sa dalo trosku lacnejsie kupit...
Ak by som mal zdedený byť bez hypo, predám a peniaze investujem do ETF, SP500 s podobne. Fakt sú ceny brutálne vyšrubované a riziko výraznej korekcie pri našej primitívnej vláde s tým komunistom na čele sa zvyšuje. Nehovorím, že budú nejak výrazne klesať , môžu len stagnovať a ETF ti pravdepodobne zarobí viac.
Ak by som mal zdedený byť bez hypo, predám a peniaze investujem do ETF, SP500 s podobne. Fakt sú ceny brutálne vyšrubované a riziko výraznej korekcie pri našej primitívnej vláde s tým komunistom na čele sa zvyšuje. Nehovorím, že budú nejak výrazne klesať , môžu len stagnovať a ETF ti pravdepodobne zarobí viac.
@jaroslav81 len je potrebne sa pripravit psychicky aj na to, ze v momente nakupu za x stotisic to druhy den rachne o 20-50% (nevravim, ze to je zle alebo neprirodzene, ani ze sa to stane, ale moze a je nutne na to byt pripraveny... respektive vediet, ci to clovek psychicky zvladn).
Edit:
chcel som tym len povedat, ze zalezi od povahy cloveka, co zvladne, ako sa tomu chce venovat atd atd... rychla a jasna odpoved na toto podla mna neexistuje
@jaroslav81 len je potrebne sa pripravit psychicky aj na to, ze v momente nakupu za x stotisic to druhy den rachne o 20-50% (nevravim, ze to je zle alebo neprirodzene, ani ze sa to stane, ale moze a je nutne na to byt pripraveny... respektive vediet, ci to clovek psychicky zvladn).
Edit:
chcel som tym len povedat, ze zalezi od povahy cloveka, co zvladne, ako sa tomu chce venovat atd atd... rychla a jasna odpoved na toto podla mna neexistuje
@zic dá sa investovať postupne , je dokonca odporúčané rozdeliť to napríklad po 25% každý štvrťrok. Proste nie všetko v jeden deň. Je to bez dane a nie sú s tým starosti, keďže autorka písala, že sa jej nechce prenajímať.To bude zbytočne platiť poplatky, kúrenie, fond opráv atď...ak nechce prenajímať , je to fakt blbosť si ho nechávať
@jaroslav81 nad etf velmi premyslam, vela o tom citam. urcite lepsie ako sa spoliehat na podnajomnikov ci na dochodok. avsak, oplati sa mi mat peniaze na max 10 rokov? akoze viem ze tie fondy su kratkodobe aj dlhodobe, ale ci je ozaj vynos aj za 10 rokov. este tak vediet, kedy pride dalsia recesia...
@zic dá sa investovať postupne , je dokonca odporúčané rozdeliť to napríklad po 25% každý štvrťrok. Proste nie všetko v jeden deň. Je to bez dane a nie sú s tým starosti, keďže autorka písala, že sa jej nechce prenajímať.To bude zbytočne platiť poplatky, kúrenie, fond opráv atď...ak nechce prenajímať , je to fakt blbosť si ho nechávať
@jaroslav81 suhlasim... len vravim, ze to nie je (nemusi) byt vseliek...
@jaroslav81 nad etf velmi premyslam, vela o tom citam. urcite lepsie ako sa spoliehat na podnajomnikov ci na dochodok. avsak, oplati sa mi mat peniaze na max 10 rokov? akoze viem ze tie fondy su kratkodobe aj dlhodobe, ale ci je ozaj vynos aj za 10 rokov. este tak vediet, kedy pride dalsia recesia...
@anonym_autor bože jasné že oplatí, veď si pozri graf SP500 za posledných 10 rokov, sú tam brutálne zhodnotenia , priemerne 10% ročne.
@anonym_autor bože jasné že oplatí, veď si pozri graf SP500 za posledných 10 rokov, sú tam brutálne zhodnotenia , priemerne 10% ročne.
@jaroslav81 ja viem, je to neuveritelne.
@anonym_autor jooj, keby si vedel(a), kedy pride dalsia recesia, tak to by sme vsetci chceli 🙂 🙂 🙂
To by sa rovnalo vediet cisla lota vopred
@jaroslav81 suhlasim... len vravim, ze to nie je (nemusi) byt vseliek...
