icon

Je partnerov finančný príspevok 300 € dostatočný?

10. júl 2025

Dobrý deň, prosím o názor.

S partnerom žijeme spolu (v dome po mojich rodičoch).
Ja mám dve školopovinné deti, on je bez záväzkov. Sme spolu asi 5 rokov.
Každý mesiac mi dá 300 € a "viac sa nestará".
Ja sa o neho komplet starám... varím, pečiem, periem, nakupujem oblečenie, drogériu, kozmetiku, platím kredit na mobil, aj keď niečo iné treba do domácnosti/domu... snažím sa byť pozorná po všetkých smeroch. Každý mesiac kúpim aj niečo navyše... proste z lásky, aby som mu urobila radosť. Benzín si platíme každý sám...
Snažím sa dať prvé-posledné aj deťom...
A niekde na konci som ja... ktorá myslí vždy iba na druhých a na seba nie...

Oblečenie, kozmetiku si kupujem vždy sama, partner nikdy neprišiel s tým, že tu más 50 €, kúp si niečo pre radosť. A to si v podstate nekupujem nič (nechodím na nechty, vlasy nefajčím, nepijem)...
Doma všetko porobí, opraví... deti sú výhradne iba na mne (veď sú moje)...

A mne príde tých 300 € proste málo. To prispieva akoby iba na seba... a takto to ide roky... a pritom za posledné 2-3 roky stúpli náklady na život nehorázne... a furt je to iba 300 €.

Mne je hrozne ľúto, že aspoň každý druhý mesiac mi nedá viac... mne z výplaty neostane nič a on má pre seba cca 500 - 600 € (máme spoločnú chatu, tak idú peniaze tam, ale aj ja sa snažím aspoň niečo prispievať).

A ak mám od neho pýtať, tak sa asi radšej pod zem prepadnem.
Od 19-ky sa živím sama, vysokú som si sama platila, ešte aj mame dávala.

Ale už ma to ubíja... nezaslúžim si ani trochu pozornosti a pocitu, že mi niekto niečo dá z lásky?

Je podľa vás 300 € dosť?

Ďakujem.

xenia65
11. júl 2025

@anonym_autor a ešte sa spýtaj detí, či sú šťastné, že je tam, a či by im chýbal...

romiada
11. júl 2025
@mamina7070

ty mu kupujes aj oblecenie? preco? vy nie ste par, ste len spolubyvajuci s vyhodami

@anonym_autor ja takýchto nazývam "ku.va v mužskom vydaní". Skús ubrať, uvidíš ako sa zmení jeho chovanie. Nečítala som všetky príspevky ešte ale 100% že vám nefunguje veľa vecí (dotyky, sex, emocie). Tvoja dcéra ho prekukla skôr ako Ty. Inak dávaš mu ti čo patrí Tvojim deťom (peniaze, aj čas). Bože to je cudzopasník 🙈

alzbetsl
11. júl 2025

Som rada, že si si uvedomila ako ťa niekto surovo využíva. Neodkladaj riešenie ani chvíľu. Áno, bude to možno chvíľu bolieť, ale vyriešiš si túto situáciu. Držím palce.

enmery
11. júl 2025
@alzbetsl

Som rada, že si si uvedomila ako ťa niekto surovo využíva. Neodkladaj riešenie ani chvíľu. Áno, bude to možno chvíľu bolieť, ale vyriešiš si túto situáciu. Držím palce.

@alzbets Aj ja by som si rada prečítala, kde si to autorka uvedomila. Ona sa max urazila na nás. Žiť bude takto ďalej. A keď deti odídu a nebudú chcieť kontakt, nebude chápať, lebo "veď deťom nič nechýba".

