Je možné postaviť dom bez hypotéky?
Je reálne postaviť dom bez hypo? Niesme žiadni milionári..
Už sme začali, mame vlastný pozemok, mame postavené prvé podlažie. Ideme na druhé a strechu. Minuli sme cca 32tis s tým ze mame už aj pripravený krov- teda zaplatený. Mame k dispozícii nejakých 30tis ešte. Manžel zaraz rôzne, niekedy 2 a niekedy 5 tis mesačne. Ja cca 500. Stále nad tým uvažujeme. Ci je reálne do cca 1,5r-2 urobiť dom tak aby sa v ňom dalo bývať ale bez hypo 🥲
Robite to tak niekto teraz?
@ekira1 s tym nemaju problem. My sme dostali papier takto od elektrikarov, vodarov. Robil muz sam. Vsetky kable vsetku vodu dal sam. Len teda musis zohnat takych ludi co ti to opeciatkuju. Ale samozrejme obaja si vsetko preskusali popozerali.
@anonym_8649eb a robili to zadarmo.. stojí ťa to čas naučiť sa ako to urobiť, materiál, čas aby si to urobil, čas kedy to po tebe skontrolujú, čas ak niečo treba prerobiť a zaplatiť im...
@betulinka1 a žiť budú z čoho, keď všetky mužove prachy pôjdu na barák a ona zarobí trápnych 500 eur?
@belllinka a hlavne materiál ide stále hore, takže stále viac a viac peňazí, rok, dva, tri bez dovolenky, všetky voľné peniaze a čas na stavbu.. alebo zobrať hypo, zaplatiť cca 4% úrok, nakúpiť materiál za terajšie ceny, zaplatiť si niekoho, do roka bývať. Z toho platu splatiť hypo nebude problém, ostane i na súkromný život..
@anonym_8649eb a robili to zadarmo.. stojí ťa to čas naučiť sa ako to urobiť, materiál, čas aby si to urobil, čas kedy to po tebe skontrolujú, čas ak niečo treba prerobiť a zaplatiť im...
@ekira1 nepisala som ,ze to bolo zadarmo. Ale nebyt toho,ze muz si to nastudoval a urobil, by nas to stalo ovela viac. Cize dat za papier revizne spravy 200-300€ bolo nic.
Dievčatá to je tu samy negativizmus.Viete o tom, že v Maďarsku, Poľsku sa dá kúpiť materiál ovela lacnejšie?My máme skridlu z HU.Nechce hypo tak ju nepresviedcajte.Asi vie, prečo to robí.A komenty o 20 r linke do bytu sú naozaj smiesne každa si tu píše úplne mino temy
Človek by ti aj poradil, ale od prvého komentu si príšerne útočná, arogantná a osopujes sa na každú, ktorá ti napise svoj pohľad. Zapracuj na sebe. K sume sa ti vyjadrovať nebudem, lebo môj názor citat nechces
Dievčatá to je tu samy negativizmus.Viete o tom, že v Maďarsku, Poľsku sa dá kúpiť materiál ovela lacnejšie?My máme skridlu z HU.Nechce hypo tak ju nepresviedcajte.Asi vie, prečo to robí.A komenty o 20 r linke do bytu sú naozaj smiesne každa si tu píše úplne mino temy
@anonym_a7a5fb ona by mala ale zapracovať na svojom vyjadrovaní, lebo to je otras
@belllinka 🙈🙈🙈 Evidentne jej muz vie zarobit krasne v priemere to bude aj viac ako 50 tis. rocne a jej 500€ je v poriadku a nie trapne. Nemusi sa bat, zvladnu to. Bez uveru, to je sen kazdej rodiny. Za 3-4 roky to maju na komplet. Za 3 roky maju 150 tis. na dom. Nieco uz investovali a 30 tis. maju rezervu. Vybavene. Štvrtý rok doriesia final, ploty, branu. Piaty rok doriesia exteriér aj s bazenom.
