Je fond opráv náklad nájomcu alebo vlastníka bytu?
Ahojte,
potreboval by som poradiť ohľadom vyúčtovania nájmu. Prenajímateľka odo mňa po skončení nájmu z minulého roka žiada doplatenie nákladov a do výpočtu zahrnula aj fond opráv.
V nájomnej zmluve sme mali uvedené, že mesačne platíme za:
„el. energiu, internet, TV, dodávku vody, TÚV a vykurovanie (teplo), ďalej za služby a plnenia poskytované s užívaním predmetu nájmu (správa domu, odvoz a likvidácia odpadu, upratovanie spoločných priestorov, deratizácia, zimná údržba, osvetlenie spoločných priestorov atď.)“
Fond opráv ani fond prevádzky, údržby a opráv nie je v zmluve nikde výslovne uvedený.
Zaujímalo by ma, či sa v takomto prípade môže fond opráv považovať za náklad nájomcu, alebo ide štandardne o náklad vlastníka bytu. Má niekto podobnú skúsenosť?
Zaujímavé je, že za rok 2024 nám to neúčtovala, no za rok 2025 už áno.
Ďakujem.
Nemal by to byť tvoj náklad
@orim223 urcite to nie je tvoj naklad... otazka (zo zaujimavosti) ostava, ako zrovna FO ma rozdiel (predpis vs vyuctovanie)... Sa navysovalo v priebehu roka?
@orim223 urcite to nie je tvoj naklad... otazka (zo zaujimavosti) ostava, ako zrovna FO ma rozdiel (predpis vs vyuctovanie)... Sa navysovalo v priebehu roka?
@anonym_f9d220 predpis a skutočný náklad na konci roka sú úplne rovnaké. Takže neviem, prečo chce tento náklad zrazu hodiť na mňa. :D
Takze ty si myslis, ze mas platit len za energie a sluzby? O takom som este u podnajme nepocula. Vzdy si najomca uctuje aj "najomne", z ktoreho plati dane, odvody a aj ostatne naklady, ktore ma z danym bytom, vratane tvorby FO. A este by z toho mal mat aj nejaky zisk, pretoze prenajom bytu je podnikanie ako kazde ine, teda to nie je charita. Za naklady a sluzby by si nebyvala ani keby si byvala vo vlastnom byte.
@anonym_f9d220 predpis a skutočný náklad na konci roka sú úplne rovnaké. Takže neviem, prečo chce tento náklad zrazu hodiť na mňa. :D
@orim223 ok, tak ako "chce na teba hodit" ten fond oprav? V zmluve to mas napisane ako.... energie zvlast a "najomne" zvlast? Alebo ako sumu alebo ako? Napriklad ze platis 600 mesacne, z toho za energie 200 eur zalohu (za nejaky predpisany pocet jednotiek) a ak je to menej, dostanes naspat (za energie) a ak je to viacej, doplatis (za energie)? Lebo ako presne ti chce dat preplatit fondo prav, ak si to pocas 12 mesiacov platil(a)... a nezmenil sa...
@orim223 akože na teba. Čo nemáš v zmluve presne napísané čo za koľko? Tv, sv, ohrev vody atď?
Takze ty si myslis, ze mas platit len za energie a sluzby? O takom som este u podnajme nepocula. Vzdy si najomca uctuje aj "najomne", z ktoreho plati dane, odvody a aj ostatne naklady, ktore ma z danym bytom, vratane tvorby FO. A este by z toho mal mat aj nejaky zisk, pretoze prenajom bytu je podnikanie ako kazde ine, teda to nie je charita. Za naklady a sluzby by si nebyvala ani keby si byvala vo vlastnom byte.
@anonym_7d7f5d ty si o tom ešte nepočula. A ja prenajímam niekoľko bytov dlhé roky a ani v jednom mi nájomníci neplatia fond opráv. Platia nájom, energie a služby, ktoré využívajú (napr. smeti). Fond opráv nie je dôvod, aby platil nájomník a nepoznám jediného prenajímateľa, ktorý by tento náklad dal platiť nájomníkovi.
@orim223 akože na teba. Čo nemáš v zmluve presne napísané čo za koľko? Tv, sv, ohrev vody atď?
@anonym_5347f2 to je jedno, koľko má v zmluve platby za jednotlivé položky. Fond opráv v zmluve nemá, pretože ani nie je dôvod ho tam mať. A keďže ho tam nemá, tak ho nemá ani platiť.
@anonym_7d7f5d ty si o tom ešte nepočula. A ja prenajímam niekoľko bytov dlhé roky a ani v jednom mi nájomníci neplatia fond opráv. Platia nájom, energie a služby, ktoré využívajú (napr. smeti). Fond opráv nie je dôvod, aby platil nájomník a nepoznám jediného prenajímateľa, ktorý by tento náklad dal platiť nájomníkovi.
@melanta takze neplatia nic navyse? Kolko minu, tolko zaplatia? To sa ti oplati robit charitu?
