icon

Je luxusné bývanie na hypotéku chvála alebo bláznovstvo?

12. máj 2025

Sme traja – ja, žena a náš malý. Možno k nám časom pribudne ďalší krpec. A tak riešime bývanie.

Páči sa nám ten lepší štandard – väčší priestor, terasa, dobrá lokalita. Ale znamená to hypotéku ako krava na 30 rokov.

Časť mňa hovorí, že investovať do vlastného kvalitného bývania je múdre, že si to predsa zaslúžime, že deti vyrastú v lepšom prostredí. Tá druhá časť vo mne však šepká, či to nie je len honba za pozlátkom, za dojmom „úspechu“, ktorá nás môže uviazať v pasci stresu a obmedzení. Je luxusné bývanie víťazstvom rozumu – alebo skôr pokušením ega?

Strana
z3
andrejka1974
12. máj 2025
@jamimo

@andrejka1974 tak to je super, keď sa vám to takto podarilo. Ako som písala, s pomocou profesií v rodine to ide ľahšie. Ináč, idú tisíce ani sa človek neotočí, nové rozvody, kúrenie, strecha, plot... Poznám ľudí, kt. aj stavali s pomocou rodiny a to sú tisíce eur do plusu. Nie každý má však takú možnosť a nie vždy rodina príde stavať dom za tanier gulášu.

@jamimo môj muž spravil elektrinu, sadrokarton v celom dome , osvetlenie v práci je stolár spravil spolu s kolegom nové okna dvere , sám spravil dlažbu kúpeľnú kuchynskú linku proste všetko urobil sám spolu s deťmi a kolegom z prace makali sme okolo domu 4 mesiace každý víkend od štvrtku do nedele dom sme kúpili 10.8.3017 a prvý víkend čo sme mali voľný bol až vianočný fakt sme sa nadreli ale stalo to za to teraz si už vegetime už robíme menej ešte nám chyba fasáda aké tá ešte počká aj to sa chystá muž urobiť so susedom jedine čo nám robila firma na dome bola nová strecha a betónový plot nič iné

jamimo
12. máj 2025
@andrejka1974

@jamimo môj muž spravil elektrinu, sadrokarton v celom dome , osvetlenie v práci je stolár spravil spolu s kolegom nové okna dvere , sám spravil dlažbu kúpeľnú kuchynskú linku proste všetko urobil sám spolu s deťmi a kolegom z prace makali sme okolo domu 4 mesiace každý víkend od štvrtku do nedele dom sme kúpili 10.8.3017 a prvý víkend čo sme mali voľný bol až vianočný fakt sme sa nadreli ale stalo to za to teraz si už vegetime už robíme menej ešte nám chyba fasáda aké tá ešte počká aj to sa chystá muž urobiť so susedom jedine čo nám robila firma na dome bola nová strecha a betónový plot nič iné

@andrejka1974 tak to ste dobre ušetrili 👍

janetinka27
13. máj 2025

Myslim si, ze ak niekto potrebuje brat "hypoteku ako krava" na 30 rokov, tak na luxus nema dost penazi. Luxus nie je o kupe drahej nehnutelnosti, na ktoru nemam a splatky sa mi zdaju vysoke, taka nehnutelnost sa za tych 30 rokov vybyva a bude nemoderna, luxus je zivotny styl

sickynickyobsadene
13. máj 2025

Ozaj sa niekto zamýšľa nad tým , že luxus je hypo na 30 rokov?

alexanderkovacs
13. máj 2025
@jamimo

@sasa2 dnes už je to určite ťažšie ako kedysi. Stojím si však za tým, že ak človek niečo chce mať, musí sa obracať. Čím skôr tým lepšie, neskôr o to ľahšie. Mne pomaly ťahá na 50. Celé detstvo som počúvala rodičov, ako majú všetko na pôžičku. Aj výlet do Bojníc bol luxus. Nechcela som tak žiť. Vo veku 15 rokov som si našla brigádu. Ráno 6:00 do práce, do školy na poobednú. Na ďaľší týždeň naopak. Keď som mala okolo 18 rokov, brigádovala som v pekárni. Nočné, 12 hod. smeny. Cez prázdniny aj 7 nočných za sebou. Napr. na Vianoce, Silvestra sme makali ako kone, už sme mali ísť domov, volali z hypermarketu, že ešte 10 000 rožkov. Potiahli sme. Na záver roka som dostala 8 000 korún odmenu do obálky. Nešla som ich prepiť na chatu, šli bokom do úspor. Mali sme výborného majiteľa, robota makačka, ale ja som sa tam normálne tešila. Po škole smer zahraničie. Okrem života v hostiteľskej rodine, škole, som mala brigády kde sa len dalo. Žehlenie, upratovanie, večerné stráženie detí. Potom som mala brigádu ako čašníčka. 8 000 eur triangelt za 6 mesiacov. Vtedy euro ešte niečo znamenalo. Britská libra detto. V tom čase 1 libra 70 korún. Plat nebudem zverejňovať. Makala som nadčasy, nočné, víkendové príplatky. Vždy som rozumne hospodárila s peniazmi, k moru až keď som na to mala, kupovala veci v akcii, second hand, výpredajoch. Vlastne stále dobre hospodárim. Áno, moje spolužiačky užívali mladosť v štýle ruka hore. V 30 sa zobudili, že nič nemajú, hľadali chlapa ktorý ich zabezpečí. Potom boli frustrované, že stále málo, z deťmi ešte menej 🤷‍♀️ To však nebola moja cesta. Ak má však niekto cieľ vysokú hypo s nižším príjmom, len preto, že nevie spočítať + - = jeho vec, jeho cesta
PS: nikde netvrdím, že mladí nemusia brať úver. Poznám omladinu, ktorá má aj 2 práce, baby, aj chalanov. Okrem svojej práce ešte pracujú v taxi službe (počas decembra 400.eur poteší), chodia kosiť, upratovať, do pizzerie.. Nuž, každá stovka k dobru.

