icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

satkonosicka
11. mar 2025

Neviete do kedy by sa vám mali ozvať po odstránení nedostatkov? Zaujímalo by ma ako to riešia…

francesco123
Odpoveď bola odstránená
satkonosicka
11. mar 2025

@francesco123 Držím Vám palce aby to bolo čo najskôr. Nám výzva na odstránenie nedostatkov neprišla, ale pani na MÚ povedala, že jej to v systéme ukazuje, že poslali výzvu už aj nejakým ľuďom po nás, pri nás sa jej nič neukazuje, takže nám príde asi až rozhodnutie poštou, ale ktovie kedy to bude

sandrakot
11. mar 2025

Dobrý deň, práve dnes nám prišla výzva na odstránenie chýb. Mame číslo 108 a žiadosť sme podali 21.2.2025. Myslím si že to je celkom rýchlo ak toto je štandard kľudne má opravte. Mám len otázku odstránime chyby do konca týždňa keďže sú to maličkosti koľko sa potom čaká na schválenie. Ďakujem a prajem veľa šťastia aj vám ostatným so schválením.

stanulik34
11. mar 2025

@satkonosicka na odstránenie nedostatkov je vždy lehota 5-10 dní (mate to vo výzve na odstránenie nedostatkov napísané) po tej lehote majú po úspešnom odstránení nedostatkov sa posiela rovno rozhodnutie o priznaní príspevku. Suma sumarum 7 pracovných dní

satkonosicka
11. mar 2025

@stanulik34 No a to mi teda vysvetlite ako je možné, že číslo 108 už má výzvu na odstránenie nedostatkov a nám stále neprišlo rozhodnutie? Veď nie je možné, aby povedzme o dva týždne prišlo rozhodnutie číslu 108 keď číslam 62 ani 61 ešte neprišlo rozhodnutie ani keď nemuseli odstraňovať nedostatky v žiadosti. Nedáva mi to zmysel

satkonosicka
11. mar 2025

@sandrakot My máme číslo 62 a stále ešte čakáme na rozhodnutie, taktiež číslo 61 ešte čaká. Tak to asi nebude veľmi rýchlo. My sme výzvu na odstránenie nedostatkov nedostali.

vivi0314
11. mar 2025

@sandrakot výzvu na odstránenie sme dostali 5.2., vyriešili sme hneď v ten deň a 7.2. bolo rozhodnuté, poštou nám to prišlo 12.2.

vivi0314
11. mar 2025

@satkonosicka na rozhodnutie majú 45 pracovných dní. Neviem kedy ste posielali žiadosť, ale odkedy sme my podali stále neprešlo 45 pracovných dní a rozhodnutie už máme(č.1)

satkonosicka
12. mar 2025

@vivi0314 Áno, samozrejme, to viem, ale nie je predsa možné aby sme s číslom 62 dostali rozhodnutie neskôr, než napríklad číslo 108, keď nás ani nevyzvali na odstránenie nedostatkov. Či sa mýlim? Príde mi zvláštne, že už posielajú výzvy na odstránenie nedostatkov číslam po stovke, keď ešte čísla okolo 60 nemajú vyjadrenie… Asi posielajú výzvu už v prvom kole kontroly, keď si niečo všimnú. To však neznamená, že po odstránení nedostatkov im za pár dní príde rozhodnutie.

