icon

Je partnerov finančný príspevok 300 € dostatočný?

10. júl 2025

Dobrý deň, prosím o názor.

S partnerom žijeme spolu (v dome po mojich rodičoch).
Ja mám dve školopovinné deti, on je bez záväzkov. Sme spolu asi 5 rokov.
Každý mesiac mi dá 300 € a "viac sa nestará".
Ja sa o neho komplet starám... varím, pečiem, periem, nakupujem oblečenie, drogériu, kozmetiku, platím kredit na mobil, aj keď niečo iné treba do domácnosti/domu... snažím sa byť pozorná po všetkých smeroch. Každý mesiac kúpim aj niečo navyše... proste z lásky, aby som mu urobila radosť. Benzín si platíme každý sám...
Snažím sa dať prvé-posledné aj deťom...
A niekde na konci som ja... ktorá myslí vždy iba na druhých a na seba nie...

Oblečenie, kozmetiku si kupujem vždy sama, partner nikdy neprišiel s tým, že tu más 50 €, kúp si niečo pre radosť. A to si v podstate nekupujem nič (nechodím na nechty, vlasy nefajčím, nepijem)...
Doma všetko porobí, opraví... deti sú výhradne iba na mne (veď sú moje)...

A mne príde tých 300 € proste málo. To prispieva akoby iba na seba... a takto to ide roky... a pritom za posledné 2-3 roky stúpli náklady na život nehorázne... a furt je to iba 300 €.

Mne je hrozne ľúto, že aspoň každý druhý mesiac mi nedá viac... mne z výplaty neostane nič a on má pre seba cca 500 - 600 € (máme spoločnú chatu, tak idú peniaze tam, ale aj ja sa snažím aspoň niečo prispievať).

A ak mám od neho pýtať, tak sa asi radšej pod zem prepadnem.
Od 19-ky sa živím sama, vysokú som si sama platila, ešte aj mame dávala.

Ale už ma to ubíja... nezaslúžim si ani trochu pozornosti a pocitu, že mi niekto niečo dá z lásky?

Je podľa vás 300 € dosť?

Ďakujem.

mandzula
10. júl 2025
@anonym_autor

@mandzula Dom je veľký... viac-menej sa ani nevídajú... spoločné výlety nemáme, občas kúpalisko, deti brávam ja sama občas niekam. Deti majú 11 a 12 rokov.
Dobre sa cítia, keď sú so mnou, ozaj im nič nechýba... máme doma pohodu. Len nie sme rodina bohužiaľ. Také dva životy osobitné žijem, aj keď sme pod jednou strechou.

@anonym_autor "dom je veľký... viac-menej sa ani nevídajú". Ako u vás vyzerá napríklad taký večer, keď bežné rodiny sedia spolu pri večeri, pri telke? On je vo svojom trakte a ty s deťmi vo svojom?

deninka233
10. júl 2025

tvl, ja chcem byť tvoj chlap! A aby som nebola sviňa, aj voňavku alebo inú serepetičku ti raz za mesiac kúpim…

maciatkolulu
10. júl 2025

Prečo máš náhradné výživné? To je blbosť. Snáď sirotské a to to je vyššie, si nebola zobrata s otcom deti?

zuzanaete
10. júl 2025
@anonym_autor

@mandzula Dom je veľký... viac-menej sa ani nevídajú... spoločné výlety nemáme, občas kúpalisko, deti brávam ja sama občas niekam. Deti majú 11 a 12 rokov.
Dobre sa cítia, keď sú so mnou, ozaj im nič nechýba... máme doma pohodu. Len nie sme rodina bohužiaľ. Také dva životy osobitné žijem, aj keď sme pod jednou strechou.

@anonym_autor Ako moze byt doma pohoda, ked sa deti neznasaju s tvojim partnerom? Mozno po sebe nekricia, ale to neznamena, ze to pod povrchom nevrie alebo sa uz obrnili. Ale to obrnenie ich stalo/stoji vela energie, aj ked to mozno nedavaju najavo.

zuzanaete
10. júl 2025
@maciatkolulu

Prečo máš náhradné výživné? To je blbosť. Snáď sirotské a to to je vyššie, si nebola zobrata s otcom deti?

@maciatkolulu Na sirotske nema vplyv manzelstvo rodicov. Ako manzelka by mala narok na vdovsky. Skor je otazka, ci otec deti nemal dlzoby v SP a preto nemaju narok na sirotsky. Neviem, ci sa v takom pripade dava nahradne vyzivne. Alebo sa autorka len nespravne vyjadrila.

autor
10. júl 2025
@zuzanaete

@anonym_autor Ako moze byt doma pohoda, ked sa deti neznasaju s tvojim partnerom? Mozno po sebe nekricia, ale to neznamena, ze to pod povrchom nevrie alebo sa uz obrnili. Ale to obrnenie ich stalo/stoji vela energie, aj ked to mozno nedavaju najavo.

