icon

Je partnerov finančný príspevok 300 € dostatočný?

10. júl 2025

Dobrý deň, prosím o názor.

S partnerom žijeme spolu (v dome po mojich rodičoch).
Ja mám dve školopovinné deti, on je bez záväzkov. Sme spolu asi 5 rokov.
Každý mesiac mi dá 300 € a "viac sa nestará".
Ja sa o neho komplet starám... varím, pečiem, periem, nakupujem oblečenie, drogériu, kozmetiku, platím kredit na mobil, aj keď niečo iné treba do domácnosti/domu... snažím sa byť pozorná po všetkých smeroch. Každý mesiac kúpim aj niečo navyše... proste z lásky, aby som mu urobila radosť. Benzín si platíme každý sám...
Snažím sa dať prvé-posledné aj deťom...
A niekde na konci som ja... ktorá myslí vždy iba na druhých a na seba nie...

Oblečenie, kozmetiku si kupujem vždy sama, partner nikdy neprišiel s tým, že tu más 50 €, kúp si niečo pre radosť. A to si v podstate nekupujem nič (nechodím na nechty, vlasy nefajčím, nepijem)...
Doma všetko porobí, opraví... deti sú výhradne iba na mne (veď sú moje)...

A mne príde tých 300 € proste málo. To prispieva akoby iba na seba... a takto to ide roky... a pritom za posledné 2-3 roky stúpli náklady na život nehorázne... a furt je to iba 300 €.

Mne je hrozne ľúto, že aspoň každý druhý mesiac mi nedá viac... mne z výplaty neostane nič a on má pre seba cca 500 - 600 € (máme spoločnú chatu, tak idú peniaze tam, ale aj ja sa snažím aspoň niečo prispievať).

A ak mám od neho pýtať, tak sa asi radšej pod zem prepadnem.
Od 19-ky sa živím sama, vysokú som si sama platila, ešte aj mame dávala.

Ale už ma to ubíja... nezaslúžim si ani trochu pozornosti a pocitu, že mi niekto niečo dá z lásky?

Je podľa vás 300 € dosť?

Ďakujem.

liv1
13. júl 2025

Autorka neber si tie komentare. Nemas potuchy kto ich na druhej strane pise, kto nema qbsolutne prehlad co a ako sa u vas deje a tu si dievcata rady povymyslaju kadeco, aj co clovek nikdy nenapisal. Aj to je MK. Ale ty si skus z toho zobrat to dobre. Mozno ti to dodalo guraz, tak fajn. A s tym rpzhovorom opatrne, nevxbal to stylom ze ho obvinis, ale skus ako to ty vnimas, ako to teba ovplyvnuje a ako by si bola spokojna keby to bolo. Daj mu priestor vyjadrit co si mysli o tom on.. a z reakcii uvidis

muchotrafka298
13. júl 2025
@mandzula

@anonym_autor pisem ti to ako clovek, ktory zije uz 13 rokov v "zlepenci". Nie, nie je normalne 90 % casu venovat detom, 10 % partnerovi, nemat ziadny spolocny ako rodina, dokonca sa obchadzat. A uz vobec nie po 5 rokoch vztahu. A, ano, cim viac si toho napisala, tym vacsi bizar z toho vychadza.
V kazdom pripade je fajn, ze si si z tejto diskusie nieco vzala a ides to riesit.

@mandzula mne to strasne pripomina pribeh mojich kamaratok z detstva. Ich matka bola 3 x rozvedena, lebo niektorych tych panov, co boli "nahradni oteckovia" si rovno brala. Takych, co z nich mala osoh za komancov. Vacsinou k detom vztah nemali, boli to dve sestry a detstvo ich dost poznacilo. Obidve maju problemy so vztahmi, lebo doma videli len model, ze "nahradny" otecko na nich kaslal, proste niekto ich len tolerovali a niektori ani to nie. Obe su single matky s detmi, viacerymi. A ich vztahy su vzdy len pruser.

muchotrafka298
Autor odpoveď zmazal
janka2273
13. júl 2025
@anonym_autor

@caramellka Prosim, uz dost ohladom deti. Travim s nimi asi tak 90 % casu, s partnerom asi 10 %. Vzdy som tu pre nich. A vzdy budem. A ano - raz mobil, raz PC.

