Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
@m_zemberova je to napísané v úverových zmluvách: do prenájmu nemôžeš dat po celú dobu trvania úveru je nato prísny zákaz a vedia to kontrolovať podľa daňového, musíš tam mat trvalý pobyt po celú dobu, a predať môžeš najskôr za 5 rokov. Zároveň je tam napísané že môže sfrb vykonávať kontroly počas celej doby, a moze hocikedy požadovať kópie občianskych atď
Chcela by som sa opýtať, či Štátny fond rozvoja bývania akceptuje že nehnuteľnosť je skolaudovaná , zápis do katastra ako skolaudovaná nehnuteľnosť bude vykonaný až pri prepise na nového majiteľa alebo je potrebné, aby nehnuteľnosť bola v katastri zapísaná ako skolaudovaná už pred podaním žiadosti o úver.
Zdravím chcel by som sa opýtať vy čo idete dávať žiadosť na ŠFRB ako zamestnanec to ročne zúčtovanie za minulý rok ako to bude keďže toto je skôr taká marcová záležitosť
Dobrý deň rada by som sa pripojila k debate. A mám teda otázku je tu niekto kto poviem príklad potreboval 100tisic a nemal vlastne zdroje a nakoniec mu ŠFRB poskytli 100% úver? Dá sa to nejak obísť kľudne mi píšte osobne ak sa tu niekto taký najde
@sandrakot 100% poskytujú len ZŤP a odchovancovi
@sandrakot ešte je tu možnosť založenia druhej nehnuteľnosti, aby vám to pokrylo 1,3- násobok požadovanej čiastky úveru.
Príklad:
Hodnota kupovanej nehnuteľnosti na znaleckom posudku je 100.000€ , šfrb vám poskytne max. 70%- 70.0000€...
Ak by ste dozaložili napr. rodičovským dom, byt, hocčo, ktorého hodnota na znaleckom by bola min. 30.000€ ( hodnota založených nehnuteľností musí byť aspoň 1,3x vyššia ako kúpna cena), šfrb vám poskytne 100% z hodnoty nehnuteľnosti- 100.000€.
@denzovic V týchto výpočtoch zavádzate. ŠFRB Vám nedá 70% hodnoty. Ani 100% z hodnoty.
Poskytnú pokojne aj 100% kúpnej ceny, ak je hodnota aspoň 1,3 násobok.
Ako vy uvádzate, napr. Hodnota nehnuteľnosti je 100 tisíc na posudku, ale kúpna cena môže byť úplne iná, napr. 80 tisíc. Takže hodnota na posudku je 100 000 To je 1,3 násobok toho, čo vám dajú. Takže 100 000: 1,3 = 76 923,08eur. Po zaokrúhlení samozrejme.
Takže Vám ŠFRB dá cca 76900€ to nie je 70% ako uvádzate. Pretože tak percentá proste nefungujú. Dajú Vám takmer o 7 tisíc viac ako si myslíte. To je takmer 7 tisíc viac ktoré od nich môžete vypýtať za ten skvelý úrok.
Tzn. Ak by bola kúpna cena 80 tisíc. Stačí Vám doložiť už len pár tisíc a máte bývanie. To je niečo, čo sa Vám v banke nepodarí, pretože takmer vždy banka prihliada na sumu, ktorá je menšia, či už je to hodnota na znaleckom alebo kúpna cena. A z tej dostanete 80% v lepšom prípade 90%.
V tomto má ŠFRB jednoznačne navrch, aj keď sa to podľa zle prezentovaných výpočtov nezdá.
@tatianaboorova veľmi pekne ďakujem za opravu/ usmernenie!
@tatianaboorova treba ale v neposlednom rade zohľadniť to, že sfrb neprepláca hodnotu pozemkov ci už pod bytom alebo spoluvlastnícky podiel, a ta musí byť dohodnutá v kúpnej zmluve a nesmie byť podozrivo nízka. To znamená ze aj keď nadhodnoti znalec cenu nehnuteľnosti tak aby vám vychádzalo 100% tak vám to proste nevyjde a vstupný kapitál závisí od ceny za pozemky
@stanulik34 ja stále neviem vyjsť z toho či treba daňové priznanie alebo len to tlačivo čo dáva zamestnávateľ k daňovému. Na úrade mi povedala že stačí len to tlačivo
@stanulik34 nám na mestskom úrade povedali, že kúpna cena pozemku môže byť kľudne aj 1€, pokiaľ to je predávajúci ochotný urobiť. Že nijak neskúmajú ak sa dom alebo pozemky predávajú pod cenu. Ak vyjde ten 1,3 násobok. V našom prípade stačí 1,0, nakoľko som ťzp.
