icon

Je fond opráv náklad nájomcu alebo vlastníka bytu?

orim223
9. jún 2026

Ahojte,

potreboval by som poradiť ohľadom vyúčtovania nájmu. Prenajímateľka odo mňa po skončení nájmu z minulého roka žiada doplatenie nákladov a do výpočtu zahrnula aj fond opráv.

V nájomnej zmluve sme mali uvedené, že mesačne platíme za:

„el. energiu, internet, TV, dodávku vody, TÚV a vykurovanie (teplo), ďalej za služby a plnenia poskytované s užívaním predmetu nájmu (správa domu, odvoz a likvidácia odpadu, upratovanie spoločných priestorov, deratizácia, zimná údržba, osvetlenie spoločných priestorov atď.)“

Fond opráv ani fond prevádzky, údržby a opráv nie je v zmluve nikde výslovne uvedený.

Zaujímalo by ma, či sa v takomto prípade môže fond opráv považovať za náklad nájomcu, alebo ide štandardne o náklad vlastníka bytu. Má niekto podobnú skúsenosť?

Zaujímavé je, že za rok 2024 nám to neúčtovala, no za rok 2025 už áno.

Ďakujem.

anonym_3147eb
9. jún 2026

@orim223 Fond opráv nie je náklad nájomníka

anonym_6f3435
9. jún 2026

@orim223 určite nie.

anonym_725f02
9. jún 2026

Nemal by to byť tvoj náklad

anonym_f9d220
9. jún 2026

@orim223 urcite to nie je tvoj naklad... otazka (zo zaujimavosti) ostava, ako zrovna FO ma rozdiel (predpis vs vyuctovanie)... Sa navysovalo v priebehu roka?

orim223
autor
9. jún 2026
@anonym_f9d220

@orim223 urcite to nie je tvoj naklad... otazka (zo zaujimavosti) ostava, ako zrovna FO ma rozdiel (predpis vs vyuctovanie)... Sa navysovalo v priebehu roka?

@anonym_f9d220 predpis a skutočný náklad na konci roka sú úplne rovnaké. Takže neviem, prečo chce tento náklad zrazu hodiť na mňa. :D

anonym_7d7f5d
9. jún 2026

Takze ty si myslis, ze mas platit len za energie a sluzby? O takom som este u podnajme nepocula. Vzdy si najomca uctuje aj "najomne", z ktoreho plati dane, odvody a aj ostatne naklady, ktore ma z danym bytom, vratane tvorby FO. A este by z toho mal mat aj nejaky zisk, pretoze prenajom bytu je podnikanie ako kazde ine, teda to nie je charita. Za naklady a sluzby by si nebyvala ani keby si byvala vo vlastnom byte.

anonym_f9d220
9. jún 2026
@orim223

@anonym_f9d220 predpis a skutočný náklad na konci roka sú úplne rovnaké. Takže neviem, prečo chce tento náklad zrazu hodiť na mňa. :D

@orim223 ok, tak ako "chce na teba hodit" ten fond oprav? V zmluve to mas napisane ako.... energie zvlast a "najomne" zvlast? Alebo ako sumu alebo ako? Napriklad ze platis 600 mesacne, z toho za energie 200 eur zalohu (za nejaky predpisany pocet jednotiek) a ak je to menej, dostanes naspat (za energie) a ak je to viacej, doplatis (za energie)? Lebo ako presne ti chce dat preplatit fondo prav, ak si to pocas 12 mesiacov platil(a)... a nezmenil sa...

anonym_5347f2
9. jún 2026

@orim223 akože na teba. Čo nemáš v zmluve presne napísané čo za koľko? Tv, sv, ohrev vody atď?

melanta
9. jún 2026
@anonym_7d7f5d

Takze ty si myslis, ze mas platit len za energie a sluzby? O takom som este u podnajme nepocula. Vzdy si najomca uctuje aj "najomne", z ktoreho plati dane, odvody a aj ostatne naklady, ktore ma z danym bytom, vratane tvorby FO. A este by z toho mal mat aj nejaky zisk, pretoze prenajom bytu je podnikanie ako kazde ine, teda to nie je charita. Za naklady a sluzby by si nebyvala ani keby si byvala vo vlastnom byte.