stanulik34
12. mar 2025

@satkonosicka jasne velmi rad vam to vysvetlim. Takže začneme pekne po poriadku, SFRB je statna institucia ktorej rozpocet, struktura, prava a povinnosti su definovane zakonom konkretny asi 150/2013 a teda vsetko co SFRB robia musi byt v sulade so zakonom pre kazdeho, bez ohladu na to ci ste mamicka tatinko, ztp alebo ste zaplatili zalohu a cakate ci nedostanete nejaku pokutu. Abolutne ich to nezaujíma pre nich ste len cislo a tam to konci a vsetky mozne terminy radi natahujú a plnia do posledného dna.
1. zakonom je definované ,že o žiadosti musí byt rozhodnuté (či už negatívne alebo pozitívne) do 45 pracovných alebo teda 60 kalendárnych dní. Rozhodnutie bude vzdy pozitívne alebo negatívne, VYZVA nieje ROZHODNUTIE. Z vyssie uvedeného (ako ste si mohli už logicky domysliet) vyplýva že žiadosti ktoré sú pripomienkované a je na ne výzva su posielané ludom skor na doplnenie aby sa táto lehota stihla (od toho sa odvíja aj počet dní na odstránenie nedostatkov)
2. každe rozhodnutie (pozor NIE VYZVA) ide na podpis generalnemu riaditelovi. Ktorý ma právo toto rozhodnutie napadnúť no stava sa to asi malokedy. može mu to ležat na stole aj viac dní ak je tžiadostí a tým padom aj rozhodnutí naozaj vela alebo ma dovolenku.
3. boli jarné prázdniny a kedže aj schvalovatelia a pracovníci SFRB sú len ludia a majú deti podobne ako vy a skoro každy clen modrého koníka (česť výnimkam) možu si aj oni brat dovolenku ktorej majú pracovnici požehnane ako pracovnici statnych instiucii.
4. ziadosti neschvaluje len jeden clovek, su posudzovane metodou 4 oci. jeden je oficialny schvalovatel a druhy kontrola.
5. je viac schvalovatelov a ziadosti su rozdelovane v urcitych objemoch 10-20 pre jedneho, kazdy robi inou rychlostou a nie vsetky ziadosti su jednoduche a kedze kontroluju vsetko tak im to moze naozaj trvat.
6. tak ako aj sukromnom sektore tak aj v statnej správe (a najma tam) sa stava to ze ziadosti sa obiehaju (realny fakt) ak niekto niekoho pozna alebo sa za neho prihovori aby ziadost posudil skor.
7. Najrhosi fakt zo vsetkych je ten že paničky na mestkých úradoch nepristupuju k svojej praci rovnako, a teda stava sa bezne ze neposlu vsetky potrebne dokumenty k ziadostiam a žiadosti sa pripomienkuju (lebo kupujúci ponahlaju chcu podat žiadosti cím skor) a potom sa doposielaju dokumenty, za toto by som im ruky polamal.

Vzhladom teda na vyssie uvedené skutocnosti ti mozem povedat len tolko ze tvoja respektive ziadost vsetkých ktorým ešte neprislo rozhodnutie a pripomienkam ano bola posudena v schvalovacom procese a bola bud SCHVALENA alebo ZAMIETNUTA. Rozhodnutie ti pride (kedze si len obycajny clovek bez znamosti predpokladam ako kazdy z nas) presne na ten 45 den.

P.s. ked toto vsetko po sebe citam vyzera to ako by som sa pracovnikov SFRB zastaval no nieje to tak, je to banda uradnikov ktory prokrastinuju a nabaluju si pracu pred sebou (lebo im to zakon dovoluje). V statnom fonde chyba transparentnost a informovanost ludi co podavajú žiadosti (maju proste ludi s prepacenim v zadnici a nechajú ich cakat dva mesiace bez coilen jednej informacie a trpnut ci im to schvalia alebo budu posielat castokrat nepochopitelne alebo NEOPODSTATNENE vyzvy ako bol aj nas pripad). Ludia bojujte prosim drzim Vam palce (ked sa to podarí budete sa natom retrospektivne uz len smiat).

paulina291
12. mar 2025

Môžem sa opýtať, tým, ktorým prišla výzva na odstránenie nedostatkov, podelili by ste sa, aké nedostatky to boli? Rada by som aspoň približne vedela, čo všetko sa môže vyskytnúť. My sme číslo 94.

satkonosicka
12. mar 2025

@stanulik34 Ďakujem za podrobnú odpoveď 🙂 Ano je to tak ako píšete, ale dúfam že nepríde odpoveď až na 45. prac. deň, mala som dojem, že keď človek podá žiadosť v januári, malo by to ísť rýchlejšie… ale teda tento rok je počet žiadostí extrémne vysoký, povedala by som, tak ťažko niečo predpovedať…

satkonosicka
12. mar 2025

Takže zatiaľ reálne jediní, ktorým žiadosť tento rok schválili je @vivi0314 s číslom žiadosti 1. Myslím z ľudí čo sú v tejto diskusii. Takže stále nemáme ako zistiť, kde v číslach sa aktuálne pohybuje schvaľovanie… nemôže byť dôvod ten, že keď živnostník priloží aktuálne daňové priznanie za minulý kalendárny rok, tak ešte do konca marca môže podať opravné daňové priznanie a oni čakajú, až kým už toto nebude možné? Aby sa im nestalo, že po schválení žiadosti si niekto podá opravné DP s inými príjmami či výdavkami?