Odkiaľ máte túto info?
@gantleman daňové za vás robí zamestnávateľ vám treba na sfrb papier ročne zúčtovanie dane
Prosím vás my sme s priateľom zamestnanci stačí nám ročne zúčtovanie alebo aj daňové priznanie?
@paulina291 v teoretickej rovine sa to dá nastaviť na 1€ ale v znaleckým posudku bude cena za pozemky iná, v tom prípade ide o jasne vybabranie so systémom. Sfrb v tomto prípade ľúbi ponizovat výšky poskytnutých úverov odhliadnuc od toho vyššie spomenutého, ktorý predávajúci by vám zarezervoval byt na 5-6 mesiacov na byrokraciu sfrb vytvorenie záložného práva na vlastnom byte pričom stále nemáte peniaze a načerpanie úveru? Bežná prax je odpredaj pozemkov vo výške rezervačného poplatku povedzme 3-5 tisíc. Predávajúci bude mať nejakú zábezpeku a vy nebudete vzbudzovať pozornosť ktorú verte či nie nechcete. Lepšie je vrabec v hrsti ako holub na streche. Tiež sme to chceli podstúpiť ako vy sme špekulovali ale po telefonáte s pánom schvalovatelom z BA sme od toho upustili a riešili to normálne na výšku rezervačného. Držím palce
@stanulik34 takže máte osobne skúsenosti, že to robí problém? Lebo mňa viac krát ubezpečovali, že im je to jedno a neriešia to. My napr kupujeme RD od rodinného príslušníka za nižšiu ako trhovú cenu. Cena za pozemok bude tiež nižšia, nie však 1€ ale niekolko tisíc. Na mestskom úrade mi vraveli, že je to tak úplne v poriadku.
A tým, že je predávajúci rodina, tak čakať bude, v tom máme výhodu.
@stanulik34 ešte doplním otázku. Pokiaľ kúpime teda pozemok za napríklad 7 tisíc eur (aj keď je cena v znaleckom vyššia). Zaplatíme týchto 7 tisíc eur vopred. A už iba budeme čakať, či nám bude schválená plná výška požadovaného úveru. Ak by nie, tak sa zvyšok uhradí z vlastných zdrojov. Takto by to malo byť podla vás v poriadku?
@paulina291 pri vetách,, mohlo by vám to znížiť výšku úveru" a,, mohlo by sa stať že budete musieť podať žiadosť nanovo" som si to rozmyslel a nespekuloval so symbolickou sumou za pozemok, nestojí to zato. Par tisíc je OK
@paulina291 v kúpnej zmluve je treba jasne definovať spôsob úhrady peňazí predávajúcemu.,, kúpna cena je 100 000€ z toho 7000€ za pozemky. Úhrada kúpnej ceny bude nasledovná : 1 splátka bude uhradená kupujúcim vo výške 7000 eur a to napr 10 dní od podpisu KZna účet predávajúceho,, iban,, táto cena predstavuje sumu za pozemky. 2. Splatka úveru bude hradená z prostriedkov štátneho fondou rozvoja... Lamačská cesta 8... Na účet predávajúceho,, iban,, a to do 30 dní od otvorenia čerpacieho účtu v ŠFRB
@stanulik34 ďakujem, áno, tak to máme zatiaľ napísané v KZ. Takže by to malo byť ok.
@stanulik34 ak vám náhodou schvália úver v inej výške, je potrebné spravovať dodatok ku KZ a uviesť zmeny, správne výšky platieb ktoré vyplati SFRB a Vy
@tterezka_ stáva sa bežne, že schvália úver v nižšej hodnote ako ľudia žiadajú? Myslela som, že sa to týka zaokrúhľovania. Čiže pár eur dolu. Robia to reálne v tisícoch?
@paulina291 nám o pár stoviek
@tterezka_ ďakujem. A dali aj nejaké odôvodnenie, prečo schválili nižšiu sumu?
Máte to už všetko úspešne dotiahnuté do konca? Pokiaľ áno, tak blahoželám a ticho závidím😄 My asi behom 2t budeme podávať žiadosť a mám z toho riadne nervy.

Prosím vás niekto kto už to máte schválené ? Je pravda že v zmluve je napísané že v nehnuteľnosti musíte bývať minimálne päť rokov a potom ju môžete dať do prenájmu alebo predať ?