@anonym_7d7f5d ty si o tom ešte nepočula. A ja prenajímam niekoľko bytov dlhé roky a ani v jednom mi nájomníci neplatia fond opráv. Platia nájom, energie a služby, ktoré využívajú (napr. smeti). Fond opráv nie je dôvod, aby platil nájomník a nepoznám jediného prenajímateľa, ktorý by tento náklad dal platiť nájomníkovi.

melanta
9. jún 2026
@anonym_5347f2

@orim223 akože na teba. Čo nemáš v zmluve presne napísané čo za koľko? Tv, sv, ohrev vody atď?

@anonym_5347f2 to je jedno, koľko má v zmluve platby za jednotlivé položky. Fond opráv v zmluve nemá, pretože ani nie je dôvod ho tam mať. A keďže ho tam nemá, tak ho nemá ani platiť.

anonym_7d7f5d
9. jún 2026
@melanta

@anonym_7d7f5d ty si o tom ešte nepočula. A ja prenajímam niekoľko bytov dlhé roky a ani v jednom mi nájomníci neplatia fond opráv. Platia nájom, energie a služby, ktoré využívajú (napr. smeti). Fond opráv nie je dôvod, aby platil nájomník a nepoznám jediného prenajímateľa, ktorý by tento náklad dal platiť nájomníkovi.

@melanta takze neplatia nic navyse? Kolko minu, tolko zaplatia? To sa ti oplati robit charitu?

melanta
9. jún 2026

@orim223 majiteľky sa opýtaj, či si overila na Finančnej správe alebo u právnika, že fond opráv je náklad nájomníka.

melanta
9. jún 2026

@orim223 majiteľky sa opýtaj, či si overila na Finančnej správe alebo u právnika, že fond opráv je náklad nájomníka.

melanta
9. jún 2026
@anonym_7d7f5d

@melanta takze neplatia nic navyse? Kolko minu, tolko zaplatia? To sa ti oplati robit charitu?

@anonym_7d7f5d ty píšeš len tak z brucha tieto blbosti a hráš sa na múdru? Moc ti to nejde. Píšem - platia nájom, energie a služby. Ešte raz - nájom. Čiže nie, neplatia iba energie a služby.

anonym_725f02
9. jún 2026
@anonym_7d7f5d

@anonym_7d7f5d Nedá mi, skús čítať.Melanta píše ako prvu platbu nájom a potom spomína energie a služby

anonym_5347f2
9. jún 2026
@melanta

@anonym_5347f2 to je jedno, koľko má v zmluve platby za jednotlivé položky. Fond opráv v zmluve nemá, pretože ani nie je dôvod ho tam mať. A keďže ho tam nemá, tak ho nemá ani platiť.

@melanta ja len či ho nemá rozpísaný v priloženej tabuľke poplatkov. Mne tiež tak napísal právnik zmluvu, také všeobecné drísty ako hore, ale je k tomu tabuľka presných platieb. Neviem, ako niekto môže ísť s tým, že nevie presne za čo platí. A potom sa čuduje.

melanta
9. jún 2026
@anonym_5347f2

@melanta ja len či ho nemá rozpísaný v priloženej tabuľke poplatkov. Mne tiež tak napísal právnik zmluvu, také všeobecné drísty ako hore, ale je k tomu tabuľka presných platieb. Neviem, ako niekto môže ísť s tým, že nevie presne za čo platí. A potom sa čuduje.

@anonym_5347f2 tu bežne ľudia píšu, že nemajú rozpísané ani len energie, čiže majú len jednu sumu na zmluve. Ja mám rozpísanú každú jednu položku, s prepáčením aj najmenší prd. A rovnako tak mám v zmluve uvedené, že každá položka (energie a služby) sa navýši v prípade, že ju dvihne poskytovateľ alebo bude mať nájomník vysoký nedoplatok za predchádzajúce obdobie. Tu u autorky si myslím, že autorka v zmluve nemá fond opráv uvedený a nie je dôvod, aby ho platila.