@betulinka1 pise, ze jej muz zarobi cca 2 az 5 litrov, co je priemerne 3500 mesacne a kedze ona nezarobi skoro nic, tak to nie je bohvieco, ked on musi z toho tahat vsetko, takze vela z toho asi neodlozia. Tak nepis blbosti, ze odlozia rocne 50 000 tisic. Ona by si skor mala najst normalnu robotu a nezdierat muza.
za take peniaze nedokončite podľa za predpokladu že neviete nič urobiť myslím elektriku omietky zarubne dlažbu kupeľnu wc čosi podľa mna nie je šanca len na hrubu stavbu vnutro pochybujem.Majstri drahý material tiež takž asi len hrubu stavbu.Kuchyna sanita spotrebiče podlahý okna nerealne si myslim máš veľke oči.Sused staval pred 3 rokmi ale ma plno kamaratov rodinu čo každý vie niečo urobiť ale staval svojpomocne bývali do 3 rokov ale ako píšem každý kamarátia aj s rodiny mu pomohli takže áno da za predpokladu že vám prídu niečo kamaráti urobiť na revanš alebo sami že sa tvoj muž do toho rozumie.Ináč podľa mna nie.
za take peniaze nedokončite podľa za predpokladu že neviete nič urobiť myslím elektriku omietky zarubne dlažbu kupeľnu wc čosi podľa mna nie je šanca len na hrubu stavbu vnutro pochybujem.Majstri drahý material tiež takž asi len hrubu stavbu.Kuchyna sanita spotrebiče podlahý okna nerealne si myslim máš veľke oči.Sused staval pred 3 rokmi ale ma plno kamaratov rodinu čo každý vie niečo urobiť ale staval svojpomocne bývali do 3 rokov ale ako píšem každý kamarátia aj s rodiny mu pomohli takže áno da za predpokladu že vám prídu niečo kamaráti urobiť na revanš alebo sami že sa tvoj muž do toho rozumie.Ináč podľa mna nie.
@alickapusinka mne stačilo, aká pálka boli vypínače a zásuvky, človek by povedal. že taká drobnosť, ale naskáče to
@belllinka a hlavne materiál ide stále hore, takže stále viac a viac peňazí, rok, dva, tri bez dovolenky, všetky voľné peniaze a čas na stavbu.. alebo zobrať hypo, zaplatiť cca 4% úrok, nakúpiť materiál za terajšie ceny, zaplatiť si niekoho, do roka bývať. Z toho platu splatiť hypo nebude problém, ostane i na súkromný život..
@ekira1 to je najrozumnejsie, vziať hypo a dokončiť dom co najrýchlejšie. Ďalší dobrý dôvod je, ze nedajbože muz ochorie, uraz ,hoco a nebude mat prijem, nedostavaju. Hypotéku kvalitne poistit a nie je o čom. Navyše za 2-3roky ich peniaze strácajú na hodnote, materiál neustále stúpa, to co si myslia, ze dnes nakúpia za napr 10000e ,o 3 roky to mozu mat za cca 12000e , a na vsetkom sa to tak ukáže, to mozu kľudne splácať úroky banke, ale mat uz dokončený dom.
@ekira1 to je najrozumnejsie, vziať hypo a dokončiť dom co najrýchlejšie. Ďalší dobrý dôvod je, ze nedajbože muz ochorie, uraz ,hoco a nebude mat prijem, nedostavaju. Hypotéku kvalitne poistit a nie je o čom. Navyše za 2-3roky ich peniaze strácajú na hodnote, materiál neustále stúpa, to co si myslia, ze dnes nakúpia za napr 10000e ,o 3 roky to mozu mat za cca 12000e , a na vsetkom sa to tak ukáže, to mozu kľudne splácať úroky banke, ale mat uz dokončený dom.
@20erika07 netreba ani cakat 3 roky na zmenu ceny. robil som rekonstrukciu strechy a za 6 mesiacov stupla cena dreva na moju strehu o tisicku. ceny elektromaterialu isli raketovo hore a pokracuje to stale smerom hore. cementove lepidlo, obkladovy kamen, zula, radiatory, atd mozem pokracovat.
clovek si moze aj svojpomocne staviat, prerabat ale ceny materialov su stale vyssie a vyssie a v obchodoch nas zacinaju krmit lacnym odpadom.