betulinka1
11. júl 2025

@anonym_autor nemoze to byt tak, ze on plati naklady na chatu, ktora je spolocna a ty na dom, ktory je tvoj? Cize ti dava 300€ za seba na stravu? Za mna si treba spocitat naklady kompletne chata dom, sadnut si co kto plati. Rozpocitas to. My ked sme zacali zit, teraz uz s muzom v mojom dome, spravili sme si spolocny ucet a kazdy tam dal mesacne nejaku sumu, boli k tomu dve karty. Stade sa platilo vsetko, dom, potraviny, nejake veci co sme si chceli kupit do domu, vylety. Za mna to bolo super a vlastne to mame tak aj po svadbe. Na nasich účtoch nam ostava vreckove pre nas. Ale kym to vsetko nepočítas, nevies na com ste.

enmery
11. júl 2025
@betulinka1

@anonym_autor nemoze to byt tak, ze on plati naklady na chatu, ktora je spolocna a ty na dom, ktory je tvoj? Cize ti dava 300€ za seba na stravu? Za mna si treba spocitat naklady kompletne chata dom, sadnut si co kto plati. Rozpocitas to. My ked sme zacali zit, teraz uz s muzom v mojom dome, spravili sme si spolocny ucet a kazdy tam dal mesacne nejaku sumu, boli k tomu dve karty. Stade sa platilo vsetko, dom, potraviny, nejake veci co sme si chceli kupit do domu, vylety. Za mna to bolo super a vlastne to mame tak aj po svadbe. Na nasich účtoch nam ostava vreckove pre nas. Ale kym to vsetko nepočítas, nevies na com ste.

@betulinka1 A to je dôvod ignorovať jej deti a nemať ich rád obchádzať sa? Zaujímavé.

betulinka1
11. júl 2025
@enmery

@betulinka1 A to je dôvod ignorovať jej deti a nemať ich rád obchádzať sa? Zaujímavé.

@enmery ja neriesim ich vztah. To vie autorka. Nežijem ich zivot. Ona sa pytala na 300€ ci je v poriadku.

autor
11. júl 2025
@enmery

@alzbets Aj ja by som si rada prečítala, kde si to autorka uvedomila. Ona sa max urazila na nás. Žiť bude takto ďalej. A keď deti odídu a nebudú chcieť kontakt, nebude chápať, lebo "veď deťom nič nechýba".

@enmery Nie som urazena ani nic podobne. Od vcera mam v hlave milion myslienok. Nie je mi z toho vsetkeho dobre. Niekto sa pytal na spolocnu chatu. Isli sme pol na pol s peniazmi (on mal peniaze od rodicov, ja som dala zo svojich). Kym nemal peniaze za dom z miluleho manzelstva, tak som sa snazila dost prispievat. Teraz peniaze ma, cize dava logicky viac na chatu. Kedze mne da iba tych 300 €, ja som minimalne 100 - 200 € akoby v minuse kazdy mesiac... Ale on to da do chaty, cize akoby som to davala ja. Takto to proste budem brat. A takto je to cele roky, cize ja som uz mohla mat pre deti peknu kopku. Neviem, ako s chatou... ako to riesit. A nic som od neho nedostala, ani ked prisiel k peniazom... Ani len blbych 50 € na vonavku.

Preco som s nim? Lebo som sa zalubila, ked sme spolu, je nam fajn. Rozumieme si, nemame nezhody. Ale tie budu, ked sa tomu postavim celom.

Pokojne ma odsudzujte, ale bohuzial su ludia, co len davaju a davaju a nic sa im nedostane naspat. Taka som...

Ale uz nebudem hlupa, hlavne kvoli detom. Za ne dam aj zivot.

Dakujem vsetkym za nazory
Viem, ze su pravdive a pisane nestranne.

natalka13
11. júl 2025

300€ povazujem ako prispevok na byvanie.
Vsetko ostatne nech si kupuje sam a 200€ nech ti dava na potraviny a drogeriu.

natalka13
11. júl 2025

Okamzite mu prestan platit mobil oblecenie kozmetiku. Co si sisi uplne uz?