@jamimo takze 10rokov ste len pracovalia nezili. Aj tak sa da. Ja radsej budem platit hypoteku do dochodku ale som ai uIval mladost. Ani teraz sa nijak nestresujem, lebo s peniazmy som hospodaril dobre ale 30 dni v mesacne nebudem robit. Vyskusal som pol roka v zahranici takto. Ja nie aom otrok aby som tak robil 😅

viera012345
13. máj 2025

... hovorí sa, že každý sa prikrýva tak,ako mu prikrývka stačí.Preco nemať pekné bývanie v dobrej lokalite, keď to dovolí rodinný rozpočet?

jamimo
13. máj 2025
@alexanderkovacs

@jamimo takze 10rokov ste len pracovalia nezili. Aj tak sa da. Ja radsej budem platit hypoteku do dochodku ale som ai uIval mladost. Ani teraz sa nijak nestresujem, lebo s peniazmy som hospodaril dobre ale 30 dni v mesacne nebudem robit. Vyskusal som pol roka v zahranici takto. Ja nie aom otrok aby som tak robil 😅

@alexanderkovacs žila, žila a žijem, čistá hlava 😉
Tvoj názor. Úplne v poriadku.

erks
14. máj 2025

Mať pekné bývanie a byť tam spokojný je základ a ešte tam vychovávať svoje deti je podľa mňa veľmi dobra investícia. Keď si to zratate a všetko vám vychádza, tak nieje problém mať aj vyššiu hypotéku a splátku, lebo to čo dnes vyzerá ako vysoká hypotéka a splátka, tak o 10 rokov to bude už úplne nový na situácia a vy sa budete smiať na tom, ako dobre ste to spravili 10 rokov dozadu. A to hovorím zo svojej skúsenosti! Hypotéka nieje zlo, hypotéka je perfektná vec na dosiahnutie niečoho za nízky poplatok a keď niekto tvrdí, že by si v živote nezobral niečo na 30 rokov, tak to je jeho názor a nech neberie, ale ver, že je to nástroj ako si vieš zvyšovať hodnotu svojho majetku z roka na rok!! Tak určite neváhajte, lebo každý mesiac bývanie rastie a nikdy to už lacnejšie nebude...

nelka93
14. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 u nás v obci sa už pomaly ani nedá kúpiť dom lacnejšie ako 300-350tisic.

sella38
14. máj 2025
@nelka93

@sella38 u nás v obci sa už pomaly ani nedá kúpiť dom lacnejšie ako 300-350tisic.

@nelka93 a práve preto píšem, že ja osobne by som išla radšej do bytu za 150.000, ako sa obesiť s nenormálnou hypotékou. Len preto, aby som mala "domček".
Ja si tiež viem predstaviť život v dome, so záhradou, bazénom, ale nie je to pre mňa priorita väčšia ako o trochu kľudnejší život s menšou hypo.

margotka17
15. máj 2025

Moja sestra má nie hypotéku ako krava, ale dom obrovský ako krava 🫣. To sa ani nedá upratať za jeden deň. Deti vyrástli, syn skončil VS žije už v BA, má svoj byt, druhý sa už oženil a dokončil svoj dom. Stavali bez hypotéky, ale je to nevyuzitelne. Skôr by som urobila malý bungalov, kde by bola kuchyňa s veľkou halou a spálňa, plus izby pre každé dieťa zvlášť. Možno aj tá hypo - krava by nebola taká veľká 🫣

romino
17. máj 2025

To uz fakt vyzera ako prispevky generovane AI.
Potom je este dalsi trik na rozprudenie diskusii (a teda vacsia navstevnost = vacsi prijem z reklam)
...temy s nejakymi ciframi,
napr. ze akoze 20 rocny clovek pise "mam nasetrenych 100 000eur..." ...nejake omacky okolo, stazovanie atd., ako ani hypoteku nedostane...

To samozrejme dvihne kopec ludi zo stolicky, a vypisuju a vypisuju ...uz sa aj medzi sebou hadaju, jedni napisu ze to nie je mozne tolko nasetrit,
druhi to obhajuju ze su aj taki sikovni
... neskor taky "autor" napise: jaj, prepacte, mam tam preklep, malo byt 10 000. Ale vlak je uz rozbehnuty, ucel splnilo ... 😅
Uz som videl X razy tento princip, tu na MK,
ako aj pravidelne na facebooku, nejake posty s udajmi co robia prispevok absurdnym ..a vzapati hned v komentoch "ospravedlnenie" za preklep.

Strana
z3