@anonym_autor myslím si, že je to ako tak reálne. Synovec takto staval domček, síce mensi, ale svojpomocne. Firma urobila základovu dosku. Múry si ťahal sám, dole má halu a kuchyňu, špajzu, kúpeľňu a technickú miestnosť. Hore 2 menšie izby, jednu veľkú a kúpeľnu. Strechu urobili tiež z firmy, keďže nemáme v rodine strecharov. No kúpeľne mu urobil oco, elektrinu môj manžel, kuchyňu kamarát, samonosne schodiste kamarát, podlahy robil s bratom, kúrenie na kachle s výmenníkom a vodu urobil sused, fasádu tiež sami. Okná cez kamošku čo robí vo firme. Dom bol hotový za cca 2,5 roka. No všetko je o materiáloch, môžeš mať kúpeľňu za 18.000 aj za 5.000 €. Zvládnete to, len čas bude zrejme dlhší ako 1,5-2 roky. Držím palce, nech máte okolo seba veľa šikovných rúk, aby ten domček stal čím skôr.
@anonym_autor 18 000 € kuchyňa pred mesiacom. Domček záhradný 4 500 €, dlazba iba na chodbe 3 000 €. A to nestaviame, iba zveľadujeme dom, ktorý sme kúpili. Studňa cez 2000 €, závlaha a pod ďalších 4 000 €. Plot si zrátaj a podobné prkotiny. A to nemáš dom dostavaný a ani v štandarde.
@anonym_0c65e7 to akú veľkú chodbu máš, že dlažba vyšla tak veľa?
@tundra takže okná mame do 10tis, kúrenie tiež. Mame všetko nacenene a väčšinou svojpomocne.a o ďalších ani nepíšem, hrozne sumy co tu vy pisete
@anonym_autor mas vsetko nacene tak co sa pytas?
Ak ratas menej ako 80.000 na dokoncenie to budu velmi lacne materialy.
Technologie ako kurenie rekuperacia chladenie....tu nesetri, neoplati sa to.
@betulinka1 pise, ze jej muz zarobi cca 2 az 5 litrov, co je priemerne 3500 mesacne a kedze ona nezarobi skoro nic, tak to nie je bohvieco, ked on musi z toho tahat vsetko, takze vela z toho asi neodlozia. Tak nepis blbosti, ze odlozia rocne 50 000 tisic. Ona by si skor mala najst normalnu robotu a nezdierat muza.
@belllinka ty jej strasne zavidis, ze ma šikovného muza. 🙈🙈🙈 Preco by mala, nech sa muz stara. Ty nevies ine okolnosti ale hned urážaš. Presne pre take ako ty, MK stráca uroven. Sudit, urážať, závidieť.
V tejto téme závisť priam kvitne 👍
@anonym_0c65e7 to akú veľkú chodbu máš, že dlažba vyšla tak veľa?
@anonym_b7104e 40 m2. Cena je aj s prácou a materiálom. 2 vstavané skrine sa rozoberali a všetky dvere so zárubňami demontovali a zasa montovali. Búranie starej dlažby, vyrovnanie atď. Len samotná dlažba stála okolo 900 €
@anonym_autor moja kamarátka takto stavali ale pred 12 rokmi, svojpomocne bez hypo za tri roky. Povedala že keby ma tak urobiť ešte raz už by do toho nešla, radšej by tu hypo vzala alebo ostala v zahraničí ešte rok. Pretože hrubá stavba ich až tak "moc" nestala , alebo potom dorobiť vnútro...obzvlášť ak tu niekto už spomínal je rozdiel či das Laminat alebo parkety, rovnako kuchynská linka, sanita, atď atd.
Takisto ste museli mat robenie aspoň akú takú kalkuláciu, ťa ti ukáže či je to reálne alebo nie a tiež od aktuálnych výdavkov a na akú dobu a za akých podmienok má chlap ten plat čo má , a či je nejako ošetrené ak by jeho plat vypadol
@20erika07 netreba ani cakat 3 roky na zmenu ceny. robil som rekonstrukciu strechy a za 6 mesiacov stupla cena dreva na moju strehu o tisicku. ceny elektromaterialu isli raketovo hore a pokracuje to stale smerom hore. cementove lepidlo, obkladovy kamen, zula, radiatory, atd mozem pokracovat.
clovek si moze aj svojpomocne staviat, prerabat ale ceny materialov su stale vyssie a vyssie a v obchodoch nas zacinaju krmit lacnym odpadom.