luccija
11. júl 2025

Ty si ešte pripadas zlá, že to píšeš?😭
Nie vždy všetko čo povedia rodičia je pravda ty si im uverila "nie si hodná lásky, starostlivosti"
Je to veľmi málo a žijete veľmi zvláštne.Ale ty to vo vnútri cítiš tak neviem prečo s tým niečo nespravis?chlap odíde a tie peniaze ti môžu chýbať máš dve deti potrebuješ pre seba a deti.neviem prečo sa mu tak podkladas a robíš z neho dieťa modlu.A preto sa on potom tak správa nič ti nekúpi a ešte si určite mysli, ze ako veľkoryso platí.Normalne Zlatko všetko veľmi zdraželo potrebujem viac peňazí a uvidíš tu lavínu čo spustí ako dáva do chaty atď...a podľa toho sa zariadis.S deťmi vzťah nulový a píšeš, že vieš žiť aj sama či to je úprimne sama vieš, ale tento pán tála akurát stojí peniaze a energiu

luccija
11. júl 2025

Tá chata je aj na LV pol na pol?

autor
11. júl 2025
@luccija

Ty si ešte pripadas zlá, že to píšeš?😭
Nie vždy všetko čo povedia rodičia je pravda ty si im uverila "nie si hodná lásky, starostlivosti"
Je to veľmi málo a žijete veľmi zvláštne.Ale ty to vo vnútri cítiš tak neviem prečo s tým niečo nespravis?chlap odíde a tie peniaze ti môžu chýbať máš dve deti potrebuješ pre seba a deti.neviem prečo sa mu tak podkladas a robíš z neho dieťa modlu.A preto sa on potom tak správa nič ti nekúpi a ešte si určite mysli, ze ako veľkoryso platí.Normalne Zlatko všetko veľmi zdraželo potrebujem viac peňazí a uvidíš tu lavínu čo spustí ako dáva do chaty atď...a podľa toho sa zariadis.S deťmi vzťah nulový a píšeš, že vieš žiť aj sama či to je úprimne sama vieš, ale tento pán tála akurát stojí peniaze a energiu

@luccija Tiez som nazoru, ze si mysli, ze mi plati velkoryso. Ze keby chcel, tak by mi sam od seba dal viac. Ani na narodky nikdy nic... proste nikdy nic len tak z lasky. Ja viem, ze doma vela porobi, pomoze, ale ja sa tiez idem v domacnosti pretrhnut...

autor
11. júl 2025
@luccija

Tá chata je aj na LV pol na pol?

@luccija Hej, v LV ideme pol na pol.

sofiia87
11. júl 2025

Autorka, ja ti poradim ako niekto, kto si nieco podobne zazil z pozicie dietata. Neviem ako stare mas deti, ale akokolvek sa ty rozkrajas, tie deti vnimaju, ze ich on nema rad, ze ich ma v pazi a aj to ako sa sprava k tebe. Ver mi, ze vam bude 100x lepsie ked budete same, ako s niekym kto s vami byva a tvari sa, ze sa ho nic netyka. A k tomu vsetkemu svojim detom davas vzor do buducna. Zila som v podobnej domacnosti, moja mama mala partnera, ktory ma nemal rad, zo zaciatku to nebolo take strasne, no cim som bola starsia mi robil doma psychicky teror, ktory som znasala vela krat len aby nehucal na mamu, ked sa za mna postavi. Z domu som odisla hned ako som mala 18, s tymto panom nie som vobec v kontakte a ani nikdy viac byt nechcem. Nehovoriac o tom, co to spravilo s mojou sebahodnotou a vztahmi s muzmj do buducna.

A k tomu, ci prispieva dost? Ani nahodou, pride mi nemyslitelne aby som chlapovi platila mobil a neviem co vsetko, snad neni nesvojpravny. Ked si spocitas len vydavky na byvanie, domacnost a jedlo, bude to urcite viac ako tych chabych 300 eur co ti dava. Nechaj ho jeden mesiac riesit vsetky nakupy do domacnosti vratane drogerie, potravin a vsetkeho a predpokladam, ze bude mat hned namietky, lebo sam vie, ze vydavky na hlavu su ovela vyssie.

zmrzlinka2021
11. júl 2025
@anonym_autor

@luccija Hej, v LV ideme pol na pol.