vivi0314
12. mar 2025

@paulina291 môže tam byť naozaj všetko, nám napríklad, že pri fotkách nehnuteľnosti nebola dobrá fotka fotovoltaiky, a oni žiadali aby sme to potvrdili lepšou fotkou, že to je ozaj namontované na dome. A druhá chyba, že sme mali starý LV, lebo nefungoval kataster keď sme podávali, takže sme museli poslať nový. Väčšinou sú to menšie nedostatky, lebo ak sa to nedá opraviť navrhujú storno, alebo rovno neschvália.

paaauliii
12. mar 2025

@paulina291 My sme kupovali byt v rodinnom dome, pri ktorom bol prístrešok pre autá a žiadali od nás aby sme ho vyňali z kúpnej ceny v KZ (museli sme ho doplatiť z vlastných zdrojov). A druhé, že v žiadosti som mala inak napísanú adresu ako na OP.
Teraz napríklad už žiadame o čerpanie peňazí a chýba im vo vyčíslení zostatku úveru z banky predávajúcej, veta o okamžitom výmaze záložného práva.

vivi0314
12. mar 2025

@satkonosicka niekedy je lepšie neanalyzovať každú možnosť, lebo si tak človek len zbytočne pridáva stres. Toto nie je ako banka, musíte mať trpezlivosť.

vivi0314
12. mar 2025

@paaauliii prosím vás, keď ste poslali naspäť úverové zmluvy, koľko cca ste čakali na záložné zmluvy? Lebo som sa nikde nedočítala koľko dní na to majú..

paaauliii
12. mar 2025

@vivi0314 cca mesiac, ale nám to vyšlo práve na prelome rokov čiže tam boli sviatky a dovolenky. Každopádne keď bude zverejnená Úverová zmluva v CRZ tak vám do pár dní prídu záložné zmluvy (ja som to tam kontrolovala každý deň 😀)

lennussa
12. mar 2025

Prosím vás, je tu niekto, kto úspešne žiadal o uver na výstavbu domu a ma to už celé úspešne za sebou, že aj byva? Ak som to správne pochopila, uver sa cerpa postupne na základe predložených faktúr od zhotoviteľa stavby. Splacat sa začína kedy? Až keď sa celý nacerpa a dom je skolaudovaný?

paaauliii
12. mar 2025

@lennussa My sme síce kupovali byt ale v zmluve to máme takto. Nemyslím si, že pri výstavbe to bude inak.

lennussa
12. mar 2025

@paaauliii ďakujem

sandrakot
12. mar 2025

@satkonosicka pani na úrade povedala že toto bola obrovská rýchlosť a ani ona to nečakala ale teda už na tom pracujeme. Keď som sa pýtala koľko budeme potom čakať na schválenie no to povedať nevedela

sandrakot
12. mar 2025

@satkonosicka tak pre nás to je rýchlo keďže to mame podané len dva týždne a už nám poslali nedostatky

sandrakot
12. mar 2025

@paulina291 rada sa podelím no boli to naozaj škôlkarské chyby. Pod podpismi na zmluve sme zabudli dať mena. Mali sme starú katastralnu mapu chcú aktuálnu. V kupnopredajnej mame napísané vchod tri ale chcú tam 1 lebo číslo ulice je 1. A myslím že to je všetko.

michalbx
12. mar 2025

Práve nam prišiel mail so žiadosťou na odstránenie nedostatkov. Máme čislo 66

satkonosicka
12. mar 2025

@michalbx držím palce nech sa podarí nedostatky odstrániť. Smiem sa spýtať aké nedostatky to sú?

francesco123
Odpoveď bola odstránená
francesco123
Odpoveď bola odstránená
paulina291
13. mar 2025

@francesco123 áno, ďakujem. Len ma zaujímalo čo všetko tam môže byť. Vidím, že aj malé detaily. Tak uvidíme, či aj nám niečo príde.