@anonym_autor Ja ti prajem zo srdca len to najlepšie do budúcna 😘 si zjavne dobrý človek i dobrá mama,len musíš byť troška rozhodnejšia, viac myslieť na seba a vedieť si buchnúť do stola😉
Veľmi ti držím palce a daj vedieť,ako dopadol rozhovor 😘😘😘🤝

dankanka
13. júl 2025
@enmery

Preboha, to sa tak zle číta. Autorka sa klame, že deti ho majú veľmi rady.🙄 Normálne ma srdce bolí za tie deti. Dcéra kričí o pomoc tou žiarlivosťou a ver tomu, že v duchu sa modlia, aby si konečne začala mať rada ich a vykopla penis z domu. Hocijaký chlap lepší ako žiadny a ženami kupuje lásku muža a uprednostňuje ho pred deťmi a este sa klame, že ho majú rady a nedali by ho za nič. Ty ešte len uvidíš v puberte.

@enmery ona by mala mať rada samu seba. Určiť si hranice. Vidieť svoju hodnotu.

vakatko
13. júl 2025
@anonym_autor

@mandzula Cokolvek napisem, je zle. Ja nemam potrebu vypisovat o nasom sexualnom zivote, ked uz deti spia. To je cas pre nas, milujeme sa, rozpravame sa... cez den sme v robote, poobede ja som s detmi, on si robi svoje... Uz nebudem nic pisat... lebo cokolvek napisem, tak vyjdem z toho so zlym pocitom.

@anonym_autor od začiatku to mal premyslené. Ex ho vyhodila z domu, dostal vyplatenú svoju splátku hypotéky a plánuje to isté s chatou, že ti vyplatí len to čo si tam investovala. Nasťahoval sa k žene s domom, aby nemusel platiť drahý podnájom.
Na kúpu chaty ťa zmanipuloval, kupoval ju prakticky pre seba. Využíva ťa, ty mu financuješ život a on si šetrí peniaze aby ťa z chaty v budúcnosti vyplatil.
Neľúbi teba ani deti je s tebou z vypočítavosti, tvojej naivity a dobromyselnosti...
Po rozhovore mu pošli link na túto diskusiu.

sidicek
13. júl 2025
@anonym_autor

@caramellka Chata sa preraba, nadobuda hodnotu. Pri dnesnych cenach je jej hodnota mozno dvakrat taka, ako na zaciatku. Problem je ten, ze mi urcite nebude chciet vyplatit polovicu aktualnej ceny, ale iba to, co som "do nej dala". A to mi pride riadne nefer, lebo keby ju potom predal, tak zase len ja budem v minuse.

Preco s nim mam chatu spolocnu? Lebo clovek mieni, zivot meni bohuzial. Plany a sny boli ine.

@anonym_autor on ta manipuluje , tebe s rodinným domom je chata úplne nanič. Radšej nejaký byt do prenájmu si mohla kúpiť a časom by bol pre dieta, poznám jedného manipulatora a vieš kde býva po rozvode? V chate 😀

sidicek
Autor odpoveď zmazal
romiada
13. júl 2025

@anonym_autor ja budem asi trosku hnusná teraz. Ale na tu chatu chodíš s nim a deťmi? Či on tam je od piatku do nedele a "preraba"? Alebo niečo "obraba" na chate? Prepáč ale u mňa fakt takýto chlap vzbudzuje podozrenie o to viac že už v manželstve bol a nedochádza mu že 300 eur je žalostne malo. Chce to kľudný rozhovor na začiatok a potom len potichu pozoruj reakcie a pripadne zmeny. Niekto kto Ta vodí za nos sa zvyčajne prezradí rýchlejšie ako si myslíš. Na to stačí len taka téma ako sú peniaze, sex a pod. ....

david1202
13. júl 2025

Ja ti dam 700€ na mesiac a stačí ked mi upratas jednu izbu v dome ,ked ze psa a korytnacky krmim výlučne ja 😅 ešte ti dam raz za týždeň kvety ,ako vďaka.

mandzula
13. júl 2025
@liv1

Autorka neber si tie komentare. Nemas potuchy kto ich na druhej strane pise, kto nema qbsolutne prehlad co a ako sa u vas deje a tu si dievcata rady povymyslaju kadeco, aj co clovek nikdy nenapisal. Aj to je MK. Ale ty si skus z toho zobrat to dobre. Mozno ti to dodalo guraz, tak fajn. A s tym rpzhovorom opatrne, nevxbal to stylom ze ho obvinis, ale skus ako to ty vnimas, ako to teba ovplyvnuje a ako by si bola spokojna keby to bolo. Daj mu priestor vyjadrit co si mysli o tom on.. a z reakcii uvidis