@anonym_autor
A prečo ostáva s týmto frajerom vo vzťahu?

natalka13
11. júl 2025

A naco je ti chata, ked nas RD? Chata s cudzim clovekom polnapol? Nemas kam davat peniaze?

caramellka
11. júl 2025
@anonym_autor

@enmery Nie som urazena ani nic podobne. Od vcera mam v hlave milion myslienok. Nie je mi z toho vsetkeho dobre. Niekto sa pytal na spolocnu chatu. Isli sme pol na pol s peniazmi (on mal peniaze od rodicov, ja som dala zo svojich). Kym nemal peniaze za dom z miluleho manzelstva, tak som sa snazila dost prispievat. Teraz peniaze ma, cize dava logicky viac na chatu. Kedze mne da iba tych 300 €, ja som minimalne 100 - 200 € akoby v minuse kazdy mesiac... Ale on to da do chaty, cize akoby som to davala ja. Takto to proste budem brat. A takto je to cele roky, cize ja som uz mohla mat pre deti peknu kopku. Neviem, ako s chatou... ako to riesit. A nic som od neho nedostala, ani ked prisiel k peniazom... Ani len blbych 50 € na vonavku.

Preco som s nim? Lebo som sa zalubila, ked sme spolu, je nam fajn. Rozumieme si, nemame nezhody. Ale tie budu, ked sa tomu postavim celom.

Pokojne ma odsudzujte, ale bohuzial su ludia, co len davaju a davaju a nic sa im nedostane naspat. Taka som...

Ale uz nebudem hlupa, hlavne kvoli detom. Za ne dam aj zivot.

Dakujem vsetkym za nazory
Viem, ze su pravdive a pisane nestranne.

@anonym_autor Autorka, ja som neskutočne rada, že si sa nad tým zamýšľala tieto dni a vzala si si niečo z komentárov... A pevne verím v to, že budeš chcieť veci zmeniť. Kvôli sebe a deťom. Prosím, nenechaj sa priateľom nejako ukecať, že tak ako je to momentálne, je to o.k., lebo nie je a snažili sa Ti to v dobrom povedať všetci v komentároch. Seba a svoje deti postáv na prvé miesto, Ty nie si nijaká slúžka, vy s deťmi máte vysokú hodnotu a zaslúžite si iný život ako teraz...
A čo sa chaty týka, to je nejaká chata, ktorú treba rekonštruovať a pod., ak do nej priateľ údajne dáva 200€+? Nech si ju nechá a Teba nech vyplatí z polovice jej hodnoty a peniaze odloz na štúdiá deťom.

autor
11. júl 2025
@caramellka

@anonym_autor Autorka, ja som neskutočne rada, že si sa nad tým zamýšľala tieto dni a vzala si si niečo z komentárov... A pevne verím v to, že budeš chcieť veci zmeniť. Kvôli sebe a deťom. Prosím, nenechaj sa priateľom nejako ukecať, že tak ako je to momentálne, je to o.k., lebo nie je a snažili sa Ti to v dobrom povedať všetci v komentároch. Seba a svoje deti postáv na prvé miesto, Ty nie si nijaká slúžka, vy s deťmi máte vysokú hodnotu a zaslúžite si iný život ako teraz...
A čo sa chaty týka, to je nejaká chata, ktorú treba rekonštruovať a pod., ak do nej priateľ údajne dáva 200€+? Nech si ju nechá a Teba nech vyplatí z polovice jej hodnoty a peniaze odloz na štúdiá deťom.

@caramellka Chata sa preraba, nadobuda hodnotu. Pri dnesnych cenach je jej hodnota mozno dvakrat taka, ako na zaciatku. Problem je ten, ze mi urcite nebude chciet vyplatit polovicu aktualnej ceny, ale iba to, co som "do nej dala". A to mi pride riadne nefer, lebo keby ju potom predal, tak zase len ja budem v minuse.

Preco s nim mam chatu spolocnu? Lebo clovek mieni, zivot meni bohuzial. Plany a sny boli ine.

caramellka
11. júl 2025
@anonym_autor

@caramellka Chata sa preraba, nadobuda hodnotu. Pri dnesnych cenach je jej hodnota mozno dvakrat taka, ako na zaciatku. Problem je ten, ze mi urcite nebude chciet vyplatit polovicu aktualnej ceny, ale iba to, co som "do nej dala". A to mi pride riadne nefer, lebo keby ju potom predal, tak zase len ja budem v minuse.

