Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
Ahojte prosím vás jedna vec mi nieje jasná od čoho sa počíta výška podpory? Je to za celý znalecký posudok alebo kúpnu zmluvu? Alebo je to len čisto zo znaleckého posudku časť stavba plus pozemok pod stavbou? Ďakujem.
@gantleman toto mi tiež absolútne nie je jasné. Viem, že na pozemok nedajú, ani na ten pod stavbou. Písané na stránke je, že nedajú ani na zariadenie (toto mi potvrdila dnes pani) ani na technickú vybavenosť. Pri tejto technickej vybavenosti, mi to nevedela úplne konkretizovať, čo tým chápu. Znalecký ešte kvôli katastru nemáme, ale nakoľko kupujeme od rodiny, tak som videla starší znalecký, kde je zvlášť stavba, zvlášť sú pozemky a zvlášt vonkajšie úpravy ako prípojka vody, revízna šachta, záchytná nádrž na vodu v zemi atď. Povedala mi, že na to asi nedajú úver, ale fakt presne neviem, na čo dajú a na čo nedajú. Nevedia to ani oni. Vraj najlepšie to moc nekonkretizovať a neupriamovať na to pozornosť. Tieto položky nám spravia tak 20 tis. Bohvie, či to bude potrebné hradiť všetko z vlastných zdrojov.
Viem, že sa tu stále vo fórach opakuje, že navýšiť cenu domu a znížiť cenu pozemkov, no naozaj dajú úver na dom (stavba bez pozemkov a zariadenia) vo vyššej hodnote, ako hovorí znalecký?
Myslela som si, že je to jednoduchšie, no čím si človek viac o tom číta, tým menej tomu rozumie.
@paulina291 presne čím viac študujem tým menej asi viem. Niekedy oni sami nevedia. Mne napr povedali že sa sa ručiť pozemkom pod stavbou.. ale ostatné fakt neviem. Škoda že nieje jeden človek čo by všetko vysvetlil😆
@gantleman ručiť pozemkom pod domom a v našom prípade aj tým, z ktorého je prístup do domu z prístupovej komunikácie.
Ja plánujem so znaleckým ísť tam a presne nech sa na to pozrú a povedia mi na čo dajú úver a na čo nedajú a o akú maximálnu sumu môžem žiadať.
@paulina291 teda pardon. Nie ručiť. Sekla som sa. Na tie pozemky musí byť záložné právo
@paulina291 niekedy to ani tie panie na úradoch nevedia. Niektoré sú tam nové podľa toho aké mesto . Mimochodom môžte mi povedať aspoň okres kde budete kupovať? Či náhodou nemáme rovnakého uradnika
@gantleman trenčín
Zdravím je tu niekto kto podal žiadosť a má pridele číslo ?
Dobrý deň, vedel by mi prosím niekto poradiť, ako je to v prípade domu, ktorý sa bude kolaudovať až v lete( dom stojí, dokončuje sa)? Podľa webu pôjde o ZMluvu o budúcej kúpnej zmluve. Ako sa postupuje v tomto prípade?
1. Na základe zmluvy o budúcej kúpnej zmluve( znalecký posudok)podám žiadosť na ŠFRB a čakám na schválenie úveru?
2. Úver mi schvália
3. Čerpanie úveru nastane až po kolaudácii domu a cesty a po doložení nového znaleckého posudku?
4. Do koľkých dní po kolaudácii dostane predávajúci peniaze na účetm
5. Kedy sa podpisuje kúpno predajná zmluva?
Ďakujem za odpoveď 🙏🙏
@lennussa myslím že stačí kartička ZŤP
@bea100 dali ste otázku do koľkých dní dostane po kolaudácii predávajúci peniaze. Nebudú to dní ale mesiace držím palce, pevné nervy
Ahojte nepodával teraz niekto žiadosť o čerpanie úveru ? Viete mi napísať do koľkých dni od podania žiadosti čerpania prišli penaize predávajúcemu ? Ďakujem
@garison84 zdravím do 2 týždňov cca
@garison84 ziadost o cerpanie sme podavali 14.1, sfrb este spravil nejaku financnu kontrolu (správa vam dojde aj do srchranky) a peniaze odoslal 24.1. a prisli predavajucemu 27.1
@stanulik34 waw, takto skoro to teraz vybavujú? Nezdržal to ani kataster?
@bea100 z katastra som priniesol originál LV v listinnej podobe s pečiatkou a podpisom katastra. Presne ako hovorí gentleman medzi podaním žiadosti o príspevok alebo teda úver a žiadosťou o čerpanie úveru je rozdiel nejaké 4 mesiace
Dobrý deň. Je tu niekto kto podával žiadosť s tým, že žiadateľ mal zmluvu na tpp na dobu neurčitú, avšak spolužiadateľ mal zmluvu na tpp na dobu určitú (od 1.1.2025 do 31.12.2025) alebo spolužiadateľ bol bezprostredne po skončení skúšobnej doby? Ďakujem pekne!

@terezzzia 180 000€