@melanta takze neplatia nic navyse? Kolko minu, tolko zaplatia? To sa ti oplati robit charitu?
@anonym_7d7f5d ty píšeš len tak z brucha tieto blbosti a hráš sa na múdru? Moc ti to nejde. Píšem - platia nájom, energie a služby. Ešte raz - nájom. Čiže nie, neplatia iba energie a služby.
@anonym_7d7f5d Nedá mi, skús čítať.Melanta píše ako prvu platbu nájom a potom spomína energie a služby
@anonym_5347f2 to je jedno, koľko má v zmluve platby za jednotlivé položky. Fond opráv v zmluve nemá, pretože ani nie je dôvod ho tam mať. A keďže ho tam nemá, tak ho nemá ani platiť.
@melanta ja len či ho nemá rozpísaný v priloženej tabuľke poplatkov. Mne tiež tak napísal právnik zmluvu, také všeobecné drísty ako hore, ale je k tomu tabuľka presných platieb. Neviem, ako niekto môže ísť s tým, že nevie presne za čo platí. A potom sa čuduje.
@melanta ja len či ho nemá rozpísaný v priloženej tabuľke poplatkov. Mne tiež tak napísal právnik zmluvu, také všeobecné drísty ako hore, ale je k tomu tabuľka presných platieb. Neviem, ako niekto môže ísť s tým, že nevie presne za čo platí. A potom sa čuduje.
@anonym_5347f2 tu bežne ľudia píšu, že nemajú rozpísané ani len energie, čiže majú len jednu sumu na zmluve. Ja mám rozpísanú každú jednu položku, s prepáčením aj najmenší prd. A rovnako tak mám v zmluve uvedené, že každá položka (energie a služby) sa navýši v prípade, že ju dvihne poskytovateľ alebo bude mať nájomník vysoký nedoplatok za predchádzajúce obdobie. Tu u autorky si myslím, že autorka v zmluve nemá fond opráv uvedený a nie je dôvod, aby ho platila.
@anonym_7d7f5d Nedá mi, skús čítať.Melanta píše ako prvu platbu nájom a potom spomína energie a služby
@anonym_725f02 a z najmu plati mimom ostatneho aj FO. Takze tvorbu FO tak ci tak prenasa na najomnika, len to nema exaktne v zmluve uvedene
To je možné ,ale na nájomnej zmluve medzi platby zahrnúť FO je nevhodné.
prenajímali sme a FO sme platili my, nebolo to zahrnuté v nájme
@orim223 @melanta @miro25 suhlasim s tym co pisal miro25, potrebne si je pozriet zmluvu ako je to v nej uvedene. V zmluve moze byt vyslovene to vedene co sa povazuje za sluzby spojene s uzivanim bytu ( vodne, stocne, kurenie) ale v niektorej zmluve to moze byt uvedene aj ako jeden balik platby, ktore plati prenajimatel spravcovi. Kedze v platbach spravcovi je aj platba do fondu oprav tak najomca plati aj to.
@orim223 @melanta @miro25 suhlasim s tym co pisal miro25, potrebne si je pozriet zmluvu ako je to v nej uvedene. V zmluve moze byt vyslovene to vedene co sa povazuje za sluzby spojene s uzivanim bytu ( vodne, stocne, kurenie) ale v niektorej zmluve to moze byt uvedene aj ako jeden balik platby, ktore plati prenajimatel spravcovi. Kedze v platbach spravcovi je aj platba do fondu oprav tak najomca plati aj to.
@katkaseiner
@anonym_76b7d1 ale nech to máte v zmluve formulované akokoľvek, nie je možné pri konci nájomného žiadať doplatiť spätne zvýšený náklad na túto položku. Je potrebné ju upravovať v čase, nie pri konci nájmu si zmyslieť, že chcem niečo doplatiť.
@melanta ASI si nerozumieme. Ja som to pochopila tak, ze prislo vyuctovanie od spravcu za rok 2025, podla ktoreho mal najomca nedoplatok a prenajimatelka od neho ziadala zaplatit tento nedoplatok. Nedoplatok bol za energie a najomca zacal polemizovat nad polozkou- fond oprav, ktory bol uvedeny vo vyuctovani, ale podla toto co uviedol ten sa od roku 2024 nemenil a ani v tejto polozke nemal nedoplatok. Chcel vediet ci fond oprav ma platit on. Ak by platilo to co ste napisali, tak najomca by mohol mat vysoke nedoplatky a prenajimatel by si ich od neho nemohol narokovat, pretoze to mal riesit v case? Toto nedava vobec zmysel, Vsak prebajimatel sa az vo vyuctovani dozvie ako najomca hospodaril v predchadzajucom roku.
mojmu susedovi toĺko zdvíhal prenajimatel nájom, že doslova ušiel odtial, teraz si tam kĺučku nájomníci podávajú, doteraz neviem, kto tam vlastne býva, furt niekto iný odtiaĺ vychádza

@orim223 Fond opráv nie je náklad nájomníka