Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
@bodi322 najväčší problém je v tom ze cele toto fungovanie a najmä lehoty sfrb je nastavené ešte z dôb kedy mat počítač bolo luxus. Celé to schvaľovanie je maximálne netransparentné kedy dva mesiace čakáte len nato kým si to niekto pozrie, nedá sa sledovať aktuálny stav žiadosti v čase a dokonca ani keď tam zavoláte, čiže keď vám zavolá predajca ako ste na tom proste neviete... A najlepšie na tom je ze zháňať dosť dlhý čas XY dokumentov ktoré potrebujú a nakoniec po 2 mesiacoch zistíte že je im stále málo 🙂 ten úrok je draho zaplatený nervami a časom
@stanulik34 prípadne to ani nedostanete, pretože zrejme nevystanú financie z rozpočtu. Človek chce aspoň akú-takú pomoc od štátu, ale aj to je VEĽA. 🤷♂️ Ale platiť extrémne odvody, poplatky a na úpravy štátnej hymny či podobné chobotiny je vždy dostatok eur (ano, viem že je to iný rezort..) 🥲 .. čouž, klasika.
Ahojte ludkovia. My sme ziadost podavali uz 2x prvykrat nam odporucili storno z nasej strany. Dali sme ako tak papiere dokopy a podali opat 28.8. Ozvali sa teraz v pondelok 21.10 a poslali vyzvu s nedostatkami. Kupujeme holodom nie je skolaudovana pristupova cesta ani domy. Susedia podali tiez 2x a uz byvaju..uplne rovnsky dom, stavitel, zmluvy, papiere a nas len buzeruju. Zaklad je kto ziadost chyti na SFRB do ruky.
@backulka77 toto sme počuli inak aj my.. že 2 totožné žiadosti a rozdielne vyjadrenia..Síce mali obaja schválené žiadosti, no jedným úver krátili, mali pripomienky, druhým dali 100% bez problémov.. to mi vravela aj pani na MÚ... takže je to úplne pravda, aký pracovník dostane žiadosť tak od toho to záleží... tie podmienky sú celkovo v niektorých prípadoch nejasné,,ako to pracovník pochopí tak asi prehodnocuje žiadosti..ťažko povedať. ..ale je to na hlavu 🙂
ja mám ešte otázku ohľadom súm.. ako informujú klientov, že schválili inú sumu ako si žiadateľ žiadal? Volajú? posielajú mail? alebo rovno im príde len poštou informácia o schválení s potrebnými krokmi a medzi tým je len spomenuté, že nie je schválená suma, ktorá sa žiadala?
Mne volali vopred, nakoľko mi tam nevychádzala suma o akú som žiadala. Tak mi volali a informovali ma o tom ako čo. Dokonca niekoľko krát a pani bola veľmi milá. Ale trvá to neskutočne dlho, riešim to od júla. A predpokladám že ešte 2 mesiace budem 🤦♀️
@9martina99 nám šlo iba o 5€, takže možno preto nevolali, keďže to nebola nejaká veľká suma
@didkas môže byť. U mňa to bola väčšia suma. A vy už máte po celom tomto procese ?
@9martina99 áno, my už našťastie bývame ale číslo žiadosti sme mali 116
@9martina99 v akom ste procese momentalne vy ak sa mozem opýtať?
@bodi322 ved totok ja uz na prasky z toho celeho. Je to nefer. Urcite to nenecham len tak a budem sa dozadovat vysvetlenia PRECO...
@bodi322 akurát včera mi prišli zmluvy o úvere. A keď som prečítala ten “manuál” ako ďalej pokračovať tak som sa len za hlavu chytala.
@9martina99 super, takze sa mame na co tešiť... 🤯
Vie mi niekto poradiť či viem založiť aj druhú ( rodičovskú) nehnuteľnosť ak ju majú na hypotéku? Napr že banka dá potvrdenie pre sfrb a my by sme tak mali dve nehnuteľnosti na ručenie sa nemuseli tak mať 1.3nasobok. ďakujem
@gantleman da sa, potrebujete potvrdenie z banky, ze suhlasi aby bolo dalsie zalozne právo na nehnuteľnosť. Rodičiq musia napísať overeny suhlas so zaloznym právom v prospech sfrb... my sme to tak robili. Do žiadosti sme napísali kupovanu nehnuteľnosť ktorá bude založená a aj nehnuteľnosť na dozalozenie. Potrebujete aj znalecky posudok tej rodičovskej nehnuteľnosti
@9martina99 prosím viete aspoň stručne napísať, že aký postup je ďalej? Nám by zmluva už tiež mala prísť budúci týždeň, tak nech viem na čo všetko sa ešte mám pripraviť. A poslali aj rovno návrh na vklad či? Ďakujem
@missa1986 nie len zmluvu o úvere. Tu musím podpísať a poslať naspäť. Potom pošlú ďalšiu zmluvu podpísať poslať spať plus ešte poistenie nehnuteľnosti. Príde vám so zmluvami aj taký manuál že čo ďalej.
ahojte je tu niekto kto je ochotný mi poslať screen toho manuálu, čo je potrebné dalej robiť v prípade schválenia? ak prídu zmluvy, pošleme ich naspäť ..ale aký bude postup, hladali sme to na nete nikde som nič nenašla... Chceli by sme si to dopredu pripraviť, resp. naštudovať, aby sme zbytočne nestrácali čas. Predávajúci sú uplne z iného mesta ako sme my, preto je to veľmi veľmi komplikované a všetko dlho trvá...aby sme boli aspon pripravení... vdaka..
@michalea29 dakujem vam veľmi veľmi pekne 🙂
Nevieme ake moze byt cislo teraz?

@stanulik34 no ani nevravte... ja chápem, že toho majú asi dosť ale je to strašné to čakanie na všetko ... keby nemali taký vyhodný úrok, ak už dávno zvolím banku..už by sme mali asi aj 4 hypoteky vybavené za ten čas.