@zic všeliek nebudú ani SK nehnuteľnosti. Očakáva sa do budúcna, že keď začnú umierať generácie Husákovych detí, ponuka voľných bytov a domov môže kľudne prevýšiť dopyt. Proste sa rodilo vtedy 100 000 deti ročne s teraz sa rodí 40 000.
@anonym_autor jooj, keby si vedel(a), kedy pride dalsia recesia, tak to by sme vsetci chceli 🙂 🙂 🙂
To by sa rovnalo vediet cisla lota vopred
@zic tie etf to sa da kedykolevk zrusit ci vybrat Ze? TO Nie je ako terminovany
@zic všeliek nebudú ani SK nehnuteľnosti. Očakáva sa do budúcna, že keď začnú umierať generácie Husákovych detí, ponuka voľných bytov a domov môže kľudne prevýšiť dopyt. Proste sa rodilo vtedy 100 000 deti ročne s teraz sa rodí 40 000.
@jaroslav81 ved prave ze asi najlepsie je byt predat a dat peniaze do fondov, resp samozrejme cast.
@anonym_autor dá sa kedykoľvek, po roku bez dane
@anonym_autor no daju sa vybrat kedykolvek (odpredat)... len
1, po roku (az) su oslobodene od dane - teda potencialny zisk
2, a ako som pisal, moze sa stat, ze kupis za 50.000 etf a za tyzden tam bude hodnota 25.000... na to musis byt pripravena
@anonym_autor dá sa kedykoľvek, po roku bez dane
@jaroslav81 bez dane z vynosu ok. celkom ma zaujima kolko stoji take vedenie. pretoze viem len o vstupnych poplatkoch ....
@anonym_autor no daju sa vybrat kedykolvek (odpredat)... len
1, po roku (az) su oslobodene od dane - teda potencialny zisk
2, a ako som pisal, moze sa stat, ze kupis za 50.000 etf a za tyzden tam bude hodnota 25.000... na to musis byt pripravena
@zic preto chapem ze etf je dobre nechat lezat na par rokov akoze co citam minimalne 5-10 rokov, idealne 15. tieto fondy sa dedia ako 2 pilier?
@jaroslav81 bez dane z vynosu ok. celkom ma zaujima kolko stoji take vedenie. pretoze viem len o vstupnych poplatkoch ....
@anonym_autor no, to je "cela veda".. .bud pojdes cez sprostredkovatela atam si musis dat pozor najma na priebezne poplatky - tie su zabijak...
Alebo sama a to musis studovat (cez brokera)... to je najlepsia moznost
@zic preto chapem ze etf je dobre nechat lezat na par rokov akoze co citam minimalne 5-10 rokov, idealne 15. tieto fondy sa dedia ako 2 pilier?
@anonym_autor normálne sa dedia ako bankový účet. Sú to tvoje peniaze alebo tvojich dedičov.
@anonym_autor dedia sa ako nejaky majetok iny (ak mas europskeho brokera alebo sprostredkovatela... Ak by si mala americkeho brokera, tak je to zlozitejsie...
@anonym_autor no, to je "cela veda".. .bud pojdes cez sprostredkovatela atam si musis dat pozor najma na priebezne poplatky - tie su zabijak...
Alebo sama a to musis studovat (cez brokera)... to je najlepsia moznost
@zic priebezne poplatky? ako za vedenie? me tvrdili ze sa plati len na zaciatku za zmluvu. a ze ten 1 rok je vynos oslobodeny od dane,.
@zic priebezne poplatky? ako za vedenie? me tvrdili ze sa plati len na zaciatku za zmluvu. a ze ten 1 rok je vynos oslobodeny od dane,.
@anonym_autor ja mám cez EIC, to je taká najznámejšia inštitúcia , ak nechceš ísť do toho sama cez brokera. Platil som iba vstupný poplatok, žiaden priebežný nemám, ale závisí od typu účtu.
@anonym_autor presne ako pise @jaroslav81... kto ti to povedal... Lebo EIC ten nemanazovany ucet je ok, ale niekto iny ta mohol zavadzat
a tie poplatky su asi ako vysoke
a tie poplatky su asi ako vysoke
@anonym_autor ja to individualne, ja som mal 0.8% z cieľovej sumy. To je suma, ktorú tam môžeš celkovo vložiť , naraz alebo postupne.
@anonym_autor ja si myslim, ze tuto otazku by si mala polozit financnym poradcom a nie tu vo fore.

Objavil sa prvý signál, že na Slovensku praská realitná bublina
https://www.aktuality.sk/clanok/obpIijn/objavil...