@zuzanaete Takto... deti ho majú veľmi radi... keby on o to stál, tak ho nedajú za nič na svete... len on sa stráni absolútne, má rád svoj pokoj, robí si svoje... a tým, že je to takto, tak dcéra žiarli, keď ja s ním trochu chcem tráviť čas (keďže netrávime čas ako rodina)... celé zle, viem to.

maciatkolulu
10. júl 2025
@zuzanaete

@maciatkolulu Na sirotske nema vplyv manzelstvo rodicov. Ako manzelka by mala narok na vdovsky. Skor je otazka, ci otec deti nemal dlzoby v SP a preto nemaju narok na sirotsky. Neviem, ci sa v takom pripade dava nahradne vyzivne. Alebo sa autorka len nespravne vyjadrila.

@zuzanaete ja viem,pýtala som sa,lebo ma zaujímalo,či bola vydatá a následne prečo nemá vdovské. A to akože dieťa nemám nárok na sirotské ,lebonotec narobil dlžoby a vyoaca sa náhradné výživné? Sa mi nezda

mandzula
10. júl 2025
@anonym_autor

@zuzanaete Takto... deti ho majú veľmi radi... keby on o to stál, tak ho nedajú za nič na svete... len on sa stráni absolútne, má rád svoj pokoj, robí si svoje... a tým, že je to takto, tak dcéra žiarli, keď ja s ním trochu chcem tráviť čas (keďže netrávime čas ako rodina)... celé zle, viem to.

@anonym_autor ach jaj, zle sa to číta, nežijete ako rodina, ty žiješ akoby s milencom, nie partnerom.

autor
10. júl 2025
@maciatkolulu

@zuzanaete ja viem,pýtala som sa,lebo ma zaujímalo,či bola vydatá a následne prečo nemá vdovské. A to akože dieťa nemám nárok na sirotské ,lebonotec narobil dlžoby a vyoaca sa náhradné výživné? Sa mi nezda

@maciatkolulu Žili sme mimo SR, nebola som vydatá. Nemám vdovské, ani sirotské, len to náhradné výživné. Ale to je už mimo tému.

la_dolce_vita
10. júl 2025

Ano, velmi zle sa to cita :((. Si dobra dusa a na take sa lepia tieto typy. Je to tak proste. Chce mat klud od vas, da ti almuznu a za to sa ma uzasne... ale co ty? Mas vycitky, ze si to napisala, ved to je chore. Mysli aspon na tie deti, lasku, starostlivost, darceky atd mas davat im. Bolo by vam lepsie samym, ved ani nefungujete ako rodina.. skus to prosim pochopit, mat sa rada, nekupovat si lasku druheho, nenechat sa vyuzivat, byt hrda, silna zena..

autor
10. júl 2025
@mandzula

@anonym_autor ach jaj, zle sa to číta, nežijete ako rodina, ty žiješ akoby s milencom, nie partnerom.

@mandzula Ja viem, uvedomujem si to. A mne samotnej je z toho smutno. Tiež so občas hovorím, že by mi bolo lepšie samej...

enmery
10. júl 2025

Preboha, to sa tak zle číta. Autorka sa klame, že deti ho majú veľmi rady.🙄 Normálne ma srdce bolí za tie deti. Dcéra kričí o pomoc tou žiarlivosťou a ver tomu, že v duchu sa modlia, aby si konečne začala mať rada ich a vykopla penis z domu. Hocijaký chlap lepší ako žiadny a ženami kupuje lásku muža a uprednostňuje ho pred deťmi a este sa klame, že ho majú rady a nedali by ho za nič. Ty ešte len uvidíš v puberte.

mandzula
10. júl 2025
@anonym_autor

@mandzula Ja viem, uvedomujem si to. A mne samotnej je z toho smutno. Tiež so občas hovorím, že by mi bolo lepšie samej...

@anonym_autor mysli na seba aj na deti, ty sa trápiš a im nedávaš dobrý príklad do života. Čo ti ten chlap vlastne dáva?

autor
10. júl 2025
@la_dolce_vita

Ano, velmi zle sa to cita :((. Si dobra dusa a na take sa lepia tieto typy. Je to tak proste. Chce mat klud od vas, da ti almuznu a za to sa ma uzasne... ale co ty? Mas vycitky, ze si to napisala, ved to je chore. Mysli aspon na tie deti, lasku, starostlivost, darceky atd mas davat im. Bolo by vam lepsie samym, ved ani nefungujete ako rodina.. skus to prosim pochopit, mat sa rada, nekupovat si lasku druheho, nenechat sa vyuzivat, byt hrda, silna zena..

