Je možné ušetriť na materskej dovolenke?
ahojte.ani neviem ako mam polozit otazku.nezda sa vam,ze internet(facebook,instagram)je zahlteny nerealnymi vecami?prispevky mamiciek,co maju xy Sestrice siat,mikin,4nosice,3satky, 40eurove cgm vyrobky.viem,vyzera,ze zavidim,ale skor ssa cudujem,ze ak su na rd,tak z coho?my zijeme tak,ze jedlo si mozeme dovolit akekolvek,snazim sa neplytvat,nevyhadzovat,kozmetiku kupujem lacnu(2-3eurove veci),alebo ak drahsiu(15eur) tak len obcas,ked mam narodeniny,meniny.saty take normalne zara,hm,tiez menej casto.ale urcite by som si nemohla dovolit sampon,kondicioner,masku,olej krem na plet atd vsetko za 30 eur za kus.neviem ci chapete na co narazam.proste som sa zamyslela,ci my miname peniaze na inu oblast a preto sa mi zda,ze je pre mna nerealne minat na seba stovky,alebo vidime cez fb nerealne veci?co na to taky manzel,co to zabezpecuje?ako je mozne,ze to utiahne?nechcem sa nikoho dotknut,len falt nad tym rozmyslam,mozno napisete nieco logicke.
poznam zeny co zabezpecuje manzel a rodicovsku maju ako vlastne vreckove , ja napriklad som pracovala od 9 mes maleho ( nechcela som prist o dobry flek) a mala som aj rodicak aj plat takze v pohode mi vychadzalo. Vekom si kupujem drahsie veci, kvalitnejsie kremy, sampony ale snazim sa tak striedat niekedy lacnejsie inokedy drahsie. Oblecenie pre seba postupne kupujem menej veci ale snazim sa viac od slovenskych navrharok, aspon z jednej kolekcie jednu vychytavku. Vekom davam prednost kvalite nad kvantitou. Ja zas nesledujem ziadne influencerky po nete takze ani nemam prehlad kto co ma a v akom mnozstve
@bessdonna nevieš aké majú tie mamičky výdavky na bývanie napríklad… My ak by sme s mužom ostali bývať v mojom byte (2 izbovy) a uskromnili by sme sa s tým, tak by sme mali výdavky na bývanie cca 600€ a kopmletne prerobený byt kde nemusíš dať už ani 1€. Takze by sme mali dosť peňazí naviac.. My sme sa rozhodli ísť kvôli komfortu do domu, kde sú mesačne výdavky na úrovni cca 900€ plus stále niečo do domu musíme vraziť (keď som preratala, už sme dom dali možno aj 30-40k), takze sa to odrazí aj v iných oblastiach. Nevidis pozadie života tých ľudí 🤷🏽♀️
No tak možno tie mamičky nesedia doma a nečakajú na to,kým im pipne rodičovská alebo manžel dá nejaké peniaze.
Ja som počas oboch rodičovských pracovala.Takze áno,mohla som si dovoliť všetko,čo som chcela.Rodicovsky bol taký plus príspevok,tak ako dnes rodinné prídavky.
@melanta veru je to logicke,musim uznat.len furt pocuvam ako malo kazdy zaraba,skor pocuvam take,ze od 800 do tych 1500.ale nie som z BA a tam tie platy mozu byt uplne inde.a ano,niekto ma mozno viac nasetrene,alebo to co ma nasetrene nemina na dovolenky,alebo nechodi do restiky.
@klementinka58 najlepsie nesledovat.jasne,nevidime kolko z tychto bab pracuje pri rd.alebo mozno hypoteku nemaju.
Moje postrehy k tomu:
1. Kopec žien na instagrame čo prezentujú tieto veci si ich nekupujú, ale dostali ich zadarmo za reklamu.
2. Je to o prioritách, ja si kozmetiku kupujem tiež drahšiu (pleťovú a vlasovú) a kupovala som si aj počas RD. Nemíňam zas na iné veci čo si možno iné ženy doprajú, nechodím na nechty, ku kaderníčke, na pedikúru, riešim si toto sama doma.
3. Sú muži (aj ženy) čo zarábajú dobre. Ja som čiastočne pracovala aj počas RD a máme len jedno dieťa, takže štandard mame asi vyšší ako niekto kto ma deti 4.
To neni len insta. Staci ked idem na preventivku k detskej. Mamicky od hlavy po paty v gycovom guess outfite, kazda nechty urobene, drahe kabelky a kocik tej najdrahsej znacky (nie nie je najlepsi). Je to o nastaveni. Radsej investujem do niecoho ineho. Co pre cudzich na prvy pohlad nie je vidiet.
