Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
Pre szčo: treba dať pozor, čo máte v daňovom priznaní. Ak ste si uplatnili výdavkový paušál do 60% na zníženie základu dane, (čo je bežná prax u nízkopríjmových živností) váš príjem bude braný len vo výške zostatkového základu, teda vás šfrb posúdi ako nedostatočne schopných úver splácať a vaša žiadosť bude zamietnutá. ... poznám osobne niekoho, kto kvôli tomu zahryzol trávnik minulý rok.
@wepende222 čo je prosím nízkopríjmová živnosť?
@miriamsvecova keď ste napríklad učiteľ na súkromnej ZŠ a ste donútený vykonávať svoje zamestnanie ako szčo, lebo inak sa to neutiahlo....
@wepende222 písala som vám správu, ďakujem!
@wepende222 to sa nám presne stalo minulý rok, manžel SZČO mal uplatnené paušálne výdavky 60% a kvôli tomu nám zamietli žiadost. Učiteľ na súkromnej škole pracujúci na živnosť. Tento rok sme si na to dali pozor a veľmi dúfame, že to tentokrát vyjde
Je tu niekto ďalší komu už prišlo rozhodnutie? Zaujímalo by ma, pri akom sú teraz čísle…
@satkonosicka ja im asi zavolám 😂
@satkonosicka to je smutné... ako sa hovorí, chudobnému aj z hrnca vykypí. A v tomto prípade doslovne, lebo szčo s dvojnásobným mesačným príjmom, ktorý by optimalizoval dane obdobne, túto pôžičku podľa pravidiel štátu dostane.
@wepende222 Je to tak… my sme o tom ani nevedeli, pretože nám o tom pani účtovníčka, ktorá robila mužovi daňové priznanie nepovedala. My sme len vedeli, aký má čistý príjem a že legálne odvádza dane… Bolo to príšerné, prišli sme o rezervačný poplatok a o byt, na ktorý sme sa tešili. Ale viem že sme v tom minulý rok neboli sami a že veľa ľudí prišlo o peniaze, keď sa ŠFRB minuli finančné zdroje. Rozhodli sme sa to tento rok skúsiť znovu, tentokrát to máme v daňovom priznaní v poriadku a s úzkosťou čakáme ako to dopadne a dúfame, že sa neobjaví nejaký ďalší dôvod na zamietnutie žiadosti. Máme poradové číslo 62.
@miriamsvecova dajte vedieť potom prosím, ak sa niečo dozviete🫣
@budaj_s žiaľ, pani na info nevedela na akom sú cisle, bola veľmi milá ale tak chápem, že nemá to ako vedieť. Ešte aj celkom chcela sa ísť pýtať, ale hovorím že isto to nemajú radi, nevyrusujme ich radšej v práci. Bola taká ústretová a odpovedala mi, že áno skvele, že to chápete. Jedije info mi poskytla, že teda pracujú na 2-3 žiadostiach denne a teda že pokial niekde niečo potrebuju doplniť atd s tým je veľa prace.. ale že teraz to pôjde celkom rýchlo nakoľko ešte prišlo malo žiadosti. Veľa ľudí nemá k dispo ešte daňové a tak.
@miriamsvecova ďakujem krasne😊
Ktorú cenu prosím vás ŠFRB zohľadňuje ? Hodnota na znaleckom je nižšia než je kúpna cena … odvíjajú sa zo znaleckého či z kúpnej ceny ?
@m_zemberova Ak ručíte len nehnuteľnosťou ktorú kupujete, tak výška požadovaného úveru sa odvíja od ceny na znaleckom posudku (cena v znaleckom posudku : 1,3 = maximálna výška úveru). Ak ale máte aj inú nehnuteľnosť, ktorou môžete ručiť (a kúpna cena nehnuteľnosti, ktorú chcete kúpiť x 1,3 = cena na znaleckom posudku nehnuteľností, ktorými ručíte) tak môžete žiadať o úver vo výške kúpnej ceny, aj keď je vyššia než cena na znaleckom posudku
@gantleman prišlo Vám už rozhodnutie?
@m_zemberova žiaľ v tomto prípade, ak nebudete ručiť ešte inou nehnuteľnosťou, budete musieť rozdiel medzi ZP a kúpnou cenou ešte doplatiť vy. Klasicky ako v banke.
@gantleman máte už rozhodnutie? Aké ste mali číslo prosím?
@satkonosicka prosím co ste spravili tento rok v daňovom priznaní inak? Uplatnili reálne výdavky, aby bol vyšší základ dane ?
@lennussa Áno, presne tak, uplatnili sme reálne výdavky a hneď máme 3x vyšší základ dane než minulý rok 🙂
@lennussa
@satkonosicka
Ja len upozorním, aj pre iných, že je potom možné, že budete mať vyššie odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne a ešte vám môže prísť aj nedoplatok zo zdravotnej. Manželovi to takto urobí niekoľko stoviek mesačne plus jednorazový nedoplatok. Pani účtovníčka nás na to naštastie upozornila a vyrátala orientačnú výšku, tak s tým vopred rátame.
Lebo ak budete mať vyššiu priemernú mzdu ako minulý rok tak aj väčšie odvody. Radšej to tu píšem, koho sa to týka, aby vás to neskôr neprekvapilo.
@paulina291 Ale to až od tohto roka platíme vyššie odvody, nie? Či sa niečo dopláca aj za minulý rok? Keď môže prísť nedoplatok zo zdravotnej poisťovne?
@satkonosicka ak tomu správne chápem, ako mi to povedala pani účtovníčka: od júla 2025 sa budú platiť vyššie odvody do sociálnej poistovne. Tam nedoplatok nevzniká. Niekedy cca v lete 2025 príde nedoplatok zo zdravotnej poisťovne rok 2024 (to sa robieva ročné zúčtovanie) a od začiatku roka 2026 by sa mali platiť nové zvýšené odvody ako vyčísli zdravotná poisťovňa. Následne (ak tomu dobre chápem) pokiaľ si opäť uplatníte paušálne výdavky a teda primerná mesačná mzda za 2025 bude nižšia ako za 2024 mal by prísť po ročnom zúčtovaní naopak preplatok.
Ahojte, prosím kto podával už žiadosť tento rok, aké ste mali číslo. Stále na niečo čakáme, tak podáme žiadosť až v marci.
Prosím, na čo si dať pozor v zmluve na kupu bytu, moze v nej byt aj pozemok pod bytom, alebo sa uver poskytne len na byt?
@paulina291 dobrý deň prosím vás tiež žiadame ako zťp, mám zťp syna. chem sa spýtať aké sú podmienky potom, musí tam v obstaranej nehnuteľnosti bývať, kým sa úver nesplatí?
@satkonosicka Prosím ako ste to vyriešili, tiež nás to čaká?
@bana1 aj trvalý pobyt aj zákaz prenajímania je v úverových zmluvách na celú dobu splácania. Možnosť predaja je až po 5 rokoch
@stanulik34 ďakujem, ja som pozerala zákony, ale nič som tam nenašla. Asi sú informácie uvedené až v zmluvách?
@bana1 Čo máte na mysli, čo ako sme vyriešili?

@mladomanzelska my sme s mužom obaja szco, my sme to riešili už pomaly v decembri všetko. Plus všetky tie potvrdenia, zo socialky, z daňového úradu o potvrdení že sme podali daňové, že nemáme nedoplatky atd - nato majú 30dni. To sme išli všade osobne a uprosili sme ich. A môj manžel mal minuly rok okrem szco ešte dve dohody a prerušenou živnosť. 😂 on sám mal asi 8 príloh.