icon

Je preplatok 140 EUR za 4 mesiace normálny?

26. apr 2024

Viete mi niekto poradiť? 4 mesiace z toho len 1 mesiac v zime sme bývali v 2 izbovom byte. Platila som mesačne 155€ za teplo, vodu, fond opráv za byt v ktorom sme nebývali. Na koho sa obrátiť na prešetrenie? Príde vám takýto nízky preplatok v poriadku? Som šetrná a vodou ani teplom som isto nemrhala.

viestta
26. apr 2024

Mas vyuctovanie? Mas tam napocitane spotrebovane teplo, vodu a TUV. Aj v rozpise zaloh mas napisane kolko platis zalohu za kazdu polozku. Ked poznas svoju spotrebu za tie 3 mesiace, je to lahka matematika. Ked nepoznas, tak sa nemozes na nic stazovat.

autor
26. apr 2024

@viestta musím pozrieť ročnú spotrebu vody mám odfotenú, aj merače. Ešte nemám vyúčtovanie len telefonicky som zisťovala a čakala som veľký preplatok.

luxus10
26. apr 2024

kolko tvori fond oprav? moze aj 50 e mesacne.... a teplo sa rozpocitava po novom...ked si setrila, tak si neusetrila...

luxus10
26. apr 2024

ved nam sem odfot prednu stranu vyuctovania, svoje nacionale sky....my sa ti tu na to pozrieme....

luxus10
26. apr 2024

potom ked budes to vyuctovanie mat...

autor
26. apr 2024

@luxus10 ďakujem, keď budem mať. Nemáš niekde ako sa vypočítava po novom?

autor
26. apr 2024

Vodu vraj sko za rok mám minutu? Taký odber vody rozhodne nemám.

luxus10
26. apr 2024

rozpocitava sa to podla toho, aky je rozdiel medzi najnizsou a najvyssou spotrebou na m2 v bytovom dome...podla toho sa upravuje platba za podlahovu plochu bytu, zbytok je podla nameranej spotreby...pomerovo...

luxus10
26. apr 2024

a urcite ma vymer na tych mesacnych 155 €-tam vidis kolko platis do fondu oprav...aj na jednotlive polozky...

luxus10
26. apr 2024

a ked vetrate, zatvarate ventily na radiatoroch?

luxus10
26. apr 2024

stupacky mate vyregulovane? mali by byt, ale este vraj su bytove domy, kde nie su...

autor
26. apr 2024

@luxus10 som na najvyššom poschodí. Myslis, že je to stupačkami? Určite neboli regulované dlho.

fido69
26. apr 2024

Podľa mňa je to spôsobené novým spôsobom rozpočítania spotreby tepla v bytovom dome (platný od roku 2023), ktorý výrazne prerozdeľuje náklady na spotrebované teplo. Pretože aj keď v zime v byte nekúriš, tak tvoj byt vykurujú okolité byty. V minulosti si za toto teplo platila len veľmi symbolicky. Podľa súčasného nastavenia výpočtu to bude výrazne viac. 😉

andrejka1974
26. apr 2024

Však máš merače tepla na radiatoroch a merače vody tak podľa nich budeš vedieť a záleží ako ste dohodnutý koľko sa percent berú merače na radiátoroch my mame 50 percent a potom podľa plochy bytu a záleží aj od počtu osôb v byte koľko minieš vody či sa len sprchuje alebo sú napúšťaš vaňu či máš umývačku riadu a keď platíš 155 EUR mesačne tak preplatok za štyri mesiace 140 EUR je podľa mňa ok

luxus10
26. apr 2024

stupacky-nejde o to ako dlho neboli, ale do r. 2018-19 , mali byt podla vyhlasky vyregulovane stupacky v byt. domoch vo vsekygh na sk, raz a navzdy, alebo na dlhy cas...pred touto regulaciou si mohla mat temperovanie v byte nastavene na 1-2 ke, a tlak v potrubi pretlacil teplo aj cez takto ciastocne uzatvoreny ventil na radiatore, co vytvaralo aj 2-3 nasobne naklady na spotrebu tepla... po vyregulovani sa tomuto ma zamedzit, a urobi to zariadenie v suterene byt, domu...

lavender94
26. apr 2024

Podľa mňa to je tiež tým, že sa teplo po novom rozpočítava medzi všetkých nájomcov v nejakom pomere. Takže každý zaplatí možno 30%? (neviem) a je úplne jedno, či tam žije alebo nie.

suzitok
26. apr 2024

Podľa nového, ako sa písalo vyššie, nezáleží iba na tvojej spotrebe. Rozráta sa ti aj za mesiace, ktoré si tam nebývala, priemerom za celý panelák.

berusinka2
26. apr 2024

@fido69 urcite jej nevykuruju byt susedia, ked je na najvysom poschodi

jaroslav81
26. apr 2024

@berusinka2 Prave ze vykuruju, ved teplo ide hore cez stropy a vykuruju aj bocne byty. Podla mna je to novym sposobom vyuctovania tepla, ludom, ktory v byte nebyvali a mali celu zimu vypnute radiatory moze prist kludne vysoky nedoplatok...cena za teplo sa im kludne aj zdvojnasoby...

berusinka2
26. apr 2024

@jaroslav81 pochybujem ze vykuruju, mozno uplne minimalne, aj to sa mi nezda, sama byva na najvysom, este aj rohovy but, keby som nezakurila, tak primrznem, podlaha uplne studena

erikavesela
26. apr 2024

@jaroslav81 a tak je to spravne

erikavesela
26. apr 2024

@berusinka2 asi pod tebou niekto malo kuri...