anonym_7d7f5d
9. jún 2026
@anonym_725f02

@anonym_7d7f5d Nedá mi, skús čítať.Melanta píše ako prvu platbu nájom a potom spomína energie a služby

@anonym_725f02 a z najmu plati mimom ostatneho aj FO. Takze tvorbu FO tak ci tak prenasa na najomnika, len to nema exaktne v zmluve uvedene

anonym_725f02
9. jún 2026

To je možné ,ale na nájomnej zmluve medzi platby zahrnúť FO je nevhodné.

miro25
9. jún 2026
@melanta

@melanta @orim223
Ja prenášam všetky náklady aj FO na nájomníkov, ale mám to vymenované v zmluve v časti "réžia za byt", nájomné mám osobitne. Z FO sa platia úvery na rekonštrukciu bytového domu, zateplenie, výťahy a všetko toto nájomník užíva, napr. nižšie platby za teplo vďaka zatepleniu, atď.

anonym_01494d
9. jún 2026

prenajímali sme a FO sme platili my, nebolo to zahrnuté v nájme

anonym_76b7d1
9. jún 2026

@orim223 @melanta @miro25 suhlasim s tym co pisal miro25, potrebne si je pozriet zmluvu ako je to v nej uvedene. V zmluve moze byt vyslovene to vedene co sa povazuje za sluzby spojene s uzivanim bytu ( vodne, stocne, kurenie) ale v niektorej zmluve to moze byt uvedene aj ako jeden balik platby, ktore plati prenajimatel spravcovi. Kedze v platbach spravcovi je aj platba do fondu oprav tak najomca plati aj to.

katkaseiner
9. jún 2026
@miro25

@melanta @orim223
Ja prenášam všetky náklady aj FO na nájomníkov, ale mám to vymenované v zmluve v časti "réžia za byt", nájomné mám osobitne. Z FO sa platia úvery na rekonštrukciu bytového domu, zateplenie, výťahy a všetko toto nájomník užíva, napr. nižšie platby za teplo vďaka zatepleniu, atď.

@miro25 ja tiez, sice to nemam nazvane ako fond oprav, ale v sume najomneho to je

melanta
9. jún 2026
@anonym_76b7d1

@orim223 @melanta @miro25 suhlasim s tym co pisal miro25, potrebne si je pozriet zmluvu ako je to v nej uvedene. V zmluve moze byt vyslovene to vedene co sa povazuje za sluzby spojene s uzivanim bytu ( vodne, stocne, kurenie) ale v niektorej zmluve to moze byt uvedene aj ako jeden balik platby, ktore plati prenajimatel spravcovi. Kedze v platbach spravcovi je aj platba do fondu oprav tak najomca plati aj to.

@katkaseiner
@anonym_76b7d1 ale nech to máte v zmluve formulované akokoľvek, nie je možné pri konci nájomného žiadať doplatiť spätne zvýšený náklad na túto položku. Je potrebné ju upravovať v čase, nie pri konci nájmu si zmyslieť, že chcem niečo doplatiť.

anonym_76b7d1
9. jún 2026

@melanta ASI si nerozumieme. Ja som to pochopila tak, ze prislo vyuctovanie od spravcu za rok 2025, podla ktoreho mal najomca nedoplatok a prenajimatelka od neho ziadala zaplatit tento nedoplatok. Nedoplatok bol za energie a najomca zacal polemizovat nad polozkou- fond oprav, ktory bol uvedeny vo vyuctovani, ale podla toto co uviedol ten sa od roku 2024 nemenil a ani v tejto polozke nemal nedoplatok. Chcel vediet ci fond oprav ma platit on. Ak by platilo to co ste napisali, tak najomca by mohol mat vysoke nedoplatky a prenajimatel by si ich od neho nemohol narokovat, pretoze to mal riesit v case? Toto nedava vobec zmysel, Vsak prebajimatel sa az vo vyuctovani dozvie ako najomca hospodaril v predchadzajucom roku.

anonym_7c1943
9. jún 2026

mojmu susedovi toĺko zdvíhal prenajimatel nájom, že doslova ušiel odtial, teraz si tam kĺučku nájomníci podávajú, doteraz neviem, kto tam vlastne býva, furt niekto iný odtiaĺ vychádza