@la_dolce_vita Budem sa opakovať, ale deti majú ozaj všetko... dám im prvé-posledné. Darčeky/pozornosti majú odo mňa stále. Všetko spolu riešime, všetky trápenia, starosti... ak som aj všetko ostatné, tak určite nie som zlá mama.

zuzubb007
10. júl 2025

300 euro? To dám na nákup za týždeň pre styroch, je to žalostne malo, keď sa dáš takto využívať je vychcanec prečo by ti mal dať viac, reálne minimálne 500 eur a viac, ak nie dovi nech idem buď ste rodina alebo sa na ňu iba hráte, a nemá Vás za nič, akože ak sú to deti všetko určí hranice aj chlapovi, lebo ak sú deti všetko ostatne to viac pre ne

traktor
10. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 Neuprednostňujem chlapa pred deťmi, to nikdy. Skôr ja upadám skrz toto spolužitie, deti majú ozaj vo mne všetko - oporu, lásku, priateľstvo... všetko. Viac už zo seba ani nedokážem dať. V škole sa učia na čisté jednotky, venujem sa im úplne vo všetkom.

@anonym_autor nedávaš im všetko citovo.. (áno venuješ im čas atď.) A poviem ti prečo.. Vidia, že ich matku niekto využíva.. A budú to brať, že je to normálne.. To je ako ked žena žije vo vzťahu, kde je alkoholik.. Lebo veď chce udržať rodinu.. Akú rodinu?? Žiadna rodina tam nie je.. Alkoholik je skrátka akoholik a deti trpia, hanbia sa, nemajú ten pokoj... nepotrebujú toto.. Chápeš co myslím?

janinah
10. júl 2025

Tak nepytaj viac a trp. To by tak chcel zit kazdy s nakladmi 300 mescne a ostatne mat len pre seba ,uz ci setrit ci rozhadzovať.Ako platite dovolenky? Ake hodnotne darceky dava tebe a detom na sviatky?
Mna vzdy udivuje,ze vieš s chlapom spať,ale nevies s nim rozpravať.

mandzula
10. júl 2025
@anonym_autor

@la_dolce_vita Budem sa opakovať, ale deti majú ozaj všetko... dám im prvé-posledné. Darčeky/pozornosti majú odo mňa stále. Všetko spolu riešime, všetky trápenia, starosti... ak som aj všetko ostatné, tak určite nie som zlá mama.

@anonym_autor deťom však nedávaš pocit pravého domova. Neviem si predstaviť, že sa mám ako dieťa vo vlastnom dome obchádzať s chlapom, s ktorým si nemám čo povedať a ktorý o mňa nemá záujem. Materiálne im možno dávaš všetko, ale ten zvyšok nie je v poriadku.
Čo napríklad také Vianoce, ako ich trávite?

la_dolce_vita
10. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor viem, ze si dobra matka, aj dobry clovek. Praveze az priliz dobra si. Ale ublizujes im tym individuom u vas doma, ktory vas rad nema, len vas vyuziva, prepac mi tu uprimnost, ale je to tak... preco si vlastne s nim???

la_dolce_vita
10. júl 2025

Oprava: priliš

smajliica
10. júl 2025
@anonym_autor

@bg92 Nemám strach, že ma opustí... práveže som zvyknutá byť v živote na všetko sama už odmalička, a to je asi tá chyba... nepríde mi normálne, že to môže fungovať inak... ale viem, že môže.

@anonym_autor autorka už si identifikovala 2 problémy:
1. Tvoj chlap je úplne k ničomu.
2. Ty máš pocit že takto to mal fungovať.

Riešenie: chlapa pošli kam slnko nesvieti, ty choď na terapiu a nad novým partnerom ani len neuvažujem kým nevyriešia problem číslo 2. A tvojim deťom niečo chýba - otec. Mať nevlastného otca, ktorého nezaujímajú je hrozné, podľa mňa oveľa horšie ako nemať žiadneho.

To že takýto spôsob života je chorý vieš už asi aj sama.

enmery
10. júl 2025
@smajliica

@anonym_autor autorka už si identifikovala 2 problémy:
1. Tvoj chlap je úplne k ničomu.
2. Ty máš pocit že takto to mal fungovať.

Riešenie: chlapa pošli kam slnko nesvieti, ty choď na terapiu a nad novým partnerom ani len neuvažujem kým nevyriešia problem číslo 2. A tvojim deťom niečo chýba - otec. Mať nevlastného otca, ktorého nezaujímajú je hrozné, podľa mňa oveľa horšie ako nemať žiadneho.

To že takýto spôsob života je chorý vieš už asi aj sama.