Preco s nim mam chatu spolocnu? Lebo clovek mieni, zivot meni bohuzial. Plany a sny boli ine.

@anonym_autor Autorka, nikto Ti nevyčíta, že s ním máš spoločnú chatu, nepoznáme všetky okolnosti okolo toho kedy a prečo ste si ju kúpili... Tu sa väčšina komentárov týkala toho, ako sa Tvoj priateľ stavia k fungovaniu vašej domácnosti, financiám a Tvojím deťom. Ale to dobre vieš aj sama.
No prosím, v žiadnom prípade nepristúp, čo sa chaty týka, aby Ti vyplatil len to, čo si do nej investovala. Ak nebude chcieť ustúpiť, že to bude polovica z reálnej terajšej ceny, trvaj na predaji a rozdelení fifty- fifty, podľa LV. Urob to kvôli deťom.

caramellka
11. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Je tu na MK aj skupina "Právne poradenstvo", kde radia právnici, tak ak budeš potrebovať právnu radu ohľadom chaty, skús tam napísať, pokiaľ Ti priateľ bude robiť napriek a nebude sa chcieť dohodnúť...

sense
11. júl 2025

Nikdy by som nebola s chlapom ktorý nemá rád moje dieťa a resp nad neberie ako celok s nechce tráviť čas aj s mojím dieťaťom. Radšej by som bola sama. Financovanie ani nekomentujem.
A ver tomu že tvoje deti to nielen vidia ale aj cítia. Že on ich nemá rád.
On ťa len využíva, a s radosťou prídem aj ja ku tebe bývať, nechať sa živiť, šatit a obdaruvavat za 300 mesačne, ešte mi aj operies, ozehlis, navaris a teda sexovať so mnou nemusíš, nakoľko som na chlapov

sidicek
11. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor podľa mňa aj ta chata je taka habadura , on do nej dáva, bločky si odklada a pri delení si z ceny odpočíta to co zdokladuje. Tebe zas da menej .Ozaj sa ho zbav čím skôr, ja by som sa poradila aj s právnikom nech ta neokradne ešte vviacA tie reci ako detom nic nechyba?Ved si predstav ,ze by u vas v dome zacal byvat napr jeho znamy , neskodil by ti , o vas by sa nestaral , bavil sa len s tým frajerom, ale stale by si ho tam stretala , vo svojom dome...tak sa cítia tie deti

zmrzlinka2021
11. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor čiže chápeme správne že si s ním teraz vo vzťahu kvôli chalupe?

muchotrafka298
11. júl 2025

Komu niet rady, tomu niet pomoci. Rob si ako uznas za vhodne, ked si donho tak velmi zamilovana. Ze nepozeras do prava, do lava, realite sa odmietas pozriet do oci. Ale ako sa hovori, kto chce kam, pomozme mu tam. Ked ho tak strasne lubis, ze nevidis, ze je to prizvinik, kupujes si ho vecami, vsetko mu platis, este aj oblecenie, drogeriu, kredit, ako keby nezarabal. Tak nechaj tak. Mozno si o par rokov uvedomis, ked on od teba odide, deti sa na teba vykaslu, ked Ti je prednejsi cudzi chlap, co o ne ani nezakopne, ze ake chyby si robila. A bude neskoro. Lebo on ma krasne uspory, setri, tebe da par supov a nevies, ze do coho alebo koho investuje to, co zarobi alebo co teda ma tie financie po rozvode.