@liv1 chapem, ze chces autorku povzbudit, no ked ako pises, je stary cap taka trubka, aby mu nedoslo, ze zena na neho doplaca a ze deti nie su kus nabytku, a to ani po piatich rokoch vztahu, aka je sanca, ze po debate sa nieco dlhodobo zmeni? Asi nulova. Skor to bude vychcany smrad, ktory zneuziva zenu, ktora si nesie traumy z minulosti. Toto je typicke pre manipulatorov - najst si cusiacu empaticku osobu, ktora sa bude bat im nieco povedat.
Este ona z toho moze nakoniec vyjst ako ta zla.

romiada
13. júl 2025

@anonym_autor plus ešte napíšem.. ...ty sú v mínuse 200 eur mesačne a on v pluse cca 500 -600mesačne. To je v absolútnej hodnote 700 -800 eur mesačne. Daj to x 12 deleno 2....to máš 4tisicky ročne na dve nadupane dovolenky. Dúfam že ideš kvôli "svojmu prepadnutiu pod zem" do mínusu na nejakej debatnej karte alebo zo svojich úspor. Kvôli cudziemu chlapovi.

lion777
13. júl 2025
@david1202

Ja ti dam 700€ na mesiac a stačí ked mi upratas jednu izbu v dome ,ked ze psa a korytnacky krmim výlučne ja 😅 ešte ti dam raz za týždeň kvety ,ako vďaka.

@david1202 🤣 ešte by tam musel byť cit a láska , nielen peniaze. Fajn že vieš, koľko čo stojí.

liv1
13. júl 2025
@mandzula

@liv1 chapem, ze chces autorku povzbudit, no ked ako pises, je stary cap taka trubka, aby mu nedoslo, ze zena na neho doplaca a ze deti nie su kus nabytku, a to ani po piatich rokoch vztahu, aka je sanca, ze po debate sa nieco dlhodobo zmeni? Asi nulova. Skor to bude vychcany smrad, ktory zneuziva zenu, ktora si nesie traumy z minulosti. Toto je typicke pre manipulatorov - najst si cusiacu empaticku osobu, ktora sa bude bat im nieco povedat.
Este ona z toho moze nakoniec vyjst ako ta zla.

@mandzula pozri, nie je to od neho pekne, nie je stedry, pozorny. Ale chapes, predstav si debatu, kde by povedal prepac, neuvedomil som si to. Zmenim to, budem to davat viac. Ale s tymi detmi neviem, tam si myslim ze to nevyzera uplne super. To naozaj moze dopadnut len dvomi sposobmi. Bud si uvedomi, prehodnoti, zmeni nejake veci. Alebo opacne, a este sa moze stat ze bude aj velmi neprijemny a presvedceny, ze kolko dava je dostacujuce. Ale fakt je, ze ak dava do spolocnej chaty viac ako ona a tym zvysuje hodnotu aj jej casti, potom to nie je uplne jednoznacne. Predstav si ze ak do chaty da 500€ mesacne, autorka 200, to je akoby daval do spolocneho rozpoctu 600€ (300 co da autorke a 300 co da do chaty viac ako ona) , co uz teda nie je az tak malo. Ani vela…

Problemom je, ak je jeden z partnerov absolutne obetavy, ochotny, dobry, ten druhy si na to velmi lahko zvykne. A moze to neskor aj zneuzivat. Co treba urobit vzdy za kazdych okolnosti, je debata. Lebo ako sa hovori “nememu dietatu ani vlastna mat nerozumie”, i ked myslim si ze tá zrovna rozumie 😁…

mandzula
13. júl 2025
@liv1

@mandzula pozri, nie je to od neho pekne, nie je stedry, pozorny. Ale chapes, predstav si debatu, kde by povedal prepac, neuvedomil som si to. Zmenim to, budem to davat viac. Ale s tymi detmi neviem, tam si myslim ze to nevyzera uplne super. To naozaj moze dopadnut len dvomi sposobmi. Bud si uvedomi, prehodnoti, zmeni nejake veci. Alebo opacne, a este sa moze stat ze bude aj velmi neprijemny a presvedceny, ze kolko dava je dostacujuce. Ale fakt je, ze ak dava do spolocnej chaty viac ako ona a tym zvysuje hodnotu aj jej casti, potom to nie je uplne jednoznacne. Predstav si ze ak do chaty da 500€ mesacne, autorka 200, to je akoby daval do spolocneho rozpoctu 600€ (300 co da autorke a 300 co da do chaty viac ako ona) , co uz teda nie je az tak malo. Ani vela…