@bessdonna neviem mna nikdy nezaujimali ini ludia ani som nikdy neriesila co maju co nemaju, tie baby na insta to uz vobec nie, dokonca insta ani nemam. Ked nieco chcem tak si kupim a neriesim ci mam dost preco maju ini tolko, neregistrujem ani oblecenie inych ludi v meste, proste zijem si svoj spokojny zivot 🙂
@lienka.7 prave preto sa pytam ci je to realita,lebo neviem.no mozno su to stale tie osoby,co robia podporky a tym padom aj reklamu na nosiace oblecenie,realne to oni nekupuju.kazdopadne zaujimave ako to na nas vplyva.pricom netuzim po tom,nenosim,nepaci sa mi to a predsa kukam,ze jak za tu mikinu moze dat 300eur a jak sa jej to moze pacit 😂
@bessdonna Mnohé z tých žien žijú aj počas materskej/rodičovskej dovolenky, aj počas aktívneho pracovného života s partnerom/manželom ako rovnocenní partneri. To znamená, že obaja majú aj počas výpadku jedného príjmu rovnaký štandard. Muž nemusí zarábať minimálku a tiež žena nemusí počas tohto obdobia nepracovať. Mnohé majú spolupráce na IG, FB, brigádu, pracujú z domu. Nosiče sa dajú požičať/podediť. Oblečenie môže byť pokojne kupované pred obdobím materskej, darované ako darček od blízkych. Možno majú namiesto 30 šiat kúpených 5 ks trochu kvalitnejších. A to, že som na rodičovskej neznamená, že si musím kupovať lacnú kozmetiku, ak mi nerobí dobre na pleť.
@dzejny656 na toto som bola zvedava,ci to nemozu mat zadarmo za reklamu.ja chcem tretie babo teraz,presne,velmi sa to odrazi na vydavkoch.tiez nechodim na nechty a tak,ale nikdy som nechodila,ale myslim si,ze to by sme si nemohli dovolit.napr nechty asi kazde 3t tusim 20eur,kadernicka 50,ale presne,ja pri druhom dietati som doma a planujem byt doma do 3r.
@klementinka58 si fajn povaha.a vies co tiez som nezvykla.musim sa odhlasit z tychto roznych fb skupin a urobim to este dnes🙂
@really8 presne.ale to su u nas zeny roznych nie uplne cestne zarabajucich muzov.hlavne tie gycove s kamienkami a orchidejkami na nechtoch😂.podla mna my robime chybu tam,ze vela chodime do restik.lubime ramen,pho a podobne,no a vnimame to ako oddych a spestrenie tyzdna,kecame,akoby sme boli na rande len mame so sebou dieta.
@bessdonna jedna švagriná ma pri malej hotový vozový park kočíkov , značkových veci , ta fakt mina tisíce na materskej, ale málokto vie, že s mužom robí v ich firme a obracia sa aj na tej materskej a druha švagriná keď bola na materskej mala muža co veľmi dobre zarobi a pred materskou nasporila dosť peňazí, tak z toho si kupovala tri roky značkové blbosti malému , ako to volala. Na to sporila, až môže si na materskej užívať a kupovať co chce.
Veľa kamosiek robí popri rodicaku z domu alebo na pol úväzku a strašne veľa záleží aké máš výdavky. Hlavne na bývanie
Na socialnych sietach vidis len odrobinku, len co dany clovek chce ukazat. A ano, su mnohi, co maju na drahu kozmetiku, oblecenie ... Proste su ludia, co maju mesacny prijem, co niektori zarobia za cely rok. Stale tu je dostatok ludi, co peniaze proste maju.
Treba si uvedomiť, ze nie všetko na sociálnych sieťach je tak ako prezentujú. Ale samozrejme sú ľudia, čo na to majú, a je to v poriadku.
Každý má iné nároky na život, raz sa tu jedna žena pýtala, že či by sme boli schopní vyžiť tuším z 900eur na mesiac pri jednom dieťati s tým, že hypo atď sú poplatene. Boli tam skupinky žien ktoré odpovedali, že samozrejme, ešte by si aj odložili, potom také, že by nevyzili.. Všetko je to o nárokoch na život.
Ďalšia vec je, ako žili pred tým. Ci mali niečo nasporene. My keď sme brali hypo, sa ľudia čudovali ako to ze na taky dráhy byt berieme tak málo, že ako nám je dobre, nemusíme mať vysokú splátku, ale to, že sme s mužom nemali xy liet, že po skole sme makali na brigádach a niekedy sme sa videli len keď sme išli večer spať, alebo bol v zahraničí aby zarobil,nevideli sme sa mesiac, ja som mala dve roboty a do toho som sa učila na výšku, to už nevideli. Videli len to pozlatko. A takto beriem aj sociálne siete. Vidíme len to, čo chcú aby sme videli.