@frflos_nespokojny my sme stavali menšiu stavbu, materiál sme kupovali priebežne čo práve bolo treba, nech tu nemáme skladisko. A ceny šli hore z mesiaca na mesiac, vždy, keď sme šli niečo dokúpiť, bolo to drahšie a drahšie 🙄
@20erika07 nechápem, prečo je hypo taký strašiak.. veď sa dá poistiť pri strate práce, PN, nedajbože úmrtiu.. čo sa šetrenie z nepravidelne vysokého príjmu nedá. A stále budú musieť odkladať viac a viac za materiál, pretože za cenu ako dnes ho už nekúpia..
@belllinka ty jej strasne zavidis, ze ma šikovného muza. 🙈🙈🙈 Preco by mala, nech sa muz stara. Ty nevies ine okolnosti ale hned urážaš. Presne pre take ako ty, MK stráca uroven. Sudit, urážať, závidieť.
@betulinka1 ja jej nemam co zavidiet, akurat ty neovladas matematiku. Ved normalne odpovedz, z coho budu zit, ak cely jeho plat pojde na stavbu domu? Ja nam tiez sikovneho muza, sami sme si prerobili chalupu, ale aj obaja na to zarobili.
@20erika07 nechápem, prečo je hypo taký strašiak.. veď sa dá poistiť pri strate práce, PN, nedajbože úmrtiu.. čo sa šetrenie z nepravidelne vysokého príjmu nedá. A stále budú musieť odkladať viac a viac za materiál, pretože za cenu ako dnes ho už nekúpia..
@ekira1 pretoze skoly neucia financnu gramotnost. Preto sa ludia co tomu vobec nerozumeju boja hypo.
@anonym_autor autorka ja som pochopila😀
Vies ako to je reálne? Tak ako veľmi budete chciet 💜 my sme rekonštruovali z výplat bez hypo cca 80tisic , ale 3 roky s tým sme počítali a nevadilo to … boli tazke obdobia isli sme do nuly ale ceny týchto hypo som rada že sme sa zatli a nepustili
Tých 30 nechajte na tie veľké sumy kt je tazke ušetriť a tie menšie z výplat , každým dnom ste bližšie k cieľu ak by to už neslo viete si zobrat úplne mini hypo to ako plán be
Ste šikovní to date , veľa sil a držte sa ciela
@anonym_autor autorka ja som pochopila😀
Vies ako to je reálne? Tak ako veľmi budete chciet 💜 my sme rekonštruovali z výplat bez hypo cca 80tisic , ale 3 roky s tým sme počítali a nevadilo to … boli tazke obdobia isli sme do nuly ale ceny týchto hypo som rada že sme sa zatli a nepustili
Tých 30 nechajte na tie veľké sumy kt je tazke ušetriť a tie menšie z výplat , každým dnom ste bližšie k cieľu ak by to už neslo viete si zobrat úplne mini hypo to ako plán be
Ste šikovní to date , veľa sil a držte sa ciela
Ach jo🙈, hypo su nizsie ako stupanie cien materialov a prac hlavne teraz ked "konsolidujeme" dviha s cena prace.
Kedze dobre zarabaju predcasne splatky su mozne jedykolvek pocas roka, je vyhodne brat hypo
@dolly_xd
ak by ste aj vedeli dat mesacne na stavbu 2000 z vyplaty, za rok to je 24 tisic. za dva roky 48 tisic. to mozno dokoncite strechu, okna, elektrinu, vodu, omietky a fasadu, maximalne este podlahy a dvere. ale na kupelne, kuchynu, pripadne este nabytok a na exterierove upravy uz asi nezvysi. ja by som tiez skor isla do hypoteky, aspon mensiu sumu, nech to dokoncite cim skor.
nie
@ekira1 pretoze skoly neucia financnu gramotnost. Preto sa ludia co tomu vobec nerozumeju boja hypo.
@natalka13 skoly ucia financnu gramotnost, ale tak ako nie kazdy je dobry v matematike, v biologii atd..., tak nie kazdy sa nauci porozumiet ekonomike, trhu a peniazom. Ved co taky cloviecik, co ma IQ 90 napr.

@anonym_f1747e nájdeš si hocaku stranku s nábytkom zmerias si kde akú skrinku potrebujes a podľa rozmerov si objednas , hotovo
@anonym_4a8c02 napríklad asko Sconto mobelix Kondela...