@smajliica Nevie, pozri, čo píše, že deti majú všetko. Maju ho rady a dali by zaňho život. Autorka nepozná láska a strašne túži po láske muža. Preto mu všetko akceptuje a kupuje. Úplne ignoruje, že jej deti ho nechcú a nemajú rady. Ja som dospela a teda určite by som nechcela žiť v dome som človekom,pre ktorého som nič. Otca nemajú a teraz druhýkrát pocit, že sú niečo menej, lebo mama, ich jediná rodina, si toto nechala vojsť do domu. Dcéra jej to dáva najavo žiarlivosťou, autorka to proste nechápe, čo im tým robí.

mamina7070
10. júl 2025

ty potrebujes psychologicku pomoc a to rychlo

bez rozpakov tu pises ako tvoje deti 5 rokov ziju s clovekom ktory ich nema rad a oni ho maju velmi radi

ved to je jedna z najtazsich veci co dieta moze prezivat (ze je nelubene nechcene ze je navyse )

ty nie si dobra mama len to nechces vidiet ale mas isto sancu to zmenit ale teda bez odbornej pomoci to nepojde

sunshine_18
10. júl 2025

Posli ho kade lahsie.. naco ti to je

som_realistka
10. júl 2025

na rovinu? je to žalostne málo a ty si buď naivná alebo zúfalá, vyznelo to urážlivo ja viem, ale za 300E na mesiac, no nasťahujem sa k Tebe a budem na Tvoje deti milá. aj im sem tam niečo kúpim, Uvedom si že 300 E je pre dospelého chlapa možno na stravu a dva sprchové šampóny, kde sú energie, a nehovorím, že ti má platiť nájom ale nejakú symbolickú čiastku by ti mal dávať aj na opotrebenie vecí v domácnosti, a to že má full servis ani nehovorím. Mala by si sa na to pozrieť s odstupom, najlepšie s niekým nezainteresovaným a zistíš že toto nie je vzťah, ktorý by ťa obohacoval, čo z tohto vzťahu máš ty? on nemá rád tvoje deti, o nič sa nestará, ani o teba a tvoje pocity, a ešte skáčeš okolo neho, matematicky? bude ti bez neho lepšie, sex? nájdi si priateľa na telefón, alebo ak chceš plnohodnotný vzťah, musíš sa najskôr dať dohromady aby si si uvedomila svoju hodnotu a správala sa tak aby si odplašila "vyžírky" lebo to je to čo máš teraz doma.

mandzula
10. júl 2025

@anonym_autor "Ale deti ho majú radi, aj on ich, len spolu akosi nefungujú, ďalej nekomunikujú, potom sa v dome nestretávajú, na výlety spolu nechodíte... Ako sa prejavuje to, že sa majú radi? Ty klameš samú seba.

oriesocek
10. júl 2025

a inak, ked sa nieco pokazi v domácnosti ako to riesite? to vsetko akoze kupujes ty? napr pracka, umývacka, TV, spolár, kotol.... to by ma fakt zaujimalo, ci on ma v tých 300 eur aj kupu nových veci, ktoré aj on pouziva....

vakatko
10. júl 2025

@anonym_autor ťažko sa to číta. Ty sa hanbíš od neho vypýtať viac, ale on bez hanby už roky využíva vdovu s dvomi polosirotami, takýmto bezcharakterným ľuďom bez morálky patrí svet a ľudia ako ty na to doplácajú.

autor
10. júl 2025
@oriesocek

a inak, ked sa nieco pokazi v domácnosti ako to riesite? to vsetko akoze kupujes ty? napr pracka, umývacka, TV, spolár, kotol.... to by ma fakt zaujimalo, ci on ma v tých 300 eur aj kupu nových veci, ktoré aj on pouziva....

@oriesocek Ja si to platím, keď niečo vyskočí... zase nie úplne všetko, ale 80% vecí áno. Nedávno bol s mojim autom na technickej... auto využíval dlhé roky aj on naplno (nedávno si kúpil vlastné) a technickú som zacvakala zase sama... z tých 300 € mi dal vtedy iba 200 €... ani mu to neprišlo, že sme 4 roky to auto využívali spolu... ja som taká sprostá.

mandzula
10. júl 2025
@anonym_autor

@oriesocek Ja si to platím, keď niečo vyskočí... zase nie úplne všetko, ale 80% vecí áno. Nedávno bol s mojim autom na technickej... auto využíval dlhé roky aj on naplno (nedávno si kúpil vlastné) a technickú som zacvakala zase sama... z tých 300 € mi dal vtedy iba 200 €... ani mu to neprišlo, že sme 4 roky to auto využívali spolu... ja som taká sprostá.

@anonym_autor toto už ani nemôže byť pravda😖