@lucia13022023 my mame 1500 na 2deticky a na nas,ked ratam jedlo,kozmetiku,oblecenie,poplatky do skoly,vyletiky,restiky,proste na bezne veci.ano,soc.siete nutia cloveka k zamysleniu a presne,vidis len to,co chcem aby si videla.sikovni ste,teraz to vdaka tomu mate lahsie,utiahnete to aj keby prislo nejake zdazovanie.my nemame tiez velku hypoteku,u nas boli kedysi ceny nehnutelnosti velmi dobre.
@bessdonna ahoj. ked už chceš IG, odporucam sledovať iba pár profilov, kde máš cca predstavu, ako asi ti ľudia žijú. Neznáme wannabe-influencerky a hviezdičky z rôznych show, každá druha možno aj s účtom na onlyfans mi sú ukradnuté. Ja na IG nemám v profile nic a primárne tam sledujem lokalne SK/CZ znacky. A mimo toho cca 5 individualnych profilov - SK vlogerky, ktoré som sledovala roky na YT. Tie ale žijú - prezentujú sa že žijú - podobne ako my, takze je to skôr pre inšpiráciu.
Ak máš napr známych s platmi cca 800-1500e, ti exotickú dovolenku v super drahých rezortoch 4x do roka asi nepostujú, vsak? Možno stále majú z tvojho pohľadu drahšie veci napr pre dieta, no dnes je perfektný vyber skoro nenoseneho aj z druhej ruky.
K štandardu na MD/RD: ja babo ešte len čakám. Nepovažujem sa za premotivovanu budúcu matku, ktorá by vopred zháňala 2 kočíky, 4 hracie podložky, 6 fusakov, atd. Ak bude nieco chybat, dokúpime, no nerada by som sa zapratala haraburdami “pre prípad” (ale možno na mna ešte príde toto hniezdenie 😂🙏). No tiež som bola zvyknutá na určitý svoj štandard a nie je nutne aby som ho teraz menila. Mám, ako mnohé baby na MK, dostatočnú rezervu/vreckové. Ale hlavne rozumného muža, ktorý aj keď bude jediný zarábajúci v rodine, chápe, že ja ostávam na čas doma ZA NÁS OBOCH a pri NAŠOM DIEŤATI. A potom chce on. Nepredpokladám, že by ma buzeroval, že mám obmedziť kaderníka, dentálku, alebo že si mám kabat na zimu vybrat v Pepcu alebo Sinsay (nic pohŕdavé proti ľudom čo taký nosia, no ja osobne sa snažím fast fashion nepodporovať).
Kopu mužov na Slovensku zarobí 3/4/5 + tisíc € … aj zien … a keď to spoja dokopy …potom je to o niečo jednoduchší ten život celkovo
My s muzom sme stredna vrstva, nezarabame radovo tisicky eur a mame obrovske vydavky. Ja som mala ale pred rodicovskou dost nasetrene a tak v podstate nebolo treba menit zivotny styl.
Kozmetika u mna nie je polozka, lwbo ak ai aj kupim krem za 40 ojro, vydrzi mi tri mesiace a to uz je pre mna nic. Skor je polozka potraviny, kopec ludi nakupuje nadmieru a potom vyhadzuje. Ja sa snazim nevyhodit nic, nakupovat own co sa zje, nekupujem milion par eurovych poloziek v pepcu, ale zopar kvalitnejsich kuskov, ktore vynosime do aleluje, a mame ich roky. Detom veci zo sekaca.
Ale netrieme biedu, aj na dovolenky chodime, aj do testauracie, aj na atrakcie.
Myslim, ze infouencerky nie su pre kazdeho, ak ich sleduje “chudoba” rozumej niekto s minimalkou, je to akurat na depresiu.
Aj ja mam z nich obcas depresie😂
@cielavedomost nesranduj,neviem si predstavit zarobit si 4-5000 eur,tolko som si myslela,ze zarobia tak vladni predstavitelia.normalne pre mna nepredstavitelne.tie zeny ale to som zabudla povedat,ze velakrat tam pisali ako klamu svojich muzov,ze to maju z piatej ruky za 20eur a tak.vtipkuju si,ake su zavisle a zas si nieco objednali.to co spominas je podla mna cisto len BA.alebo potom podnikatelia dlhorocni,ktorym sa dobre dari.no alebo taka skupina,ktora u nas v DS bola rozrastena do isteho momentu
@bessdonna 5000e zarobi aj obycajny obkladac mesacne napriklad...kolega prerabal kupelnu a len za oblozenie kachliciek dal kopec prachov, mesacne si vie majster tiez tolko zarobit

co na to taky manzel,co to zabezpecuje?ako je mozne,ze to utiahne?
Žeby mal vyšší príjem? Niektorí muži zarobia v čistom 800, niektorí 2000, niektorí 5000, niektorí dokonca viac. Niektoré ženy pred deťmi zarábali tak, že nič si nenašetrili, niektoré si pred deťmi nasporili tisícky. Chcela si logické vysvetlenie, toto je absolútne logické však? 😉