Problemom je, ak je jeden z partnerov absolutne obetavy, ochotny, dobry, ten druhy si na to velmi lahko zvykne. A moze to neskor aj zneuzivat. Co treba urobit vzdy za kazdych okolnosti, je debata. Lebo ako sa hovori “nememu dietatu ani vlastna mat nerozumie”, i ked myslim si ze tá zrovna rozumie 😁…

@liv1 akurat sa moze stat, ze odklada bloky, on da teda realne viac o to, o co autorku ukracuje na dennej rezii, ktoru ona musi dotovat (vie to autorka preukazat?) a takto s nou vybabre. O detoch pomlcim, tam uz davno zmeskal vlak.

lienka.7
13. júl 2025
@liv1

@liv1 co sa tyka chaty, aby potom ešte nezdokladoval, ze koľko dal do "spolocnej" chaty on a koľko autorka. Cize pokial argumentuje týmto, je to ubohe. Lebo autorku takto pokojne obabre 2x - 1x ze za neho doplaca v domácnosti, 2x ju obere o "podiel" na chate. Nuž, filipa v hlave teda určite 👌👌👌

katka13katka
13. júl 2025

Cely cas pises ze maju vsetko, ale nemaju mamu, ktora si to uprace poriadne v hlave. 300€ za fullservis? Preco si s nim, ked ta vyuziva? To co navyse minies na neho mozes dat detom. Pretoze ty ho vlastne zivis, satis, kupujes mu darceky. To, ze to medzi priatelom a detmi nefunguje by bola pre mna stopka. Mohol by mat aj styri chaty a prispevat 1500€. Na prvom mieste maju byt tvoje deti nie nejaky chlap. A ano existuje aj taky, co bude lubit teba aj tvoje deti, aj ti sam od seba nieco kupi,prekvapi ta aj sa nenecha zivit matkou s dvoma sirotami. Kopnut do zadku, nech si za 300€ hlada inu sluzku…

mariska1989
13. júl 2025

No co boli ste sa prejsť a pokecali ste o všetkom?

gerdusha
14. júl 2025
@mariska1989

No co boli ste sa prejsť a pokecali ste o všetkom?

@mariska1989 po tom všetkom posudzovaní, odsudzovaní a hejte, ktorý tu autorka dostala je odvážne čakať, že sa tu ešte príde zdôveriť...

mariska1989
14. júl 2025
@gerdusha

@mariska1989 po tom všetkom posudzovaní, odsudzovaní a hejte, ktorý tu autorka dostala je odvážne čakať, že sa tu ešte príde zdôveriť...

@gerdusha hento sú vzdy treba sa cez ne preniesť, zložiť ružové okuliare . Niekedy proste ten človek potrebuje viac času, snáď sa jej táto situácia podarí v čo najkratšej dobe vyriešiť.

liv1
14. júl 2025

Autorka daj vediet, ako to u vas dopadlo. Celkom ma to zaujima a samozrejme, drzim ✊ nech len dobre…

anetka34
14. júl 2025
@gerdusha

@gerdusha Presne aj ja hovorím. Nechápem ako jej niekto dokáže ešte viac naložiť. Určite je dobrá mama. Ako niekto môže takto posudzovať niekoho, to nepochopím. A niekto si asi žije vo virtuálnom svete, že behom jedného dňa sa s ním má rozísť aj vysporiadať.

Odporúčam autorke psychologičku, mala by riešiť to aby sa mala viac rada. To sa ešte dá zmeniť.

liv1
14. júl 2025
@gerdusha

@gerdusha ale nedostala tu len hejt, odsudzovanie, dostala aj niekolko dobrych rad a podpory 😉

mandzula
14. júl 2025
@anetka34

@gerdusha Presne aj ja hovorím. Nechápem ako jej niekto dokáže ešte viac naložiť. Určite je dobrá mama. Ako niekto môže takto posudzovať niekoho, to nepochopím. A niekto si asi žije vo virtuálnom svete, že behom jedného dňa sa s ním má rozísť aj vysporiadať.

Odporúčam autorke psychologičku, mala by riešiť to aby sa mala viac rada. To sa ešte dá zmeniť.