evansova
12. júl 2025

To nie je partner. To je chlap, ktorý sa ťa drží, lebo je to pre neho super výhodné. Za 300 EUR má komplet servis, bývanie, stravovanie, oblečenie.... Veď 300 EUR by zaplatil za jednu izbu v spoločne prenajatom byte bez akýchkoľvek ďalších služieb!
Teba a tvoje deti má na háku a to ešte spolu s ním financujes chatu?
Mesiac zapisuj komplet výdavky, po mesiaci mu predloz vyúčtovanie, toľko dal, toľko mal dať. Takže pridať peniaze, alebo zbaliť svojich päť slivak a preč.
Ak to, co ta ten darebák stojí, odložis každý mesiac deťom, budeš pokojná a spokojná. Časom tá rozchod prebolí a keď to prejde, zistíš, že nič lepšie si nemohla urobiť.

la_dolce_vita
12. júl 2025

Takze on dostal peniaze za dom a tebe nekupil ani malickost z lasky, dokonca ani na narodeniny.... to je fakt smutne a vystihuje jeho postoj k tebe. Cize disponuje financiami, tak nech ta z chaty vyplati. Mne to pride, ze tou chatou si ta chcel priputat a kedze sama pises, ze ta bude chciet obabrat a nebude ferovy, tak rovno sama priznavas, aku ma hnusnu povahu. Chatu ti netreba, mas dom, deti, budes potrebovat este dost financii. Ries to a hlavne prestan co najskor mu robit sluzku a sponzora.. toto naozaj nie je cesta, ako mat zdravy a fungujuci vztah.

aandrea9
12. júl 2025

@anonym_autor tu nejde o 300 eur. Ty nie si vnútorné spokojná a ako čítam, časom začínaš uvažovať rozumne. Tvojim deťom niečo chýba. Spokojná mama. A vzor milujúceho a starostliveho otca. To je veľa pre deti. Mas tam podnajomnika, nie chlapa do života. Chata sa prerobí aj za tvoje peniaze a predpokladám, že keď ho vyrazíš z domu, skončí tam a som zvedavá, či bude ochotný vyplatiť ti tvoju polovicu keď aj z kúpnej, nie reálnej ceny. Stratila si sice 5 rokov ale mas ich viac pred sebou a môžu byť úplne iné. Lepšie pre teba aj deti.

michaela131111
12. júl 2025

@anonym_autor moja zlata, keď cítam tvoj príspevok kladiem si otázku. Načo ti je taky chlap?. Moja odpoveď.... Asi len na sex a preto s nim žiješ! Čo ti ten chlap ako tebe žene dáva? Nič! Takého chlapa... Ďakujem neprosim!
Co dava tvojim detom? Nič! Ma ich rád? Tomu ty hovoríš ma ich rád, že sa pozdravila? Vieš ako vyzerá vzťah otca a deti keď sa majú radi a navzájom záleží jednému na druhom?
Som rozvedená matka ale toto by som nedopustila nikdy aby moje deti mal vychovávať taky chlap ako ten tvoj. On ich v podstate nevychovava, obera teba o čas a energiu, ktorú by si navyše venovala svojim deťom! Finančný osoh z neho nemáš... Možno zo svojich peňazí ešte prispievas na neho... A oberas seba čo by si mohla dat ešte sebe alebo deťom...
Áno, dajú sa nájsť chlapi, ktorí akceptujú cudzie dieťa a správajú sa k nim ako ku vlastným...
Iba za seba... Nikdy by som nedopustila mat takého chlapa pri sebe, pri deťoch... Otvorila by som dvere a kopla kade ľahšie!
Žijem sama, žijem pre deti... Tie vrátia všetko čo im ja dávam! A ak si myslíš, že keby sa niečo tebe stalo ze postaral by sa o deti.... Na to zabudni! Je to chlap, ktorý je bez cítia keď teraz nevie co s deťmi... A potom keby nebolo teba.. Už ho to zaujímať nebude!
Prepáč.... Považujem Ta za hlúpu a naivnu ženu bez empatie k svojim deťom, inak by si im toto neurobila!

michaela131111
12. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor už tu vidieť, aká si hlúpa a uverila si všetkému! Cudzí chlap a cudzia žena idú do spoločného majetku! A potom budeš plakať nad rozliatym mliekom! Tak ako som ti napísala v inom komentári... Oberás seba a deti o peniaze ktoré možno viac neuvidíš....