icon

Je preplatok 140 EUR za 4 mesiace normálny?

26. apr 2024

Viete mi niekto poradiť? 4 mesiace z toho len 1 mesiac v zime sme bývali v 2 izbovom byte. Platila som mesačne 155€ za teplo, vodu, fond opráv za byt v ktorom sme nebývali. Na koho sa obrátiť na prešetrenie? Príde vám takýto nízky preplatok v poriadku? Som šetrná a vodou ani teplom som isto nemrhala.

viestta
•
26. apr 2024

Mas vyuctovanie? Mas tam napocitane spotrebovane teplo, vodu a TUV. Aj v rozpise zaloh mas napisane kolko platis zalohu za kazdu polozku. Ked poznas svoju spotrebu za tie 3 mesiace, je to lahka matematika. Ked nepoznas, tak sa nemozes na nic stazovat.

autor
•
26. apr 2024

@viestta musím pozrieť ročnú spotrebu vody mám odfotenú, aj merače. Ešte nemám vyúčtovanie len telefonicky som zisťovala a čakala som veľký preplatok.

luxus10
•
26. apr 2024

kolko tvori fond oprav? moze aj 50 e mesacne.... a teplo sa rozpocitava po novom...ked si setrila, tak si neusetrila...

luxus10
•
26. apr 2024

ved nam sem odfot prednu stranu vyuctovania, svoje nacionale sky....my sa ti tu na to pozrieme....

luxus10
•
26. apr 2024

potom ked budes to vyuctovanie mat...

autor
•
26. apr 2024

@luxus10 ďakujem, keď budem mať. Nemáš niekde ako sa vypočítava po novom?

autor
•
26. apr 2024

Vodu vraj sko za rok mám minutu? Taký odber vody rozhodne nemám.

luxus10
•
26. apr 2024

rozpocitava sa to podla toho, aky je rozdiel medzi najnizsou a najvyssou spotrebou na m2 v bytovom dome...podla toho sa upravuje platba za podlahovu plochu bytu, zbytok je podla nameranej spotreby...pomerovo...

luxus10
•
26. apr 2024

a urcite ma vymer na tych mesacnych 155 €-tam vidis kolko platis do fondu oprav...aj na jednotlive polozky...

luxus10
•
26. apr 2024

a ked vetrate, zatvarate ventily na radiatoroch?

luxus10
•
26. apr 2024

stupacky mate vyregulovane? mali by byt, ale este vraj su bytove domy, kde nie su...

autor
•
26. apr 2024

@luxus10 som na najvyššom poschodí. Myslis, že je to stupačkami? Určite neboli regulované dlho.

fido69
•
26. apr 2024

Podľa mňa je to spôsobené novým spôsobom rozpočítania spotreby tepla v bytovom dome (platný od roku 2023), ktorý výrazne prerozdeľuje náklady na spotrebované teplo. Pretože aj keď v zime v byte nekúriš, tak tvoj byt vykurujú okolité byty. V minulosti si za toto teplo platila len veľmi symbolicky. Podľa súčasného nastavenia výpočtu to bude výrazne viac. 😉

andrejka1974
•
26. apr 2024

Však máš merače tepla na radiatoroch a merače vody tak podľa nich budeš vedieť a záleží ako ste dohodnutý koľko sa percent berú merače na radiátoroch my mame 50 percent a potom podľa plochy bytu a záleží aj od počtu osôb v byte koľko minieš vody či sa len sprchuje alebo sú napúšťaš vaňu či máš umývačku riadu a keď platíš 155 EUR mesačne tak preplatok za štyri mesiace 140 EUR je podľa mňa ok

luxus10
•
26. apr 2024

stupacky-nejde o to ako dlho neboli, ale do r. 2018-19 , mali byt podla vyhlasky vyregulovane stupacky v byt. domoch vo vsekygh na sk, raz a navzdy, alebo na dlhy cas...pred touto regulaciou si mohla mat temperovanie v byte nastavene na 1-2 ke, a tlak v potrubi pretlacil teplo aj cez takto ciastocne uzatvoreny ventil na radiatore, co vytvaralo aj 2-3 nasobne naklady na spotrebu tepla... po vyregulovani sa tomuto ma zamedzit, a urobi to zariadenie v suterene byt, domu...

lavender94
•
26. apr 2024

Podľa mňa to je tiež tým, že sa teplo po novom rozpočítava medzi všetkých nájomcov v nejakom pomere. Takže každý zaplatí možno 30%? (neviem) a je úplne jedno, či tam žije alebo nie.

suzitok
•
26. apr 2024

Podľa nového, ako sa písalo vyššie, nezáleží iba na tvojej spotrebe. Rozráta sa ti aj za mesiace, ktoré si tam nebývala, priemerom za celý panelák.

berusinka2
•
26. apr 2024

@fido69 urcite jej nevykuruju byt susedia, ked je na najvysom poschodi

jaroslav81
•
26. apr 2024

@berusinka2 Prave ze vykuruju, ved teplo ide hore cez stropy a vykuruju aj bocne byty. Podla mna je to novym sposobom vyuctovania tepla, ludom, ktory v byte nebyvali a mali celu zimu vypnute radiatory moze prist kludne vysoky nedoplatok...cena za teplo sa im kludne aj zdvojnasoby...

berusinka2
•
26. apr 2024

@jaroslav81 pochybujem ze vykuruju, mozno uplne minimalne, aj to sa mi nezda, sama byva na najvysom, este aj rohovy but, keby som nezakurila, tak primrznem, podlaha uplne studena

erikavesela
•
26. apr 2024

@jaroslav81 a tak je to spravne

erikavesela
•
26. apr 2024

@berusinka2 asi pod tebou niekto malo kuri...