@anetka34 slepemu cloveku lutovanim oci neotvoris. Ako autorka postupne pridavala informacie, bolo jasne, ze je totalne slepa. Ak jej tako diskusia pomohla prebrat sa, kazde jedno slovo malo vyznam, aj to menej prijemne.

gerdusha
14. júl 2025
@liv1

@gerdusha ale nedostala tu len hejt, odsudzovanie, dostala aj niekolko dobrych rad a podpory 😉

@liv1 nehovorím,že nie,vnímala som najmä tvoje príspevky. No stále ta nálož posudzovania až pohŕdania bola veľká...

Za tým pc sedela smutná žena a nepotrebovala dostať takú dávku posmechu. Mnohé sa tu cítili ohromne "silné frajerky s modrými rečami" bez ohľadu na to,či to ako veci napíšu neublíži autorke...to je ako žene so zlomenou nohou vyčítať,že nemala liezť na ten rebrík...ako jej to v danej chvíli plnej bolesti pomôže??

Niektoré tu boli fakt ako supy...možno úmysel dobrý, ale veľmi zlé praktizovanie...

gerdusha
14. júl 2025
@mandzula

@anetka34 slepemu cloveku lutovanim oci neotvoris. Ako autorka postupne pridavala informacie, bolo jasne, ze je totalne slepa. Ak jej tako diskusia pomohla prebrat sa, kazde jedno slovo malo vyznam, aj to menej prijemne.

@mandzula prečo slepemu otvárať oči?? Ak je niekto slepý, ma sa naučiť žiť s podmienkami,ktoré ma...druhí mu majú byť laskavym sprievodcom a nie mu otvárať oči...kto chce pochopí, kto nechce, bude ma chytať za slovíčka..

mandzula
14. júl 2025
@gerdusha

@mandzula prečo slepemu otvárať oči?? Ak je niekto slepý, ma sa naučiť žiť s podmienkami,ktoré ma...druhí mu majú byť laskavym sprievodcom a nie mu otvárať oči...kto chce pochopí, kto nechce, bude ma chytať za slovíčka..

@gerdusha mam ma to iny nazor, a pon si mimochodom prisla aj autorka. A dostala ho. Evidentne bola zacyklena v tom, co jej ako standard nastolil "partner". A bola v tom vztahu slepa ako delo, ked mu to tolke roky tolerovala. Ako si ty predstavujes to sprevadzanie?

lola6666
14. júl 2025
@anonym_autor

Mne ide iba o názor, či by ste v mojej situácii považovali 300 € za dostatočný peniaz na prispievanie.

@anonym_autor ja by som sa na neho vykašľala. Nie pre peniaze ale kvôli deťom.

sidicek
14. júl 2025
@gerdusha

@liv1 nehovorím,že nie,vnímala som najmä tvoje príspevky. No stále ta nálož posudzovania až pohŕdania bola veľká...

Za tým pc sedela smutná žena a nepotrebovala dostať takú dávku posmechu. Mnohé sa tu cítili ohromne "silné frajerky s modrými rečami" bez ohľadu na to,či to ako veci napíšu neublíži autorke...to je ako žene so zlomenou nohou vyčítať,že nemala liezť na ten rebrík...ako jej to v danej chvíli plnej bolesti pomôže??

Niektoré tu boli fakt ako supy...možno úmysel dobrý, ale veľmi zlé praktizovanie...

@gerdusha nie ,autorka s tou zlomenou nohou stále na ten rebrík lezie, to je veľký rozdiel.

elvenprincess
16. júl 2025
@anonym_autor

@enmery Ja to viem, že na deťoch sa to podpíše, že nemajú otca... viem, že im otec chýba. Viem to. A preto im dávam všetku lásku sveta. O nič ich neukracujem. A kde nájsť takéto muža, čo bude cudzie deti brať ako vlastné? Taký ani neexistuje hádam...

@anonym_autor tu by som bola ochotná sa s tebou pohádať. Môj berie moje dieťa ako svoje druhé dieťa. A to odkedy sme spolu. A to moje dieťa sa tiež nestretáva s vlastným otcom.
No a ja zas beriem jeho dieťa z prvého vztahu ako moje druhé dieťa. Nikdy ani jednému nič nechýbalo, všetko majú obaja rovnako, žiadne rozdiely. Teda iba v tom, že je je medzi nimi rozdiel vo veku, aj pohlaví, takže toho sa držíme. Ale ináč majú všetko v rovnakej hodnote, len teda podľa vlastných preferencií. Obe deti ľúbime obaja. Takže sa nájdu muži, ktorí príjmu aj cudzie dieťa. Ty máš vedľa seba, s prepáčením, kreténa, ktorý sa správa ako dospelák v mama hotely. 🤷🏼‍♀️