Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
@modrykolibrik v tom článku je napísané, že štátu došli peniaze, a nie je isté, že ich žiadosť bude schválená. Takže by mali v januári znova podať žiadosť, aby mohli načerpať peniaze.
@modrykolibrik ten článok bol tvorený ešte pred tým, ako tretíkrát navýšili rozpočet. Zároveň tam pokiaľ si pamätám nebolo písané, že im to zamietli… len že je veľká pravdepodobnosť a že vydali stanovisko (v septembri na svojom webe), aby podávali radšej v januári. My máme žiadosť č. 1200 a zatiaľ žiadne info. Ak by bolo úplne isté, že nikto nad povedzme č.900 nedostane, zrejme by už dali vedieť tým z druhého konca čakačky, že je to nereálne… uvidíme, čas majú podľa zákona do konca roka a nepredpokladám, že cez sviatky tam bude ktokoľvek robiť. Takže zrejme budúci týždeň budú nejaké info…
Dnes prišlo vyjadrenie - č.1200, zamietnuté kvôli vyčerpanému rozpočtu. Aby ich je**o 🙂 … ľutujem ostatných, ktorí platili vyššie poplatky za znalecký alebo zálohy. Ďakujeme štátu za pomoc 🖕, pôjdeme do hypotéky.
Ľudia, ja nechápem prečo sa tu stažujete, ja som podával žiadosť v koncom mája a tŕpol som že na mňa už rozpočet neostane, pretože som videl že na stránke zverejnovali aktuálne stavy žiadostí a už v marci mali viac žiadostí než za celý predošlí rok. A už v marci bolo jasne ze ziadosti prevýšili rozpocet, a ze ak nenavysia ani na mna neostane. Podavat ziadost v septenbri by som ani neskúšal ked som videl tie čísla.
@jstcgrd ide o to, že do septembra nemali nikde žiadne info o tom, že by im rozpočet nepostačoval. Navyšovali ho celkom trikrát, nikde nebola informácia, koľkokrát ho môžu/nemôžu navýšiť a zároveň paničky na MÚ veselo prijali žiadosti (nehovoriac o tom, že aj priamo zo Šfrb sa vyjadrovali, že pokojne je možné žiadosti podávať). Sám riaditeľ sa v podcastoch bil do hrude, že ak aj bude rozpočet prekročený, nie je problém ho navýšiť alebo presunúť financie z iných na tento účel (FO). Preto ten hnev, keďže mnohí vyhodili nemalé peniaze za zálohy, posudky, behali po úradoch ako debili a nakoniec ešte čakali dlhé mesiace na to, aby im dali stanovisko “zamietnuté, nemáme peniaze” aj keď splnili nie úplne ľahké podmienky pre schválenie. Ale to je tak, keď chce človek NÁHODOU niečo od tohto štátu… 🖕🙂
@rad996 jasné chápem SFRB ma vela nedostatkov, mohli by byt transparentnejsi, ale na druhu stranu je to len podpora oni z toho nic nemaju, a ked clovek chce podporu musi sibto sledovať sám a na nikoho sa nespoliehať.
Celý proces ako dostať sfrb podporu je šikana, ak šikanu zvládnete dostanete to, my sme podporu dostali ale uprimne tolko stresov a nezmyslov co sme museli preskakat urcite zanechalo stopy na mojom zdraví.
Veru dotiahnut to dokonca so SFRB je uspech hodný spomenutia v Zivotopise.
Ahojte, je tu niekto, komu teraz niekedy prišlo info o otvorení účtu?
@missa1986 zajtra ráno otvárajú posledné účty v tomto roku
@stanulik34 ahááá no tak dúfam, že tam ešte stihnú aj ten pre mňa konečne:D a vy ste tam volala, či?
@missa1986 áno, ja si myslím ze ak máte všetky potrebné doklady (faktúry) su správne, plus mate v poriadku kúpnu zmluvu tak určite
@stanulik34 ano vďaka, dnes nám ho otvorili, uvidíme ako dlho bude teraz trvať vyplatenie, keďže už budú Vianoce
@missa1986 robia aj medzi sviatkami na oddelení čerpania. Ak máte otvorený účet predpokladám ze 27-30.12
@adi_17 predávajúci je povinný vám vystaviť faktúru so splatnosťou ako sa dohodnete zvyčajne 30 dní (ideálne však do konca januára). Na základe tej faktúry sa žiada ŠFRB na konkrétnom mestskom úrade o čerpanie po otvorení čerpacieho účtu. Samozrejme po zaplatení zvyšnej sumy od ŠFRB v roku 2025 vzniká daňová povinnosť predávajúcemu až v roku 2025 a tým pádom bude z výšky ostávajúcej nezaplatenej sumy DPH 23% namiesto 20%. Kúpnu cenu v kúpnej zmluve žiadnom prípade nemente (sfrb by od vás žiadal faktúru o uhradení tejto sumy pred zaplatením ich casti) navyše máte uznané prostriedky na základe rozhodnutia o priznaní úveru v určitej výške a ta je nemenná. Odporúčam teda spraviť medzi predávajúcim a vami nejakú ďalšiu zmluvu ktorá bude len medzi vami o úhrade tohto rozdielu DPH. Alebo to môže spraviť jednoducho aj bez ďalšej zmluvy ze vám kľúče odovzdá až po úhrade a podobne.
P. S. Ak ste este len podpísali záložné zmluvy a ešte len to pôjde na zápis do katastra tak vás čaká v ideálnom prípade ďalších 15 dní pri (zrýchlenom zápise). Samozrejme, ak budú záložné zmluvy v poriadku (a môžu byť aj zlé sfrb robí chyby) a nevypyta od vás kataster žiadne dokumenty navyše.
@stanulik34 tak to by bolo perfektné
@stanulik34 toto nieje pravda, pre DPH je kľúčový dátum dodania služby, a ten môžte mať kľudne vo faktúre v roku 2024, a splatnosť môžte mať až dokonca februara 2025 napríklad, takto sa vyhnete plateniu zvysenej DPH.
@garison84 otvorenie cerpacieho uctu bolo tyzden po tom čo bolo zapisane zalozne pravo v prospech SFRB, samozrejme som necakal kym kataster informuje SFRB a sám proaktívne som kontroloval list vlastníctva kazdý deň, ked to bolo zapísané a viditelne v LV tak som volal na SFRB nech zacnu s dalsim postupom, všetkých som musel nahánať aby som sa vyhol problémom s DPH.
@jstcgrd teória je taka ko píšete, bežné to tak aj je pri normálnych spotrebných veciach, tie vám dodajú pred uhradení faktúry pri nehnuteľnostiach je to iná vec, odovzdanie bytu prebehne ale v roku 2025 keďže vám nedá nikto kľúče skôr ako sfrb zaplatí a teda daňová povinnosť pre predávajúceho vznikne v roku 2025 a keďže je to problém kupujúceho a zdĺhavé ho financovania dopláca to kupujúci 🙂 predavajuci sa predsa nebude oberat o zisk.
Plánujete niekto v roku 2025 žiadať úver od Sfrb ?

@nerof
@stanulik34
https://www.aktuality.sk/clanok/lwpeeXu/statu-d...